|
|
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| ... |
| Běh |
|
44% |
[ 30 ] |
| Kolo/Rotoped |
|
29% |
[ 20 ] |
| Švihadlo |
|
1% |
[ 1 ] |
| Crossový trenažer |
|
4% |
[ 3 ] |
| Stepper |
|
2% |
[ 2 ] |
| Jiné |
|
17% |
[ 12 ] |
|
| Celkem hlasů : 68 |
|
| Autor |
Zpráva |
kid
|
Zaslal: st červenec 02, 2008 12:39 am Předmět: |
|
|
| Freimen napsal: | | kouba the man napsal: | ten příjem studené vody byl přirovnán k termoregulaci, a tudíž pro mě jediné rozumné vysvětlení proč na sebe nabalovat x vrstev navíc... že se tedy tělo termoreguluje na nižší teplotu a tudíž k tomu potřebuje víc energie
a proto tedy přirovnání k pití studené vody, u které je výdej energetický srandovní
A S TÍM PŘIŠLA I POINTA
otázka je ale furt stejná. |
tak podruhé - příjem studené vody mění tělesnou teplotu celého organismu ??? |
Já empirii nepodceňuji, ale otázkou může být, jak vyhodnotit osobní pocity, nakolik jsou opravdu validní... Nicméně pokud mám pocit, že to funguje, tak proč ne... Hledat nějakou studii asi také namá valný smysl. Většina studií je spíše pofiderních s mizivou vypovídací hodnotou.
Článek na konkurenčním webu jsem nečetl, nicméně to je také zajímavá otázka. Určitě dojde k citelnému ochlazení tělesného jádra a tím k rozjetí mnoha různých regulačních pochodů, takže bych to až tak nepodceňoval. Organismus dostane reflexně podnět, že je podchlazený (i když na periferiích to tak nebude) a bude se snažit zvýšit tělesnou teplotu. Určitě ten výsledný výdej bude podstatně větší než je jen potřeba na ohřátí toho relativně malého množství studené vody. No ale jestli to bude aplikovat někdo se sklony k angínám a katarům horních cest dýchacích, tak se obávám, že se pak bude potit nakonec někde jinde.
|
|
| nahoru |
|
 |
| |  |
Freimen

|
Zaslal: st červenec 02, 2008 12:44 am Předmět: |
|
|
| kouba the man napsal: | rozjel jsem ji s tím, že tě prosím o vysvětlení proč na sebe nabalovat hadry při jízdě na rotopedu, tys mi zatím odpověděl jen pár absurdních
edit: tak bych rád už tu odpověď |
takže voda a termogeneze je podložená studií a proto je to pro tebe vysvětlení (přičemž se ani nemění teplota organismu), ale hadry a termogeneze jsou absurdní
|
|
| nahoru |
|
 |
Freimen

|
Zaslal: st červenec 02, 2008 12:46 am Předmět: |
|
|
to kid : tady je v rámci empírie řeč o člověku, který závodí (tzn. drží redukční kulturistické diety) déle, než kouba žije, ale pro koubu je toto absurdní, držel komletní redukční dietu už totiž (kolikrát koubo? 2x, 3x?)
|
|
| nahoru |
|
 |
kouba the man

|
Zaslal: st červenec 02, 2008 12:49 am Předmět: |
|
|
| kid napsal: | | Freimen napsal: | | kouba the man napsal: | ten příjem studené vody byl přirovnán k termoregulaci, a tudíž pro mě jediné rozumné vysvětlení proč na sebe nabalovat x vrstev navíc... že se tedy tělo termoreguluje na nižší teplotu a tudíž k tomu potřebuje víc energie
a proto tedy přirovnání k pití studené vody, u které je výdej energetický srandovní
A S TÍM PŘIŠLA I POINTA
otázka je ale furt stejná. |
tak podruhé - příjem studené vody mění tělesnou teplotu celého organismu ??? |
Já empirii nepodceňuji, ale otázkou může být, jak vyhodnotit osobní pocity, nakolik jsou opravdu validní... Nicméně pokud mám pocit, že to funguje, tak proč ne... Hledat nějakou studii asi také namá valný smysl. Většina studií je spíše pofiderních s mizivou vypovídací hodnotou.
Článek na konkurenčním webu jsem nečetl, nicméně to je také zajímavá otázka. Určitě dojde k citelnému ochlazení tělesného jádra a tím k rozjetí mnoha různých regulačních pochodů, takže bych to až tak nepodceňoval. Organismus dostane reflexně podnět, že je podchlazený (i když na periferiích to tak nebude) a bude se snažit zvýšit tělesnou teplotu. Určitě ten výsledný výdej bude podstatně větší než je jen potřeba na ohřátí toho relativně malého množství studené vody. No ale jestli to bude aplikovat někdo se sklony k angínám a katarům horních cest dýchacích, tak se obávám, že se pak bude potit nakonec někde jinde. |
ono nejde v žádném případě o aplikaci, protože jednak jak už bylo psáno, energie následně vydaná po příjmu studené vody je naprosto minimální, druhak na neustálé lití do sebe ledové vody nejsou podmínky a třeťák to není předmětem diskuze a bylo to jen přirovnání a nápad, jak MOŽNÁ vysvětlit ty vrstvy... _________________ INDEPENDENT MAN
|
|
| nahoru |
|
 |
kouba the man

|
|
| nahoru |
|
 |
ygg
|
Zaslal: st červenec 02, 2008 12:51 am Předmět: |
|
|
| Freimen napsal: |
Já ti řekl o termoregulaci a o tom, že nemůžeš srovnávat pár doušků vody s intenzivní jízdou na rotopedu "nabalený v oblečení", protože to má absolutně rozdílný vliv na tělesnou teplotu...
Možná jsem ale patřičně nezdůraznil už v prvním příspěvku slovo empirie , neboli zkušenost, což je daleko cennější znalost než přečtení nějaké studie jak by to mohlo/mělo fungovat a kde hrozí problém nesprávné interpretace do praxe (např. tahat studenou vodu do diskuse o intenzivní jízdě na rotopedu v hadrech) |
Tedy, asi jsem úplně blbej, ale tělesná teplota se nemění....tělo samozřejmě reaguje na zvýšenou teplotu okolí pocením, to jo, ale samotná tělesná teplota by měla být konstatní, ne??????
Kouba se asi ptá nakolik větší pocení při aerobce může pozitivně ovlivnit spalování tuků....a asi by to chtěl nějak kvantifikovat, protože pokud je ten rozdíl např. v rozmezí 3-5%, tak se na to může vysrat, pokud jde o účinek vyšší, tak už by mu to stálo za to.
Jo, a s tou empirií opatrně....protože já zcela empiricky denně vidím, jak Slunce obíhá okolo Země....pokud tedy není pod mrakem . Takže pokud zjistím, že něco funguje v praxi, tak bych se měl kua zajímat o to PROČ. Pokud to neučiním, těžko tu zkušenost mohu vydávat za obecně platný fakt. Teorie neověřená vědeckým experiment je jen hypotézou. Experiment, jehož výsledek nemá uspokojivé teoretické zdůvodnění, zůstává náhodným jevem...minimálně v tom smyslu, že nelze přesně definovat příčiny, jež k tomuto jevu vedly, natož kvantifikovat vliv jednotlivých příčin na výsledek
Takže once more again .... jaký je vliv zvýšeného pocení při aerobce na odbourávání tuků a proč tomu tak je? Diplom máš, tak se snaž
|
|
| nahoru |
|
 |
ygg
|
Zaslal: st červenec 02, 2008 12:53 am Předmět: |
|
|
| kouba the man napsal: |
když si dáš dvě mikiny při rotopedu, jsi pak teplejší? |
Jenkdyž aspoň ta svrchní bude růžová
|
|
| nahoru |
|
 |
Freimen

|
Zaslal: st červenec 02, 2008 12:54 am Předmět: |
|
|
safra chlape, poněkolikárté : studená voda ti nezmění teplotu tělesného jádra ani teplotu celého organismu, k tomu dochází až při těžších omrzlinách, ne při pití studené vody...
Mě to přijde, že bys zakázal pralidem péct na ohni maso, protože si nedovedli logicky vysvětlit fyzikální denaturaci bílkovin masa, ačkoliv dokázali využít efekt i když něvěděli, co to způsobuje a jaký je mechanismus
|
|
| nahoru |
|
 |
kouba the man

|
Zaslal: st červenec 02, 2008 12:56 am Předmět: |
|
|
JEŽIŠMARJÁÁÁÁ, PSAL JSEM ŽE PŘI PŘEMĚNĚ TEPLOTY SUTDENÉ VODY SE VYDÁ ENERGIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ALE MALÁ.
MÁŠ ARGUMENTY NEBO MŮŽU JÍT SPAT? _________________ INDEPENDENT MAN
|
|
| nahoru |
|
 |
kid
|
Zaslal: st červenec 02, 2008 12:58 am Předmět: |
|
|
| Freimen napsal: | | to kid : tady je v rámci empírie řeč o člověku, který závodí (tzn. drží redukční kulturistické diety) déle, než kouba žije, ale pro koubu je toto absurdní, držel komletní redukční dietu už totiž (kolikrát koubo? 2x, 3x?) |
Já bych se na něj tak nečílil, snaží se dopídit nějakých informací, ale všechno se opravdu nedá vědecky zdůvodnit a popsat a konec konců ani vědátoři se nedokážou domluvit na obecně platné pravdě. Tak jak se na ní můžeme dohodnout my tady? Nejlepší řešení je vždycky metodu vyzkoušet a pokud mi nezabere, tak jít od ní. Pořád pak ale mohu tvrdit jen to, že mně to nezabírá (u druhého to může být obráceně). No a je rejpal, ale konec konců není sám...
|
|
| nahoru |
|
 |
Freimen

|
Zaslal: st červenec 02, 2008 1:00 am Předmět: |
|
|
| ygg napsal: | | Freimen napsal: |
Já ti řekl o termoregulaci a o tom, že nemůžeš srovnávat pár doušků vody s intenzivní jízdou na rotopedu "nabalený v oblečení", protože to má absolutně rozdílný vliv na tělesnou teplotu...
Možná jsem ale patřičně nezdůraznil už v prvním příspěvku slovo empirie , neboli zkušenost, což je daleko cennější znalost než přečtení nějaké studie jak by to mohlo/mělo fungovat a kde hrozí problém nesprávné interpretace do praxe (např. tahat studenou vodu do diskuse o intenzivní jízdě na rotopedu v hadrech) |
Tedy, asi jsem úplně blbej, ale tělesná teplota se nemění....tělo samozřejmě reaguje na zvýšenou teplotu okolí pocením, to jo, ale samotná tělesná teplota by měla být konstatní, ne??????
Kouba se asi ptá nakolik větší pocení při aerobce může pozitivně ovlivnit spalování tuků....a asi by to chtěl nějak kvantifikovat, protože pokud je ten rozdíl např. v rozmezí 3-5%, tak se na to může vysrat, pokud jde o účinek vyšší, tak už by mu to stálo za to.
Jo, a s tou empirií opatrně....protože já zcela empiricky denně vidím, jak Slunce obíhá okolo Země....pokud tedy není pod mrakem . Takže pokud zjistím, že něco funguje v praxi, tak bych se měl kua zajímat o to PROČ. Pokud to neučiním, těžko tu zkušenost mohu vydávat za obecně platný fakt. Teorie neověřená vědeckým experiment je jen hypotézou. Experiment, jehož výsledek nemá uspokojivé teoretické zdůvodnění, zůstává náhodným jevem...minimálně v tom smyslu, že nelze přesně definovat příčiny, jež k tomuto jevu vedly, natož kvantifikovat vliv jednotlivých příčin na výsledek
Takže once more again .... jaký je vliv zvýšeného pocení při aerobce na odbourávání tuků a proč tomu tak je? Diplom máš, tak se snaž |
1. tělesná teplota není konstantní ani v průběhu běžného pracovního dne, natož při velmi intenzivním sportovním výkonu
2. a tu kvantifikaci mám provést jak? To je asi jako požadavek 15ti letého kluka, abych mu kvantifikoval kolik že to přesně přibere kg svalů po 500g pixle creatinu - přece nemůžeš chtít kvantifikovat, o kolik se zvedne lipolýza po dvou mikinách? třech? mikině a větrovce? růžové mikině?
3. vím od tatínka, že když bude svítit slunce a bude dost vody i půdy, tak stejně jako předešlým generacím mi vyroste po setbě obilí, aškoliv nemám ani šajnu o fotosyntéze...
4. právě proto, že mám diplom, tak si uvědomuji, že nelze tohle nikdy kvantifikovat, je to prostě věc, která empiricky funguje a nikdo nikoho nenutí tuto věc také používat ...Přesný mechanismus neznám, ale tuším, že to bude mít co dočinění s termogenezí...
|
|
| nahoru |
|
 |
kouba the man

|
Zaslal: st červenec 02, 2008 1:01 am Předmět: |
|
|
jo a yggu, na rotoped bych v mikině nešel, ani v teplákách ani v žádné jiné vrstvě navíc co by se mohla propotit a navíc bych nevěděl proč to dělám ... a když deš na kolo ven a je zima tak jedeš v mikině, ale moc se nezpotíš protože je ti zima jak hovado:-) takže je to asi celý na nic, posranej život... 18 let v hajzlu _________________ INDEPENDENT MAN
|
|
| nahoru |
|
 |
ygg
|
Zaslal: st červenec 02, 2008 1:01 am Předmět: |
|
|
| Freimen napsal: | safra chlape, poněkolikárté : studená voda ti nezmění teplotu tělesného jádra ani teplotu celého organismu, k tomu dochází až při těžších omrzlinách, ne při pití studené vody...
Mě to přijde, že bys zakázal pralidem péct na ohni maso, protože si nedovedli logicky vysvětlit fyzikální denaturaci bílkovin masa, ačkoliv dokázali využít efekt i když něvěděli, co to způsobuje a jaký je mechanismus |
Kid se ti snažil vysvětlit, pokud jsem ho správěn pochopil, že ale toto lokální ochlazení, ke kterému nepochybně dojde, může být příčinou reakce organismu, které nastartuje proces jeho termoregulace. Velmi laicky..jinak to neumím...tělo při pokusu eliminovat lokální ochlazení zahřeje celé tělo.
Smysl to dává, kvantifikace tohoto vlivu je ale diskutabilní, Nicméně se ti Kouba snaží vysvětlit, zatím marně , že on to pití studené vody nenabízí jako alternativu toho nabalování se, ale jako jeho analogii.
|
|
| nahoru |
|
 |
Freimen

|
Zaslal: st červenec 02, 2008 1:03 am Předmět: |
|
|
| kouba the man napsal: | JEŽIŠMARJÁÁÁÁ, PSAL JSEM ŽE PŘI PŘEMĚNĚ TEPLOTY SUTDENÉ VODY SE VYDÁ ENERGIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ALE MALÁ.
MÁŠ ARGUMENTY NEBO MŮŽU JÍT SPAT? |
pro tebe jsou argumenty pouze studie, nerespektuješ žádnou autoritu a slepě věříš nějakým studiím, které nejsi schopen ani správně interpretovat - pro tebe argumenty tedy nemám, protože tu v ruce nemám žádnou studii, která by zkoumala vliv jedné, dvou, tří..mikin při aerobním výkonu na velikost lipolýzy...
|
|
| nahoru |
|
 |
Freimen

|
Zaslal: st červenec 02, 2008 1:06 am Předmět: |
|
|
| ygg napsal: | | Freimen napsal: | safra chlape, poněkolikárté : studená voda ti nezmění teplotu tělesného jádra ani teplotu celého organismu, k tomu dochází až při těžších omrzlinách, ne při pití studené vody...
Mě to přijde, že bys zakázal pralidem péct na ohni maso, protože si nedovedli logicky vysvětlit fyzikální denaturaci bílkovin masa, ačkoliv dokázali využít efekt i když něvěděli, co to způsobuje a jaký je mechanismus |
Kid se ti snažil vysvětlit, pokud jsem ho správěn pochopil, že ale toto lokální ochlazení, ke kterému nepochybně dojde, může být příčinou reakce organismu, které nastartuje proces jeho termoregulace. Velmi laicky..jinak to neumím...tělo při pokusu eliminovat lokální ochlazení zahřeje celé tělo.
Smysl to dává, kvantifikace tohoto vlivu je ale diskutabilní, Nicméně se ti Kouba snaží vysvětlit, zatím marně , že on to pití studené vody nenabízí jako alternativu toho nabalování se, ale jako jeho analogii. |
a já se mu snažím vysvětlit, že je to chybná analogie, neboť se nedá srovnat vliv několika doušků studené vody a intenzivní jízdy nabalený hadry na termoregulaci, potažmo tělesnou teplotu organismu
|
|
| nahoru |
|
 |
| |
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|