Typy pro začátečníky

Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Typy pro začátečníky  Úvodní stránka -> Začátečníci -> Typy pro začátečníky
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Gohan

PříspěvekZaslal: pá květen 29, 2015 10:30 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

vlkisekk napsal:
Frozz. napsal:
Ono když tu angličtinu hodně studuješ, ovládáš a si s ní v každodenním kontatku, je celkem nasnadě mít tendenci některá slovíčka říkat v AJ protože v češtině nejsou tak vypovídající a přesná. A nemusíš být vůbec nějaký namyšlenec...

Je zvlastni, ze nekdo je v cizine dva roky a uz nevi jak se to rekne czesky a takova Jagr nebo Nedved jsou v cizine 15 let a nikdy jsem je takhle mluvit neslysel.

Je to skoro jako by kazdy clovek byl jiný co? Celkem divné
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
vlkisekk

PříspěvekZaslal: pá květen 29, 2015 10:35 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Gohan napsal:
vlkisekk napsal:
Frozz. napsal:
Ono když tu angličtinu hodně studuješ, ovládáš a si s ní v každodenním kontatku, je celkem nasnadě mít tendenci některá slovíčka říkat v AJ protože v češtině nejsou tak vypovídající a přesná. A nemusíš být vůbec nějaký namyšlenec...

Je zvlastni, ze nekdo je v cizine dva roky a uz nevi jak se to rekne czesky a takova Jagr nebo Nedved jsou v cizine 15 let a nikdy jsem je takhle mluvit neslysel.

Celkem divne je, kdyz clovek 20 let mluvi rodnym jazykem a pak po par letech v cizine neumi vyblekotat jednu kloudnou vetu.
Hulkie

PříspěvekZaslal: pá květen 29, 2015 11:27 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Píše se "tipy pro začatečníky". Jinak pan Hynek je zdá se, hodně za vodou:)
jachym

PříspěvekZaslal: so květen 30, 2015 12:08 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Frozz. napsal:

Nesouhlasim a že s tim mam bohaté zkušenosti. Tohle neni pravda, garantuju ti, že i kdybys vůbec s mateřštinou nepřišel do kontaktu (což navíc v dnešní době televize, internetu atd. je v podstatě nereálný), tak za pár let nic nezapomeneš. Jediný co si pamatuju, že mi pak vždycky tak den dva trvalo než jsem si zvykl vykat, protože se všema s kterýma jsem tehdy telefonoval, nebo mluvil, byli kamarádi, rodina atd. a těm jsem všem tykal, tak se mi pak asi 2x stalo, že jsem se omylem přeřekl a prodavačce v obchodě tykl, ale hned jsem se opravil, a bylo to fakt možná den, maximálně dva.

Navíc vždycky jsem toho názoru, že buď mluvim tak nebo tak. Pokud někomu teda už tak vážně dělá problém čeština, tak ať mluví rovnou anglicky (navíc by jistě pak měl na YT i větší sledovanost....) ale o to tady myslím - jak už tu i jiní poznamenali - nešlo.

Dneska je velice cool označovat skladníky jako store managery, prodavačky jako sales assistants atd.... ale v konečném důsledku to pak zní spíš komicky když do toho jinak člověk blekotá česky

Draper:
jj, já Lukáše taky sleduju, ani ne tak z masochizmu, jako spíš že mě baví jaká perla z něj zase vypadne :D Uplně nejradši pak mam ty jeho videa kde se "soutěží" o protein a podmínkou je nějaký debilní lajk jeho stránky na FB apod.... No nic... už je docela pozdě v noci, tak si možná dám "smrtící nápoj" (viz jeho poslední video :D)
Gohan

PříspěvekZaslal: so květen 30, 2015 12:24 am    Předmět: Odpovědět s citátem

vlkisekk napsal:
Gohan napsal:
vlkisekk napsal:
Frozz. napsal:

Celkem divne je, kdyz clovek 20 let mluvi rodnym jazykem a pak po par letech v cizine neumi vyblekotat jednu kloudnou vetu.

Jo to je. Jako spousta jiných veci ktere se presto deji.
Frozz.

PříspěvekZaslal: so květen 30, 2015 9:13 am    Předmět: Odpovědět s citátem

jachym napsal:

Pokud někomu teda už tak vážně dělá problém čeština , tak ať mluví rovnou anglicky (navíc by jistě pak měl na YT i větší sledovanost....) ale o to tady myslím - jak už tu i jiní poznamenali - nešlo.

Dneska je velice cool označovat skladníky jako store managery, prodavačky jako sales assistants atd.... ale v konečném důsledku to pak zní spíš komicky když do toho jinak člověk blekotá česky

Mě nic garantovat nemusíš, já mám prostě jiné zkušenosti (i z kruhu rodinného).

Já ale vůbec nepsal o tom, že čeština dělá problém, ale že občas některá slovíčka máš chuť a tendenci říct v AJ (resp. tě v AJ napadnou dřív), než v ČJ a ano, v některých případech jsou ty anglická daleko výstižnější a čeština pro ně nemá vhodné pojmenování (a nemyslím tím "gainer", "sales manager" atd). Btw jsme ale trochu "off-topic" ne?
marzochi

PříspěvekZaslal: so květen 30, 2015 9:24 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Pokud člověk danou odbornou problematiku studuje vyhradně v angličtině atd. tak je jasný že místo nasycovací fáze řekne loading, protože ten ekvivalent prostě v češtině nezná nebo by ho musel dlouho hledat a ještě by nemusel byt uplně přesnej. Viz třeba diminishing returns, to se taky strašně blbě překládá. Nejlepším příkladem jsou třeba slova hate, fail nebo off-topic které taky nikdo nepřekládáme. Videl sem akorat video o suplementech, takže pokud v nejakych videích říká místo matka mother a místo tatka father, tak se omlouvám a je to fakt kreten :D
jachym

PříspěvekZaslal: so květen 30, 2015 8:07 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

marzochi napsal:
Pokud člověk danou odbornou problematiku studuje vyhradně v angličtině atd. tak je jasný že místo nasycovací fáze řekne loading, protože ten ekvivalent prostě v češtině nezná nebo by ho musel dlouho hledat a ještě by nemusel byt uplně přesnej. Viz třeba diminishing returns, to se taky strašně blbě překládá. Nejlepším příkladem jsou třeba slova hate, fail nebo off-topic které taky nikdo nepřekládáme. Videl sem akorat video o suplementech, takže pokud v nejakych videích říká místo matka mother a místo tatka father, tak se omlouvám a je to fakt kreten :D

Tohle máš samozřejmě naprostou pravdu a opět to znám z vlastní zkušenosti, kdy jsem v některých případech (v mém případě to byla biola, konkrétně genetika a molekulára) zápasil s tím jak něco přeložit.

Ty příklady co jsi uvedl, tzn. loading apod. tam nemám sebemenší výhradu, stejně tak mi nevadilo v tomhle videu když používá termíny jako "if it fits your macros" apod. To je prostě zažitý a kdo chce, ten si to najde.

Není ale potřeba říkat (co si tak namátkou vzpomenu) 4 slajsis chleba, mluvit o hubnutí jako o fetlosu, přebytku jako o surplasu, sacharidových vlnách jako autdejtyd a uplně nejvíc mě pobavilo ajbolovat si dietu (myšleno mít přehled o...),.

Pak ještě co se té výslovnosti týče, říkat majkronutrients je pořádná hovadina. Když pominu český termín makroživiny, tak hlavní problém vidim v tom, že se v tomto případě v angličtině vyslovuje jen "makronutrients" a ve chvíli kdy tam hodíš majkro, je to přesný opak - tedy mikroživiny, čili když říká "majkronutrients, tedy sacharidy, tuky a bílkoviny" zní to hodně komicky....

Dál mě v tom videu zaráží, že se tam naváží do lidí, co se stravujou jen stroze a říká, že kdyby chtěl dá si kitkat s mcflurry - ok, v poho, já třeba s tímto uplně nesouhlasím, ale je to v rámci IFIT a jestli je to ok nebo ne, o tom má každý názor svůj. Pak ale opět paradoxně působí to, že tam ve videu ukazuje přípravu kuřete na vodě s rýží

No a nakonec ještě k té výslovnosti, ono plno termínů z angliny se používá obzvláště ve fitness i v češtině, ale většinou je dobrý řídit se takovým kompromisem, tzn. nevyslovovat samozřejmě tak jak se to píše, to by znělo příšerně, ale zároveň ne uplně tak, jak se to skutečně v angličtině vyslovuje. Teď mám na mysli třeba to, že nebudu říkat "gajner" (tak jako on sám paradoxně říká), ale řeknu gejnr, ale to gejnr zároveň neřeknu uplně jako v angličtině v tom smyslu, že třeba to r vyslovím normálně česky. To je možná taky to, proč ta jeho angličtina tak bije do očí, protože když člověk tyhle termíny používá a vyslovuje uplně anglicky, fakt to zní blbě.

A abych nebyl za nějakýho velkýho hatera, tak na druhou stranu některý věci v tom videu určitě jsou zajímavý a i když to není vůbec nic nového, pro někoho kdo nic z toho neví to může být celkem zajímavý zdroj informací a co se formy týče bych řekl, že je na tom taky dobře.
prime

PříspěvekZaslal: út červen 02, 2015 6:12 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

podle me resite hroznej BULLSHIT....to je jak kdybych HEJTOVAL Nutrend nebo Extrifit za to ze na pixlu napisou WHEY misto SYROVATKA. Clovek kterej se pohybuje v urcitym oboru by proste mel tyhle pojmy znat a jelikoz se clovek dozvi kvalitnejsi informace ze zahranicnich serveru tak ty pojmy proste cloveku v hlave zustanou.

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - Typy pro začátečníky Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Rychle na stránku:

Přejdi na: