Pro začínajícího kondičkáře po padesátce jak se většínou uvádí , je problém ztráta rychlých svalových vláken v důsledku stárnutí a nečinnosti.Koordinační schopnosti klesají po 40 roce věku.
RNDr.Jan Melichna,CSc
uvádí že po 40. roku života dochází k atrofii všech typů
vláken a po 25. roku ve svalech roste podíl ,,pomalých" vytrvalostních vláken I.
typu. Údajně až o 5 % na každých 5 let věku čili po 25. roku života o 1 % za
každý další rok života.
Jsou zažité názory že, jakmile jednou o tato vlákna přijdeme, nemůžeme je znovu získat. I když posilujeme, zesilují a optimalizují svoji funkci pomalá svalová vlákna.
ALE potěšující je že ve své knize Doc. MUDr.STAŠA BARTŮNKOVÁ,CSc ,fyziologie člověka a tělesných cvičeníUK (Karolinum 2010)
uvádí
Adaptace na silový trénink mimo jiné
[/b]ZVÝŠENÍ POČTU RYCHLÝCH SVALOVÝCH VLÁKEN TRANSFORMACÍ
FG-FOG
Není to ojedinělý názor ,
takže jak se to jeví i po padesátce můžeme dosáhnout zvýšení síly nejenom zvýšením zapojení počtu motorichých jednotek,ale i zvýšením počtu bílých svalových vláken a jejich hypertrofií
Fleshing - po letech se mi povedla překonat stagnace míry přes ruku , za 1 měsíc +1cm.
Další variantu jsem cvičil je biceps s jednoručkama ve stoje + tricepsové kliky.
osvědčený cvik pro kondičkáře ,ktrerý vám pomůže zlepšit výkon v benči.
Benč se zastávkou na hrudníku na dva nádechy , pokud možno se sparingem
jaký význam má to předechnutí ve spodní pozici? přijde mi to dost vražedný pro kondičkáře, kteří většinou neudrží správnou polohu zad a ni na jeden nádech....
_________________ Petra Bričová, KB5/ Funkční trénink Praha
osvědčený cvik pro kondičkáře ,ktrerý vám pomůže zlepšit výkon v benči.
jaký význam má to předechnutí ve spodní pozici? přijde mi to dost vražedný pro kondičkáře, kteří většinou neudrží správnou polohu zad a ni na jeden nádech....
Jedeš pomalu pod kontrolou ,vnímáš svůj dech , stačí jenom soustředění na dech ,nastává zklidnění a správná poloha přijde sama .
To předechnutí ti umožnuje lépší "výbuch nahoru",
Jde o to zastavit osu na hrudníku a z nuly se rozjed.
Dává to sílu na rozjezd,potom se nestane že tě činka zalehne.
Chce se to naučit samozřejmě s přiměřenou vahou.
no, nevím...co popisuješ je klasický benč se stopkou..a předechnout se mi dělá problém i jen v momentě, když už držím činku v napnutých rukou, natož dole..jsem si skoro jistá, že po předechnutí dole bych se do správné pozice na lavičce nedostala...ani s tyčí :-)
Jinak řečeno, kondičkář potažmo začátečník, nemá dobrou techniku, protože jede rychle s odrazem nebo s letmým dotekem a rychle nahoru a nemá čas se soustředit na samotné provedení cviku. Když zastavíš osu na hrudníku, tak zastavíš činku, ale nesmíš zastavit dech, proto při té zastávce následuje krátké vydechnutí a znovu nadechnutí, a tím právě mysl získává čas na přesné provedení cviku. Nevím, co bych k tomu dál napsal.
Zaslal: so březen 15, 2014 8:57 pm Předmět: Svaly ve 40 letech
arkan
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na pár otázek.
Od kolika let cvičíš? Vím, že je to už každého jiné, ale alespoň orientačně nějaký věkový mezník, kdy člověk viditelně pozná, že už to cvičení není tak jako ve ''dvaceti'' ?
Jeden známý má 40 let. Nikdy neposiloval. Je hubený. Chtěl by nabrat svaly. O sílu ani tak nejde. Je nějaká šance, že by dokázal v tomto věku nabrat dost svalů? Děkuji.
Zaslal: čt březen 20, 2014 8:40 pm Předmět: Re: Svaly ve 40 letech
Balboa napsal:
arkan
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na pár otázek.
Od kolika let cvičíš? Vím, že je to už každého jiné, ale alespoň orientačně nějaký věkový mezník, kdy člověk viditelně pozná, že už to cvičení není tak jako ve ''dvaceti'' ?
Jeden známý má 40 let. Nikdy neposiloval. Je hubený. Chtěl by nabrat svaly. O sílu ani tak nejde. Je nějaká šance, že by dokázal v tomto věku nabrat dost svalů? Děkuji.
Cvičím od 20 let takže nějakých 30 .
Svalovinu můžeš nabrat skoro v každém věku , 40 je v pohodě , chce to víc zaměřit na regeneraci, může využit creatin, proteiny apod.
Kámoš začal v 56 letech a jede dobře .
no, nevím...co popisuješ je klasický benč se stopkou..a předechnout se mi dělá problém i jen v momentě, když už držím činku v napnutých rukou, natož dole..jsem si skoro jistá, že po předechnutí dole bych se do správné pozice na lavičce nedostala...ani s tyčí :-)
Taky se mi to predechniti nezda, uz jen z toho duvodu, ze pokud clovek predechuje, vzdycky se trochu povoli....
Taky se mi to predechniti nezda, uz jen z toho duvodu, ze pokud clovek predechuje, vzdycky se trochu povoli....
Původně jsem to psal jako osvědčený cvik pro kondičkáře ,ktrerý vám pomůže zlepšit výkon v benči.
Mě a několika dalším lidem to v minulosti přineslo výsledky ve zlepšení výkonu , dole zastavit znovu nadechnout a rychle nahoru, nikomu ti nevnucuju ,každej má svůj rozum
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru