Změna je život

Jdi na stránku 1, 2, 3  Další

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Změna je život  Úvodní stránka -> Začátečníci -> Změna je život
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jacobs23

PříspěvekZaslal: st listopad 19, 2014 10:26 am    Předmět: Změna je život Odpovědět s citátem

Zdravím všechny,

před týdnem jsem začal chodit do posilovny a je tomu přibližně půl roku, co jsem začal běhat (sice ne úplně pravidelně, ale přibližně 2-3x týdně). Je mi 25, 180 cm, 80 kg, na břichu pneumatika, kvalitní sádlo na bocích a prsa jako plnoštíhlé děvče v 9 třídě ZŠ. Jinak mám ale hubené ruce a nohy. Před dvěma měsíci jsem přestal kouřit, jednak kvůli zdraví, ale taky kvůli kondici a hubnutí. Bohužel kvůli špatné životosprávě a nedostatku cvičení zvládnu zatím uběhnout max 5km.

Začátky cvičení jsou pro mě utrpení, ale rozhodně se nechci vzdát a míním v tom pokračovat.

Co se týká jídelníčku:

snídaně

celozrnné pečivo + tvrdý sýr

svačina:

jablko nebo banán

oběd:

vesměs klasická česká jídla, ale snažím se omezit knedlíky. Dále čínská kuchyně, kuskus, kuřecí prsa na přírodní způsob a prostě nic vyloženě tučného

svačina:

celozrnné pečivo + šunka

večeře:

většinou houska + hummus případně cottage sýr
Po večeři posilovna, to máme půlnoc a jdu spát.

Posilovna:

zatím bez trenéra, ale po výplatě chci rozhodně pár lekcí, abych se naučil se stroji. Zatím ji navštejuju 3x týdně. Klasický den u mě v posilovně začíná rotopedem, nebo na běžícím pásu cca 10-15 min. Potom protažení svalů a prostřídám různé stroje, tak abych procvičil celé tělo. Na každém stroji jedu většinou 15x3. Ve finále 10min na rotopedu/běžícím pásu.

Rozhodně mi nejde o to, abych měl dokonale vyrýsovanou postavu. Postavu jako kulturista taky nepotřebuju. Jen bych se chtěl zbavit těch tukových zásob a aby se mi trochu zvětšily svaly, nic víc. Od 15 let jsem se sportováním seknul, jedl nezdravě, pil a kouřil, takže určitě neočekávám cestu na krátkou trať. Chtěl bych alespoň trochu změnit životní styl a dostat se do celkové pohody.

Tímto se dostávám k otázce, jestli touto rozhodně nedokonalou metodou se můžu dostat k mému vytouženému cíli a nebudu se muset stydět svlékat kdekoli to bude třeba?

Moc díky za odpovědi a případné rady.

Jakub
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Mablung

PříspěvekZaslal: st listopad 19, 2014 11:01 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Jsi jeste mlady a nenabral jsi jak prase, takze geneticky na tom spatne nejsi. Myslim si, ze ti staci jist s rozumem a sportovat. Nejen posilovat, ale chce to zaradit i neco jineho. Treba fotbal, kick box, rugby, ... . Proste neco zabavneho, co te dostane i do aerobni kondice
Tucnemu se nevyhybej. Tuk v urcite mire potrebujes. V posledni dobe se vsichni shoduji, ze zlo jsou spise cukry, zejmena ty jednoduche.
Trenera si vezmi co nejdrive a cvic s nim na volnych vahach. Stroje moc nepouzivej. Mozna bys mohl kontaktovat zeleznou kouli pokud jsi z Prahy a podivat se na jeho kettlbelt lekce
Pokedex

PříspěvekZaslal: st listopad 19, 2014 11:31 am    Předmět: Odpovědět s citátem

na stroje se vyprdni staci ti ol. osa stroje jsou pro kulturisty na specificky partie kazdopadne mas + ze jsi prestal kourit ! :-)
Enn

PříspěvekZaslal: st listopad 19, 2014 12:35 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Hodne stesti pri promene :)

Jinak stroju se neboj a urcite je zarad vedle volnych vah do sveho treninkoveho planu. Nejsou zase tak k zahozeni, jak nekteri ortodoxni "kulturisti" radi prohlasuji :) Je treba tam najit balanc a hlavne to, aby to vyhovovalo tobe, resp. aby te to bavilo a vydrzel si :-)
Princ

PříspěvekZaslal: st listopad 19, 2014 2:05 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Jídelníček - moc celozrného pečiva, málo tuků. Neuvedl jsi množství, ale zdá se i málo bílkovin.

Shrnuto: chybí mi tam steaky a vejce! Každý jídelníček musí mít své steaky a vejce

Tréning - nechoď náhodně od stroje ke stroji, najmi si trenéra a začni používat i činky. Stroj na zakopávání nebo lýtka v sedě tě nezabije, ale základem by měly být dřepy, tlaky nad hlavu, mrtvé tahy, přítahy v předklonu, dipy, shyby, bench pressy, přemístění... Možná nějaká přípravná a korektivní práce, než všechny tyto super cviky začneš dělat.

Kardio - v Česku to lidi ještě moc neví, ale kvalitní zahraniční trenéři už většinou tvrdí, že kardio tě udělá spíš tlustším. Poskytnu pět, deset článků různých autorů, pokud by bylo třeba. Za mě: pryč s ním, vytrvalost dělá škaredá těla, když tak sprinty

Rozcvička - připravuješ se na silovou aktivitu 15 minutama rotopedu, taková rozcvička není cílená. Raději se v ní věnuj mobilitě, kvalitě pohybu, aktivaci příslušných svalů.

Post-workout - je poměrně netradiční, že už po tréningu vůbec nejíš. Opíráš se přitom o svou housku a sýr k večeři, nebo o celozrnné pečivo a sýr ráno?
Balista

PříspěvekZaslal: st listopad 19, 2014 2:22 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Princ napsal:
Kardio - v Česku to lidi ještě moc neví, ale kvalitní zahraniční trenéři už většinou tvrdí, že kardio tě udělá spíš tlustším. Poskytnu pět, deset článků různých autorů, pokud by bylo třeba.

Poskytni, klidně i do PM Díky.
Maerlyn0

PříspěvekZaslal: st listopad 19, 2014 3:54 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Princ napsal:
Jídelníček - moc celozrného pečiva, málo tuků. Neuvedl jsi množství, ale zdá se i málo bílkovin.

Shrnuto: chybí mi tam steaky a vejce! Každý jídelníček musí mít své steaky a vejce

Tréning - nechoď náhodně od stroje ke stroji, najmi si trenéra a začni používat i činky. Stroj na zakopávání nebo lýtka v sedě tě nezabije, ale základem by měly být dřepy, tlaky nad hlavu, mrtvé tahy, přítahy v předklonu, dipy, shyby, bench pressy, přemístění... Možná nějaká přípravná a korektivní práce, než všechny tyto super cviky začneš dělat.

Kardio - v Česku to lidi ještě moc neví, ale kvalitní zahraniční trenéři už většinou tvrdí, že kardio tě udělá spíš tlustším. Poskytnu pět, deset článků různých autorů, pokud by bylo třeba. Za mě: pryč s ním, vytrvalost dělá škaredá těla, když tak sprinty

Rozcvička - připravuješ se na silovou aktivitu 15 minutama rotopedu, taková rozcvička není cílená. Raději se v ní věnuj mobilitě, kvalitě pohybu, aktivaci příslušných svalů.

Post-workout - je poměrně netradiční, že už po tréningu vůbec nejíš. Opíráš se přitom o svou housku a sýr k večeři, nebo o celozrnné pečivo a sýr ráno?

No to pravda rozhodně není, možná někdo polemizuje o větší účinnosti HIIT, než kardia, ale napsat, že kardio tě udělá tlustším je úplná blbost, neber si to osobně
cipinek

PříspěvekZaslal: st listopad 19, 2014 4:04 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

"kvalitní zahraniční trenéři" to sousloví mluví za vše a po burgrech s hranolkama a tatarkou se hubne, že mě to hned nenapadlo...
Princ

PříspěvekZaslal: st listopad 19, 2014 4:12 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Tady máš. Vybral jsem články jak z estetického, tak výkonnostního hlediska

Charles Staley - The Jogging Delusion
Mark Rippetoe - Conditioning is a sham
John Meadows - Regular Cardio Will Make You Fat
Charles Poliquin - Does cardio make you fat?
John Rusin - The 4 Dumbest Forms of Cardio
Chris Shugart - Predator Conditioning
Nate Miyaki - The Best Damn Cardio Article Period

Pokud by byl problém s angličtinou, mohu dodat i české, samozřejmě autory už pak nebudou Rippetoe, Meadows nebo Poliquin
ZeleznaKoule

PříspěvekZaslal: st listopad 19, 2014 6:13 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Princ napsal:
(...) mohu dodat i české (...)

Dodej :)
haino

PříspěvekZaslal: st listopad 19, 2014 6:40 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Praxe:poseroutka co nezvládne běžet hodinu patnáctkou,odkluše 5 minut z přestávkama,a dá tomu hodně intenzivní název.
Princ

PříspěvekZaslal: st listopad 19, 2014 6:55 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Kdo z nich je ten poseroutka? Rippetoe, Meadows nebo Poliquin?
madball

PříspěvekZaslal: st listopad 19, 2014 7:02 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Rippetoe momentálně zrovna jako hubeňour moc nevypadá.
Non-functional hypertrophy (sarcoplasmic hypertrophy) doesn’t lead to an improvement in the capacity to produce force, but it does lead to added body weight (thus you have to carry more weight without having more strength).
Princ

PříspěvekZaslal: st listopad 19, 2014 7:05 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

To je pravda

Rippův článek není tolik o estetice, má spíš takovou tu "StrongFirst" myšlenku
madball

PříspěvekZaslal: st listopad 19, 2014 7:09 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Já spoustu těch článků četl, ale řekl bych, že se to zbytečně přehání a vlastně to jen vyhovuje těm lidem, kteří mají ke kardiu odpor.
Mně osobně by mohlo, sedět doma na rotopedu, a šlapat. Ale dojet si na kole do práce. Co je na tom špatnýho? Určitě lepší, než tam dojet autem nebo přervaným MHD.

Případně si udělat výlet do přírody apod.

edit: navíc jako kardio beru osobně veškerej pohyb, tzn. i v anareobní zóně, takže bys nemohl dělat nic. Ale to jen moje osobní prefernece používání názvosloví, ikdyž vím, že se za kardio obecně bere aerobka.
Non-functional hypertrophy (sarcoplasmic hypertrophy) doesn’t lead to an improvement in the capacity to produce force, but it does lead to added body weight (thus you have to carry more weight without having more strength).

Naposledy upravil madball dne st listopad 19, 2014 7:16 pm, celkově upraveno 1 krát

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - Změna je život Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Rychle na stránku:

Přejdi na: