Strečing

Jdi na stránku 1, 2, 3  Další

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Strečing  Úvodní stránka -> Trénink -> Strečing
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
shooter

PříspěvekZaslal: po březen 28, 2011 12:55 pm    Předmět: Strečing Odpovědět s citátem

HODNĚ DŮLEŽITÉ PŘED A PO CVIČENÍ, NIKDE JSEM TO TU NENAŠEL

TOLIK ZANEDBÁVANÝ STREČINK

Všichni o něm již slyšeli a podvědomě vědí, že by jej měli dělat. Ujasněme si, proč je tak důležitý a proč tvoří nedílnou součást každého tréninku.

1. Strečink je prevencí proti zkrácení svalů a jeho pomocí lze též délku svalu změnit, je-li velmi zkrácený (např.: po úrazech).
2. Při pravidelném cvičení zvyšuje rozsah pohybového aparátu.
3. Před tréninkem Vám pomůže organismus zahřát a připravit na nadcházející výkon a tím předcházet úrazům. Ovšem provádějte jej vždy až po cca 5 min na rotopedu = předehřátí organismu (organismus musí být nejprve „nahozen“. Jak chcete protahovat ztuhlé svaly, když organismus není předehřátý?).
4. Po tréninku strečink kompenzuje svalovou únavu. Jistě znáte ten pocit, kdy sval je „napumpován“ k prasknutí a ono protažení mu tolik uleví…
5. Strečink má vliv na cévní ústrojí. Uvědomte si, že čím více je sval prokrvován, je také lépe vyživován a lépe regeneruje.
6. Strečink působí i na soustavu nervovou. Závěrečným strečinkem tělo uvedete do klidu po náročném tréninku (každý trénink, byť vrcholového sportovce či ženy, která si udržuje hezkou postavu, je vyvedením těla z běžného stereotypu a klidového stavu).
7. Strečink je ideální používat i mezi jednotlivými sériemi. Určitě znáte ten pocit, když provádíte tlaky na ramena s velkou činkou, kolikrát cítíte jak Vám tuhne krk-mrška. A tady Vám opět strečink pomůže.

ZÁSADY STREČINKU

1. Strečink následuje až po předehřátí organismu.
2. Dbáme na správné dýchání u každého cviku.
3. I na strečink se soustředíme.
4. Nikdy při protahování nehmitáme, ale cvik provádíme tahem.
5. Nikdy též necvičíme přes bolest, ale jen do krajní hranice pohybu.
6. Po úrazech svaly protahujte velmi opatrně (zeptejte se odborníků).

Určitě si najdete pár vhodných cviků na protažení celého těla jak před, tak po tréninku. Vždyť Vám to zabere cca 10-15min, když si uděláte čas na celý trénink, tak Vás již těchto pár minut nezabije-co říkáte? A věřte, že Vaše tělo Vám bude vděčnéJ. Není nic horšího, než vidět člověka, který vlastní tělo jako ze žurnálu, ale neohne se ani na zem pro noviny, či neotočí hlavuJ J.

Nevíte-li si rady s cviky, zeptejte se instruktora, rád Vám poradí.

Pževzato z IRONFACTOR.cz

Prosím správce stránek ať toto dají jako důležité

Můj Log > http://forum.ronnie.cz/shooteruv-objem-up-to-90kg-t26856.html
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
CIZO

PříspěvekZaslal: po březen 28, 2011 1:30 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Strečink je určitě důležitý, ale thle řádky jsou spíš takovým úvodem do problematiky a navíc jsou trochu zavádějící, takže bych to spíš než jako důležité nechal jako normální téma k diskusi.

Derek Poundstone
shooter

PříspěvekZaslal: po březen 28, 2011 1:33 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

o.k.

Můj Log > http://forum.ronnie.cz/shooteruv-objem-up-to-90kg-t26856.html
Korny

PříspěvekZaslal: po březen 28, 2011 1:42 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

se strečinkem mám hodně zkušeností z fotbalu, zažil jsem různý trenéry, ale jeden měl na strečinku postavený tréninky, pořád nás nutil se protahovat a my nechápali proč...asi po roce nám to došlo, člověk natáhl nohu dál než dřív, nebál se krkolomných zákroků a v té době se nikomu nestalo, že by měl svalový problémy, i když se kolikrát trénovalo v teplotách pod nulou...po zátěži jsme vždycky měli strečinky ve dvou, protahovali jsme celý tělo a fakt se to tenkrát projevilo a u cvičení to platí taky...bez strečinku se omezuje rozsah pohybu u cviků, svaly jsou unavený a hrozí zranění...je to super věc a já dávám asi půlhodinovej 3x týdně...
petr616

PříspěvekZaslal: po březen 28, 2011 1:43 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Je vhodnejsi protahovat partie ktere jdu cvicit ze zacatku a po odcviceni provadet strecink dalsi partie co nasleduji, nebo na zacatku cele telo? Jaky mate nazor na strecink mezi seriemi ?

Staticky strecink moc nemam rad, dal by se nahradit takovym rychlym "kruhacem" rekneme po jedne serii 12 opakovani, v poradi za sebou napr : bench, drep, stahovani kladky, kubanske tlaky, tric/bic na kladce ? Vse bez zateze, max duklad na techniku, maximalni rozsah pohybu...

Naposledy upravil petr616 dne po březen 28, 2011 1:54 pm, celkově upraveno 1 krát
Korny

PříspěvekZaslal: po březen 28, 2011 1:52 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

ten rychlej kruháč je ale podle mě spíš na zahřátí...strečink je prostě strečink...ten se dá nahradit tak možná strečinkem:)
petr616

PříspěvekZaslal: po březen 28, 2011 1:59 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Korny napsal:
ten rychlej kruháč je ale podle mě spíš na zahřátí...strečink je prostě strečink...ten se dá nahradit tak možná strečinkem:)

Na zachatku bych to udelal takto na zahrati a pak pred kazdou partii zvlast staticky strecink v nejake soft forme, aspon na zacatek protoze ted tomu nedavam skoro vubec a jedu po "protazeni" a jedne serii s volnou vahou...
xCROWx

PříspěvekZaslal: po březen 28, 2011 2:03 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Tuším, že už se to párkrát řešilo, ale strečing před silovým výkonem ho negativně ovlivní. Já osobně strečuju až nakonec a potom si ještě udělám pár cviků z Magnificent mobility na spodní záda.
Korny

PříspěvekZaslal: po březen 28, 2011 2:04 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

no zahřátí můžeš buď ten lehounkej kruháč, ale to je možná lepší 5 minut rotopedu a pak protažení, já většinou protáhnu záda, stehna, prsa a hamstringy a pak před každou partií udělám 1-2 lehký série a 1 cvik na protažení, když mě něco tahá tak třeba 2...
petr616

PříspěvekZaslal: po březen 28, 2011 2:05 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

xCROWx napsal:
Tuším, že už se to párkrát řešilo, ale strečing před silovým výkonem ho negativně ovlivní. Já osobně strečuju až nakonec a potom si ještě udělám pár cviků z Magnificent mobility na spodní záda.

Taky jsem neco takoveho cetl....
Korny

PříspěvekZaslal: po březen 28, 2011 2:07 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

ovlivní jen sílu? tzn. místo 90 kg zvednu 80? nebo i něco dalšího?
petr616

PříspěvekZaslal: po březen 28, 2011 2:08 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Korny napsal:
ovlivní jen sílu? tzn. místo 90 kg zvednu 80? nebo i něco dalšího?

spis si myslim ze pocet opakovani.
Korny

PříspěvekZaslal: po březen 28, 2011 2:13 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

tak já myslím, že 1 - 2 cviky před sérií to nějak strašně nesrazí...a když jo, tak aspoň můžeš machrovat, že používáš předvyčerpání já už bych bez protažení cvičit nešel, viděl jsem jak si borec urval achilovku, protože šel dřepovat bez protažení, radši zvednu míň, ale bezpečně...samozřejmě před posilkou půlhodinovej strečink ne e, ale protažení před cvikama dávám vždycky.
petr616

PříspěvekZaslal: po březen 28, 2011 2:17 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Tak ale to musel byt nejakej magor co tam nalozil pomalu maximalku, ja si dam vzdycky prvni serii bud bez nebo s minimalni zatezi, kor u drepu a benchu.
xCROWx

PříspěvekZaslal: po březen 28, 2011 2:18 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Nejdřív se zahřát (pár lehkých sérií) je základ, kdo to nedělá, ten si koleduje o malér.

Rychle na stránku:

Přejdi na: