@Foresten: Já to rád dělám tak, že začnu v kliku s nohama cca na šířku ramen, vytlačím zadek nahoru a soustředím se přitom na kontrakci flexorů kyčlí (jako když se připravuješ na pozved/swing), přenesu váhu poněkud na chodidla a otevřu hrudník/zatlačím hlavu mezi ruce - tady si trochu zahmytám. Pak stisknu půlky k sobě a protlačím pánev dopředu, přitom tlačím dlaněmi do země, abych aktivoval křídla a "pakoval" ramena. Otvírám se v kyčlích a hrudní páteři, nelámu se v bederní páteři (jako když děláš most). V týhle pozici si zase trochu zahmytám a vytočím pánev ze strany na stranu, + se u toho většinou koukám nahoru a do strany (když vytáčím pánev doprava, kouknu se nahoru a přes pravý rameno).
Jinak tady pro referenci můj most - zatnutý půlky, otevřený hrudník, pohled k zemi, váha v rukách/ramenou:
_________________ My girlfriend is stronger than you!
Tohle bude zrejme smerovane na mistra ZelezneKoule :) Podle Pavla v relax into stretch je spine decompresion hang. Chapu to spravne, ze se nadechnu dole, zadrzet dech, stahnu lopatky dozadu, zatnu cele telo, drzet dech zatnuty par sekund a dole uplne vyvesit, povolit, vydechnout a ve visu nadechnout a znovu ?
Tohle bude zrejme smerovane na mistra ZelezneKoule :) Podle Pavla v relax into stretch je spine decompresion hang. Chapu to spravne, ze se nadechnu dole, zadrzet dech, stahnu lopatky dozadu, zatnu cele telo, drzet dech zatnuty par sekund a dole uplne vyvesit, povolit, vydechnout a ve visu nadechnout a znovu ?
Dik za odpoved !
Dle popisu mi to trochu neštimuje, nemělo by být nejdřív zpevněné tělo (břicho, hýždě atd.) a potom nádech? Zpevňovat se do nadechnutého břicha asi půjde těžko, to je jak narvat skákací hrad do odpadkovýho koše...
_________________ "Ti, kteří si myslí, že nemají čas na tělesná cvičení, si budou muset dříve či později najít čas pro nemoc." Edward Stanley
eSko: Ja jsem to pochopil tak, ze nejvic se pater protahne, kdyz jsem uvolneny a jeste se do toho nadechnu bez zatinani. Ale kdyz delam proste klasiku "scapula pull up" tak pri vydechu stahuju lopatky - kontrakce a pri nadechu uvolnuju.
No když se člověk nejdříve nadechne do břicha a pak se bude chtít zpevnit (zapojit břicho), tak to půjde těžko. Stačí vyzkoušet. Takže optimální postup by se mi jevil: nádech, výdech a zpevnění (kontrakce svalstva), nádech, výdech a povolení. Tenhle sled se mi jeví jako přirozený a logický. Nebo jaký máš názor?
_________________ "Ti, kteří si myslí, že nemají čas na tělesná cvičení, si budou muset dříve či později najít čas pro nemoc." Edward Stanley
No když se člověk nejdříve nadechne do břicha a pak se bude chtít zpevnit (zapojit břicho), tak to půjde těžko. Stačí vyzkoušet. Takže optimální postup by se mi jevil: nádech, výdech a zpevnění (kontrakce svalstva), nádech, výdech a povolení. Tenhle sled se mi jeví jako přirozený a logický. Nebo jaký máš názor?
V bráničním nádechu a následném zpevnění břicha nejenže nevidím problém, ale navíc je to (ze zkušenosti) daleko jednodušší než se nejdřív zpevnit a pak nadechovat.
Ty ale prvotním zpevněním zajistíš lepší stabilitu páteře a menší prostor kolem ní, což je pak hrozná výhoda, když totiž pak do zpevněného břicha naženeš vzduch, který vytváří tlak, synergizuješ ono zpevnění. Opačný sled (nádech - zpevnění) je prostě špatně, pardon že to tak říkám. Utrvzují mě nejen v tom hodiny kompenzačního cvičení a zdravotní tělesné výchovy na fakultě, ale i tenhle šikovnej chlapík.
Ty ale prvotním zpevněním zajistíš lepší stabilitu páteře a menší prostor kolem ní, což je pak hrozná výhoda, když totiž pak do zpevněného břicha naženeš vzduch, který vytváří tlak, synergizuješ ono zpevnění. Opačný sled (nádech - zpevnění) je prostě špatně, pardon že to tak říkám. Utrvzují mě nejen v tom hodiny kompenzačního cvičení a zdravotní tělesné výchovy na fakultě, ale i tenhle šikovnej chlapík.
EDIT: Jinak orientovat se podle toho, co je jednodušší... nevím no, jednodušší je i ležet na gauči než se hýbat, takže je dobré ležet na gauči? :)
Neboj, vím moc dobře, že jsi zaláskovaný do Kellyho :) Nicméně pánové, které zas poslouchám (a učím se od nich) já, učí opačný přístup. Neříkám, že ten nebo onen je špatně/dobře, ale ta jednudochost je pro mě hodně určující faktor. Správně dýchat musí u mě zvládnout i úplný začátečník a ze zkušenosti můžu říct, že nadechovat se do zpevněného břicha je pro spoustu začátečníků sci-fi. Srovnání s ležením na gauči mi tedy nepřijde příliš na místě.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru