4 měsíce, dělám něco špatně?

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - 4 měsíce, dělám něco špatně?  Úvodní stránka -> Trénink -> 4 měsíce, dělám něco špatně?
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
eNtrois

PříspěvekZaslal: čt leden 17, 2013 5:28 pm    Předmět: 4 měsíce, dělám něco špatně? Odpovědět s citátem

Zdravím, je mi 17 let a cvičím 4 měsíce. Nemůžu říct moje váha je 61 - 62 kg, občas skočí na váze i 63. Mění se to docela často, ale to je myslím normální, začínal jsem na 59 kilech. :) Makám solidně, jídelníček mám si myslím také výborný, popíšu níže.

Snídaně: Po probuzení gainer, za 20-30 minut 2-3 vejce + 1,2 kousky celozrného pečiva v tréninkový den / bílý jogurt s ovesnými vločkami, kapkou medu a několika piškoty v netréninkový den

Svačina: 2 kousky celorného pečiva s libovou šunkou a sýrem cottage + banán/jablko

Oběd: v jídelně, občas mi bohužel na tréninkový den vyjdou knedlíky, tak se jimi moc neláduju a dám si jich třeba jen 5,6 + polívka, někdy naopak rýže s nějakým masem nebo omáčkou, brambory nebo těstoviny

Svačina č. 2: to samé/podobné, jako první svačina, většinou jím hlavně banány 2, 3 denně, svačina č.2 je hodinu před posilovnou

Večeře: cca. 4 hodiny po svačině č. 2, hodinu po posilovně: rýže/brambory + kuřecí plátek masa

2 večeře: 45 minut - hodinu před spaním tvaroh s kapkou medu a piškoty / samotný tvaroh, občas musím piškoty a med přidat, protože mi dělá občas problém dojíst poslední sousto :D

V netréninkový den je jídelníček stejný, kromě večeře - jím co se navařilo doma nebo co dům dá. Otázka zní, měl bych pořídit i protein, abych si ho dělal k druhé večeři nebo v nějakou část dne? Protože když to vyjde fakt špatně, tak z večeře a oběda příliš mnoho bílkovin nevytěžím.

Gainer piju jak jsem uváděl po probuzení a hned jak docvičím, v netréninkový den piju druhý gainer k druhé svačině nebo večer, většinou, abych dal dohromady sacharidy/den. Občas během dne si dám třeba 20 piškotů.

První 3 měsíce jsem cvičil 3x týdně podle tohoto plánu:

Pondělí: Prsa, biceps, břicho
4x8 bench press
4x8 tlaky s jednoručkami hlavou nahoru 3 kolík odspoda
3x10 rozpažky s jednoručkami na rovné lavici
4x20-25 kliků
4x10 biceps na scottově lavici
4x8 biceps s velkou činkou
4x8 bisepsový zdvih s jednoručkami
3 cviky na břicho, 3 série po 20 opakováních

Středa: Nohy, ramena - přiznám se, že nohy jsem docela solidně flákal
4x8 dřepy s činkou
3x10 leg press
3x10 předkopávání
3x8 zakopávání
3x15 výpony na lýtka ve stoje
4x8 tlaky s velkou činkou za hlavou v sedě
3x10 rozpažování s jednoručkami
4x8 přítahy velké činky k bradě
+ jsem si vždycky něco přidal

Pátek: Záda, triceps, břicho
4x8 Hyperextenze
4x8 přítahy velké činky k břichu
3x8 stahování horní kladky za hlavu
3x10 veslování s t-držákem
3x8 stahování horní kladky nadhmatem
3x10 francouzský tah v leže s velkou činkou
3x8 kliky na bradlech

Teď chodím 4x týdně, abych větší svalové partie jako je triceps, biceps, prsa/hruď, břicho, ramena, nohy, záda procvičil 2x týdně.

Trénuji něco málo přes měsíc takto:

Pondělí: Nohy, prsa, záda, břicho
4x8-10 dřepy s činkou
4x8-10 leg press
4x8 bench press
3x10 rozpažky s jednoručkami na rovné lavici (jen někdy dělám)
4x20-25 kliků
4x8 Hyperextenze
3x10 veslování s t-držákem/přítahy jednoručky k boku

Středa: Biceps, triceps, ramena
4x10 kliky na bradlech
3x10 bench press na triceps
4x10 tricepsové kliky

Pátek: Nohy, prsa, záda, břicho
4x8-10 dřepy s činkou
4x8-10 leg press
4x8 bench press
3x10 rozpažky s jednoručkami na rovné lavici (jen někdy dělám)
4x20-25 kliků
4x8 Hyperextenze
3x10 veslování s t-držákem/přítahy jednoručky k boku

Neděle: Biceps, triceps, ramena
4x10 kliky na bradlech
3x10 bench press na triceps
4x10 tricepsové kliky

Asi by to chtělo vyměnit některé cviky, že ? přeci jenom většinu cviků dělám už 4 měsíce a moc nových nepřibylo :) Každopádně jsem proházel cviky na prsa/hruď a jedu je odzadu, abych nedělal pořád to samé dokola, poradil mi to trenér v posilovně. Ale na biceps a ostatní svalové partie bych měl některé cviky vyměnit za jiné, že ano ?
V posilovně bývám tu hodinu a půl, někdy dokonce i 2. Mezi sériemi dělám pauzy 60 - 90 sekund.

Přesto se mi ale zdá, že je něco špatně. I když bych si asi stěžovat neměl, nárust svalové hmoty je na mě za ty 4 měsíce docela solidně vidět, zvětšily se mi objemy svalů na ruce, hrudi i zádech. Prsa už docela mám, kort když jsou napumpovaná po posilování. Za ty 4 měsíce jsem nabral 2 - 3 kila, ale soudím podle jídelníčku, že to není tuk, ale svalová hmota, cože není za tu dobu tak špatné, ne ?

Prosil bych o zhodnocení mého tréninku, posilovnu nevynechám, ani kdyby čert na koze jezdil. Ještě mám otázku ohledně nohou. Stačí, když budu na nohy dělat jen to, co mám teď v tréninkovém plánu a budu chodit netréninkové dny pár minut běhat ? Kvůli posilovně omezuji alkohol, téměr vůbec nepiju, jen na velkých akcích si něco málo dám. Jsem bohužel kuřák a s tím nic udělat nejde, zkoušel jsem to, ale je to těžké, asi na to nemám vůli, kouřím přes 2 roky. Ale co jsem se dočetl, tak kouření nárust svalové hmoty nebrzdí a někteří kulturisti jsou také kuřáci :) Kuřáci jen strácejí chuť k jídlu, což je u nabírání svalové hmoty špatné, ale s tím já problém nemám :)

Ještě dodám, že za ty 4 měsíce se solidně zvedla moje síla, váhy jsem zvedl o dost, v tomhle směru je to vynikající :)

Díky za jakoukoliv kritiku/chválu :)

S pozdravem, Kuba.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jake.daniels

PříspěvekZaslal: čt leden 17, 2013 5:37 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Len tak v skratke: Ten prvy trening bol este fajn (aj ked mat 3 cviky na prsia a 3 cviky aj na biceps mi pride zvlastne). Kazdopadne ten druhy trening je uplne zle. V jednom dni mas najvacsie partie (nohy, chrbat, prsia) a v dalsom tie najmensie (biceps, triceps, ramena).

Ja ti poradim 3 veci:
(1) - skus prejst pre zmenu na fullbody trening, precvicis tym cele telo castejsie ako teraz.
(2) - treningove schema (pocet serii X pocet opakovani) by mozno chcelo vymenit. namiesto 4x8 alebo 4x10 si daj 6x6 alebo 7x5.
(3) - vela vela jedz ;)

Inak velmi nechapem na co sa vlastne pytas. Ked ides hore silovo aj objemovo, tak je vsetko ok :)
eNtrois

PříspěvekZaslal: čt leden 17, 2013 5:45 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

No přece jenom mi přijde, že něco dělám špatně.. A už jsem dostal odpovědi i jinde a v jídelníčku mám prej solidní mezery a trénink, který jedu teď je prý úplně špatně, no..
8Shade

PříspěvekZaslal: čt leden 17, 2013 8:45 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

eNtrois napsal:
No přece jenom mi přijde, že něco dělám špatně.. A už jsem dostal odpovědi i jinde a v jídelníčku mám prej solidní mezery a trénink, který jedu teď je prý úplně špatně, no..

jídelníček je relativně ok, určitě na něm přibírat budeš. Sám přibírám na něčem obdobném a to mám kolem 75 kg. Trénink se mi ale nelíbí, obecně bych ubral cviky, abys tam nebyl 1,5-2h, ale jen kolem hodiny. Když chceš 4x týdně split, tak zkus freimenovo tezko-lehky trénink, s tím příjde daleko lepší skladba tréninku a i kratší doba cvičení a mělo by se to také odrazit na růstu.

2-3 kg se mi zdá za 4 měsíce málo, vychází to kolem 0,5-0,75 kg za měsíc, obzvlášť když jsi začátečník, kdy by to mělo růst nejsnáz. Tempo, kterým bys měl růst při dobrém jídelníčku je přibližně 0,5 kg za týden, tedy 2 kg za měsíc. Sám jsem teď za 3,5 měsíce přibral 8 kg na podobném jídelníčku co ty. Tělo samozřejmě neroste lineárně a jsou období, kdy se to trochu zastaví/rozjede, ale v těch prvních měsících by to opravdu mělo jít víc nahoru.

Soustřeď se na 100% dodržování jídelníčku, žádné na 80% jak to běžně vypadá u těch, co říkají, že mají jídlo ok...
eNtrois

PříspěvekZaslal: čt leden 17, 2013 8:48 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Tohle držím ať se děje, co se děje :) Zeptám se, můžu jíst každý den vejce ? Nebo je to škodlivé ? Další otázka zní, co říkáte na tenhle plán ?

Pondělí:
Dřepy 5x5
Shyby 5x5
Kliky 5x8
Sklapovačky 4x15

Čtvrtek:
Bulharské dřepy 4x10
Mrtvý tah 5x5
Benchpress 5x5
Zkracovačky 4x15

Sobota:
Čelní dřep 5x5
Přítahy v předklonu 5x5
Military press 5x5
Metronomy 4x15

Akorát bych to potřeboval šoupnout nějak ze čtvrtka, pač to mám opravdu dlouhou školu. Takže když to celý šoupnu, tak budu cvičit neděle, středa, pátek.
No taky se mi zdá, že jsem měl už víc nabrat, asi to bude tím plánem, ne ?
jake.daniels

PříspěvekZaslal: čt leden 17, 2013 11:37 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Znie to fajn...ked tam zvolis vhodne vahy a postupne budes navysovat zataz, tak to bude dobre :)
eNtrois

PříspěvekZaslal: pá leden 18, 2013 6:51 am    Předmět: Odpovědět s citátem

A můžu do rozcvičky před tím, než pojedu ten plán, zařadit biceps jednoručky, kliky a tyhle základní cviky?
8Shade

PříspěvekZaslal: pá leden 18, 2013 7:19 am    Předmět: Odpovědět s citátem

eNtrois napsal:
A můžu do rozcvičky před tím, než pojedu ten plán, zařadit biceps jednoručky, kliky a tyhle základní cviky?

Dej je spíše doplňkově, pokud na nich trváš, tj až po těch základních cvikách, ať ti to neubírá na výkonu v nich. Jako rozcvičku bys měl mít zahřívací série každého z těch cviků, kdy postupně navyšuješ zátěž než začneš cvičit to, co je tam napsáno. Další vhodná je několik minut běhu na rozehřátí organizmu.
eNtrois

PříspěvekZaslal: so leden 19, 2013 2:01 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Ten běh je nutnej ? vůbec mě to nebaví :)
8Shade

PříspěvekZaslal: so leden 19, 2013 3:21 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

eNtrois napsal:
Ten běh je nutnej ? vůbec mě to nebaví :)

No nutnej neni, ale nějak by ses rozehřát měl, obzvlášť v těchto měsících. Např kolo nebo tak. A neřikej mi, že 3-5 minut nezvládneš. Snižuje to riziko zranění, takže je to na tobě...
Einarr

PříspěvekZaslal: so leden 19, 2013 3:35 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Stačí jakákoliv dynamická rozcvička, ale rozhodně ji nevynechávej.

Já se třeba rozcvičuju takhle:

Kroužení boky, koleny, lokty, rameny: 2 minuty
Výkopy nataženou nohou dopředu, dozadu a do boku: 2 minuty
Shoulder Dislocations: 1x10-15
Podsazování pánve (oběma nohama): 1x10-15
Scapullar Wall Slide – 1x12-15
Hyperextenze nebo BirdDog nebo Prone Cobra: 1x10-15
Deadbug – 1x10 na každou končetinu
Kliky s postavením dlaní na šířku ramen – 1x10-15
Čelní most (front plank) – 1x30 vteřin
Boční most (side plank) – 1x20-30 vteřin (na obě strany)

Hlavně ty shoulder dislocations jsou parádní na ramena a hyperextenze je skoro povinnost před mrtvým tahem...

Po tréninku bys taky neměl zapomínat na statickej strečink.

P.S.: O škodlivosti vařených vajec se dá mluvit až tak od 20ks a víc denně.
eNtrois

PříspěvekZaslal: ne únor 03, 2013 5:33 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Jak dlouho mám tento plán jet ? :) Začínám tenhle týden, chytla mě hnusná chřipka, tak jsem nemohl cvičit :)

Rychle na stránku:

Přejdi na: