|
|
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
mirio
Moderátor

|
Zaslal: so duben 30, 2011 4:20 pm Předmět: |
|
|
Jo, já vím, jen si navzájem potvrzujem názor. :-)
|
|
| nahoru |
|
 |
| |  |
ygg
|
|
| nahoru |
|
 |
Mablung
|
Zaslal: so duben 30, 2011 5:10 pm Předmět: |
|
|
| mirio napsal: | Mně ekonomický provoz absolutně nezajímá. Potřebuju se dostat z místa A do místa B v co nejkratší možném čase, který si opravdu nemůžu dovolit strávit na dálnici za idiotem, jedoucí 100 km/h a neschopným uhnout.
Pokud jedeš 100 km/h, nemáš na dálnici co předjíždět, protože tím ohrožuješ všechny, kteří jedou normálně. |
Teď jsi napsal hodně velkou ptákovinu.
Když někdo po dálnici jede 100 km/h a ty 130 km/h, pokud se cítíš tímto rozdílem ohrožen, měl bys v zájmu svém a svého okolí vrátit řidičák. Pokud někdo jede 100 km/h a ty 150 km/h, ano, pak už to nebezpečné je. Ale to už si musíš položit otázku kdo koho ohrožuje.
Pokud je rozdíl rychlostí pitomých 10 km/h (tj. rozdíl 100/110), potom když začne předjíždět třeba 15 m před, 5 m auto, 15 m se zase zařadí, to je 35 m. Pitomých 13 vteřin.
Já osobně vklidu předjíždím 110 km/h lidi jedoucí 100 km/h. Lidi dodržující rychlost nebrzdím či jen lehce (mám přehled o tom co je za mnou), nerváci nedodržující rychlost mě nezajímají ...
Co se silného auta týče. Když máš silné auto, na dálnici se ti zdá 150 km/h celkem přiměřená rychlost. Pokud silné auto nemáš, přiměřená se ti zdá těch 110 km/h. I pro předjíždění
|
|
| nahoru |
|
 |
mirio
Moderátor

|
Zaslal: so duben 30, 2011 5:25 pm Předmět: |
|
|
Ptákovinu? Přečti si zákon, chytráku...
Základní pravidlo dle ust. §12 odst. 5 zákona č. 361/2000 Sb. stanoví:"Přejíždět z jednoho jízdního pruhu do druhého smí řidič jen tehdy, neohrozí-li a neomezí-li řidiče jedoucího v jízdním pruhu, do kterého přejíždí; přitom musí dávat znamení o změně směru jízdy."
A ještě definice ohrožení a omezení:"...nesmět ohrozit znamená povinnost řidiče počínat si tak, aby jinému účastníku provozu na pozemních komunikacích nevzniklo žádné nebezpečí... ... nesmět omezit znamená povinnost řidiče počínat si tak, aby jinému účastníku provozu na pozemních komunikacích nijak nepřekážel... "
Dále k tomu, jak chcete vyučovat řidiče šlapáním na brzdu...
Základní pravidlo dle ust. §18 odst. 2, písm. a) a b) zákona č. 361/2000 Sb. stanoví: "Řidič nesmí
a) snížit náhle rychlost jízdy nebo náhle zastavit, pokud to nevyžaduje bezpečnost provozu na pozemních komunikacích,
b) omezovat plynulost provozu na pozemních komunikacích, zejména bezdůvodně pomalou jízdou a pomalým předjížděním."
Tudíž šlapání na brzdu ve snaze "vychovat" toho, kdo se mi lepí na kufr, ačkoliv to nevyžaduje bezpečnost silničního provozu (např. auto před vámi), je porušením shora uvedené povinnosti.
Brždění rychlejšího...
Nemálo řidičů žije v domnění, že když jedou v levém 130, tak je nemá co kdo předjíždět. Standardní argument zní "rychleji jet stejně nesmí, tak co bych uhýbal". Tento argument je z několika důvodů (a teď odhlížím od neprávních aspektů) právě s ohledem na pravidla silničního provozu nesprávný.
Tak za prvé řidič tu není od toho, aby řešil, kdo jak jede, od toho tu je policie. "Výchovné" brzdění je tedy v rozporu s povinností se po předjetí stáhnout do pravého pruhu.
Za druhé, nikdo nikdy neví, proč kdo kam spěchá nebo proč prostě jede rychleji. Může se jednat o případ krajní nouze apod. Řidiči by tedy měli hledět na to, aby sami dodržovali pravidla, která jim zákon ukládá a nesnažili se "vychovávat" ostatní, protože nikdy neví, proč ten druhý jede rychle a jestli nemá legitimní důvod. A právo takový legitimní důvod např. v podobě krajní nouze zákon zná. Není proto na řidiči, aby takové podmínky zkoumal. Pokud bude řidič rychlejšího auta chycen, bude na něm, aby obhájil své důvody pro rychlejší jízdu, ale rozhodně to není náplní práce nás ostatních řidičů, když je navíc takové jednání v rozporu s pravidly uvedenými shora.
Tady si to přečti celé, a někdy na dálnici ahoj...
http://www.eulog.cz/?m=z01&id=2300&lang=0
|
|
| nahoru |
|
 |
Deadlift
Moderátor
|
Zaslal: so duben 30, 2011 5:26 pm Předmět: |
|
|
Co za chuje to moderuje MSR v kulturistice ? Ty jeho kecy - to jsem dlouho neslyšel.
|
|
| nahoru |
|
 |
Deadlift
Moderátor
|
|
| nahoru |
|
 |
eSko
Naivka

|
Zaslal: so duben 30, 2011 5:38 pm Předmět: |
|
|
Gyno neznamená přeci ihned užívání AS, stačí si vzpomenout na lookzora a jeho příběh na mainwebu. _________________ "Ti, kteří si myslí, že nemají čas na tělesná cvičení, si budou muset dříve či později najít čas pro nemoc." Edward Stanley
|
|
| nahoru |
|
 |
Deadlift
Moderátor
|
Zaslal: so duben 30, 2011 5:43 pm Předmět: |
|
|
| eSko napsal: | | Gyno neznamená přeci ihned užívání AS, stačí si vzpomenout na lookzora a jeho příběh na mainwebu. | OK - kolik procent kulturistů s gynem je má přirozeně ?...0,01 %? Dobrá - kdokoliv s gynem by šel automaticky taky na test.
|
|
| nahoru |
|
 |
Mablung
|
Zaslal: so duben 30, 2011 7:42 pm Předmět: |
|
|
| mirio napsal: | Ptákovinu? Přečti si zákon, chytráku...
Základní pravidlo dle ust. §12 odst. 5 zákona č. 361/2000 Sb. stanoví:"Přejíždět z jednoho jízdního pruhu do druhého smí řidič jen tehdy, neohrozí-li a neomezí-li řidiče jedoucího v jízdním pruhu, do kterého přejíždí; přitom musí dávat znamení o změně směru jízdy."
A ještě definice ohrožení a omezení:"...nesmět ohrozit znamená povinnost řidiče počínat si tak, aby jinému účastníku provozu na pozemních komunikacích nevzniklo žádné nebezpečí... ... nesmět omezit znamená povinnost řidiče počínat si tak, aby jinému účastníku provozu na pozemních komunikacích nijak nepřekážel... "
Dále k tomu, jak chcete vyučovat řidiče šlapáním na brzdu...
Základní pravidlo dle ust. §18 odst. 2, písm. a) a b) zákona č. 361/2000 Sb. stanoví: "Řidič nesmí
a) snížit náhle rychlost jízdy nebo náhle zastavit, pokud to nevyžaduje bezpečnost provozu na pozemních komunikacích,
b) omezovat plynulost provozu na pozemních komunikacích, zejména bezdůvodně pomalou jízdou a pomalým předjížděním."
Tudíž šlapání na brzdu ve snaze "vychovat" toho, kdo se mi lepí na kufr, ačkoliv to nevyžaduje bezpečnost silničního provozu (např. auto před vámi), je porušením shora uvedené povinnosti.
Brždění rychlejšího...
Nemálo řidičů žije v domnění, že když jedou v levém 130, tak je nemá co kdo předjíždět. Standardní argument zní "rychleji jet stejně nesmí, tak co bych uhýbal". Tento argument je z několika důvodů (a teď odhlížím od neprávních aspektů) právě s ohledem na pravidla silničního provozu nesprávný.
Tak za prvé řidič tu není od toho, aby řešil, kdo jak jede, od toho tu je policie. "Výchovné" brzdění je tedy v rozporu s povinností se po předjetí stáhnout do pravého pruhu.
Za druhé, nikdo nikdy neví, proč kdo kam spěchá nebo proč prostě jede rychleji. Může se jednat o případ krajní nouze apod. Řidiči by tedy měli hledět na to, aby sami dodržovali pravidla, která jim zákon ukládá a nesnažili se "vychovávat" ostatní, protože nikdy neví, proč ten druhý jede rychle a jestli nemá legitimní důvod. A právo takový legitimní důvod např. v podobě krajní nouze zákon zná. Není proto na řidiči, aby takové podmínky zkoumal. Pokud bude řidič rychlejšího auta chycen, bude na něm, aby obhájil své důvody pro rychlejší jízdu, ale rozhodně to není náplní práce nás ostatních řidičů, když je navíc takové jednání v rozporu s pravidly uvedenými shora.
Tady si to přečti celé, a někdy na dálnici ahoj...
http://www.eulog.cz/?m=z01&id=2300&lang=0 |
Je omezením jet jinou rychlostí než jiný účastník provozu? Vykládáš si ten zákon hodně blbě. Pri takhle vágních formulacích to nesmíš brát doslova. Pokud ho budeš brát doslova, ohrožuješ ostatní řidiče už svou přítomností, protože je z tebe může trefit šlak. Jak ostatně vysvětluje tvůj článek, omezením se myslí pokud neuhneš když máš možnost a nebo pokud to rychlému autu střihneš do cesty kdy je absolutně jasné že ho zabrzdíš. Jinými slovy, pokud budu předjíždět kamion a ty se přiřítíš, musíš si dle vyhlášky počkat až se před něj dostanu. Pokud bych ti po jeho předjetí neuhnul a sunul se k dalšímu i kdyby jeli 10 m za sebou a předjetí obou by bylo jen logickým dokončením předjížděcího manévru, pak bych páchal přestupek. Když začnu předjíždět kamion když tě mám 50 m za sebou, omezuji tě. Pokud však nedodržíš rychlost a já ve svém odhadu budu počítat s tím že jí dodržuješ, vyhlášku nepřestoupím. Ale samozřejmě, budu ti muset při nejbližší možné příležitosti uhnout. Dle vyhlášky. Ale kde není žalobce, není soudce.
Bezdůvodné dupnutí na brzdu je samozřejmě přestupek a v tu chvíli bych měl část viny na nehodě. Ale ne pokud ti do cesty skočí zajíc (který samozřejmě na poslední chvíli zřejmě uskočil a teď už si žere trávu na druhé straně dálnice)
Přibrždění blikajícího debila je samozřejmě proti vyhlášce, ale těžko mě někdo potrestá. Není tam policajt. A i kdyby se vyskytl, nečekané technické problémy či špatný tah motoru nejsou důvody k pokutě.
Přečti si ten článek sám, pořádně.
| citace: | e pak jasné, že nejedno předjíždění na dálnici, díky kterému zbrzdíte auto za sebou v těsné souvislosti se svým předjížděcím manévrem, je porušením shora uvedené povinnosti.
...
Na druhou stranu za porušení takové povinnosti nelze považovat situaci, kdy přejedete do druhého pruhu a za 10s tam přilítne rychlé auto. |
| citace: | | Rovněž je porušením pravidel silničního provozu bezdůvodně pomalé předjíždění. To sice není nikde definováno, ale za bezdůvodně pomalé předjíždění lze s ohledem na charakter současného provozu a poddimenzování nejvyšší dovolené rychlosti a její nepřiměřenost moderním autům na dálnici považovat situaci, kdy se řidič pohybuje pod rychlostními limity, ačkoliv pro to není z hlediska bezpečnosti silničního provozu zjevný důvod. |
Jeden právník prohlásil že jediné z čeho by se nevykroutil je alkohol. S takhle vágní formulací si vyhlášku mohou vytisknout na hodně měkkém papíru, protože podle toho mohou potrestat jen člověka který neumí vykoktat jednu větu. Zbytek si to odůvodní. Důvod se najde vždy.
Abych to ukončil, to že jezdíš jako prase je tvoje věc, ale zákon/vyhláška ti v tomto ohledu nepomůže. A hlavně se ho nepokoušej vykládat, obvláště takhle vágní formulace. Dokud neznáš jurikdikáty, víš pravděpodobně ještě větší houby než já (nejsem právník, ale bohužel se jimi občas prokousávat musím, takže s nimi pravděpodobně mám zkušenost větší než ty).
|
|
| nahoru |
|
 |
ygg
|
Zaslal: so duben 30, 2011 8:30 pm Předmět: |
|
|
| Mablung napsal: |
Pokud je rozdíl rychlostí pitomých 10 km/h (tj. rozdíl 100/110), potom když začne předjíždět třeba 15 m před, 5 m auto, 15 m se zase zařadí, to je 35 m. Pitomých 13 vteřin.
Já osobně vklidu předjíždím 110 km/h lidi jedoucí 100 km/h. Lidi dodržující rychlost nebrzdím či jen lehce (mám přehled o tom co je za mnou), nerváci nedodržující rychlost mě nezajímají ...
Co se silného auta týče. Když máš silné auto, na dálnici se ti zdá 150 km/h celkem přiměřená rychlost. Pokud silné auto nemáš, přiměřená se ti zdá těch 110 km/h. I pro předjíždění |
K tomu dvě věci, a teď nebudu řešit nějaké definice právních pojmů, ale normální slušnost.
1. Pokud při takovémto rozdílu rychlostí už budeš předjíždět, potom by jsi měl zvolit takovou situaci, zejména úsek, kdy budeš schopen předjíždění uskutečnit v co nejkratším možném čase (tj. klasicky ne před kopcem, kdy z těch tvých původních 110 je u slabších motorů ve chvíli 105-103), úsek bude maximálně přehledný, a ty to tam nepošleš nikomu v dohledu (teď abstrahuji od lidí, co to kulí třeba 180 a více).
2. O silném autě to není, já nikdy žádnou nadupanou mrchu nevlastnil, a třeba s Fávem a starým čtrnáctkovým Cliem jsem toho kdysi najezdil celkem dost, a krátkodobé zrychlení na 130-140 km/h nebyl absolutně problém. A slušný člověk na dálnici při předjíždění zrychlí, právě proto, aby co nejméně omezoval jiné řidiče.
Obecně řečeno, předjíždím na dálnic tak, abych minimalizoval možnost, že kvůli mně bude muset někdo za mnou brzdit ... pokud někdo jede stylem, jedu si svoji pohodu, a vy se za mnou třeba poserte, tak je to debil. _________________ Reacher let him go. There were things Reacher didn´t like to do. Running was one of them.
|
|
| nahoru |
|
 |
Mablung
|
Zaslal: so duben 30, 2011 9:41 pm Předmět: |
|
|
| ygg napsal: | | Mablung napsal: |
Co se silného auta týče. Když máš silné auto, na dálnici se ti zdá 150 km/h celkem přiměřená rychlost. Pokud silné auto nemáš, přiměřená se ti zdá těch 110 km/h. I pro předjíždění |
K tomu dvě věci, a teď nebudu řešit nějaké definice právních pojmů, ale normální slušnost.
1. Pokud při takovémto rozdílu rychlostí už budeš předjíždět, potom by jsi měl zvolit takovou situaci, zejména úsek, kdy budeš schopen předjíždění uskutečnit v co nejkratším možném čase (tj. klasicky ne před kopcem, kdy z těch tvých původních 110 je u slabších motorů ve chvíli 105-103), úsek bude maximálně přehledný, a ty to tam nepošleš nikomu v dohledu (teď abstrahuji od lidí, co to kulí třeba 180 a více).
2. O silném autě to není, já nikdy žádnou nadupanou mrchu nevlastnil, a třeba s Fávem a starým čtrnáctkovým Cliem jsem toho kdysi najezdil celkem dost, a krátkodobé zrychlení na 130-140 km/h nebyl absolutně problém. A slušný člověk na dálnici při předjíždění zrychlí, právě proto, aby co nejméně omezoval jiné řidiče.
Obecně řečeno, předjíždím na dálnic tak, abych minimalizoval možnost, že kvůli mně bude muset někdo za mnou brzdit ... pokud někdo jede stylem, jedu si svoji pohodu, a vy se za mnou třeba poserte, tak je to debil. |
Asi se shodneme že je to o slušnosti a toleranci z obou stran. Předjíždějící by se měl snažit v rámci možností cestu vyklidit rychlejším, předjížděný by měl předjíždění co nejvíce zjednodušit a ten nejrychlejší který jede za nimi by měl dodržet rozumný odstup a neproblikávat. Pokud se potkají slušní lidé tak to tak funguje, ale pokud se narazí na prase které tyto zásady porušuje (což může být kdokoliv z těch tří), pak se nemůže divit reakci ostatních.
To co se mi na Miriovi nelíbí je, že vyžaduje slušnost od druhých ale podle toho co píše jí on sám zrovna neoplývá (mohu se mýlit, ale mám z něj ten dojem)
|
|
| nahoru |
|
 |
mirio
Moderátor

|
Zaslal: po květen 02, 2011 10:15 am Předmět: |
|
|
Původně jsem na tebe chtěl reagovat, ale smazal jsem to. Nemá to cenu. Stejně si to překrucuješ podle sebe. Tak až mi někdy na dálnici dupneš na brzdy, protože jsi mi předtím vjel do cesty nebo nejsi schopný se zařadit mezi dva 200 metrů od sebe jedoucí kamiony, prestože mně evidentně brzdíš, tak si to můžem říct osobně. Ahoj...
|
|
| nahoru |
|
 |
Frozz.

|
Zaslal: po květen 02, 2011 10:41 am Předmět: |
|
|
Můžu jet vyšší než povolenou rychlostí (např. ve městě), když bych měl třeba v autě rodící ženu a pospíchal bych do nemocnice?
Je mi jasný, že je možnost, aby předemnou jela policie s houčkama a udělala mi cestu, ale lze to i bez ní? Já si teda myslím, že to možné není, ale zase je to zvláštní případ.
Prosím o odpověď od někoho, kdo tomu rozumí, ať tu nevznikají flámy. _________________ "For me life is continuously being hungry. The meaning of life is not simply to exist, to survive, but to move ahead, to go up, to achieve, to conquer."
|
|
| nahoru |
|
 |
mandor
|
Zaslal: po květen 02, 2011 10:48 am Předmět: |
|
|
| Frozz. napsal: | Můžu jet vyšší než povolenou rychlostí (např. ve městě), když bych měl třeba v autě rodící ženu a pospíchal bych do nemocnice?
Je mi jasný, že je možnost, aby předemnou jela policie s houčkama a udělala mi cestu, ale lze to i bez ní? Já si teda myslím, že to možné není, ale zase je to zvláštní případ.
Prosím o odpověď od někoho, kdo tomu rozumí, ať tu nevznikají flámy. |
Jsi v situaci krajní nouze, můžeš, pokud nebezpečí nemůžeš odvrátit jinak - je vyžadována subsidiarita takového jednání. Takže pokud budeš grilovat na chatě, budeš mít v sobě dvě piva, na manželku s rizikovým těhotenstvím to přijde o měsíc dřív a sanitka nebude v okruhu X km k dispozici tak to můžeš solit až do nemocnice jak chceš. Ovšem pokud bys byl někde ve městě, s možností zorganizovat do 10 min. sanitku tak by to dle mého názoru nešlo. Vždy se porovnává obětovaný a chráněný zájem - tady je to lidský život, takže si můžeš dovolit dost.
|
|
| nahoru |
|
 |
Mablung
|
Zaslal: po květen 02, 2011 11:17 am Předmět: |
|
|
| mandor napsal: | | Frozz. napsal: | Můžu jet vyšší než povolenou rychlostí (např. ve městě), když bych měl třeba v autě rodící ženu a pospíchal bych do nemocnice?
Prosím o odpověď od někoho, kdo tomu rozumí, ať tu nevznikají flámy. |
Jsi v situaci krajní nouze, můžeš, pokud nebezpečí nemůžeš odvrátit jinak - je vyžadována subsidiarita takového jednání. Takže pokud budeš grilovat na chatě, budeš mít v sobě dvě piva, na manželku s rizikovým těhotenstvím to přijde o měsíc dřív a sanitka nebude v okruhu X km k dispozici tak to můžeš solit až do nemocnice jak chceš. Ovšem pokud bys byl někde ve městě, s možností zorganizovat do 10 min. sanitku tak by to dle mého názoru nešlo. Vždy se porovnává obětovaný a chráněný zájem - tady je to lidský život, takže si můžeš dovolit dost. |
Přesně tak, tohle se vždy posuzuje individuálně, ale obecně lze říci, pokud jde o ohrožení života, můžeš pravidla překračovat (ale stále jsi odpovědný za to pokud při překročení způsobíš nehodu. Za samotné překročení rychlosti pokutu nedostaneš)
|
|
| nahoru |
|
 |
| |
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|