Optimální kardio

Jdi na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Optimální kardio  Úvodní stránka -> Trénink -> Optimální kardio
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Mick994

PříspěvekZaslal: st duben 17, 2013 5:42 pm    Předmět: Optimální kardio Odpovědět s citátem

Za poslední dva měsíce jsem zase pravidelně začal běhat.
Zpočátku jsem začínal na 25 minutách při 60-70% maximální t.f.
Později co jsem se vracel do starého tempa po zimě jsem nyní na 45 minutach.
Běhám 3x týdně a kombinuji to se cvičením se zátěží normálně v posilovně.
Otázka zní kolik je tak optimální délka kardia, protože jsem se tak zpětně pročítal články a narazil jsem na tuhle větu " Přehnané množství kardia vede k nadměrné produkci kortizolu."
Tak mě tak zajíma kolik je tak optimum a kolik už zasahuje nad hranice.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Deadlift
Moderátor

PříspěvekZaslal: st duben 17, 2013 6:07 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Nadměrné množství kortizolu produkuje i příliš častý trénink v posilovně.
Je to silně individuální záležitost a vše co se tu dočteš budou jen odhady (nebo dohady?).

Dle mého názoru je běh 3x týdně i hodina naprosto v pohodě.
Johny.Fox

PříspěvekZaslal: st duben 17, 2013 6:21 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

To je dobrá otázka A jaký je Váš názor na kardio po cvičení? Na jak dlouho je podle Vás optimální dát běh nebo kolo?
Deadlift
Moderátor

PříspěvekZaslal: st duben 17, 2013 6:33 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Dle cílů, kondice, vytrvalosti.

Sám raději kardio odděluji od tréninku - pro mě je ideální volba dělat kardio nalačno ráno.

Pokud bych měl volit zda kardio před nebo po tréninku, zařadím ho po tréninku.

Myslím, že do hodiny je ideální čas. cokoliv pod 15 minut bych asi neuvažoval nad hodinu se mi to zdá pro kulturistu zbytečné.
Johny.Fox

PříspěvekZaslal: st duben 17, 2013 7:15 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Deadlift napsal:
Dle cílů, kondice, vytrvalosti.

Sám raději kardio odděluji od tréninku - pro mě je ideální volba dělat kardio nalačno ráno.

Pokud bych měl volit zda kardio před nebo po tréninku, zařadím ho po tréninku.

Myslím, že do hodiny je ideální čas. cokoliv pod 15 minut bych asi neuvažoval nad hodinu se mi to zdá pro kulturistu zbytečné.

A co se tepovky týče? Těch vzorců na výpočet jsem objevil více. Pokud ji držím kolem 140, myslíš, že je to OK?
xCROWx

PříspěvekZaslal: st duben 17, 2013 7:15 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Běhával jsem po posilce - 40 - 60 minut, dalo se, ale přišlo mi, že to trošku omezuje potenciál silového cvičení. Běhával jsem ve "volné" dny, 3x týdně, opět cca 40 - 60 minut. Teď posledních pár týdnů běhám ráno na lačno, na váze ani tuku se to neprojevuje, ale aspoň už mám po práci klid, takže u toho zůstanu. Navíc v létě je to asi nejlepší doba, protože není horko.
Edit: K tepovkám - experimentoval jsem hodně, vyexperimentoval jsem, že to je pičovina, nicméně cca 70% maxima je dlouhodobě udržitelných a uregenerovatelných. Tepák se mi pokazil, tak běhám bez něj, stylem abych se nestrhl (což mám ověřeno je cca těch 70 - 80% max), případně kratší trasy v rychlejším tempu, ať se buduje taky nějaká rychlost.
Chuckis

PříspěvekZaslal: st duben 17, 2013 7:20 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Nás učil kondiční trenér běhávat na tepovku 160.
xCROWx

PříspěvekZaslal: st duben 17, 2013 7:21 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Předpokládám, že jste všichni měli stejnou maximálku a anaerobní práh
Smazaný uživatel (071)

PříspěvekZaslal: st duben 17, 2013 7:23 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Ta tepovka je hodně preceňovaná věc. Žena tímhle způsobem zkoušela pár měsíců běhat (předtím jí nějakým testováním určili hodnoty), a jediný efekt byl, že nejenže vůbec nezhubla, ale ještě jí šel výkon rapidně dolů.
Pak se na to komplet vykašlala, začla prostě běhat intervalově, a výsledky během několika týdnů.

P.S. Kardio bych dělal takový, jaký mě baví. A bez nějakých stupidních "pravidel".
xCROWx

PříspěvekZaslal: st duben 17, 2013 7:27 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

No já věřím, že pro skutečného běžce, který má změřené vo2 max, běhá nějaké objemy a trénuje na určitý výkon, to smysl má. Jinak taková ta "fat burning zone" má původ hlavně v tom, že to je tempo, kterým lze donutit ortodoxního gaučáka běhat a on z toho do pár týdnů neumře. A navíc to zní vědecky, což se samozřejmě trenérům líbí a hodí
Frozz.

PříspěvekZaslal: st duben 17, 2013 7:31 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Prostě běhejte tak (bavíme se pořád o kardiu), abyste byli stále schopni kontinuálně mluvit, bez nějakých lapavých nádechů.

mick - zkus zařadit intervalové sprinty na 100-200m, pokud chceš taktéž pálit podk. tuk (Ahoj Reichenberku )
guruhonza
Anonymní

PříspěvekZaslal: st duben 17, 2013 7:35 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

200m ti naplno nikdo nedá a pak to teda bude interval, ale nebude to HIIT... já pro příští dietu plánuju HIIT tzn do 15s naplno (u kola to znamená 210 otáček za minutu na plnou zátěž např) a pak je odpočinek klidně 90-150s. Jsem zvědavej jak to bude fungovat v redukční dietě. Normální kardio už nikdy jezdit nebudu - i člověk bez svalů při nem ztratí svaly.
Draper

PříspěvekZaslal: st duben 17, 2013 7:36 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

xCROWx napsal:
No já věřím, že pro skutečného běžce, který má změřené vo2 max, běhá nějaké objemy a trénuje na určitý výkon, to smysl má. Jinak taková ta "fat burning zone" má původ hlavně v tom, že to je tempo, kterým lze donutit ortodoxního gaučáka běhat a on z toho do pár týdnů neumře. A navíc to zní vědecky, což se samozřejmě trenérům líbí a hodí

A plno lidi se taky boji trochu si maknout a zpotit se a ta zona pro spalovani tuku je pro ne pekna vymluva :-)
Pavelcb

PříspěvekZaslal: st duben 17, 2013 7:37 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Draper: to jsem přesně já
Frozz.

PříspěvekZaslal: st duben 17, 2013 7:38 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

guruhonza napsal:
200m ti naplno nikdo nedá

Nikdo neříkal, že naplno. Neměl by to být klus, neměl by to být sprint na krev, tzn. intenzita cca 60-80%, pak zdatnější jedinec zvládne několik "opakování" - cyklů.

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - Optimální kardio Jdi na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Rychle na stránku:

Přejdi na: