|
|
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
tarzos
|
Zaslal: ne březen 29, 2015 1:00 pm Předmět: |
|
|
Ahoj, mohl bys mi taky prosím poslat odkaz na ten strečink?
Hlavně by mě zajímaly věci ohledně rozhýbaní kyčlí a páteře. _________________ Dokud matka funí, zůstaneme u ní!
|
|
| nahoru |
|
 |
| |  |
PMKB5

|
Zaslal: ne březen 29, 2015 1:23 pm Předmět: |
|
|
| Poman napsal: | PMKB5:
Jo, ale dům taky nelze postavit od střechy. To bych se o to mohl snažit celej život a furt nebude stát. |
Ano, ale nelze stejně tak nelze zůstat jen u základů. Budeme-li se bavit o základech a obnově pohybu od základů, co je prioritou? Mobilita nebo stabilita? Proto kupř. v našem cvičebním programu začínáme podle jasného blueprintu - od obnovy dýchání, "masáže" měkkých tkání, přes cviky na mobilitu a flexibilitu, a k síle (a různým typům síly - viz např. obnova reflexivní síly, která má pro obnovu pohybu parádní přenos). Bavím se o silovém/kondičním tréninku, ne rehabilitaci, ok, protože rehabilitace není můj obor, referuji dále. S x fyzio spolupracuji, jak u mě tak u mojí paní jich x cvičí, a u mě dokonce i 2 učí. Plně kompatibilní, ne se vylučující vesmíry.
| Poman napsal: | | Jinak výraz mobilita upřímně nesnášim, mobilita čeho? Trénink mobility??? Čeho?? To je takovej výkřik do tmy. |
Mobilita je možná zjednodušený terminus technicus pro potřeby coachů silového/kondičního tréninku, ale pro mě jako člověka, který nemá medicínské vzdělání, a který se ani lékařským odborníkům do oboru neplete, plně dostačující. Odkážu na Movement od Gray Cooka, který s těmito a dalšími termity hojně pracuje.
| Poman napsal: | | Můžu trénovat všechno od excentrický práce svalů, jejich kokontrakci až po segmentální hybnost tvrdejch struktur. Stejně tak práce na elasticitě vaziva a fascií pokud je to třeba. Nebo zapojení motorickejch jednotek, tohle všechno má na schopnost provést pohyb v nějaké kvalitě. |
Ano, a ještě x-krát jinak. Nevidím rozpor. Nemontuju se do práce fyzio, stejně tak jako on se nemontuje do mojí, protože každý jsme odborníkem svého oboru. Společnou řečí a mostem, kde se potkáme, je FMS - více znát nepotřebuji, a můj žák už vůbec ne. FMS je přesně to hranicí, co je moje práce a co už není, velmi pečlivě si tuto hranici hlídám.
| Poman napsal: | Pokud považuje to co dělá PT za izometrický strečink, tak to není zrovna to co izometrický strečink v pravym slova smyslu je. A jak se provádí při práci s lokálníma změnama svalového napětí (tzv. PIR), ale spíš ochcávačka nervovýho systému.
Strečink, PIR i to co dělá PT pracuje úplně na jinejch principech a s jinym druhém tkáně, proto nemůže být něco účinnější než to druhý už z principu, že každá technika má trochu jiné využití. |
Řekl bych, že o tom, co PT dělá nebo nedělá, toho trochu vím :-) - a ne z knížek nebo videí. Dtto platí kompatibilní "hraniční" FMS (myšleno "hraniční" mezi cvičením a fyzioterapií). Ano, PT (i FMS) samozřejmě dělají i izometrický strečink. A ano, jeho metody jsou účinné, a vlastně bez ohledu na to, s jakým druhem tkáně pracují, a právě proto, na jakých principech je jeho metoda (která není založená JEN na isometrickém strečinku) stojí. Do provazu dostanu bezpečně 95% lidí během 2-4 týdnů.
Fyzio odborníci jako ty mají samozřejmě další nástroje a své metody, o tom nepochybuji - ale stejně tak i my. Korektivní strečink ("odžidlení"), dostat někoho do provazu, naučit dynamickou flexibilitu a flexibilitu pod zátěží je moje práce, léčba bolesti, majoritních restrikcí, asymetrií, dysbalancí atp. ne. _________________ Pavel Macek
|
|
| nahoru |
|
 |
PMKB5

|
Zaslal: ne březen 29, 2015 1:24 pm Předmět: |
|
|
| tarzos napsal: | Ahoj, mohl bys mi taky prosím poslat odkaz na ten strečink?
Hlavně by mě zajímaly věci ohledně rozhýbaní kyčlí a páteře. |
Zasílám odkazy v soukromé zprávě. _________________ Pavel Macek
|
|
| nahoru |
|
 |
medwed

|
Zaslal: ne březen 29, 2015 2:01 pm Předmět: |
|
|
| PMKB5 napsal: | | tarzos napsal: | Ahoj, mohl bys mi taky prosím poslat odkaz na ten strečink?
Zasílám odkazy v soukromé zprávě. |
Ahoj, chtel bych taky poprosit od odkazy. _________________ Jen mě těší, že za ten pád letadla nemůžou kettlebely. Doufám.
|
|
| nahoru |
|
 |
eSko
Naivka

|
Zaslal: ne březen 29, 2015 2:06 pm Předmět: |
|
|
Ten pojem "reflexivní síla" čtu po několikáté a pořád přemýšlím, co to je a kdo to vymyslel, protože je mi známo dělení silových schopností. Můžeš mi ji tedy, prosím, nějak charakterizovat? _________________ "Ti, kteří si myslí, že nemají čas na tělesná cvičení, si budou muset dříve či později najít čas pro nemoc." Edward Stanley
|
|
| nahoru |
|
 |
Anonymní
|
Zaslal: ne březen 29, 2015 2:30 pm Předmět: |
|
|
| PMKB5 napsal: | | tarzos napsal: | Ahoj, mohl bys mi taky prosím poslat odkaz na ten strečink?
Zasílám odkazy v soukromé zprávě. |
mohu taky požádat o odkaz?
děkuji
|
|
| nahoru |
|
 |
buchweizen
|
Zaslal: ne březen 29, 2015 4:38 pm Předmět: Odkazy do pm |
|
|
Ahoj, můžu také požádat o odkazy? Děkuji moc
|
|
| nahoru |
|
 |
PMKB5

|
Zaslal: ne březen 29, 2015 4:54 pm Předmět: |
|
|
| eSko napsal: | | Ten pojem "reflexivní síla" čtu po několikáté a pořád přemýšlím, co to je a kdo to vymyslel, protože je mi známo dělení silových schopností. Můžeš mi ji tedy, prosím, nějak charakterizovat? |
Reflexivní síla/stabilizace: Schopnost těla anticipovat pohyb předtím, než se přihodí. Hraje klíčovou roli v neurovývojové sekvenci, její "ztráta" je příčinou x problémů (a kupř. i zranění), podobně jako restrikce mobility, špatná motorická kontrola (anebo - což je častý případ - jejich kombinace). RS je pozičně a pohybově závislá, nelze jí "mít" - někde jo, někde ne. Souvisí (mj.) s tím, co píše Poman. Opět odkáži na Gray Cooka a jeho vynikající Movement , a práce Tima Andersona/Geoffa Neuperta z Original Strength (jejich oblíbené téma).
Příklad z praxe: Někdo neudělá dřep na jedné noze, padá na zadek. člověk by chtěl hned dát vinu např. nedostatečné dorsiflexi kotníku, a začít strečovat lýtka, pracovat na mobilizaci kotníku atd. Cvičenec si dá pár zdánlivě nesouvisejících cviků, např. přetáčení se na zemi tam a zpět, a hle, najednou to jde. Obnova RS velmi často vede ke zlepšení mobility, flexibility, motorické kontroly, atd.
| xakrurychle napsal: | mohu taky požádat o odkaz?
děkuji |
| buchweizen napsal: | | Ahoj, můžu také požádat o odkazy? Děkuji moc |
Ano, zasílám odkazy v soukromé zprávě. _________________ Pavel Macek
|
|
| nahoru |
|
 |
PMKB5

|
Zaslal: ne březen 29, 2015 6:10 pm Předmět: |
|
|
Pro zajímavost tady je osobní strečinkový program Pavla Tsatsoulina, který před nějakým časem postnul:
- seiza (dorsi/plantární flexe)
- kozáček
- rozštěpový sed s úklony do stran (streč Quadratus Lumborum)
- streč flexorů v kleku
- rozštěpový sed s předklonem
- streč hamstringů v sedě, s jednou nohou nataženou a druhou v rozkroku
- streč hýždí a rotátorů kyčlí
- prohazování stran v provazu
- provaz a rozštěp
- protočení na hrazdě
- Brettzel
- kettlebell páka
- rytmický streč ramen ve vzpažení
- dekomprese páteře na hrazdě
- extenze krku na lavičce
Dobrý program :-)
_________________ Pavel Macek
|
|
| nahoru |
|
 |
KubaK
|
Zaslal: út březen 31, 2015 7:09 am Předmět: |
|
|
Ahoj, mohl bych poprosit taky o odkaz do zprávy? Děkuju
|
|
| nahoru |
|
 |
PMKB5

|
Zaslal: út březen 31, 2015 9:19 am Předmět: |
|
|
Zdar a sílu,
zasílám v soukromé zprávě. _________________ Pavel Macek
|
|
| nahoru |
|
 |
Pokedex
|
Zaslal: út březen 31, 2015 10:27 am Předmět: |
|
|
taky bych teda poprosil o ty odkazy dekuji :-)
|
|
| nahoru |
|
 |
PMKB5

|
Zaslal: út březen 31, 2015 10:38 am Předmět: |
|
|
| Pokedex napsal: | | taky bych teda poprosil o ty odkazy dekuji :-) |
Zdar a sílu,
OK, zasílám! Hlavně si pánové program splňte :-) _________________ Pavel Macek
|
|
| nahoru |
|
 |
coder

|
Zaslal: út březen 31, 2015 10:45 am Předmět: |
|
|
taky bych poprosil o odkaz .. dekuji
|
|
| nahoru |
|
 |
Riku
|
Zaslal: út březen 31, 2015 10:51 am Předmět: |
|
|
Když už jsi v tom posílání pošty tak můžeš rovnou poslat odkaz i mně, děkuji pěkně :)
|
|
| nahoru |
|
 |
| |
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|