Minimalistické boty - běh

Jdi na stránku 1, 2, 3  Další

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Minimalistické boty - běh  Úvodní stránka -> Trénink -> Minimalistické boty - běh
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  

Váš názor?
Mám, a jsou super.
3%
 3%  [ 1 ]
Mám, klasické jsou ale lepší.
10%
 10%  [ 3 ]
Nemám, ale líbí se mi, možná si je pořídím.
35%
 35%  [ 10 ]
Nemám, nelíbí, nechci :-)
21%
 21%  [ 6 ]
Slyším o tom poprvé.
28%
 28%  [ 8 ]
Celkem hlasů : 28

Autor Zpráva
Frozz.

PříspěvekZaslal: ne červen 10, 2012 12:25 pm    Předmět: Minimalistické boty - běh Odpovědět s citátem

Ahoj.

Jaký máte názor na minimalistické boty , které se snaží odstranit co nejvíce "gum a plastů" z klasických běžeckých bot a docílit tím tak lepšího a přímějšího kontaktu s povrchem?

"Zatímco klasické běžecké boty mají rozdíl mezi špičkou a patou (tzv. drop) většinou 12 mm, u minimalistických bot je diference nulová nebo dělá jen pár milimetrů. Při chůzi a běhu se pak člověk cítí přirozeně, téměř jako bos."

Tento typ bot (nebo spíš jen ochranných vaků?:-)) by měl přinést několik výhod, např. posílení svalů a vazů na nohách, lepší rozsah pohybu (ROM), zlepšení nervové funkce a stability, lepší kontakt a "práce" s povrchem.

Pro příkla kniha Born to Run [bestseller Christophera McDougalla o dálkovém běhání], výrazně podpořila myšlenku, že opravdu nejsme stavěni na běhání na klínech, není to přirozené.

Dost mě by zajímal názor fyzioterapeuta.

Naposledy upravil Frozz. dne ne červen 10, 2012 12:29 pm, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
cocman

PříspěvekZaslal: ne červen 10, 2012 12:28 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Pokud behas po spickach, tak na tohle jsou ty boty super. Ale zase si myslim, ze na nejakej delsi beh po asfaltu to rozhodne neni.
Reiben

PříspěvekZaslal: ne červen 10, 2012 12:41 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Tenhle typ obuvi osobně považuju jako obrovskej krok kupředu.. sám se snažím aspoň doma a při trénincích chodit bos, takže až budu mít finance, tak rozhodně zainvestuju. Myslím, že se to vyplatí.
Mablung

PříspěvekZaslal: ne červen 10, 2012 12:50 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

cocman napsal:
Pokud behas po spickach, tak na tohle jsou ty boty super. Ale zase si myslim, ze na nejakej delsi beh po asfaltu to rozhodne neni.

Pokud běhá po špičkách, tak si myslím že i na asfaltu jsou ideální, protože nárazy tlumí kotník. Já osobně, když běžím, je to dost přes paty, tudíž pro mě osobně by byly silně nevhodné.
Frozz.

PříspěvekZaslal: ne červen 10, 2012 12:56 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Docela by mě zajímal pocit při běhu v přírodě, po kamenech, větvích, jednoduše po nerovném terénu.
Ty svaly musí asi opravdu pracovat lépe a intenzivněji jak u klasických běžeckých bot, kde je daleko větší komfort a menší vytíženost pro nohy.
Mablung

PříspěvekZaslal: ne červen 10, 2012 1:01 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Frozz. napsal:
Docela by mě zajímal pocit při běhu v přírodě, po kamenech, větvích, jednoduše po nerovném terénu.
Ty svaly musí asi opravdu pracovat lépe a intenzivněji jak u klasických běžeckých bot, kde je daleko větší komfort a menší vytíženost pro nohy.

Sluníčko svítí, ptáčci zpívají, potůček zurčí, kolem přeběhne srnka, zajíc vokusuje blín a Frozz vyje na měsíc protože ho zkurveně bolí kolena
Nejdříve se podívej na svou techniku běhu a případně jí změň na vhodnou pro tyhle boty. Jestliže bys dopadal na paty a koupil jsi si tyhle boty, tvoje sepětí s přírodou by bylo ve formě trávy kterou bys konzumoval na zmírnění bolestí ...
Frozz.

PříspěvekZaslal: ne červen 10, 2012 1:07 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Já běhám přes špičky (asi i proto: "Došlap na špičku je jednoznačně výhodnější, jde-li o rychlost. Proto asi nikdy ve finále olympijské stovky neuvidíme „pataře“. Při došlapu na špičku se uplatňuje dvojitá práce kotníků. V okamžiku doteku podložky kloubní aparát kotníku působí jako pákový mechanismus, který účinně ztlumí ráz dopadu.")
dogeatdog

PříspěvekZaslal: ne červen 10, 2012 2:33 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Také si myslím, že bude silně individuální, komu to sedne a komu ne.. za sebe mohu říct, že takové boty nepřichází v úvahu, jednak jsem "patař", druhak potřebuju hodně stabilní botu (vychrchlané kotníky) a dopadám mírně na vnější hrany.. Experimentoval jsem s mnohými botami a ve finále mám Gel Nimbus 12 od Asics - nikdy jsem neměl lepší boty, než tyto.
Lord_Martas

PříspěvekZaslal: ne červen 10, 2012 2:38 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

nemam k nim kladny postoj

i tak je to hlavne o treninku a ne o botach
secret78

PříspěvekZaslal: ne červen 10, 2012 2:44 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Aj maratónci behajú cez špičky
haino

PříspěvekZaslal: ne červen 10, 2012 3:31 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Není to tak jasné.
secret78

PříspěvekZaslal: ne červen 10, 2012 3:38 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Zvádza to k tomu, že behajú cez päty, ale hlavne u toho druhého je to vidieť, že síce má pri prenášaní nohy pätu nižšie ako špičku, ale pri došliapnutí je prvá predná časť chodidla.
Frozz.

PříspěvekZaslal: st červen 27, 2012 10:37 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Tak moje první :-), jsem zvědavej jak mi sednou, pak můžu napsat pocity jak při běhání, tak cvičení...

http://www.trailpoint.cz/neo.html

PeterNu

PříspěvekZaslal: st červen 27, 2012 11:07 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Akurát niekoľko dní do zadu dávali na Discovery dokument o Mexickom kmeni, kde beh sa dedí z generácie na generáciu a dokážu behať aj 700km v kuse. Zavolali si tam doktora a zisťovali ako je to možné a porovnávali beh s maratóncom. Zistili, že pri behu na boso alebo s min podrážkou (tie kmene si robili obuv niekedy z pneumatiky) sa beha cez špičku čo vytvára menšiu zaťaž ako behanie cez pätu a uviedli to ako jeden s dôvodov takej výdrže.

Ale podľa mňa radšej raz vyskúšať ako sto krát počuť :D
Frozz.

PříspěvekZaslal: st červen 27, 2012 12:23 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

PeterNu - přesně tak. V takových botech se musí běhat přes špičku.

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - Minimalistické boty - běh Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Rychle na stránku:

Přejdi na: