|
|
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
eSko
Naivka

|
Zaslal: út listopad 25, 2014 10:53 am Předmět: |
|
|
S tím nemůžu souhlasit. To si zde střelil od boku jen nějakou nepotvrzenou domněnku. Pokud se tu budeme bavit o pocitu nasycení, zřejmě bys se svým tvrzením možná uspěl, protože si dokážu představit, že 60 g kaseinu mě nasytí na dostatečně dlouhou dobu a to přibližně stejnou, jako 2x30 g syrovátkové bílkoviny konzumované s časovým rozestupem. Nicméně efekt na MPS apod. faktory tvorby svalové hmoty už budou někde úplne jinde.
| kód: | http://jap.physiology.org/content/107/3/987
http://www.sportsnutritionworkshop.com/files/18.spnt.pdf
http://ajcn.nutrition.org/content/93/5/997.full.pdf+html |
Všimni si, jaký vliv má kasein a jaký wehy protein. Sice se zkoumaly kvantitativně stejné dávky, ale jde z grafů krásně odhadnout, že ani dvojnásobná dávka (např. 1x40 g casienu vs. 2x20 g WP) by neměla jiný efekt, než je prezentováno nyní u izokvantitativní metody; maximálně by se prodloužila doba zvýšené aminoacidémie. Z výsledků tedy vyplývá, že pro svalový růst (jednoduše řečeno spuštění anabolismu) je 2x menší množství WP lepší, než 1x větší množství pomalé bílkoviny (např. kaseinu). Druhou variantu bych volil jako nějaký antikatabolický způsob ochrany svalové hmoty, nikoliv jako výraznou podporu svalového růstu. Takže s Tvoji úpravou mého závěru prostě nelze souhlasit. Ačkoliv Ti to asi nedá a opět mi na to něco řekneš, jak máš ve zvyku. :-) _________________ "Ti, kteří si myslí, že nemají čas na tělesná cvičení, si budou muset dříve či později najít čas pro nemoc." Edward Stanley
|
|
| nahoru |
|
 |
| |  |
Oddo

|
|
| nahoru |
|
 |
eSko
Naivka

|
Zaslal: út listopad 25, 2014 11:27 am Předmět: |
|
|
Tak ono to není jen o tom zdroji bílkovin jako takovém, pokud máš klasické svačiny složené ze sacharidů a bílkovin v dostatečném množství a kvalitě, tak Ti to dá ve finále slušnou hodnotu jak leucinu, tak ostatních aminokyselin. Problém je, že paradoxně ty suplementy v jistých případech ušetří jak peněženku, tak i trávení. Navíc je to i příjemné zpestření dát si někdy koktejl nejen po cvičení. Nicméně není to nutnost, ale z praxe vím, že to člověku dost usnadní život (hlavně např. u lidí, co mají práci, kde si jen tak jídlo nemůžou dát a dělají si tekuté MRP; studenti s tím takový problém většinou nemají a mají čas se v klidu najíst) a může to mít pozitivnější efekt na budování sval. hmoty, než nějaký jogurt.
Na svačiny z normálních potravin pak: mléko, kefíry, jogurty, syrovátkové sýry (syrečky), šunky, tvarohy namíchané s mlékem/jogurtem (aby nebyl zastoupený jen kasein), rybičky... prostě vždy by měla být základem kvalitní bílkovina, která dá aspoň 15-20 g + bílkoviny z ostatních zdrojů (sacharidové, např. pečivo, cereálie apod.; tučné - ořechy, oleje, semínka...). A jak jsem mluvil o té praktičnosti. Teď si představ, že si chceš dát kefír a k tomu něco, ale tak, abys měl zajištěnou kvalitní proteosyntézu. Jenže představa, že kefír má cca 3 % bílkovin, tak dát si krásného půllitru až třičtvrtě litru... nevím nevím. To je opravdu někdy lepší rozmixovat odměrku kvalitního WPC, případně vícesložkového proteinu.
Pak je možnost pořídit leucin zvlášť a přidávat jej do svačin, kde není dostatečné zastoupení bílkovin. Jenže to už je trochu vyšší dívčí a při neodborném dávkování si můžeš udělat slušnou AK dysbalanci. Navíc není důležitý jen leucin, ten sice má nejblíže ze všech AK k mTOR dráze, ale jakmile chybí dostatek ostatních AK, tak skutek utek. _________________ "Ti, kteří si myslí, že nemají čas na tělesná cvičení, si budou muset dříve či později najít čas pro nemoc." Edward Stanley
|
|
| nahoru |
|
 |
Hulkie
|
Zaslal: út listopad 25, 2014 11:58 am Předmět: |
|
|
| eSko napsal: | S tím nemůžu souhlasit. To si zde střelil od boku jen nějakou nepotvrzenou domněnku. Pokud se tu budeme bavit o pocitu nasycení, zřejmě bys se svým tvrzením možná uspěl, protože si dokážu představit, že 60 g kaseinu mě nasytí na dostatečně dlouhou dobu a to přibližně stejnou, jako 2x30 g syrovátkové bílkoviny konzumované s časovým rozestupem. Nicméně efekt na MPS apod. faktory tvorby svalové hmoty už budou někde úplne jinde.
| kód: | http://jap.physiology.org/content/107/3/987
http://www.sportsnutritionworkshop.com/files/18.spnt.pdf
http://ajcn.nutrition.org/content/93/5/997.full.pdf+html |
Všimni si, jaký vliv má kasein a jaký wehy protein. Sice se zkoumaly kvantitativně stejné dávky, ale jde z grafů krásně odhadnout, že ani dvojnásobná dávka (např. 1x40 g casienu vs. 2x20 g WP) by neměla jiný efekt, než je prezentováno nyní u izokvantitativní metody; maximálně by se prodloužila doba zvýšené aminoacidémie. Z výsledků tedy vyplývá, že pro svalový růst (jednoduše řečeno spuštění anabolismu) je 2x menší množství WP lepší, než 1x větší množství pomalé bílkoviny (např. kaseinu). Druhou variantu bych volil jako nějaký antikatabolický způsob ochrany svalové hmoty, nikoliv jako výraznou podporu svalového růstu. Takže s Tvoji úpravou mého závěru prostě nelze souhlasit. Ačkoliv Ti to asi nedá a opět mi na to něco řekneš, jak máš ve zvyku. :-) |
To byl jenom takový příklad. Slušný člověk proteiny nepije, jí pevné jídlo. A celé vejce se tráví šest hodin ale bílky třeba tři. Studie o jednotlivých druzích proteinu syrovátka vs hydrolyzát vs sója mají asi tak 20% význam, protože u normálního člověka tvoří asi tak 20% celkového příjmu bílkovin. U mně je to např. prakticky nula.
Když sním na snídani vajíčka na slanině, budou se uvolňovat bílkoviny od šesti od rána až do oběda. Když si dám proteinový shake + vločky, za dvě hodiny mám hlad. Někomu to vyhovuje, někomu ne. Ale říct, že tomu, kdo bude jíst šestkrát denně narostou větší svaly, je podle mně nonsens.
|
|
| nahoru |
|
 |
Hulkie
|
Zaslal: út listopad 25, 2014 12:01 pm Předmět: |
|
|
|
|
|
| nahoru |
|
 |
Hulkie
|
Zaslal: út listopad 25, 2014 12:10 pm Předmět: |
|
|
A ještě: zvýšená proteosyntéza se odehrává 24-48 hodin podle velikosti svalové skupiny. Jaký význam má řešit v tomhle časovém horizontu, jestli whey nebo hydro nebo BCAA, když je to dejme tomu 10-20% celkového času? Ani kdyby ses nacpat nějakou skutečně anabolickou látkou, jako je třeba prachsprostý methandrostenolon, a užíval ji jen po tréninku, což znamená, že by účinkovala v časovém úseku cca 4 hodin, pravděpodobně bys měl bídné výsledky.
Ne tak s hydrolyzátem, nebo čímkoliv jiným.
Takže jaký smysl má řešit potréninkový druh proteinu?
Má to asi tak desetiprocentní vliv, týkající se jedné složky ze tří /trénink, strava, regenerace/.
Ale to už jsem odběhnul od toho nejpodstatnějšího. A sice, že při správně sestaveném jídelníčků
můžeš jíst klidně třikrát denně a budeš mít naprosto stejné výsledky.
I když osobně žeru asi tak osmkrát, protože mám furt hlad:)
|
|
| nahoru |
|
 |
eSko
Naivka

|
Zaslal: út listopad 25, 2014 1:04 pm Předmět: |
|
|
Někde jsem četl krásnou, metodologicky perfektní studii o bílkovinách, jejich množství a vliv na svaly, ale nemůžu ji dohledat. Ale vzpomněl jsem si na tuhle http://jp.physoc.org/content/591/9/2319.full.pdf+html
Impuls z odporového tréninku pro MPS je jedna věc. Jídlo a jeho časování pro další nastartování MPS je věc druhá. Pokud to perfektně zkombinuješ, myslím si, že rozdíly zde mohou být, pokud jíš bílkoviny v dostatečném množství častěji v porovnávní např. jen 3x denně, ale zato nálož. To, jestli bys měl stejné výsledky na obou způsobech, to už je hádání. Pokud bycho do toho chtěli zakomponovat různé druhy bílkovin, tak to už je na několik výzkumů. Určitě by ale bylo zajímavé porovnat, pokud bych někomu dával 3x denně dejme tomu 50 g kaseinu, nebo 5x denně 30 g WP při zachování stejných podmínek pro všechn participanty.
Až budou chodit z kulturistických soutěží vítězové dodržující přerušovaný půst, tak uvěřím tomu, že časování příjmu bílkovin je irelevantní a jíst 3x denně větší množství bílkovin je dostačující. Nicméně to se nestane, protože tam hrají hlavní roli jiné dobrůtky, kvůli kterým je potřeba jíst vysokofrekvenčně. :-)
Jinak nevím jestli jsi to zaregistroval, ale já tu teď neřeším protein po tréninku, jak se řečnicky ptáš, řeším tu obecně vliv dávkování a kvality bílkovin na hypertrofii behěm dne. PTN je třešínka na dortu, která ale určitě má své místo v úspěšné tvorbě svalové hmoty.
Názory máme, Hulkie, odlišné, tudíž těžko najdeme nějaký společný závěr. Nicméně aspoň tu vznikla plodná diskuze. Jinak za článek díky. _________________ "Ti, kteří si myslí, že nemají čas na tělesná cvičení, si budou muset dříve či později najít čas pro nemoc." Edward Stanley
|
|
| nahoru |
|
 |
Hulkie
|
Zaslal: út listopad 25, 2014 1:26 pm Předmět: |
|
|
| eSko napsal: | Někde jsem četl krásnou, metodologicky perfektní studii o bílkovinách, jejich množství a vliv na svaly, ale nemůžu ji dohledat. Ale vzpomněl jsem si na tuhle http://jp.physoc.org/content/591/9/2319.full.pdf+html
Impuls z odporového tréninku pro MPS je jedna věc. Jídlo a jeho časování pro další nastartování MPS je věc druhá. Pokud to perfektně zkombinuješ, myslím si, že rozdíly zde mohou být, pokud jíš bílkoviny v dostatečném množství častěji v porovnávní např. jen 3x denně, ale zato nálož. To, jestli bys měl stejné výsledky na obou způsobech, to už je hádání. Pokud bycho do toho chtěli zakomponovat různé druhy bílkovin, tak to už je na několik výzkumů. Určitě by ale bylo zajímavé porovnat, pokud bych někomu dával 3x denně dejme tomu 50 g kaseinu, nebo 5x denně 30 g WP při zachování stejných podmínek pro všechn participanty.
Až budou chodit z kulturistických soutěží vítězové dodržující přerušovaný půst, tak uvěřím tomu, že časování příjmu bílkovin je irelevantní a jíst 3x denně větší množství bílkovin je dostačující. Nicméně to se nestane, protože tam hrají hlavní roli jiné dobrůtky, kvůli kterým je potřeba jíst vysokofrekvenčně. :-)
Jinak nevím jestli jsi to zaregistroval, ale já tu teď neřeším protein po tréninku, jak se řečnicky ptáš, řeším tu obecně vliv dávkování a kvality bílkovin na hypertrofii behěm dne. PTN je třešínka na dortu, která ale určitě má své místo v úspěšné tvorbě svalové hmoty.
Názory máme, Hulkie, odlišné, tudíž těžko najdeme nějaký společný závěr. Nicméně aspoň tu vznikla plodná diskuze. Jinak za článek díky. |
Tak jinak. Pokládáš proteinový koktejl za bílkovinu nadřazenou třeba hovězímu masu? Z hlediska jejího potenciálu pro růst svalové hmoty?
|
|
| nahoru |
|
 |
dewchtown 21
|
Zaslal: út listopad 25, 2014 1:27 pm Předmět: |
|
|
Mě spíš dělá problém držet stále hranici bílkovin vč. příloh do 2,2 g / 1kg.... Dám si maso k obědu a večeři (2x 150g).. 100g Gaineru Mutant Mass, trochu proteinu (třeba 25g).. Nákou rejži s vločkama a pak večer už ani nezbejvá prostor na tvaroh a vaječný bílky...
|
|
| nahoru |
|
 |
Pr!nc
|
Zaslal: út listopad 25, 2014 2:00 pm Předmět: |
|
|
Budeš se divit, ale syrovátkový protein je hodnocenl lépe než hovězí. :)
|
|
| nahoru |
|
 |
Hulkie
|
Zaslal: út listopad 25, 2014 2:04 pm Předmět: |
|
|
| Pr!nc napsal: | | Budeš se divit, ale syrovátkový protein je hodnocenl lépe než hovězí. :) |
Stravitelnost, využitelnost atd. No a co když místo 30 g proteinu ze syrovátky sežeru 40 g hovězích bílkovin? Stane se něco? Narostou mi menší svaly, když protein nebudu jíst vůbec?
Bílý cukr je taky rychleji stravitelný, než rýže a ovesné vločky. Takže budu jíst bílý cukr?
Aminokyseliny jsou stravitelnější, než syrovátka a přece na nich nebudu stavět jídelníček...
Když si dám místo jídla 6x denně koktejl z hydrolyzátu, budu mít lepší výsledky? Ale kdeže:)
|
|
| nahoru |
|
 |
cipinek
|
Zaslal: út listopad 25, 2014 3:49 pm Předmět: |
|
|
|
|
|
| nahoru |
|
 |
Hulkie
|
Zaslal: út listopad 25, 2014 4:01 pm Předmět: |
|
|
Stačí si projet tvoje příspěvky a člověk hned vidí, že má co dělat s kapacitou.
Víš, kam si máš jít lehnout ne?
|
|
| nahoru |
|
 |
madball

|
Zaslal: út listopad 25, 2014 7:10 pm Předmět: |
|
|
| eSko napsal: | Někde jsem četl krásnou, metodologicky perfektní studii o bílkovinách, jejich množství a vliv na svaly, ale nemůžu ji dohledat. Ale vzpomněl jsem si na tuhle http://jp.physoc.org/content/591/9/2319.full.pdf+html
Názory máme, Hulkie, odlišné, tudíž těžko najdeme nějaký společný závěr. Nicméně aspoň tu vznikla plodná diskuze. Jinak za článek díky. |
Když už bys chtěl dělat nějakou takovou studii, tak bych ji spíš založil na 3x50g WP versus 5x30g WP. Pak se mohlo řešit, jestli má smysl řešit frekvenci mezi 3 a 5 protejnovýma jídlama.
Mně osobně třeba strašně vadí, že se nějaká dávka doporučuje v uvozovkách každýmu. Když vezmu v potaz, že 1,5g bílkovin by mělo naturálovi bohatě stačit na budování svalové hmoty, možná i to bude moc vzhledem ke studii o TST, kterou jsem tady postoval v aktuálních formách, tak pro 50kg dívčinu to bude 75g B, což jsou vlastně 2,5 jídla za den při 30g na porci a tak nějaký hovado se 130kg by muselo sníst 6,5 jídla za den, aby dokázali budovat stejně svalovou hmotu? Tohle mi třeba přijde trochu postavený na hlavu.
Jinak na 1,5g bílkovin suplementy opravdu nejsou potřeba, to se dá absolutně v pohodě ujíst z normální stravy a i mnohem víc. Hlavní výhodu tekuté stravy vidím hlavně při závodech, aby docházelo k minimálnímu zatěžování traktu nebo při obrovským výdeji, aby se ulehčilo trávení. _________________ Non-functional hypertrophy (sarcoplasmic hypertrophy) doesn’t lead to an improvement in the capacity to produce force, but it does lead to added body weight (thus you have to carry more weight without having more strength).
|
|
| nahoru |
|
 |
Hulkie
|
Zaslal: út listopad 25, 2014 7:13 pm Předmět: |
|
|
... a pak si přečteš studii, ve které je prokázáno, že 2 gramy proteinu nejsou pro výstavbu svalové hmoty o nic lepší, než 1,3 g na kg tělesné váhy
http://www.nature.com/ejcn/journal/v60/n5/full/1602363a.html
a víš, že nic nevíš:)
já bych s těma studiema byl trochu opatrnější. Krom toho, jedna druhou dokáže spolehlivě
převrátit vzhůru nohama
|
|
| nahoru |
|
 |
| |
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|