|
|
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
madball

|
Zaslal: so listopad 02, 2013 8:36 am Předmět: |
|
|
To jsou zas výmluvy.
Furt tomu předchází špatnej start. :)
Ve většině případech je to vinou toho člověka.
Prostě a jednoduše člověk nikdy nežil v takovým nadbytku jako dnes a lidský tělo se tomu přizpůsobilo, takže se snaží šetřit maximálně energií, jak jen může. Je už jen na člověku, jak s tím naloží.
Já bych nehledal výmluvy, ale něco s tím udělal.
Ať chceš nebo ne, tak je to o výdeji a příjmu.
Na závěr aspoň něco, co se do zajímavostí možná hodí:
http://www.stob.cz/odborne-clanky-medicinska-temata/syndrom-inzulinove-rezistence-nemoc-nebo-strasak _________________ Non-functional hypertrophy (sarcoplasmic hypertrophy) doesn’t lead to an improvement in the capacity to produce force, but it does lead to added body weight (thus you have to carry more weight without having more strength).
|
|
| nahoru |
|
 |
| |  |
madball

|
|
| nahoru |
|
 |
Moocha

|
Zaslal: so listopad 02, 2013 12:42 pm Předmět: |
|
|
Ano, nekde to musi zacit. U obezni matky (65%), nejlepe s cukrovkou a jeste lepe s cukrovkou ziskanou v tehotenstvi. Deti se rodi cim dal tlustsi a tlustsi. A s vyssi insulinovou resistenci, nez by mely.
A obvinovat z obezity toxicke prostredi, tzn. zivot v nadbytku a dostupnost nezdravych jidel spojenou s nedostatkem nutnosti se hybat, mi prijde kratkozrake. Co treba lide z kmene Pima (google), nemeli fastfoody, zili v nepredstavitelne chudobe a hladu a presto tam bylo velike procento obeznich lidi. Nebo znama vec ze zemi tretiho sveta, kde jsou obezni matky s podvyzivenymi detmi. Kdyby to bylo veci prezirani se, poprelo by to vse co vime o materskych pudech, tzn. matka by si odpustila patou snickersku pri pohledu na jeji hlady umirajici dite (nadnesene). Prikladu mam vic, postnu to vecer
|
|
| nahoru |
|
 |
madball

|
Zaslal: so listopad 02, 2013 6:17 pm Předmět: |
|
|
Pima Indians:
http://wholehealthsource.blogspot.cz/2008/05/lessons-from-pima-indians.html
| citace: | | Things were very different for them before 1539, when the Spanish first made contact. They lived on an agricultural diet of beans, corn and squash, with wild fish, game meat and plants. As with most native people, they were thin and healthy while on their traditional diet. |
Pěknej článek a absolutně s ním nemám problém. Jenom to ale potvrzuje to, co jsem psal výše. Ale tady je to vidět mnohem víc. Kdyby zůstali na stravě, na kterou byli zvyklí, tak by nic takového (velmi pravděpodobně) nebylo.
| citace: | | I of course agree with the conclusion that their lifestyle is behind their problems; that's pretty obvious. I think most Pima know it too. If they got their water back, maybe things would be different for them. |
| citace: | | The Pima are canaries in the coal mine, and we can learn a lot from them. Their health problems resemble those of other poor Americans (and wealthier ones also, to a lesser extent). This is because they are both eating similar types of things. The problem is creeping into society at large, however, as we rely more and more on processed wheat, corn, soy and sugar, and less on wholesome food. Obesity in the US has doubled in the past 30 years, and childhood obesity has tripled. Diabetes is following suit. Life expectancy has begun to diminish in some (poor) parts of the country. Meanwhile, our diet is looking increasingly like Pima reservation food. It's time to learn a lesson from their tragedy. |
http://www.magazinzdravi.cz/zapadni-strava-zvysuje-riziko-cukrovky-u-india
Já řeším normální lidi. Pokud budou jíst racionálně, přiměřeně a mít dostatek pohybu, tak jim spousta těchto problémů nehrozí.
Ano je to individuální, každýmu to funguje trochu jinak, ale za většinu těhle problémů si můžeme sami.
Neobviňuju toxické prostředí a vůbec nevím, kde jsi na to přišel. Jenom říkám, že dnes stačí zajít do lednice nebo do spíže a lehnout k televizi. Pro někoho už je velkej problém jít nakoupit a to je pořád luxus proti tomu si něco vypěstovat, podojit atd. _________________ Non-functional hypertrophy (sarcoplasmic hypertrophy) doesn’t lead to an improvement in the capacity to produce force, but it does lead to added body weight (thus you have to carry more weight without having more strength).
|
|
| nahoru |
|
 |
Moocha

|
Zaslal: ne listopad 03, 2013 9:31 pm Předmět: |
|
|
No to toxické prostředí jsem vydedukoval z nadbytku, o kterém jsi psal. Tady bych ještě dodal, že procento obézních je vyšší v nižších společenských vrstvách (tam je přeci toho nadbytku méně).
A abychom jedli racionálně a hýbali se nám dietologové radí od šedesátých let. A to že jsou sacharidy zdravé a máme je papkat ve velké míře jakbysmet. Do té doby (dlouhá léta před druhou světovou válkou) bylo běžnou znalostí, že tloustneme právě ze sacharidů. Až potom přišel náhle boom - nejezte tuky, umřete na cholesterol a arteriosklerózu.
V sobotu jsem měl přednášku od doktora Miroslava Petra, že je odborník každým coulem soudím už z toho, že jsem mu polovinu výkladu nerozuměl  a ten říká to samé co já, že insulin je z 95% jediná věc, ze které tloustneme.
Teď jsem četl CINDI od WHO a je to tu zase
| citace: | | 2. Eat bread, grains, pasta, rice or potatoes several times per day. |
To jsou prostě ty "fattening food", ze kterých je tu teď epidemie obezity. A o pár bodů dál je ještě napsaný nejezte tuky, tuky jsou fuj.
Obezita se ve větší míře šíří od doby, co se šíří zemědělství. Proč? Sachry. Co bylo předtím? Lovci a sběrači. Bylo 65% lidí obézních? Ne. To bysme pochcípali, páč bysme se nesehnuli pro borůvky a nedohnali mamuta
A přesně jsi napsal, že se bavíme o normálních lidech. Normální člověk chce zhubnout, nebude chtít věřit šarlatánům a tak se podívá, co radí vláda. Najde si WHO a podobné organizace. Čte "jezte těstovinky, chlebíky, bramboříky, hýbejte se a budete krásní a zdraví" Nedojde mu, že by třeba chleba a těstoviny měly být celozrnné, nebo že by k nim měl přidat zeleninu, proteiny a zdravé tuky, aby snížil GI. A tak si dá 200g špaget s kečupem, celý spokojený, insulin vylítne a za dvě hodiny je hlad. Co si dá potom? 4 rohlíky, a už se dostal do začarovaného kruhu. Že si pak tenhle člověk dojde zaběhat, už nic nezmění.
Skvělý příklad jsou Eskymáci. Ti nic jiného než maso a tuk nejí. A žádné problémy s cholesterolem se prý ještě nedostavily
EDIT: Madballe, snad to nezní moc útočně. Rád se dovídám nové věci skrz diskusi.
|
|
| nahoru |
|
 |
Mablung
|
Zaslal: ne listopad 03, 2013 11:14 pm Předmět: |
|
|
| Moocha napsal: |
Skvělý příklad jsou Eskymáci. Ti nic jiného než maso a tuk nejí. A žádné problémy s cholesterolem se prý ještě nedostavily
|
Jak myslím kdysi poznamenával Esko, průměrný věk eskymáka byl a je docela nízký. Takže to maso a tuk jsou možná dobré pro lidi kteří mají problémy s cholesterolem, ale jsou tam jiná rizika. Jinými slovy stále platí, vyvážená strana je nej.
|
|
| nahoru |
|
 |
eSko
Naivka

|
|
| nahoru |
|
 |
madball

|
Zaslal: po listopad 04, 2013 6:56 am Předmět: |
|
|
To je zase boj. :)
Podle mě určitě WHO nedoporučuje, aby strava obsahovala jen sacharidy, člověk nejedl bílkoviny, tuky ani zeleninu.
Ano, sacharidy mají tvořit energetickou většinu denního příjmu, proto jsou na prvním místě, ale rozhodně nemá být jídelníček založenej pouze na nich. Určitě to máš vytržený z kontextu.
Za racionální výživu považuju tohle:
http://www.dietologie.cz/vyziva/smery-ve-vyzive/zdrava-racionalni-strava/
Když bych tohle aplikoval na svůj bazální metabolismus (cca 2000kcal podle výpočtů (185cm, 92kg, 33let), tak by to znamenalo asi tohle. 250g S, 150g B, 45g T, což nejsou nijak závratný čísla. Vezmu-li v potaz, že člověk je schopnej skladovat 250-800g sachrů v podobě glykogenu, tak pro sebe vezmu průměr, což je 525. Vytřískám-li polovinu na 1,5h tréninku basketu, což by neměl být vůbec problém, jsem rázem na nějakých cca 500S za den, který ale určitě nedoporučuju člověku, kterej jede do práce autem, tam sedí celej den na prdeli a nemá žádnou sportovní aktivitu.
Za uvedených podmínek pro mě, by se při 500g S denně moc sachrů do tuků neuložilo, spíš bych měl být v deficitu a hubnout.
Takže pro mě třeba je 400S denně takový minimum. Pokud budu mít hodně vytřískanej glykogen, tak taky není ideální tam cpát hodně vlákniny, protože prostě zpomaluje trávení a při fyzické aktivitě každej den by se glykogen doplňoval trochu hůř.
Aplikovat na středoevropana dietu Eskymáků asi taky nebude úplně ideální, protože se určitě na svůj způsob života za tu dobu trochu přizpůsobili.
Určitě s tebou budu souhlasit, že ládovat do sebe jen potraviny typu koblih není ideální, případně jíst jen špagety, ale to nikdo nedoporučuje. _________________ Non-functional hypertrophy (sarcoplasmic hypertrophy) doesn’t lead to an improvement in the capacity to produce force, but it does lead to added body weight (thus you have to carry more weight without having more strength).
|
|
| nahoru |
|
 |
Moocha

|
Zaslal: po listopad 04, 2013 8:35 am Předmět: |
|
|
To s játry a glykogenem je zajímavé, to jsem nevěděl. Nicméně kratší průměrnou délku života u Eskymáků bych nepřipisoval stravě, ale podmínkám, ve kterých žijí. Uvedl jsem je spíš jako takový extrém. Určitě si nemyslím, že by se tak měl zbytek světa stravovat.
A WHO samozřejmě nedoporučuje jíst jenom sacharidy. Ale strava by se na nich prý měla zakládat a i to je špatně, jak se v posledních letech ukázalo.
Ideální strava je podle mě na styl paleo, tzn. maso, vejce, ryby, mléčné výrobky (jestli není problém s trávením), spooousta zeleniny a lesních plodů, ořechy, semínka, zdravé oleje. A stále se bavíme o běžné populaci! Silovým sportovcům bych nízkosacharidovou stravu nedoporučoval, alespoň tedy ne v době mimo dietu. Sám mám teď ve stravě sacharidů poměrně dost a ne jen pomalých. A určitě bych habanovi jako jsi ty nedoporučoval jíst 50g tuků denně, už kvůli správnému tvoření hormonů.
Bylo také dokázáno, že člověk sacharidy k životu nepotřebuje. Dokonce i NS dokáže jet v nedostatku glukózy v krvi na ketony, které si vytvoří z mastných kyselin v játrech. Takže v tomto bodě se v článku mýlí. A k zbytku článku už jsem se nevědomky vyjádřil ve všech předchozích článcích. A je to naprosto přirozené, funguje tak každý v průběhu noci.
Jo a EU doporučuje denně 260g sachrů, z toho 90g rafinovaného cukru. Mě jenom zůstává rozum stát, to je čirá demence.
|
|
| nahoru |
|
 |
Mablung
|
Zaslal: po listopad 04, 2013 4:23 pm Předmět: |
|
|
| Moocha napsal: | To s játry a glykogenem je zajímavé, to jsem nevěděl. Nicméně kratší průměrnou délku života u Eskymáků bych nepřipisoval stravě, ale podmínkám, ve kterých žijí. Uvedl jsem je spíš jako takový extrém. Určitě si nemyslím, že by se tak měl zbytek světa stravovat.
A WHO samozřejmě nedoporučuje jíst jenom sacharidy. Ale strava by se na nich prý měla zakládat a i to je špatně, jak se v posledních letech ukázalo.
Ideální strava je podle mě na styl paleo, tzn. maso, vejce, ryby, mléčné výrobky (jestli není problém s trávením), spooousta zeleniny a lesních plodů, ořechy, semínka, zdravé oleje. A stále se bavíme o běžné populaci! Silovým sportovcům bych nízkosacharidovou stravu nedoporučoval, alespoň tedy ne v době mimo dietu. Sám mám teď ve stravě sacharidů poměrně dost a ne jen pomalých. A určitě bych habanovi jako jsi ty nedoporučoval jíst 50g tuků denně, už kvůli správnému tvoření hormonů.
Bylo také dokázáno, že člověk sacharidy k životu nepotřebuje. Dokonce i NS dokáže jet v nedostatku glukózy v krvi na ketony, které si vytvoří z mastných kyselin v játrech. Takže v tomto bodě se v článku mýlí. A k zbytku článku už jsem se nevědomky vyjádřil ve všech předchozích článcích. A je to naprosto přirozené, funguje tak každý v průběhu noci.
Jo a EU doporučuje denně 260g sachrů, z toho 90g rafinovaného cukru. Mě jenom zůstává rozum stát, to je čirá demence. |
Připadá mi že jdeš do druhého extrému a vyhlásil jsi sacharidy za jed. Třeba rozumní vegetariáni (tj. minimálně dlabající mléčné produkty) budou jíst hlavně sacharidy a řekl bych, že jejich průměrné zdraví bude lepší než u zbytku populace.
Paleo je možná zdravá, nicméně není s ní dlouhodobá zkušenost. Každopádně, já si hrabat kořínky do lesa nepůjdu
Po určitou dobu nepotřebuješ k životu ani kyslík ;-). Třeba takový mozek se bez glukozy obejde, ale je ve stavu ve kterém bys nechtěl psát ani nákupní seznam, natož třeba něco studovat.
|
|
| nahoru |
|
 |
Moocha

|
Zaslal: po listopad 04, 2013 4:53 pm Předmět: |
|
|
| Mablung napsal: | Připadá mi že jdeš do druhého extrému a vyhlásil jsi sacharidy za jed. Třeba rozumní vegetariáni (tj. minimálně dlabající mléčné produkty) budou jíst hlavně sacharidy a řekl bych, že jejich průměrné zdraví bude lepší než u zbytku populace.
Paleo je možná zdravá, nicméně není s ní dlouhodobá zkušenost. Každopádně, já si hrabat kořínky do lesa nepůjdu
Po určitou dobu nepotřebuješ k životu ani kyslík ;-). Třeba takový mozek se bez glukozy obejde, ale je ve stavu ve kterém bys nechtěl psát ani nákupní seznam, natož třeba něco studovat. |
Mablungu, taháš za slovíčka. Doslova jsem psal, že jsem zastánce stravy na styl (čti podobné) paleo. A vypsal přesně, jak to myslím.
A sacharidy jsem za jed nevyhlásil. Jenom říkám, a to už po několikáté, že je insulin z 95% jediná věc, ze které se tloustne a kdyby si to lidi uvědomili a zařídili se podle toho (buď zredukovali sacharidy, nebo zredukovali ty alespoň nekomplexní a všemožně se snažili snižovat jejich vliv na glykémii - kombinace makronutrientů, přidání zeleniny), tak tu máme mnohem štíhlejší a zdravější populaci.
Vegetariáni - ano, můžeme předpokládat, že jsou obecně zdavější než obecná populace. Ale musíme počítat s tím, že vegetarián je člověk, který se o stravu zajímá, zajímá se i o své zdraví, nebaští sladké a nechodí do McDonaldu (tzn. omezí fattenning food) a zcela jistě denně zkonzumuje i obrovské množství zeleniny.
A mozek bez cukrů pracuje naprosto normálně. Vždyť si to můžeš vyzkoušet, hned zítra, až ráno vstaneš. A zase - eskymáci nebo lidi na ketogenní dietě.. Určitě se z nich nestanou nic nechápající zombíci.
|
|
| nahoru |
|
 |
mysH

|
Zaslal: po listopad 04, 2013 4:55 pm Předmět: |
|
|
|
|
|
| nahoru |
|
 |
madball

|
Zaslal: po listopad 04, 2013 6:23 pm Předmět: |
|
|
| Moocha napsal: | To s játry a glykogenem je zajímavé, to jsem nevěděl. Nicméně kratší průměrnou délku života u Eskymáků bych nepřipisoval stravě, ale podmínkám, ve kterých žijí. Uvedl jsem je spíš jako takový extrém. Určitě si nemyslím, že by se tak měl zbytek světa stravovat.
Jo a EU doporučuje denně 260g sachrů, z toho 90g rafinovaného cukru. Mě jenom zůstává rozum stát, to je čirá demence. |
Ten výpočet byl dělanej na bazál, takže těch 50g T není zas až tak málo, ale je pravda, že tam klidně mohlo být 250g S, 100g B a cca 65g T, to už je celkem jedno.
Taky jsem to mohl počítat na aktivní hmotu, takže ty hodnoty by byly ještě nižší. Jen jsem chtěl v rychlosti ukázat, že ani relativně vyšší příjem sacharidů nemusí vést k ukládání tuků a inzulinové rezistenci, která se většinou spojuje s obezitou.
Já mám jen na snídani zhruba 60g T, ale můj jídelníček neřešíme, ten stejně není zdaleka ideální.
Ano člověk k životu sacharidy nepotřebuje, ale při získávání energie z tuků nebo bílkovin je organismus víc zatěžovanej kvůli odpadním látkám, takže to taky není ideální stav.
Dej link na to doporučení 90g cukru z 260g sachrů. To by mě celkem zajímalo.
BTW, v 650g necelozrnných těstovin je cca 20g vlákniny, v celozrnných už 45. To je na těch 500g sacharidů. _________________ Non-functional hypertrophy (sarcoplasmic hypertrophy) doesn’t lead to an improvement in the capacity to produce force, but it does lead to added body weight (thus you have to carry more weight without having more strength).
|
|
| nahoru |
|
 |
Moocha

|
Zaslal: po listopad 04, 2013 7:00 pm Předmět: |
|
|
Nejsem to schopný najít. Ukazoval nám to Petr Weinlich, bylo to ve spojení s novou vyhláškou EU o obalech na potravinách a vypracovali i nová doporučení na stravování. A tam černý na bílým, 50g proteinů, 260g sachrů, z toho max. 90g cukr, tuku 30g (ty tuky si přesně nepamatuju), budeš mi muset věřit
A insulinová rezistence je spojená s obezitou, to je pravda. Proto říkám, že by obézní lidé měli omezit sachry a deficit v energii nahradit tuky. Samozřejmě, že někdo může baštit sachry dle libosti a nepřibere a někdo zase sportuje a dokonce bych mu vynechávat sachry nedoporučil. Ale já se tu bavím o té obézní většině, která kvůli tomu přibrala. A tím se vracíme k mé úplně první tezi: Kdyby se strava všeobecně nezakládala na sacharidech, nemáme takový problém s obezitou.
A k těm odpadním látkám: Co máš namysli? Močovina z masa je jasná, ale co dál?
EDIT: Tak jsem něco vypátral. Je to ještě lepší, než jsem čekal
http://www.gdalabel.org.uk/gda/gda_values.aspx
bože to jsou retardovanci
Poslední edit, mě to fakt nedá
|
|
| nahoru |
|
 |
Spam

|
Zaslal: po listopad 04, 2013 7:17 pm Předmět: |
|
|
Hele Moocho jen mimo... Myslím že docela zastáváš Paleo/Primal, minimum sachrů a spíš tuky atd.
Když kouknu k tobě do logu, tak sám tam láduješ klasicky sachry... Nebo to má nějaký význam, nebo jak? _________________ „Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody“
„Nezáleží na tom čím jsi, ale kdo jsi"
|
|
| nahoru |
|
 |
| |
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|