No, takže já zas ale myslim, že těch 1500... nemůže si člověk vyskakovat, ale dá se to... musí se hodně plánovat.
Ráno vločky, bílky... v podstatě obojí pár korun. Sledovat hodně akce. Pečivo nakupuju zásadně před zavíračkou s kolikrát 80% slevou (Kaufland, Tesco), přitom tomu vůbec nic neni. To samý zelenina. Nevybírám podle toho dokdy má trvanlivost, ale jak vypadá a kolikrát ta zlevněná je lepší než co maji v normálním regálu - zrovna předevčírem v tescu před zavíračkou okurky za 2.90, salát za 5 korun, mrkev.... nevýhoda je, že musíte brát co zrovna je, ale "něco" je v podstatě vždy.
Maso bych si na hraně trvanlivosti koupit asi nelízl, ale tam asi hlavně sledovat akce, případně najít dobrýho řezníka.
Možná se mnou nebudete souhlasit, ale musim to napsat. Většina hned řekne, že v dané situaci je naprostá blbost brát suplementy, ale.... je pravda, že WPC60 bez příchuti se dá sehnat za 250/kg, 80ka za 350. Když si to rozpočítám, vychází to 400 Kč na čisté kilo bílkovin. Pokud bych tolik chtěl získat z masa, musel bych ho nakupovat za 80 korun kilo, což dost pochybuju, že většina má nějakou možnost, ani v akcích. Neřikám ládovat se jen
proteinem místo masa, ale při tomhle rozpočtu to například střídám, maso mám prostě obden a tímhle se to dá z části nahradit.
Stejně tak se dá z části nahradit vhodnou kombinací rostlinných zdrojů - např. luštěniny s rýží, soja atd.
Tuky lze získat např. z řepkového oleje, který stojí v porovnání s oliváčem pakatel a přitom ho nutričně možná i předčí. Stejně tak místo ořechů kupovat třeba semínka, který taky vyjdou levně.
Mléčný výrobky jsou v poslední době hodně drahý, ale tam je otázka jestli jsou nutný a navíc se taky dají sehnat před vypršením trvanlivosti naprosto nezávadný, pokud je hned zkonzumuju - vyplatí se prostě nakupovat často a nenechávat dlouho.
No a samozřejmě opět kontroverzní téma, ale já velmi často nakupuju ve zlevněnkách, například 5kg "prošlé" jasmínovky za 150 korun.... stejně tak se tam daji občas koupit například konzervy "prošlého" tuňáka, který jinak stojí majlant.
Vajíčka jsou ideál, to tu taky už bylo zmiňováno, v akci za 2 koruny / ks. Když si to přečtu, vyjmenoval jsem vlastně zástupce ze všech potravin: ovoce, zelenina, pečivo, maso, mléčné, konzervy, přílohy.... co se těch příloh týče, mnohem líp vyjdou těstoviny než rýže a nutričně to je v podstatě jedno. Ty luštěniny taky jsou občas vhodný zařadit.
Někdo možná bude jak jsem psal namítat proti třeba těm věcem na hraně trvanlivosti, ale u těch těstovin atd. je to absurdní, nějaký datum tam být musí a oni to pak jen prostě nesmí prodávat, stejně tak u ovoce, zeleniny, pečiva... tam prostě člověk vybírá podle vzhledu. Plesnivý rajčata můžou být klidně "neprošlý", a jiný, který byly líp skladovaný, ale už je hypermarket nemůže dál nabízet, vám slevní na zlomek ceny - pečivo taky neztvrdne za den... a dobrá je taky mražená zelenina, možná kolikrát čerstvější než ta "čerstvá" a cenově taky vyjde docela výhodně.