Zdravím,
mám dotaz ohledně rozdílnosti ve stravování muže a ženy. Máme s přítelkyní stejnou pracovní dobu i podobné zájmy, tzn. stravujeme se téměř stejně formou jídel rozdělených do krabiček a společně jíme převážně jen večeři, ale co se týče jídla, tak i vzhledem k časové náročnosti jíme skoro to samé s rozdílem, že přítelkyně si dává menší porce. Chodíme převážně na inline (když není mokro, tak jezdíme skoro pořád tak 30-40km denně, prokládáme zatím jen 2x týdně já posilovna (střídám prsa, biceps, spodní záda, břicho x záda, triceps, ramena, břicho) a přítelkyně chodí v té době na bodyform.
V současné době ladíme formu "do plavek". Tzn. nejsme žádní kulturisti, nebo podobně, ale jde nám především o estetiku a hlavně zdravý aktivní životní styl.
Chtěl bych Vás proto poprosit, zdali se najde někdo, kdo poradí, jaké rozdíly ve stravování bychom měli udělat, aby bylo vše ok. V současné době jíme především podle mě a přítelkyně už začíná být nervózní, že hubnu tuk i nabírám svalovou hmotu rychleji než ona, takže bude zřejmě chyba někde ve výživě předpokládám. Jíme v 90% 5, maximálně 6 jídel denně po cca 2-3 hodinách a pro představu nahodím nějaké varianty stravování. Podotýkám, že nemáme vše dostatečně prostudováno, takže tam určitě bude nasekána spousta chyb. Nějak extra nepočítáme na gramy, ale děláme spíš od oka a podle chuti a citu. Pokud se tedy najde někdo, kdo by byl ochotný poradit, budeme rádi.
Výška: já - 178cm, přítelkyně - 176cm, váha: já - 83,4kg, přítelkyně - 79,2kg.
Příklady jídelníčku: (rozdělujeme cca 60:40 - já:přítelkyně):
a)-e) - varianty v různé dny
snídaně 6:00
a) (hrnek ovesných vloček vařených v mléce, odměrka čokoládového
proteinu 90%) x (hrnek ovesných vloček vařených v mléce, 2 x banán nakrájený na kolečka nahoru - jeden kus pro každého, já +
protein 90% cca 10-15g)
b) (bílý jogurt, dobrá vláknina)
c) (tvaroh rozmíchaný s ochuceným jogurtem) x (tvaroh rozmíchaný s ovocem)
svačina 8:30
a) (vaječná omeleta na suché pánvi potřená tuňákem ve vlastní šťávě v jogurtu se solí, pepřem, pažitkou, citronovou šťávou; rajčata, okurky, ledový salát - já 4 vejce, přítelkyně 2-3)
b) tvaroh, zelenina (rajčata, papriky, okurky, mrkev, atd. - podle chuti a co dům dá)
c) tvaroh, ovoce (mango, hruška, ananas, banán atd.)
d) cottage + zelenina x balkánský sýr s rajčaty
oběd 11:00
a) 3/4 hrnku jasmínové rýže, pečená kuřecí prsa x kuřecí prsa na čínu
b) 3/4 hrnku jasmínové rýže, tuňák ve vlastní šťávě, omáčka z řeckého jogurtu, česneku, pepře, soli a okurky
c) čočka, vejce, celozrnný chléb
d) 3/4 hrnku jasmínové rýže, sojové maso nudličky na způsob číny na trošce olivového oleje
e) celozrnné těstoviny, masové koule z hovězí sekané (+ vejce, cibulka, česnek, koření), omáčka z řapíkatého celeru, mrkve, cibule, loupaných rajčat, rajč.protlaku - vše na troše oliv.oleje) + koření (česnek, rozmarýn, tymián, oregáno, bazalka, sůl, pepř.)
svačina 14:00
a) tvaroh 250g + 2 x ovocný jogurt cca 125g (rozmícháno a rozděleno cca 60:40), zelenina x ovoce
b) jogurt + ovoce
c) jogurt + zelenina
d) cottage + zelenina x cottage + ovoce
večeře 17:00 - 20:00 (podle času, sportovních aktivit apod., pokud je večeře později, hodíme mezi jídly ještě menší svačinku - ovoce x zelenina x tvaroh x šunka x sýr x cottage apod.)
a) 2-3 x mozarella, 300g rajčat, celozrnný chléb 2-3 krajíce (dohromady pro oba) namazané paloučkem
b) vaječná omeleta na suché pánvi potřená tuňákem ve vlastní šťávě v jogurtu se solí, pepřem, pažitkou, citronovou šťávou, rajčata, okurky, ledový salát - já 4 vejce, přítelkyně 2-3; celozrnný chléb 2-3 krajíce namazané paloučkem
c) vařená vejce cca 6ks, sýr, šunka, celozrnný chléb 2-3 krajíce namazané paloučkem
d) pečený hermelín 13% v alobalu, vařené brambory, omáčka z řeckého jogurtu, česneku, pepře, soli a okurky
- někdy přidáme jadel cca 100g jako chuťovku, někdy místo celoznného chleba vícezrnná bagetka apod.
O víkendech děláme třeba ryby + brambory, steaky + brambory,
protein.buchty s tvarohem, míchaná vejce, prostě něco, aby to nebylo pořád to samé. Občas v týdnu nebo o víkendu proložíme ořechy, podle chuti a finančních možností.
před spaním spořádám třeba ještě půl vaničky tvarohu (odtučněný nebo nízkotučný) a přítelkyně už většinou končí. Těch jídel je vícero, ale dávám asi ty nejčastější varianty.
Zajímá mě především, jaké jídlo a v jaký čas by měla přítelkyně buďto vysadit, popř. přidat a popř. i další varianty jídel. Např. co v jídelníčku chybí, aby byl pestřejší. Víc luštěnin, nebo nějakých semínek? A prostě z čeho dočerpávat
vitamíny,
minerály atp.
Předem děkuji za odpovědi a omlouvám se za délku, ale jinak to neumím. Sportu a zdraví zdar! :D
Martin.