Spameee, ty nečteš co píšu. Několikrát jsem to řekl. Siloví sportovci sachry potřebují. A já tuplem, protože jsem hardgainer. On totiž insulin je hormon ukládací a neukládá energii jen do tukových buněk, ale také do buněk svalových. A zastávám nízkosacharidovou-vysokotukovou stravu, s paleo to sice má pár věcí společných, ale není to to samé.
Tohle moc nastudovaný nemám, ale za sebe jenom řeknu, že se mi nelíbí zvyšování hladiny ketonů v krvi, když jsou pro tělo toxické. Vím, že některé orgány je jako zdroj energie využívají radši a vím, že jsou na to různé názory, ale tohle je zase můj. :)
Ten odkaz s GDA je dobrá prasárna už jenom z důvodu, že tam není alespoň trochu zahrnutá typologie člověka. Ale řekněme, že jsem si hned udělal názor po přečtení:
"Food and Drink Federation
Representing the UK's biggest manufacturing sector"
A u tohoto se dá opravdu jenom nadávat.
_________________ Non-functional hypertrophy (sarcoplasmic hypertrophy) doesn’t lead to an improvement in the capacity to produce force, but it does lead to added body weight (thus you have to carry more weight without having more strength).
Ketony pro tělo tak toxické nejsou. Problém je v tom, že to jsou kyseliny a u nekompenzovaného diabetu to může dojít až do ketoacidózy. Při delším hladovění se stávají ketolátky hlavním zdrojem energie pro řadu tkání.
Já se právě nějak nikde nedočetl, co znamená to "tak toxické nejsou".
Pokud jsem to pochopil správně, tak hlavní problém u cukrovky 1.typu je ten, že tělo bez inzulínu produkuje velké množství ketolátek, které asi ani tělo nestíhá zpracovávat a překyseluje se krev, což může skončit až smrtí.
U zdravýho člověka to asi nebude až tak hrozný, ale učitě to taky bude mít nějakej vliv na překyselování organismu. Nebo se to neprojeví vůbec a nebude to tělo zatěžovat víc?
_________________ Non-functional hypertrophy (sarcoplasmic hypertrophy) doesn’t lead to an improvement in the capacity to produce force, but it does lead to added body weight (thus you have to carry more weight without having more strength).
nevim, sam za sebe moc zdrave vypadajicich vegetarianu sem nevidel.
Mnohem blizsi a prirozenejsi mi uz prijde vitarianstvi, ktery jasne deklaruje ze starches jsou telu toxicky a pro-inflamatory. Tuky a raw vgtbl jsou prirozenej fuel. Nejsou moc pro zivocisny bilkoviny ( spis vubec ) ale kdyz uz, tak ryby, mozna neaky to bily maso. Jsou jasne proti mlecnymu ( zahlenuje ).
Pokud clovek nedela prolonged high intensity cardio nebo nedela neaky sport tak mi paleo / vitarianstvi pride mnohem prihodnejsi nez WHO/USA/vegetarian diet.
Dyt i ten Novak Djokovic jasne deklaroval, ze svuj uspech mimo jine priklada zarazenim bezlaktozove, bezlepkove diete a hlavni potravinu kterou vyzvihnul je avokado.
A verim tomu ze on ty zapasy prevazne odehraje na tuky s jehou vahou, konstituci, kdyz se pak podivame na Rafu, tak je jasny ze pojede na sachrech.
Bottom line potom je, kdo je vic zranenej. Novak nebo Rafa, je to asi jako kdyz si clovek cte draperuv log, tak je to opravdu chodici zraneni. Otazka je, jestli clovek pak chce trenovat a delat to co ho bavi dlouhodobe a bez bolesti nebo s bolesti, popripade kazdy den vymyslet jak je obejit.
Zajimavy je pak i to tvzeni ze sachry jsou neesencialni a ze sachry jsou stimulant. (vseho s mirou ofc )
Mnohem blizsi a prirozenejsi mi uz prijde vitarianstvi, ktery jasne deklaruje ze starches jsou telu toxicky a pro-inflamatory. Tuky a raw vgtbl jsou prirozenej fuel. Nejsou moc pro zivocisny bilkoviny ( spis vubec ) ale kdyz uz, tak ryby, mozna neaky to bily maso. Jsou jasne proti mlecnymu ( zahlenuje ).
Pokud clovek nedela prolonged high intensity cardio nebo nedela neaky sport tak mi paleo / vitarianstvi pride mnohem prihodnejsi nez WHO/USA/vegetarian diet.
Dyt i ten Novak Djokovic jasne deklaroval, ze svuj uspech mimo jine priklada zarazenim bezlaktozove, bezlepkove diete a hlavni potravinu kterou vyzvihnul je avokado.
A verim tomu ze on ty zapasy prevazne odehraje na tuky s jehou vahou, konstituci, kdyz se pak podivame na Rafu, tak je jasny ze pojede na sachrech.
Bottom line potom je, kdo je vic zranenej. Novak nebo Rafa, je to asi jako kdyz si clovek cte draperuv log, tak je to opravdu chodici zraneni. Otazka je, jestli clovek pak chce trenovat a delat to co ho bavi dlouhodobe a bez bolesti nebo s bolesti, popripade kazdy den vymyslet jak je obejit.
Zajimavy je pak i to tvzeni ze sachry jsou neesencialni a ze sachry jsou stimulant. (vseho s mirou ofc )
Ne že bych byl nějakej puritan, ale to míchání anglickejch názvů do češtiny je hrozný
Grimley, jestli se chceš něco o stravě dozvědět, tak většinou musíš číst věci v angličtině a ne vždy se to dá přeložit. Třeba mnou použité fattenning food v Češtině moc nejdou přes jazyk a v Angličtině dokonale popíšou, co máš na mysli.
Super věc. Madballe, snad si najdeš chvilku. Je to vlastně takový kompromis mezi našimi názory :)
Tak to porovnání Rafa vs. Djokovic a kdo jede na tuky a kdo na sachry, to byl takový malý vtípek, že? :)
_________________ "Ti, kteří si myslí, že nemají čas na tělesná cvičení, si budou muset dříve či později najít čas pro nemoc." Edward Stanley
Spameee, ty nečteš co píšu. Několikrát jsem to řekl. Siloví sportovci sachry potřebují...
Tak ja poznám pár lifterov, ktorí sa rozhodne netrepú sacharidmi a šlape im to perfektne. Sachre sú podľa mňa preceňované, aj keď je to do značnej miery individuálne a každému môže vyhovovať niečo iné.
Sachre treba doplniť určite po tréningu, určitý čas som skúšal zaradzovať "bezsacharidové raňajky" (hlavne vajcia) a dosť ma z toho zdúvalo S vločkami nemám problém, ale zasa niekto to má opačne.
To, proč jsem tady začal prudit bylo vyvolaný tím, že člověk si za svoje problémy nemůže a může za to jeho tělo. S tím ve velké většině případů souhlasit prostě nebudu už z principu, jak přistupuju k životu a jak k němu přistupují další lidé z mého okolí.
To, že se zastávám sacharidů je hlavně kvůli sportům, protože bez nich se mi snižuje výkon. Prostě a jednoduše, pokud mám sníženej přísun sachrů, tak mi klesá glykogen a s ním i výkon.
Nebudu souhlasit sím, že pro silový výkony jsou sacharidy zas až tak moc potřeba a to z toho důvodu, že jsou sporty, kde je větší spotřeba glykogenových zásob, takže nemám důvod nevěřit tomu, že se silový sporty dají dělat i s nižším příjmem sachrů.
Pokud vím, tak je tím větší spotřeba glykogenu, čím je vyšší intenzita a objem zátěže, takže pokud odjedu v tréninku jednu těžkou trojku na dřepu, tak to nemůžu porovnávat s tím, když pojedu nějakou hodinovou časovku na kole.
Doplňování svalovýho glykogenu z tuků, bílkovin a fruktózy, pokud vím, není zrovna ideální způsob, takže moc nevěřím tomu, že jde u sportů, kde je vysoká intenzita o objem zátěže, líp fungovat na nízkosacharidové dietě než dietě s větším podílem sachrů.
U nesportující populace je podle mě nejlepší způsob sestavit takovej jídelníček, aby byl vyrovnanej poměr příjmu a výdeje (ať s tím budeš souhlasit nebo ne Moocho) a tělo dostalo vše co potřebuje.
Video jsem zatím jen proklikal, možná na něj kouknu.
Jak moc je špatná koncentrace ketonů z toho, co jsi postl, já nedokážu posoudit. Jen z toho vidím, že může být až 4x vyšší, než před snídaní a maximálně 10x nižší než u ketoacidózy, což je nežádoucí stav. Případně jestli to má nějaký nežádoucí účinky z dlouhodobějšího hlediska.
edit: ještě bych doplnil, že třeba ani moc neprožívám současnou euforii kvůli palatinóze a jejímu GI, protože je to disachrid fruktózy a glukózy a mně tam zase vadí ta fruktóza a její využití v těle, ikdyž během sportu by to asi nemělo (snad) vadit. Je to prostě jen kuchyňskej cukr se silnější vazbou za víc peněz.
To, proč jsem tady začal prudit bylo vyvolaný tím, že člověk si za svoje problémy nemůže a může za to jeho tělo. S tím ve velké většině případů souhlasit prostě nebudu už z principu, jak přistupuju k životu a jak k němu přistupují další lidé z mého okolí.
To, že se zastávám sacharidů je hlavně kvůli sportům, protože bez nich se mi snižuje výkon. Prostě a jednoduše, pokud mám sníženej přísun sachrů, tak mi klesá glykogen a s ním i výkon.
Nebudu souhlasit sím, že pro silový výkony jsou sacharidy zas až tak moc potřeba a to z toho důvodu, že jsou sporty, kde je větší spotřeba glykogenových zásob, takže nemám důvod nevěřit tomu, že se silový sporty dají dělat i s nižším příjmem sachrů.
Pokud vím, tak je tím větší spotřeba glykogenu, čím je vyšší intenzita a objem zátěže, takže pokud odjedu v tréninku jednu těžkou trojku na dřepu, tak to nemůžu porovnávat s tím, když pojedu nějakou hodinovou časovku na kole.
Doplňování svalovýho glykogenu z tuků, bílkovin a fruktózy, pokud vím, není zrovna ideální způsob, takže moc nevěřím tomu, že jde u sportů, kde je vysoká intenzita o objem zátěže, líp fungovat na nízkosacharidové dietě než dietě s větším podílem sachrů.
U nesportující populace je podle mě nejlepší způsob sestavit takovej jídelníček, aby byl vyrovnanej poměr příjmu a výdeje (ať s tím budeš souhlasit nebo ne Moocho) a tělo dostalo vše co potřebuje.
Video jsem zatím jen proklikal, možná na něj kouknu.
Jak moc je špatná koncentrace ketonů z toho, co jsi postl, já nedokážu posoudit. Jen z toho vidím, že může být až 4x vyšší, než před snídaní a maximálně 10x nižší než u ketoacidózy, což je nežádoucí stav. Případně jestli to má nějaký nežádoucí účinky z dlouhodobějšího hlediska.
edit: ještě bych doplnil, že třeba ani moc neprožívám současnou euforii kvůli palatinóze a jejímu GI, protože je to disachrid fruktózy a glukózy a mně tam zase vadí ta fruktóza a její využití v těle, ikdyž během sportu by to asi nemělo (snad) vadit. Je to prostě jen kuchyňskej cukr se silnější vazbou za víc peněz.
Tu první věc jsem nemyslel úplně doslovně. Byla to jenom otázka k zamyšlení. Ve stylu "Proč někdo běhá maratony a jiný jenom sedí a přejídá se? Není to náhodou tím, že má maratonec víc energie?".. taková ta otázka predispozice a určitě s tebou souhlasím v tom, že kdo chce, tak může změnit hodně.
Rovnice příjem výdej je prostě békovina (jak by řekl můj děd). Vsadím gatě, že když přidám 500kcal denně, uberu všechny sachry a energii doženu v tucích, tak budu hubnout, nebo minimálně nebudu přibírat. Jestli naopak najedu na high-carb low-fat, tak ze mě bude za chvilku bůček.
Co se týče doplňování glykogenových zásob, tak jsem se včera dozvěděl, že kulíšek jede už pár let bez cukrů. I při jejích výdejích. A zdá se, že jí to funguje skvěle. Tohle zrovna vidím hodně individuálně.
Doplněk o palatinose je super, nikdy mě nenapadlo se podívat na její složení.
Hlavní problém těhle rovnic je, že jsou pouze orientační. Dost pochybuju, že je někdo vůbec dokáže správně spočítat, protože tam je spousta proměnných a určitě i neznámých.
Příkladů by se dala říct spousta.
Trénovanej a netrénovanej člověk bude mít jinou spotřebu energie při danné činnosti.
Pokud vypiju 1kg oleje, tak to neznamená, že přijmu 9000kcal, protože to asi střevama prolítne trochu rychleji, než se z toho stačí něco vstřebat.
Vláknina taky ovlivní množství, kolik živin se vstřebám, atd.
Podle mě je dost nerálný tohle všechno za normálních podmínek spočítat z nějaké jednoduché rovnice.
Bohužel mě tak nějak poznamenala, i přes mé protesty , matematicko-fyzikální škola a zákon zachování energie pro mě platí, bohužel ta rovnice je podstatně složitější, než si spočítat kcal z potravin a podle nějaké tabulky si určit výdej. Všechno jsou to jenom odhady.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru