Vzhledem k tomu, že jsem tu skoro 10 let nepsal, tak napíšu malý update:
Před 10 lety:
- svobodný student
- tréninky dlouhé 2-3 hod cca 5x v týdnu s cílem maximální síly
- spánek 8-9 hod
- strava - velkovýkrm
Nyní:
- ženatý, pracující, táta 2 dětí (8 a 3), letos mi bude 38 - hnus
- spánek v průměru tak 5 hod a častokrát i častokrát přerušený, 6 hodin je luxus vč. víkendů, syn (3 roky) má neomezený zdroj energie + se naučil vstávat kolem 4 hodiny ráno a nutně potřebuje na hraní jako parťáka jenom a přesně tatínka, takže i když chodím spát tak v 9 - půl 10, tak toho moc nenaspím
- strava - snažím se moc nežrat :D
- važím nyní kolem 92-94 kg v takové průměrné kvalitě, ale chtěl bych se dostat na cca 85 kg v nadprůměrné kvalitě :)
Trénik - železo:
- cvičím v garage gymu, což má výhody, že tam mohu jít kdykoliv, ale i nevýhody - s dětma ještě vůbec nejde seriózní trénink, takže jdu když mi dají chvilku, večer když spí už jsem taky KO, takže většinou jdu tak kolem 18 hod a mám čas tak do 19 hod než začínají večerní rutiny, čtení pohádek apod. :)
- protože mám málo času a ještě míň energie, tak bych moc dlouhý trénink nezvládnul, takže jsem si udělal takovou rutinu legs-push-pull-legs-push-pull, takže to mám na 6 tréninků, které se dají zvládnout s rozcvičením tak za 45-60 min ... většinou se mi ale nepodaří 6 tréninků v týdnu, takže to prostě točím nehledě na dny v týdnu. Vypdá to nějak takhle:
Nohy 1 - zaměření na quadricepsy
Push 1 - zaměření na hrudník
Pull 1 - zaměření na záda, biceps
Nohy 2 - zaměření na posterior-chain (hamstringy, zadek)
Push 2 - zaměření na ramena
Pull 2 - zaměření na střed a vršek zad, zadní delty
Trénink - kolo:
- někdy začátkem korony ve 2020 začalo mnoho kolegů v práci využívat alternativní dopravy - chodily pěšky, jezdili na kole, elektrických koloběžkach atd. Já jsem sice jezdil autem, takže jsem nemusel volit alternativní dopravu, ale řekl jsem si, že by to mohlo bejt docela fajn. Mám to do práce cca 15km, takže jsem vytáhl 20 let starý kolo a zkusil jezdit, ale každodenní ježdění mi celkem brzy zničilo, takže jsem se rozhodl koupit si v půlce roku 2020 elektrokolo.
- Jezdil jsem na něm do práce více méně celý rok až do jara 2021, kdy mi to ježdění na kole do práce a kolo obecně začalo dost bavit. Elektro kolo nemusí být vůbec flákárna, jak by se mohlo na první pohled zdát, záleží jak se k tomu kdo postaví - mohu na něm jet s průměrnou rychlostí kolem 20 km/hod celkem zadarmo nebo taky na něm mohu jet 35 km / hod a máknu si na něm možná víc, než na normálním. Ale má to jednu nevýhodu, jak mi to bavilo, tak jsem si někdy chtěl protáhnout cestu domů a pak už mi docházla baterka a s elektro kolem bez baterky se jet pak už moc nedá.
- Takže jsem elektrokolo na jaře 2021 prodal a koupil jsem si gravel bika, postupně jsem si vybudoval fyzičku, že zvládám jezdit každý den cca těch 30 km. Takže teď jezdím v průměru tak 4x týdně do práce z práce celoročně (jenom pokud je fakt hodně sněhu, tak to na tomhle kole nezvládnu, protože má cestu cca 5 km přes les). Plus když vyjde čas, tak si někdy udělám delší výlet třeba 50-70km, ale teď v poslední době na to bohužel čas nebyl.
Trénik - kompenzace, mobilita, jóga:
- ještě taky bohužel ne zcela pravidelně zařazuju tak 30 minutovou seanci něčeho na styl jógy, hlavně na uvolnění kyčlí, správné usazení pánve, mobilitu ramen apod. ale teď zas mám nějaký půroční období, kdy se k tomu nemohu nějak dostat, ale čím jsem starší, tím víc vím, jaká je to nutnost
Cíle :
Powerbuilding : trénink s činkama jsem pojmenoval jako powerbuilding, protože chci budovat sílu a trochu i vybudovat postavu, takže cíle jsou se prostě postupně se zlepšovat. Díky tomu, že jezdím na tom kole, tak nemám absolutně problém s fyzičkou nebo něco udýchat. Nohy mám poměrně dost unavený, takže je budu cvičit více méně jenom hodně silově protože objem tréninku udělám na tom kole až až.
Kolo : cestu do práce mám více méně po rovině nebo z kopce, navíc jezdím tak kolem 05:30 ráno, ale cestu z práce mám naopak spíš do kopce, takže mám jako dlouhodobý cíl zlepšit průmernou rychlost jízdy z práce. Tím, že si to nezapisuju, mám to zaznamenaný jenom někde u Garminů, tak nevím přesně svoj PRko :) ale je to nějakých 19 km / h průmerná rychlost při výškovém převýšení cca 300m na 15 km a celkový čas cca 47 min.
Kompenzace : začít opět pravidelně min 30 minut denně s kompenzačním cvičením
Konkrétní cíle na rok 2024 :
Hmotnost dostat na 85kg
Bench 100kg+
Dřep: 140kg+
Mrtvola: 160kg+
Tlaky na ramena v sedě: 80kg+
Průměrnou rychlost na kole při cestě z práce dostat na min. 19,5 km/h
Spánek: min. 6,5-7 hod