Já z těch obřích zážitků co se týče přírody, tak mám splněný jen 4 (bizon, medvěd, hory+jezera a hlavně polární záři) ... pořád mi chybí navštívit tak 130 míst na světě a vidět asi 30 zvířat v divočině
To máš nějaký seznam, nebo jsi to číslo střelil jen tak od boku?
mám knížku 100 divů světa :D a z ní chci vidět tak 75 míst a další by nebyl problém vyjmenovat... je to prostě sen, kterej kdybych si jednou splnil, tak to bude paráda =)
Seznam mám teda taky, ale ten je někde v zálohách na externím disku :D Jsou to takový ty místa jako Machu Picchu, Uluru, Údolí smrti (pozdrav Frozzovi), Niagáry... atd. Prostě ty brutální místa, kde člověku padá brada.
Ty zvířata mě fascinují pak ještě víc, protože to je o něco větší dobrodružství. Třeba velký ryby v přírodě asi neuvidím nikdy, protože s rybařením společnýho nic nemám.
Dokument o naprosto zdravém muži, který se rozhodl nejíst jinde než v McDonaldu po dobu jednoho měsíce
Ve zkratce
Celý dokument
A tohle je na trochu jiné téma, ale taky super :)
BTW: Dokument mi přijde dost přitažený za vlasy. Kdybych se celý měsíc stravoval ve starbucks, tak na tom taky nebudu nejlíp. Jediné, co bych si z toho odnesl je - všeho moc škodí
Třeba velký ryby v přírodě asi neuvidím nikdy, protože s rybařením společnýho nic nemám.
Pokial mas na mysli velryby, tak to zas tak tazke nie je...mozes si zajst na velrybie safari do Norska - na susostrovia Lofoty a Vesteraly. Ked si to zaplatis a nahodou by ste velryby nevideli, tak mozte si na druhy den gratis. ja som tam bol, ale na velrybie safari som nesiel, nebola to priorita.
Tedy kolegyně, Vy jste si ty trefné názvy nějak vzala k srdci
Nesmrtelná kytička
Ruža z Jerycha...
Neuvěřitelnou ukázku schopnosti přežít v těch nejextrémnějších podmínkách přináší kouzelná růže z Jericha. Tento podivuhodný vraneček (patří mezi plavuňové) se v podobě vyschlého klubíčka prohání po pouštích. Jakmile ho vítr zanese na vlhké místo, okamžitě se rozvine do růžice a začne provádět fotosyntézu. Po pár hodinách zezelená. Jakmile místo vyschne, její oddenky se stočí do pevného a lehkého klubka a putuje dál. Suché období, kdy se jen nechává unášet větrem, může trvat desítky let.
Proces zmrtvýchvstání této rostlinky fascinuje lidstvo tisíce let. Životaschopné růže z Jericha byly objeveny ve faraonských hrobkách starých 4 000 let. V Latinské Americe je ozdobou vánočního stolu a symbolem Vánoc. Tomuto vranečku se říká „květina vzkříšení“, „rostlina zmrtvýchvstání“, „stepní běžec“ či „růže z Jericha“. Její odborný název je Selaginella lepidophylla a vyskytuje se v pouštních oblastech západní Asie, v Texasu, Mexiku či Egyptě. Rozmnožuje se odpadlými oddenky.
Entí důchodci
Švédský král
Úplně nejstarší žijící strom najdete v západním Švédsku. Jedle, která tam roste, by měla být podle biologů stará nejméně 9500 roků! Daří se jí podle všeho moc dobře a je víc než pravděpodobné, že může klidně žít další tisíce let. Jak je to možné? Několik jedlí totiž roste z jednoho kořenového systému. Z něj pokaždé vyroste nový kmen, který je geneticky úplně stejný jako jeho předchůdce. Přestože jsou kmínky staré třeba jen několik stovek let, geneticky jsou to tytéž stromy, které na stejném místě rostly před deseti tisíci lety. Strom stojí u města Fulufjälletu.
Princezna z Japonska
Nejstarším asijským stromem je japonský cedr, na který jako vzrostlý velikán vzpomínali už kronikáři před 2180 lety. Botanici, kteří ho zkoumali, se domnívají, že je ještě mnohem starší – zřejmě pochází z doby před 7000 roky. Najdete ho u města Jakušima.
Princ z USA
V Americe drží rekord borovice rostoucí v kalifornských horách White Mountains. Místní obyvatelé ji pojmenovali Metuzalém – naprosto zaslouženě. Na Zemi roste už 4768 roků. Dlouhou dobu byla jako nejstarší strom i Guinessově knize rekordů, ale pak vědci objevili výše popsané švédské jedle.
**Nejstarším stromem v USA byl ale Prometheus, exemplář borovice osinaté (Pinus longaeva) v pohoří Snake Range v Nevadě, objevený roku 1964 Donaldem Curreyem. Stáří stromu bylo nejméně 5000 let. Ironií osudu ale bylo, že Currey strom pokácel.
Císař z Utahu
Ani jeden z předchozích stromů se však nemůže měřit s neuvěřitelnou osikou přezdívanou Pando. Je-li to jeden strom, neví vlastně ani vědci, kteří ji zkoumali. Geneticky ano, ale podle jiných hledisek spíš ne. Jisté je jedno – je stará asi 80 tisíc roků! Tomuto typu stromu se říká klonální kolonie – jde o “geneticky identické klony spojené kořenovým systémem.“ Stromy jsou sice technicky vzato jednotlivci, ale přesto tvoří celek. Celá kolonie je neskutečně masivní; pokud ji chápeme jako celek, pak je to největší živý tvor na naší planetě. Zahrnuje neskutečných 43 hektarů země!
Ahoj, tahle "válka" má dvě strany a pravda není ani u jedné z nich, spíše někde uprostřed.
Na jedné straně máš toto
Všichni jsou šťastní a usmívají se, všude svítí sluníčko a kravičky žvýkají tu nejlepší travičku z jižního svahu.
Na druhé straně je toto
Ve videu říkají, že se do pasty semele celé kuře se vším všudy, zamixuje se do toho milion škodlivin, obalí nám to těstíčkem a strčí pod nos.
Pravda je taková, že McDonald nemá žádný důvod tam ty látky tlačit. Ale zase kvůli Mc vzrůstá procento morbidně obézních lidí. To bych ale dal za vinu spíše těm nenažrancům.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru