|
|
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
cohen999
|
Zaslal: po říjen 12, 2015 1:56 pm Předmět: |
|
|
| magion napsal: | Souhlasim s tim, ze pro naturala bez special rege procedur (masaze, sauna atd.) je sprint 2x tydne max. Me vyhovuje taky jednou za 5 dni.
Cohen: Ale on nema problem s vytrvalosti a regeneraci svalu, ale regeneraci kosti a slach, ktery dostavaji znacne pokourit pri sprintu. To je trochu neco jineho. Jak ti na to pomuze 5km narazu na asfaltu? Na to pomuze jedine odpocinek, a nasledne zpevneni tkani. Jelikoz stejne jako se ti opravi a posili sval, to stejny je i u kosti, zvysi se ti jejich hustota. Ale na to pomuze jen dostatecny odpocinek a prijem spravne vyzivy. Zminil sem prime posilovani lytek, kvuli tomu, ze existujou poznatky, ktere dokazuji ze bezci se silnejsim lytkovym svalstvem trpeli na bolesti holeni mene nez ti se slabsim. Pri dopadu na zem cast narazu pohltilo silnejsi lytko a odlehcilo tak holeni a slacham.
A proc zvolil radsi castejsi sprinty nad vytrvalosti? To je snad jednoduche, jeho primarni cil je zvysit rychlost, ne vytrvalost. |
Ak pri sprintoch 2x tyzdenne nedochadza k dostatocnej regeneracii (a je samozrejme, ze trpia slachy a klby, sval zregeneruje omnoho rychlejsie), je jasne, ze doslo k ich pretazeniu nadmernou intenzitou treningu a opat mozem odporucit len vynechanie jedneho sprintu a jeho nahradenim regeneracnym behom (regeneracny sa mu nehovori pre nic za nic).
Samozrejme moze sprintovat iba raz tyzdenne bez regeneracnych behov, ulavi sa mu, vyborne zregeneruje... akonahle vsak opat prejde na dva, problem sa opat prejavi.
Co sa tyka behu po asfalte - paradoxne pevny podklad je lepsi nez makky, pretoze noha najde skor stabilitu a nemusi pri kazdom kroku "prerazat" makky povrch, aby ju nasla. Preto sa pri spravnej technike behu nosi obuv s co najtensou podrazkou. Opat, je to moj nazor overeny len mojimi skusenostami (a xy cestnych bezcov), berte alebo nechajte tak. ;) _________________ Zvykne sa hovorit, ze kto zabehne maraton, uz si nemusi nic dokazovat. Ja by som ale este rad snatch test s 32kg, press s 40 a TGU s 48kg :)
185/82
|
|
| nahoru |
|
 |
| |  |
magion

|
Zaslal: po říjen 12, 2015 2:30 pm Předmět: |
|
|
To tvoje vytrvalostni behani se da krasne prirovnat ke kalistenice. A sprinty k powerliftingu.
Ano potrebujes mit urcite zaklady behani, a par km ubehnout nez zacnes sprintovat, stejne jako bys mel zvladnout spravne technicky drep bez zateze nez si zacnes nakladat.
Ale jak se dostanes pres toto zacatecnicke obdobi, tak ti 100x drepu denne nepripravi na 200kg vykon v drepu. Nepripravi te po technicke strance, ani po fyzicke (CNS stimulace, zvyseni hustoti kosti, zpevneni slach, zvyseni svalove sily, regeneracni pozadavky). Uplne stejny je to i s temi sprinty.
Na internetu praveze najdes skvele rady,pokud umi clovek hledat. Cesti treneri nejenom v atletice docela dosti pokulhavaji, maji zastarele ucebni metody, neznaji ani ze existuje neco jako ruzne energeticke systemy. A mysli si ze kdyz clovek nezabehne 200m na plno, tak mu chybi ta tva vytrvalostni (aerobni) kondice a nechaj je behat 5km. Coz je totalni non-sense. Uplne jine energeticke systemy. Jak jsem drive psal, pro sprintery jsou tu tempove regeneracni behy, ktere maji urychlit regeneraci a posilit aerobni kondici, ale behaji se na trave a v rozmezi 1200-2000m. Treba 10x100m v 70%intenzite. 5km sprinterovi neda absolutne vubec nic, jen mu to prodlouzi regeneraci pojivovych tkani, ktere stejne jako u toho 200kg drepu jsou uplne nekde jinde nez u par drepu s vlastni vahou. _________________ Go For Your Dream..
|
|
| nahoru |
|
 |
cohen999
|
Zaslal: po říjen 12, 2015 3:54 pm Předmět: |
|
|
Lenze kazdy trener ktory len trochu stoji za to ti povie aj, ze zaklady je treba udrziavat v perfektnom stave. Cize pomaly vytrvalostny beh vobec nie je v rozpore so sprintom, naopak sa idealne doplnaju. Tot dve stranky dozadu som spominal priklad ceskeho reprezentanta na 800m, ktory by podla tvojej teorie nemal prekrocit v priprave 5km. Lenze on v niektorych fazach nabehal 100km tyzdenne vratane 20km behov. Ina disciplina, ale snad chapes pointu.
Mimochodom, pre vytrvalcov je sprint nastroj pre zlepsenie vytrvalosti, preco by pre sprinterov nemohol byt vytrvalostny beh nastrojom pre zlepsenie regeneracia a moznostou ako moct viac trenovat?
A skus zapolemizovat s Frozzovym treningom, lebo zhodit jeho trening jednou vetou v zmysle " niektori treneri su blbi a nevedia co robia" je take... no. _________________ Zvykne sa hovorit, ze kto zabehne maraton, uz si nemusi nic dokazovat. Ja by som ale este rad snatch test s 32kg, press s 40 a TGU s 48kg :)
185/82
|
|
| nahoru |
|
 |
magion

|
Zaslal: po říjen 12, 2015 4:22 pm Předmět: |
|
|
| citace: | | Lenze kazdy trener ktory len trochu stoji za to ti povie aj, ze zaklady je treba udrziavat v perfektnom stave. Cize pomaly vytrvalostny beh vobec nie je v rozpore so sprintom, naopak sa idealne doplnaju. Tot dve stranky dozadu som spominal priklad ceskeho reprezentanta na 800m, ktory by podla tvojej teorie nemal prekrocit v priprave 5km. Lenze on v niektorych fazach nabehal 100km tyzdenne vratane 20km behov. Ina disciplina, ale snad chapes pointu. |
800m a 60/100/200m je celkem dost rozdil, 800m je prevazne aerobni peklo. Kdezto kratke trate jsou anaerobniho charakteru, tezis hlavne z APT, creatine phospatu a glykace. Ale i presto nepotrebujes nabehat na rychlych 800m stovky km tydne.
| citace: | | Mimochodom, pre vytrvalcov je sprint nastroj pre zlepsenie vytrvalosti, preco by pre sprinterov nemohol byt vytrvalostny beh nastrojom pre zlepsenie regeneracia a moznostou ako moct viac trenovat? |
To uz ale existuje pro sprintery po desetileti a nazyva se Extensive tempo training - a jsou to submaximalni (60-75% usili) bezecka tempa. Treba tech 10x100m (70% usili) s kratkou prestavkou pul minuty
viz. http://www.wiaa.com/ConDocs/Con1095/Blackmir-Track%20Technique%20Session-Tempo%20Workouts%20for%20Sprinters.pdf
Vazne neuvidis Bolta, Gatlin, Powella behat 5-10km v terenu. Protoze by jim to bylo spise ke skode, nez uzitku narozdil od vyse zmineneho.
| citace: | | A skus zapolemizovat s Frozzovym treningom, lebo zhodit jeho trening jednou vetou v zmysle " niektori treneri su blbi a nevedia co robia" je take... no. |
Nebylo mysleno na Frozzuv trenink, ale nejen z me vlastni zkusenosti.... _________________ Go For Your Dream..
|
|
| nahoru |
|
 |
cohen999
|
Zaslal: po říjen 12, 2015 8:17 pm Předmět: |
|
|
Mas nejake linky na kompletny treningovy plan elitnych sprinterov? Celkom rad by som si ho pozrel, aspon jedneho. Alebo aj ceskeho, slovenskeho... Som skepticky k treningovym planom bez discipliny udrziavajucej vytrvalost. ;)
A samozrejme drzim palce Asphaltovi aby sa mu regeneracia zlepsila, cas velmi rychlo ukaze ci sa zaobide bez regeneracneho behu. Mozno staci zmiernit jeden z tych treningov o par % a pojde to lepsie. _________________ Zvykne sa hovorit, ze kto zabehne maraton, uz si nemusi nic dokazovat. Ja by som ale este rad snatch test s 32kg, press s 40 a TGU s 48kg :)
185/82
|
|
| nahoru |
|
 |
magion

|
Zaslal: po říjen 12, 2015 9:22 pm Předmět: |
|
|
Neexistuje neco jako univerzalni treninkovy plan pro sprintera. Kazdy je jiny, co sedi jednomu, druhemu nemusi. Ikdyz jsou zaklady stejne, muze se zdat treninkovy plan dvou lidi napohled diametralne rozdilny. Sprintersky trenink je celkem dost obsahly a komplexni. To neni jak trenink na pul maraton, na kterej nemusis ani trenovat, staci jen pomalu bezet :-))
Tady mas ke stazeni treninkovou skicu od Glena Millse, hlavniho trenera jamajske spicky (Powell, Bolt, Blake)
http://activities.eurohandball.com/download/?reason=ehfcanFile&id=1541
Nejvic co behaj je 400m dlouha rychlostni vytrvalost. Pokud si uz bezel 400m v 90-95% intenzite coz znamena v podstate naplno, jiste mi das za pravdu, ze tam jsou dost velke pozadavky na tu tvoji zminovanou aerobni vytrvalost. Ono abys byl nadupanej kondicne, nepotrebujes behat denne desitky kilaku. _________________ Go For Your Dream..
|
|
| nahoru |
|
 |
cohen999
|
Zaslal: út říjen 13, 2015 7:36 am Předmět: |
|
|
Vdaka, pozriem. Ved ja ani netvrdim, ze denne a desiatky, lebo to je samozrejme blbost. Ale kazdy, naozaj kazdy sportovec ma cast roka zameranu na GPP, z ktorej potom zbytok sezony tazi. Ok, mozu plavat, bicyklovat, swingovat, korculovat... ale pri bezcoch by som nebol vobec prekvapeny, keby... behali. :D Ved nakoniec aj ty tvrdis, ze neexistuje nic univerzalne pre sprinterov, cize cast z nich (a nemusi byt vobec zanedbatelna) moze pokojne fartlekovat, lebo im to vyhovuje. ;) _________________ Zvykne sa hovorit, ze kto zabehne maraton, uz si nemusi nic dokazovat. Ja by som ale este rad snatch test s 32kg, press s 40 a TGU s 48kg :)
185/82
|
|
| nahoru |
|
 |
Mr_Asphalt
|
Zaslal: út říjen 13, 2015 9:26 am Předmět: |
|
|
|
|
|
| nahoru |
|
 |
Mr_Asphalt
|
Zaslal: út říjen 13, 2015 9:33 am Předmět: |
|
|
Rozehrati
10min
Shyby nadhamtem
4 serie cca 20 shybu celkem
MT s trapezovou osou- speed up tahy (50%)
3x60kg
3x80kg
3x100kg
3x100kg
Tlaky na sikme s JC
10x17,5kg
8x 22,5kg
8x 30kg
8x 32,5kg
Bricho
15 min
|
|
| nahoru |
|
 |
cohen999
|
Zaslal: út říjen 13, 2015 10:16 am Předmět: |
|
|
| Mr_Asphalt napsal: |
Dobre cteni. |
V pohode, a najma sa hned na zaciatku docitame, ze: Francis’ training plan is a high volume, short recovery leading on to lower volume and longer recovery as
the season progresses. He doesn’t do much low intensity work as he “read in a book” a while back that to run longer than 20 minutes will affect your speed. Thus his longest run for conditioning is 20 minutes.
Ok, 20 minutovy vyklus max. Otazka znie: Aku vzdialenost zabehne spickovy atlet pohodovo za 20 minut? Moja odpoved je, ze by nemal mat problem odbehnut cez 4 kilometre bez zadychania. Hobik odbehne sestkovym tempom cez 3km. V Asphaltovom denniku som si nevsimol, ze by niekedy siel pomalicky vybehnut 20 minut v kuse, raz tam mal 2km vyklus po treningu. Dovolim si tvrdit, ze toto je na 99% vec ktora mu pomoze s regeneraciou. _________________ Zvykne sa hovorit, ze kto zabehne maraton, uz si nemusi nic dokazovat. Ja by som ale este rad snatch test s 32kg, press s 40 a TGU s 48kg :)
185/82
|
|
| nahoru |
|
 |
magion

|
Zaslal: út říjen 13, 2015 11:12 am Předmět: |
|
|
1-2km vyklus bohate staci, ja davam 800-1200m.. a radsi si dam pro regeneraci vice volna, vice jidla a masaz, saunu. Pochop, ze se bavime o celkove regeneraci systemu (CNS, svalova, kosterni a pojivove tkane). S tim me dlouhy beh vazne nepomuze, spise uskodi.
Prioritu maji sprinteri jasnou zvysit silu, prevest ji na rychlost diky zdokonaleni techniky, minimalizovat co nejvic rizika zraneni, ktere jsou u sprintu velike.
Mozna bys tohle vsechno pochopil, az bys zacal sprintovat a snazil se vykonnostne zlepsit.
A nemuzes doslova prebirat treninky elitnich atletu, jelikoz to je jejich prace a maj vsechno dokonale. Od spanku, kouzelnych doplnku az po regeneracni metody. _________________ Go For Your Dream..
|
|
| nahoru |
|
 |
Mr_Asphalt
|
Zaslal: út říjen 13, 2015 11:22 am Předmět: |
|
|
Koukam ze Jamajcani behaji na trave vetsinu treninku.
Zkusim zaradit vic treninku na trave i kdyz trava se taky nehodi pro kazdy trenink .
Mohlo by to kostem a vazum ulehcit.
PS: Pro Cohenovu spokojenost muzu zkusit po treninku v posilce dat par km na pase a uvidi co to udela.
Naposledy upravil Mr_Asphalt dne út říjen 13, 2015 11:31 am, celkově upraveno 2 krát
|
|
| nahoru |
|
 |
magion

|
Zaslal: út říjen 13, 2015 11:28 am Předmět: |
|
|
| Mr_Asphalt napsal: | Koukam ze Jamajcani behaji na trave vetsinu treninku.
Zkusim zaradit vic treninku na trave i kdyz trava se taky nehodi pro kazdy trenink .
Mohlo by to kostem a vazum ulehcit. |
Jo, a super je ze pouzivaji vetsinu roku sled push v treninku kratkych sprintu na max rychlost. Coz urcite taky dost ulevi jak vazum tak CNSce, a prevede vice prace na svaly. A jak vidno celkem jim to slape, protoze maj ty starty z bloku jak z kanonu. Joo k tomu mit pristup. _________________ Go For Your Dream..
|
|
| nahoru |
|
 |
cohen999
|
Zaslal: út říjen 13, 2015 11:39 am Předmět: |
|
|
magion: kratsie vzdialenosti stacia - po treningu. lebo potom musis davat vacsie pauzy a doplnky ako masaz, sauna... je to cesta, ale niekomu to sadne lepsie, mne napriklad vobec. Ked som nabehol na jeden KB program, musel som kvoli regeneracii zaradovat 2x tyzdenne aspon 5km, telo si to vypytalo. Vysledky sa dostavili do dvoch tyzdnov. Vykon (sila) stupal ako mal a hlavne sa mi zlepsila rege.
Myslim ze tu nejde o nejake moje nepochopenie, a uz vobec nechcem preberat treningy elitnych atletov do detailu, netusim ako ti to napadlo. Ale ak mozu obcas behavat 20 minut oni, preco nemoze 20 minut behat hobik? Ved nebude bezat ich rychlostou, ale svojou, cize kratsiu vzdialenost. Dodrzat ten cas mi vsak pride esencialne. Ved aj bezecke hobby plany su uz zostavovane na cas, nie na kilometre. Tak ako v posilke ides rovnaky pocet serii a opakovani ako top lifter, len s vahami prisposobenymi svojim moznostiam.
Z mojej strany je to uz do tejto diskusie vsetko, riesenie je na stole, berte, neberte. Za mesiac mozete zistit, ci mam pravdu alebo nemam. ;) _________________ Zvykne sa hovorit, ze kto zabehne maraton, uz si nemusi nic dokazovat. Ja by som ale este rad snatch test s 32kg, press s 40 a TGU s 48kg :)
185/82
|
|
| nahoru |
|
 |
magion

|
Zaslal: út říjen 13, 2015 11:49 am Předmět: |
|
|
Vsak v pohode, ja vim ze si chtel jen pomoct. Jen jsem se ti snazil vysvetlit, ze regeneracni aerobni slozka ve sprinterskem treninku existuje a jsou te lehke intervalove behy na trave. A pouzivaji to nejen sprinteri ale i jini rychlostni sportovci (americky fotbal, rugby, baseball, kopana). Tak aby byl ucinek stejny jako u delsich behu, ale s vyrazne mensim dopadem na pohybovou soustavu. A nesnaz se mi tvrdit ze behat 10km na asfaltu je pohlazeni pro klouby. Prijd za 30 let s takovym tvrzenim :-)) _________________ Go For Your Dream..
|
|
| nahoru |
|
 |
| |
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|