A já osobně si myslím že normální policajt/pochůzkář vytáhne pistoli hodně málokdy na to aby v tom získal praxi.
Delal jsem u PMJ prazsky a za tu dobu jsme parkrat vytahovali - pro jistotu. Ono kdyz tenkrat kolegovi nakej zmrd prostrelil bricho brokovnici a nahodou to prezil .. a na dalsiho miril xindl a zmackl spoust, jen to nevystrelilo .. tak ono te to nauci.
To neni o tom, jestli jses nebo nejses psychopat, to je o tom, ze v urcitych situacich strilis nebo jses mrtvej. A pro jistotu tasis a kdyz neni reakce, tak co .. nechas se sejmout nebo mu to nasijes aspon do nohy, co myslis? Ono je sice fajn premyslet, co s tim pak udela inspekce, TV H@VNA a dalsi humanisticky curaci, jenze pokud bude po tobe, tak uz ti to muze byt jedno.
Ja osobne na nekoho miril a moc prima pocit to nebyl. Stejne jako na vojne jsem mel bobky pri strazi z toho, kdy tam fakt nekdo vleze a ja budu muset strilet.
Pokud na policajta nekdo vytahne bouchacku (a je jedno jestli plynovka, airsoftovka nebo prava) a oni nereagujou, tak jsou bud dementi nebo sebevrazi. Nemyslim hned strilet, ale rozhodne jednat ..
Oprava - "cloumaly NEGATIVNÍ emoce", teď už možná pochopíš, že o ty sadisty tady právě nejde (nevím, jestli mě schválně štengruješ, nebo si sedíš na vedení). Možná by ses divil, ale 1 % z lidí to je (a ano, rozložení popisuje i zde Gaussova křivka). Netvrdím samozřejmě, že u policie budou právě jenom tito lidé, ale od začátku je to o tom, že když mířím na policajty, tak jediné co můžu čekat je, že mě zastřelí.
Ale už končím, tohle nemám zapotřebí. Pravdě, lásce a pseudohumanismu zdar!
To jsi měl udělat především. S blázny se těžko diskutuje... :-))
A já osobně si myslím že normální policajt/pochůzkář vytáhne pistoli hodně málokdy na to aby v tom získal praxi.
Delal jsem u PMJ prazsky a za tu dobu jsme parkrat vytahovali - pro jistotu. Ono kdyz tenkrat kolegovi nakej zmrd prostrelil bricho brokovnici a nahodou to prezil .. a na dalsiho miril xindl a zmackl spoust, jen to nevystrelilo .. tak ono te to nauci.
To neni o tom, jestli jses nebo nejses psychopat, to je o tom, ze v urcitych situacich strilis nebo jses mrtvej. A pro jistotu tasis a kdyz neni reakce, tak co .. nechas se sejmout nebo mu to nasijes aspon do nohy, co myslis? Ono je sice fajn premyslet, co s tim pak udela inspekce, TV H@VNA a dalsi humanisticky curaci, jenze pokud bude po tobe, tak uz ti to muze byt jedno.
Ja osobne na nekoho miril a moc prima pocit to nebyl. Stejne jako na vojne jsem mel bobky pri strazi z toho, kdy tam fakt nekdo vleze a ja budu muset strilet.
Pokud na policajta nekdo vytahne bouchacku (a je jedno jestli plynovka, airsoftovka nebo prava) a oni nereagujou, tak jsou bud dementi nebo sebevrazi. Nemyslim hned strilet, ale rozhodne jednat ..
Právě tohle Gohan a Toníček nedokážou pochopit. Je velký rozdíl mezi vytažením pistole a jejím použítím. A pak rozdíl mezi chladnokrevným použitím s úmyslem zabít a použítím z důvodu "není jiná možnost".
To co ty popisuješ jsou reakce normálního člověka. Někdo na mě namíří pistoli, vytáhnu jí také. Klepou se mi kolena, střílet se mi zatraceně nechce. Střílím až když zpanikařím a nebo když ten druhý udělá nějakou blbost. To co tu třeba popisuje Gohan je ve stylu
Takhle to nefunguje ...
Mimochodem, v tom článku není popsáno co policajt dělal. Jestli vytáhl pistoli a dal se na ústup a nebo jestli panicky utekl a volal maminku.
To malblung ... s tím, že nepatologický jedinec má zábrany na někoho vystřelit, máš za normálních okolností pravdu. Problém je, že tady by nešlo o normální situaci, ale o stav, kdy někdo má střelnou zbraň, a lze do značné míry předpokládat možnost, že ji použije (i kdyby jen z důvodu neodborné manipulace=mavá jí a vystřelí) .... ať již na tebe, nebo na někoho v okolí. Takže proti řekněme výchovou získaným morálním/etickým zábranám nastupuje instinkt daleko starší a hlouběji zakořeněný ... a to pud sebezáchovy. Výcvik u policistů (a samozřejmě nejen u nich), by měl směřovat k ovládnutí přirozené reakce, kterou je eliminovat bezprostřední ohrožení. Za uvedené situace je totiž NORMÁLNÍ reakcí toho debila s kvérem okamžitě sejmout ....
EDIT ... "Někdo na mě namíří pistoli, vytáhnu jí také. Klepou se mi kolena, střílet se mi zatraceně nechce. Střílím až když zpanikařím a nebo když ten druhý udělá nějakou blbost." ... pokud už na tebe někdo míří a ty hodláš teprve ten svůj kvér vytáhnout, tak jsi buď Pobožný střelec Colorado Kid nebo sebevrah. Protože to že se pokoušíš vytáhnout kvér je pro toho druhého jasným pokynem střílet. Bez kvéru pro něj ohrožení totiž nepředstavuješ, s ním v ruce již ano ... a on zcela přirozeně odvrací riziko. Co míníš tou jeho blbostí, při které bys tedy byl konečně ochoten začít střílet, za dané situace fakt nevím, protože další fáze od "míření na tebe" je, že po tobě střílí. A to je už trochu v hajzlu ... pokud to není v HL2
_________________ Reacher let him go. There were things Reacher didn´t like to do. Running was one of them.
Mablungu promin, ale jestli by jsi fakt myslel na to co bude s tebou když ti na partaka, ktery ma dost mozna rodinu a deti, nějaký šmejd míří ostrou zbraní,než aby jsi tomu nějak zabránil, tak je snad dobře že nejsi u policie, protože tvůj partak by byl v pěkných sračkách.
Nejdřív si tady argumentoval tím že by byla ostuda ze policajt zastrelil cigana. Pak jsi otocil a argumentuješ tím že není tak lehké vystřelit na člověka.Pro mě by to bylo jasné, vytáhl zbran na policistu, na mojeho kamarada, ja vytahuju svoji, strilim.Je mi jedno jestli to ma airsoftku,plynovku nebo ostrou, v ten moment to nemuzu vedet a ja bych proste delal svoji praci.Krome toho, policista by mel byt na tuto situaci pripraven.
Taky bych řekl, že v okamžiku ohrožení sebe, rodiny, partaka, pritelkyne, spis instinktivne clovek zasahne ve strachu o zivot. Ze by lidska rasa tak zdegenerovala moderni civilizaci, ze by v pripade ohrozeni zivota clovek reagoval tim, ze by se vic obaval o to, co utocnikovi tou pistoli udela - jak pise Mablung, to se mi verit nechce. Jak vas nakopne adrenalin, tak je podle me normalni jedinec schopnej zareagovat bleskurychle a bez vycitek, ty prijdou treba pozdeji (ale to uz je vec psychiky).
_________________ Liftin: Sem slyšel, že Popi po tom co nedal základ, normálně zdrhnul a ani nikomu nic neřekl... :-D
Popshoit:Je to tak..Ten rozhodčí to nemohl myslet vážně...
BMW-fan:chtěl po tobě, abys to zvednul, co?:-D
S tim adrenalinem mi to pripomina, ze pokud je clovek obeti (nebo i ucastnikem) nakyho konfilktu, tak ma pravo vypovidat az druhej den potom. Stejne jako policajti casto podavaj hlaseni az druhej den, popr. driv po tom, co rekne doktor, ze uz je mozek po tom stresu v klidu.
Nejdřív si tady argumentoval tím že by byla ostuda ze policajt zastrelil cigana.
Kde?
Gohan napsal:
Pro mě by to bylo jasné, vytáhl zbran na policistu, na mojeho kamarada, ja vytahuju svoji, strilim.
Jediné co bys nejspíš udělal je že by jsi si posral gaťata. Tohle vážně není počítačová hra.
Ty nechápeš jedno. SKORO NIKDO NEVÍ CO UDĚLÁ DOKUD SE DO URČITÉ SITUACE NEDOSTANE. Vyjímka potvrzuje pravidlo.
Lunreal napsal:
Taky bych řekl, že v okamžiku ohrožení sebe, rodiny, partaka, pritelkyne, spis instinktivne clovek zasahne ve strachu o zivot. Ze by lidska rasa tak zdegenerovala moderni civilizaci, ze by v pripade ohrozeni zivota clovek reagoval tim, ze by se vic obaval o to, co utocnikovi tou pistoli udela - jak pise Mablung, to se mi verit nechce. Jak vas nakopne adrenalin, tak je podle me normalni jedinec schopnej zareagovat bleskurychle a bez vycitek, ty prijdou treba pozdeji (ale to uz je vec psychiky).
Pokud se neobáváš co s tou pistolí tomu druhému uděláš, jsi psychopat. U normálního člověka se perou dvě pohnutky - snaha se bránit versus snaha neublížit. Záleží na okolnostech a osobnosti co převáží.
Ano, je i možnost že jí vytáhneš instinktivně a toho člověka zabiješ. Ale to není tento případ. Tento případ je že vytáhneš pistoli, a rozmyslem ho odpráskneš.
ygg napsal:
To malblung ... s tím, že nepatologický jedinec má zábrany na někoho vystřelit, máš za normálních okolností pravdu. Problém je, že tady by nešlo o normální situaci, ale o stav, kdy někdo má střelnou zbraň, a lze do značné míry předpokládat možnost, že ji použije (i kdyby jen z důvodu neodborné manipulace=mavá jí a vystřelí) .... ať již na tebe, nebo na někoho v okolí. Takže proti řekněme výchovou získaným morálním/etickým zábranám nastupuje instinkt daleko starší a hlouběji zakořeněný ... a to pud sebezáchovy. Výcvik u policistů (a samozřejmě nejen u nich), by měl směřovat k ovládnutí přirozené reakce, kterou je eliminovat bezprostřední ohrožení. Za uvedené situace je totiž NORMÁLNÍ reakcí toho debila s kvérem okamžitě sejmout ....
EDIT ... "Někdo na mě namíří pistoli, vytáhnu jí také. Klepou se mi kolena, střílet se mi zatraceně nechce. Střílím až když zpanikařím a nebo když ten druhý udělá nějakou blbost." ... pokud už na tebe někdo míří a ty hodláš teprve ten svůj kvér vytáhnout, tak jsi buď Pobožný střelec Colorado Kid nebo sebevrah. Protože to že se pokoušíš vytáhnout kvér je pro toho druhého jasným pokynem střílet. Bez kvéru pro něj ohrožení totiž nepředstavuješ, s ním v ruce již ano ... a on zcela přirozeně odvrací riziko. Co míníš tou jeho blbostí, při které bys tedy byl konečně ochoten začít střílet, za dané situace fakt nevím, protože další fáze od "míření na tebe" je, že po tobě střílí. A to je už trochu v hajzlu ... pokud to není v HL2
První odstavec, až na poslední větu já více méně neříkám nic jiného. Ale poslední věta je blbost. Bohužel jsem nenašel policejní statistiky, ale pokud by tvůj vývod platil, věřím že bychom v novinách četli mnohem častěji "policista zatřelil podezřelého ..."
Co se druhého odstavce týče, myslel jsem situaci kdy prostě jsou ty zbraně tak či onak venku. Špatně jsem to popsal.
Oprava - "cloumaly NEGATIVNÍ emoce", teď už možná pochopíš, že o ty sadisty tady právě nejde (nevím, jestli mě schválně štengruješ, nebo si sedíš na vedení). Možná by ses divil, ale 1 % z lidí to je (a ano, rozložení popisuje i zde Gaussova křivka). Netvrdím samozřejmě, že u policie budou právě jenom tito lidé, ale od začátku je to o tom, že když mířím na policajty, tak jediné co můžu čekat je, že mě zastřelí.
Ale už končím, tohle nemám zapotřebí. Pravdě, lásce a pseudohumanismu zdar!
To jsi měl udělat především. S blázny se těžko diskutuje... :-))
Snaha neublížit ?? Snaha neublížit cigánovi, kterej predtim v bande sejmul skopal důchodce a teď na mě míří kvérem ? Neublížit? Seš padlej na hlavu?
Jenže společnost je bohužel civilizovaná, tak to nejde.
Tak nějak napůl mimo téma mě napadlo, že by bylo krásný vzít si z každý končiny světa to dobrý. Mám dojem, že v arabských zemích se za kradení sekaly ruce. To by sakra cikánskou otázku vyřešilo jednou provždy - alespoň z velký části
Snaha neublížit ?? Snaha neublížit cigánovi, kterej predtim v bande sejmul skopal důchodce a teď na mě míří kvérem ? Neublížit? Seš padlej na hlavu?
Jenže společnost je bohužel civilizovaná, tak to nejde.
Tak nějak napůl mimo téma mě napadlo, že by bylo krásný vzít si z každý končiny světa to dobrý. Mám dojem, že v arabských zemích se za kradení sekaly ruce. To by sakra cikánskou otázku vyřešilo jednou provždy - alespoň z velký části
jo, stat by jim platil socialni davky v postizeni - chybejici obe horni koncetiny od 10-ti let
"Ale poslední věta je blbost. Bohužel jsem nenašel policejní statistiky, ale pokud by tvůj vývod platil, věřím že bychom v novinách četli mnohem častěji "policista zatřelil podezřelého ..."
.... špatně čteš. Nějaký profi - ranař (od zásahovek až po šílence typu SAS) by měl být schopen situaci vyhodnotit a případně reagovat v podstatě nepřiměřeně ... tj. počkat. Protože by měl mít dostatečně kvalitní trénink jednak na to, aby rozpoznal když magor jen blbne a kdy už fakt chce střílet, a jednak aby jeho ovládání zbraně bylo takové, že si může dovolit ten luxus čekat.
Já za sebe třeba nemám ani jedno (byť jsem toho svého času celkem nastřílel, ale v klidovém stavu=střelnici) a proto by mojí PŘIROZENOU reakcí bylo při spatření kvéru v ruce blba to do něj našít co zásobník dá. Morálka je fajn, ale aby ze mě v lepším případě na chýře dolovali kusy plechu, na to seru.
Jinak obecně platí, že kdo vytáhne kvér (v kontaktní vzdálenosti i kudlu) je okamžitě volný terč, protože představuje besprostřední ohrožení života pro všechny okolo a je nutno jej eliminovat za jakoukoli cenu ... pokud se to povede bez toho jej zrakvit, tak je to bonus (občas ), ale nic víc.
_________________ Reacher let him go. There were things Reacher didn´t like to do. Running was one of them.
jo, stat by jim platil socialni davky v postizeni - chybejici obe horni koncetiny od 10-ti let
To je sice pravda, ale ony ty dávky černým hubám nejsou zdaleka tak strašný, jak se tvrdí. Tím chci říct, že ty hlavní prachy utíkají tunelama politiků, a pár tisíc cigošů už to nevytrhne. Krom toho rozhodně cigoši nedostávají žádný desítky tisíc, jak se furt tvrdí v dokola rozesílaných spamech.
Btw: cigoši s jejich životním stylem se obvykle ani nedožívají důchodu, takže bych byl klidnej :)
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru