|
|
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
Hulkie
|
Zaslal: pá červenec 24, 2015 3:51 pm Předmět: |
|
|
| xakrurychle napsal: | 10 euro = 270Kč
u nich pro příklad 1kg řízků tedy 270kč, u nás běžně bez slevy (billa, kaufland, albert) 180kč
platy, median v rakousku cca 45,000Kč v roce 2013, u nás v 2015 23,000Kč, |
no, když to chceš počítat čistě podle toho masa, potom 12 EURo za kuřecí prsa je 300 a u nás
je v pohodě ještě pořád koupíš za stovku-stodvacet...
ale třeba nájmy jsou třeba ve Vídni nehorázně drahé a když si chceš koupit lepší auto, zaplatíš státu 20% z jeho ceny navíc /NOVA/...
ale samozřejmě, Rakousko má tuším třetí nejvyšší platy na světě...
|
|
| nahoru |
|
 |
| |  |
Anonymní
|
Zaslal: pá červenec 24, 2015 4:14 pm Předmět: |
|
|
ja jsem psal bez slevy ve velkych retezcich...u nas v krutim svete maj taky rizky za 130 porad...ale to snad nebylo predmetem diskuze ne?
verim ze obdobna prodejna za 8,9 euro bude i rakousku
porovnavali jsme velkoobchodni site
|
|
| nahoru |
|
 |
Hulkie
|
Zaslal: pá červenec 24, 2015 5:39 pm Předmět: |
|
|
|
|
|
| nahoru |
|
 |
Jirka Kalous

|
Zaslal: pá červenec 24, 2015 8:22 pm Předmět: |
|
|
| Ikee napsal: | | Jirka Kalous napsal: | | citace: |
Halal je úplně ten samý způsob, ještě vlastně méně přísný, než košér, který je tu leta letoucí a nikomu nikdy nevadil. Ale pravda je, že je to skutečně dost krutý způdob, podobná úroveň už jsou snad jen velkoprůmyslová jatka velké zvěře. |
To si dovolím nesouhlasit. Košer jatka jsou bestiální a vůbec se s "normálními" jatky nedají srovnávat. V řadě zemí se již podařilo dosáhnout jejich zákazu. Naposledy se o to snažili v Polsku, ale EU se tomu "nepochopitelně" snažila zabránit. |
Dobre provedeny koser/halal by mel s tepnou na krku protit i michu a tim ihned zvire usmrtit. Samozrejme samotne podrezavani a nechavani zvire jednoduse vykrvacet, muze byt v dlouhych pripadech hodne krute. Ale mne desi i pousteni proudu do hlav prasatum/kravam. To se samozrejme take ne vzdy povede a vede k bestialnimu tyrani zvirete, jak kdyby si toho ve velkochovech uz nezazili dost. A samotna vystresovana fronta na smrt v obou pripadech, kde se zvirata zabijeji sami pred sebou, to uz nekomentuju. Zlate malochovy s vlastnima jatkama. Alespon se s tim zviretem jakozto se zdrojem obzivy lepe zachazi. | Ano, zacházení se zvířetem jako průmyslovým produktem je dle mě často krutější než samotné usmrcení. Zatímco ale na normálních jatkách je kontrolovaná povinnost- oddělení, omráčení proražením lebky, usmrcením. Což se rozhodně nedá srovna s tím že bez jakéhokoliv umrtvení je třeba zvíře připravit na přetnutí tepen, tedy povalit, spoutat, zvednout na speciálním zařízení nad zem. To zvíře samozřejmě bojuje, utíká, bojí se. _________________ `K smíchu jsou mi všichni lidé, kteří tvrdí, že se člověk svou vlastní silou nemůže vznést do vzduchu!`
J.T.
|
|
| nahoru |
|
 |
CZEBLADE

|
Zaslal: pá červenec 24, 2015 8:37 pm Předmět: |
|
|
Nevím jak moc mně to štve, ale nechápu dnešní lidi v jistých ohledech ...
|
|
| nahoru |
|
 |
Mablung
|
Zaslal: pá červenec 24, 2015 10:31 pm Předmět: |
|
|
| Ikee napsal: | | Makuška napsal: | | Ikee napsal: | Sklizeno je neeej.. A na mléčné výrobky je fajn: http://www.laformaggeria.com/ , nahoře na Václaváku co se Prahy týče. Jejich mléka, jogurty a máslo, bezkonkureční. My si taky za kvalitu jídla radši připlatíme. I když kolikrát tam cenový rozdíl ani moc není. Člověk je živý jen jednou, tak proč si to jídlo neužít i chuťově a zároveň ušetří tělo od všech průmyslových hnusů. |
Přesně táááák. Navíc....odmítám se smířit s tím, že bych za svoje těžce vydělaný prachy měla dostávat jakýsi hnus schovaný za cedulkou AKCE a nechala se tímhle velkoprůmyslem ojebávat. Za svoje prachy chci kvalitu. |
Plus je mi líto i těch zvířat chovaným neuvěřitelným způsobem ve velkochovech. Není divu, že to maso vypadá jak vypadá a dopad na životní prostředí je nesrovnatelný. Víc lidí podporující farmáře, malochovy a české zemědělství! |
Hm, jenže pak si to také zaplať. Já osobně podporuji velkochovy, protože dokáží vyprodukovat dostatek relativně levného masa. To malochovy nedokáží
| Ikee napsal: | | Jirka Kalous napsal: | | citace: |
Halal je úplně ten samý způsob, ještě vlastně méně přísný, než košér, který je tu leta letoucí a nikomu nikdy nevadil. Ale pravda je, že je to skutečně dost krutý způdob, podobná úroveň už jsou snad jen velkoprůmyslová jatka velké zvěře. |
To si dovolím nesouhlasit. Košer jatka jsou bestiální a vůbec se s "normálními" jatky nedají srovnávat. V řadě zemí se již podařilo dosáhnout jejich zákazu. Naposledy se o to snažili v Polsku, ale EU se tomu "nepochopitelně" snažila zabránit. |
Dobre provedeny koser/halal by mel s tepnou na krku protit i michu a tim ihned zvire usmrtit. Samozrejme samotne podrezavani a nechavani zvire jednoduse vykrvacet, muze byt v dlouhych pripadech hodne krute. Ale mne desi i pousteni proudu do hlav prasatum/kravam. To se samozrejme take ne vzdy povede a vede k bestialnimu tyrani zvirete, jak kdyby si toho ve velkochovech uz nezazili dost. A samotna vystresovana fronta na smrt v obou pripadech, kde se zvirata zabijeji sami pred sebou, to uz nekomentuju. Zlate malochovy s vlastnima jatkama. Alespon se s tim zviretem jakozto se zdrojem obzivy lepe zachazi. |
Myslím, že se mýlíš. Zvíře je potřeba odkrvit, tudíž ho nesmíš hned zabít. Co vím, košer (halal je více méně to samé) zvířata podřízneš, čímž jim zamezíš tok krve do mozku a ony nic necítí. Ale musí být živé, musí jim tepat srdce, aby krev šla ven z těla.
Správně provedené košer je, co vím, absolutně bezbolestné a milosrdné. Průšvih je, jak píše Jirka Kalous, zacházení před samotnou popravou. U klasických jatek máš prostor prosycený "strachem", takže i když samotná smrt je rychlá a relativně bezbolestná, čas předtím už ne. U košer, pokud se neustále poráží na jednom místě, to místo bude "cítit smrtí"
|
|
| nahoru |
|
 |
AHOLA

|
Zaslal: so červenec 25, 2015 7:10 am Předmět: |
|
|
| Hulkie napsal: | | xakrurychle napsal: | 10 euro = 270Kč
u nich pro příklad 1kg řízků tedy 270kč, u nás běžně bez slevy (billa, kaufland, albert) 180kč
platy, median v rakousku cca 45,000Kč v roce 2013, u nás v 2015 23,000Kč, |
no, když to chceš počítat čistě podle toho masa, potom 12 EURo za kuřecí prsa je 300 a u nás
je v pohodě ještě pořád koupíš za stovku-stodvacet...
ale třeba nájmy jsou třeba ve Vídni nehorázně drahé a když si chceš koupit lepší auto, zaplatíš státu 20% z jeho ceny navíc /NOVA/...
ale samozřejmě, Rakousko má tuším třetí nejvyšší platy na světě... |
Tak zrovna najmy sa vo WIE daju najst za bratislavske
ceny (zalezi od mnohych veci), platy su urcite vyssie v Norsku,
Svajci, Luxemb., Lichtenst., asi aj v UK....ale maju dobry soc.
system. NOVA je neprijemna, ale registracna dan na Slovensku
moze vraj uz dovezene autaky dobre predrazit. Zakonne poistky
mozu vyjst v AT aj 10 x viac ako u nas...Keby slo len o prachy,
tak trebars mat dobru robotu v Brne moze byt ideal, nehnutelnosti
za ok ceny, robota sa vzdy najde...ludia x fora po ruke:)
(samozrejme nik nebude na tom lepsie ako hamizny colnik
zo Sniny...king of the hill)
_________________ drlift_: Mne vyhovuje bejt zatuhlej.
g_dgrim: uzka, kratka a makka, proste napicu
|
|
| nahoru |
|
 |
Hulkie
|
Zaslal: so červenec 25, 2015 8:42 am Předmět: |
|
|
teď koukám, průměrný plat osmý nejvyšší na světě...
|
|
| nahoru |
|
 |
Ikee

|
Zaslal: so červenec 25, 2015 4:17 pm Předmět: |
|
|
Skutecne je mozne, ze se mylim. Do ted jsem mela za to, ze klasicka velkoprumyslova fronta na smrt a i samote usmrceni se nepovede vzdy a v obou pripadech, cimz tak dochazi k tyrani zvirete a neprisel mi tedy halal o tak vice drasticky, nez klasicky zpusob. Ale je pravda, ze o predchozi manipulaci se zviretem nic moc nevim v obou pripadech.
Co se tyce malochovu, hodne lidi ma za to, ze masovy velkoprumysl skutecne lidem setri koruny. Avsak kdyz se spocita nasledne nutne investice na osetreni jejich envoronemtalnich dopadu, na rozdil od setrnych malochovu, tak penize za kvalitni maso o hodne prevazi nejen kvalitou a chuti, ale i setrenim prirody a dani statu. _________________ Říkal tu někdo profesionální jedlík?!
|
|
| nahoru |
|
 |
Mablung
|
Zaslal: so červenec 25, 2015 5:19 pm Předmět: |
|
|
| Ikee napsal: | Skutecne je mozne, ze se mylim. Do ted jsem mela za to, ze klasicka velkoprumyslova fronta na smrt a i samote usmrceni se nepovede vzdy a v obou pripadech, cimz tak dochazi k tyrani zvirete a neprisel mi tedy halal o tak vice drasticky, nez klasicky zpusob. Ale je pravda, ze o predchozi manipulaci se zviretem nic moc nevim v obou pripadech.
Co se tyce malochovu, hodne lidi ma za to, ze masovy velkoprumysl skutecne lidem setri koruny. Avsak kdyz se spocita nasledne nutne investice na osetreni jejich envoronemtalnich dopadu, na rozdil od setrnych malochovu, tak penize za kvalitni maso o hodne prevazi nejen kvalitou a chuti, ale i setrenim prirody a dani statu. |
V ideálním světě bychom se všichni chovali ke zvířátkům hezky a kravičky bychom picnuli v klidu někde za kravínem, kde by nic necítili. Pak by se nám do toho našeho ideálního světa naboural fakt, že platíme za maso dvakrát více. Díky tomu by už nevadilo, že by ho nebylo dostatek pro všechny jako dnes, tudíž by si část lidí zase dávala maso jen v neděli.
Pokud bychom zlikvidovali i velké podniky pro rostlinnou produkci a měli jen menší farmy, rázem nám populace výrazně zhubla :-). Sice by to nebylo na škodu, ale ne za takovou cenu.
|
|
| nahoru |
|
 |
Spazik

|
Zaslal: po červenec 27, 2015 10:49 am Předmět: |
|
|
| Makuška napsal: | | Ikee napsal: | Sklizeno je neeej.. A na mléčné výrobky je fajn: http://www.laformaggeria.com/ , nahoře na Václaváku co se Prahy týče. Jejich mléka, jogurty a máslo, bezkonkureční. My si taky za kvalitu jídla radši připlatíme. I když kolikrát tam cenový rozdíl ani moc není. Člověk je živý jen jednou, tak proč si to jídlo neužít i chuťově a zároveň ušetří tělo od všech průmyslových hnusů. |
Přesně táááák. Navíc....odmítám se smířit s tím, že bych za svoje těžce vydělaný prachy měla dostávat jakýsi hnus schovaný za cedulkou AKCE a nechala se tímhle velkoprůmyslem ojebávat. Za svoje prachy chci kvalitu. |
Nevím co máte proti velko-chovům a velko-porážce. Pokud chceme nakrmit miliony lidí za nízkou cenu, jinak to nejde. Zejména v ČR jsou veterinární předpisy takové, že v těch podnicích jsou daleko lepší podmínky, než když podnapilý řezník zmastí pistolí prase někde na dvorku nebo slepici vezme děda po hlavě rezavou sekyrkou...
Mnoho pořadů v TV nebo na internetu (Stream - Jídlo s.r.o.) to konec konců ukázalo "live".
Hodně těhle takzvaných "bio" potravin je téměř to samé co v supermarketu a ta cenová přirážka je leckdy nesmyslná a neobhajitelná. (laformaggeria je samozřejmě fajn a taky tam chodím, ale třeba kupovat třeba semolina těstoviny za 150,- je podle mě kravina, jsou stejné jako ty za 30,- z Tesca)
|
|
| nahoru |
|
 |
Spazik

|
Zaslal: po červenec 27, 2015 10:54 am Předmět: |
|
|
|
|
|
| nahoru |
|
 |
Ikee

|
Zaslal: po červenec 27, 2015 12:03 pm Předmět: |
|
|
| Mablung napsal: | | Ikee napsal: | Skutecne je mozne, ze se mylim. Do ted jsem mela za to, ze klasicka velkoprumyslova fronta na smrt a i samote usmrceni se nepovede vzdy a v obou pripadech, cimz tak dochazi k tyrani zvirete a neprisel mi tedy halal o tak vice drasticky, nez klasicky zpusob. Ale je pravda, ze o predchozi manipulaci se zviretem nic moc nevim v obou pripadech.
Co se tyce malochovu, hodne lidi ma za to, ze masovy velkoprumysl skutecne lidem setri koruny. Avsak kdyz se spocita nasledne nutne investice na osetreni jejich envoronemtalnich dopadu, na rozdil od setrnych malochovu, tak penize za kvalitni maso o hodne prevazi nejen kvalitou a chuti, ale i setrenim prirody a dani statu. |
V ideálním světě bychom se všichni chovali ke zvířátkům hezky a kravičky bychom picnuli v klidu někde za kravínem, kde by nic necítili. Pak by se nám do toho našeho ideálního světa naboural fakt, že platíme za maso dvakrát více. Díky tomu by už nevadilo, že by ho nebylo dostatek pro všechny jako dnes, tudíž by si část lidí zase dávala maso jen v neděli. Ale to si tak jen sním. :)
Pokud bychom zlikvidovali i velké podniky pro rostlinnou produkci a měli jen menší farmy, rázem nám populace výrazně zhubla :-). Sice by to nebylo na škodu, ale ne za takovou cenu. |
Jasně, chápu, já mám ale trošku jiný ideální svět. :-) Ideální svět, kde není zapotřebí tuna dovozené zeleniny ze Španělska, protože si většinu Češi umí vypěstovat sami. Svět, kde česká cuketa nestojí víc než dovezené karafiáty z Keni. :) Kde se pracuje se sezóními potravinami, než abych v prosinci viděla na pultech chemicky vypadající jahody.
A co se masa týče, když by se za jeden velkochov podpořilo x českých farmářů, ani to s tím nedostatkem masa nevidím tak černě. Dřív bylo mnohem více vepřínů a krav na vesnicích.
Když se porozhlídnete po běžných supermarketech, takové šílené přebytky všeho, které se stejně vyhazují, beztak nemají s běžnou racionalitou nic společného. Doopravdy nevěřím, že je tohle všechno zapotřebí a platit za to krutou environmentální daň, kdy zároveň čeští farmáři a zemědělci krachují a radši se bude opět vylévat mléko, aby se navýšila jeho cena. _________________ Říkal tu někdo profesionální jedlík?!
|
|
| nahoru |
|
 |
Mablung
|
Zaslal: po červenec 27, 2015 12:33 pm Předmět: |
|
|
| Ikee napsal: |
Jasně, chápu, já mám ale trošku jiný ideální svět. :-) Ideální svět, kde není zapotřebí tuna dovozené zeleniny ze Španělska, protože si většinu Češi umí vypěstovat sami. Svět, kde česká cuketa nestojí víc než dovezené karafiáty z Keni. :) Kde se pracuje se sezóními potravinami, než abych v prosinci viděla na pultech chemicky vypadající jahody.
A co se masa týče, když by se za jeden velkochov podpořilo x českých farmářů, ani to s tím nedostatkem masa nevidím tak černě. Dřív bylo mnohem více vepřínů a krav na vesnicích.
Když se porozhlídnete po běžných supermarketech, takové šílené přebytky všeho, které se stejně vyhazují, beztak nemají s běžnou racionalitou nic společného. Doopravdy nevěřím, že je tohle všechno zapotřebí a platit za to krutou environmentální daň, kdy zároveň čeští farmáři a zemědělci krachují a radši se bude opět vylévat mléko, aby se navýšila jeho cena. |
Češi si umí vypěstovat rajčata v prosinci, ale dražší než Španělé. Tudíž je bereme od nich. Uvědom si, že supermarkety potřebují prodávat celý rok.
Mít sezoní nedovezené potraviny by znamenalo, že většinu roku budeš o jablkách.
Co se velko versus malochovy týče, řeknu ti jedno a nebude se ti to líbit. Dříve měli lidé hluboko do kapsy a byly rádi, že měli maso alespoň v neděli. Nějaké malo či velkochovy jim byly u zadku. V současné době, i díky velkovýrobě všeho, mají lidé hodně peněz, relativně dost volného času a jdou ve starostlivosti do extrému. Ukázkou jsou nejen malo vs velkochovy, ale i ochrana uprchlíků, ekologické otázky, ... . Neuvědomují si dopady toho, co by chtěli realizovat. Zejména ty ekonomické.
Další věc, zemědělství není až tak velký enviromentální problém. Alespoň ne v Čechách. Třeba v USA je brutální problém s rabováním vodních zdrojů, kdy jim trvale klesá hladina podzemní vody. Brazílie či jiné státy mají průšvih s odlesňováním. Ale Evropa, obecně, tento problém nemá.
Je potřeba si uvědomit, že na enviromentální otázky je kladen velký důraz už asi 25 let, ve zbytku vyspělého světa nezatíženého komunismem zhruba dvojnásobnou dobu. Za to dobu byla většina největších prasáren odstraněna. Ono platí, bohužel, že enviromentální hnutí byla převzatá komunisty a teď se protestuje často jen proto, aby se protestovalo.
|
|
| nahoru |
|
 |
CZEBLADE

|
Zaslal: po červenec 27, 2015 1:01 pm Předmět: |
|
|
|
|
|
| nahoru |
|
 |
| |
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|