Dilema

Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Dilema  Úvodní stránka -> Začátečníci -> Dilema
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Lord_Ivory

PříspěvekZaslal: út červen 10, 2014 11:17 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Vajicka vyjdou na par korun. Pokud s nima dotycny nema problem, tak to rvat pod tlakem :-).
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
flew

PříspěvekZaslal: út červen 10, 2014 11:42 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Deadlift napsal:
Grimley napsal:
Ty vogo ja si ted delal rozpis jidel na mesic a vyslo mi to na 5900 :D je pravda ze si zase dopreju...ale se 17ti stovkama bych mel asi horky chvile
...hmmm...to bych měl tak na necelý dva týdny...těch 5900 Kč...každý to máme jinak.

Ty vole si pěkně zijes teda..... Me měsíčně muselo stačit sotva 1000 kč i s posilkou a jídlem

Trhačky, a rukavice spôsobuju gynekomastiu !! znižuju TST a zvyšuju estrogen!!
Deadlift
Moderátor

PříspěvekZaslal: út červen 10, 2014 3:15 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Mě taky muselo stačit málo peněz když jsem byl student a ono taky ceny před deseti a více lety byly jinde...teď za litr leckdy nepořídíš ani permici.
ygg

PříspěvekZaslal: út červen 10, 2014 4:22 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Kupovat si s málem peněz šunku je například totál pakárna, stejně tak ty rohlíky .... snad jedině v kaufu před zavíračkou za padíka, to je beru známým pro zvířata:-))). Pokud je fakt málo peněz, je nutno se zaměřit na slevy a na základní suroviny a s tím pak dál pracovat. Tedy se naučit vařit. Jistě, stojí to čas a dá to práci, ale obojího máš evidentně víc než peněz.

Prostě za 100Kč máš půl kila slušné šunky a kilo úplně sračkovité. A nebo kilo vepřové kýty/plece, kuřecích prsou s kostí, víc jak půl kila krůtích prsou nebo zadního hovězího. A tak dále. Všechno kvalitní suroviny, ze kterých není problém při troše snahy uvařit dobré, pestré a nutričně hodnotné jídlo.

EDIT ... na druhou stranu, 1700 Kč je víc jak 180 lahváčů, takže vyžít se z toho jistě dá i bez velkého vaření
x22

PříspěvekZaslal: út červen 10, 2014 4:48 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Ale já jasně psal "příklad"... s tou šunkou... já si šunku vůbec nekupuju - kupuju hlavně kuře a většinou celý - rozporcuju, prsa udělám na pánvi, stehna dám do rizota, kosti atd. na vývar...

měl to být příklad toho, že ten stejný výrobek prostě bude dražší při vyšší kvalitě - stejně tak jsem mohl dát příklad masa - kvalitnější maso taky bude dražší než méně kvalitní, libový kus bude těžko stát tolik co nějaký prorostlý bůček... stejně tak to pečivo
jachym

PříspěvekZaslal: út červen 10, 2014 4:57 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

No, takže já zas ale myslim, že těch 1500... nemůže si člověk vyskakovat, ale dá se to... musí se hodně plánovat.

Ráno vločky, bílky... v podstatě obojí pár korun. Sledovat hodně akce. Pečivo nakupuju zásadně před zavíračkou s kolikrát 80% slevou (Kaufland, Tesco), přitom tomu vůbec nic neni. To samý zelenina. Nevybírám podle toho dokdy má trvanlivost, ale jak vypadá a kolikrát ta zlevněná je lepší než co maji v normálním regálu - zrovna předevčírem v tescu před zavíračkou okurky za 2.90, salát za 5 korun, mrkev.... nevýhoda je, že musíte brát co zrovna je, ale "něco" je v podstatě vždy.
Maso bych si na hraně trvanlivosti koupit asi nelízl, ale tam asi hlavně sledovat akce, případně najít dobrýho řezníka.
Možná se mnou nebudete souhlasit, ale musim to napsat. Většina hned řekne, že v dané situaci je naprostá blbost brát suplementy, ale.... je pravda, že WPC60 bez příchuti se dá sehnat za 250/kg, 80ka za 350. Když si to rozpočítám, vychází to 400 Kč na čisté kilo bílkovin. Pokud bych tolik chtěl získat z masa, musel bych ho nakupovat za 80 korun kilo, což dost pochybuju, že většina má nějakou možnost, ani v akcích. Neřikám ládovat se jen proteinem místo masa, ale při tomhle rozpočtu to například střídám, maso mám prostě obden a tímhle se to dá z části nahradit.
Stejně tak se dá z části nahradit vhodnou kombinací rostlinných zdrojů - např. luštěniny s rýží, soja atd.

Tuky lze získat např. z řepkového oleje, který stojí v porovnání s oliváčem pakatel a přitom ho nutričně možná i předčí. Stejně tak místo ořechů kupovat třeba semínka, který taky vyjdou levně.

Mléčný výrobky jsou v poslední době hodně drahý, ale tam je otázka jestli jsou nutný a navíc se taky dají sehnat před vypršením trvanlivosti naprosto nezávadný, pokud je hned zkonzumuju - vyplatí se prostě nakupovat často a nenechávat dlouho.

No a samozřejmě opět kontroverzní téma, ale já velmi často nakupuju ve zlevněnkách, například 5kg "prošlé" jasmínovky za 150 korun.... stejně tak se tam daji občas koupit například konzervy "prošlého" tuňáka, který jinak stojí majlant.

Vajíčka jsou ideál, to tu taky už bylo zmiňováno, v akci za 2 koruny / ks. Když si to přečtu, vyjmenoval jsem vlastně zástupce ze všech potravin: ovoce, zelenina, pečivo, maso, mléčné, konzervy, přílohy.... co se těch příloh týče, mnohem líp vyjdou těstoviny než rýže a nutričně to je v podstatě jedno. Ty luštěniny taky jsou občas vhodný zařadit.

Někdo možná bude jak jsem psal namítat proti třeba těm věcem na hraně trvanlivosti, ale u těch těstovin atd. je to absurdní, nějaký datum tam být musí a oni to pak jen prostě nesmí prodávat, stejně tak u ovoce, zeleniny, pečiva... tam prostě člověk vybírá podle vzhledu. Plesnivý rajčata můžou být klidně "neprošlý", a jiný, který byly líp skladovaný, ale už je hypermarket nemůže dál nabízet, vám slevní na zlomek ceny - pečivo taky neztvrdne za den... a dobrá je taky mražená zelenina, možná kolikrát čerstvější než ta "čerstvá" a cenově taky vyjde docela výhodně.
ygg

PříspěvekZaslal: út červen 10, 2014 5:30 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

x22 napsal:

kvalitnější maso taky bude dražší než méně kvalitní, libový kus bude těžko stát tolik co nějaký prorostlý bůček...

Ono je otázkou co vše rozumíme pod pojmem kvalita masa. Pokud chceš hovězí na steak, tak musíš řádně přitlačit v ceně, ale kvalitní zadní není o nic horší maso .... jen pro dobrý výsledek vyžaduje podstatně složitější a pracnější a delší přípravu. Jinak bůček nevím, to nekupuji, ale třeba rozdíl v ceně vepřové kýty a krkovice je většinou zcela zanedbatelný. Krkovice je samozřejmě prorostlejší, ale není proto horší .... jen je lepší pro jinou úpravu než ta kýta.
Mablung

PříspěvekZaslal: út červen 10, 2014 5:45 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

jachym napsal:

Někdo možná bude jak jsem psal namítat proti třeba těm věcem na hraně trvanlivosti, ale u těch těstovin atd. je to absurdní, nějaký datum tam být musí a oni to pak jen prostě nesmí prodávat, stejně tak u ovoce, zeleniny, pečiva... tam prostě člověk vybírá podle vzhledu. Plesnivý rajčata můžou být klidně "neprošlý", a jiný, který byly líp skladovaný, ale už je hypermarket nemůže dál nabízet, vám slevní na zlomek ceny - pečivo taky neztvrdne za den... a dobrá je taky mražená zelenina, možná kolikrát čerstvější než ta "čerstvá" a cenově taky vyjde docela výhodně.

Prakticky všechno konzervované, POKUD to bylo správně skladované, se dá jíst x dní po datu trvanlivosti bez problémů. Toho bych se nebál.
Mražená zelenina má strukturu rozsekanou ledem. Možná ti bude chutnat či do polévky bude v pohodě, ale já potřebuju čerstvou.

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - Dilema Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Rychle na stránku:

Přejdi na: