Bolest spodních zad

Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Bolest spodních zad  Úvodní stránka -> Trénink -> Bolest spodních zad
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Matheus

PříspěvekZaslal: po únor 13, 2012 2:42 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

jirdano napsal:

dík za rady, na to protahování spodních zad už sem lehce koukal, na hyperextenze teda kašlu, jinak břicho co se rozvoje týče patří k mým lepším partiím, myslíš že se vyplatí přidávat při jeho cvičení zátěž?

to že tam máš kostky neznamená že máš v pohodě břicho.
zvyšovat zátěž nemá smysl, máš oslabené hluboké svalstvo břicha, na to se zaměř.

Svaly hlubokého stabilizačního systému bederní páteře koukni sem...

úryvek
kód:
Opakovaná pravidelná aktivace povrchových svalů při dysfunkci HSS vede ke zvýšení klidového svalového tonu a hyperaktivitě svalů povrchových a snížení klidového svalového tonu a útlumu svalů hlubokých. Jinými slovy: začátečník "obdařený" dysfunkcí svalů HSS, který bez předchozí úpravy funkce těchto svalů začne cvičit povrchové svaly (břišní a zádové) bude stále více prohlubovat dysbalanci mezi hlubokými a povrchovými svaly, zhoršovat stabilitu bederní páteře a riskovat bolestivé obtíže.
Dylina

PříspěvekZaslal: po únor 13, 2012 3:37 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Matheus napsal:

úryvek
kód:
Opakovaná pravidelná aktivace povrchových svalů při dysfunkci HSS vede ke zvýšení klidového svalového tonu a hyperaktivitě svalů povrchových a snížení klidového svalového tonu a útlumu svalů hlubokých. Jinými slovy: začátečník "obdařený" dysfunkcí svalů HSS, který bez předchozí úpravy funkce těchto svalů začne cvičit povrchové svaly (břišní a zádové) bude stále více prohlubovat dysbalanci mezi hlubokými a povrchovými svaly, zhoršovat stabilitu bederní páteře a riskovat bolestivé obtíže.

Přesně tohle jsem měl/mám já. Těžké tahy, přítahy, dřepy, pásek pořád na krev dotaženej... Až jsem pak v 18 letech (!!!) cítil hrozný bolesti, i když jsem se předkláněl při zavazování tkaniček, bolest jak prase při kašlání, bolest jak prase, když jsem ze země zvedal krabici, když jsem házel s lopatou, když jsem chvíli běhal, no prostě skoro furt. Když masáže pomáhaly jenom krátkodobě, rozhodl jsem se navštívit fyzioterapeuta. Ten měl hned jasno a já začal chodit na pravidelný rehabilitace... Lepšit se to začalo až po nějakejch 3 měsících, ale uplně dokupy se to nedalo nikdy... Po nějaký době se teď vracím k pravidelnýmu posilovaní HSS, z tréninku jsem uplně vyřadil pásek, mrtvý tahy a přítahy v předklonu cvičím jen hodně zlehka.. Těžký dřepy mi dělaly nejhůř a cvičím místo nich dřepy čelní, ze kterejch mám v zádech naopak dobrej pocit a nepumpujou mi prdel Zkrátka je to běh na dlouhou trať a chce to hodně trpělivosti... Hlavní je nehledat příčinu a řešení někde, kde není a opravdu k tomu doktorovi jít...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kid

PříspěvekZaslal: po únor 13, 2012 4:13 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Matheus napsal:
jirdano napsal:

dík za rady, na to protahování spodních zad už sem lehce koukal, na hyperextenze teda kašlu, jinak břicho co se rozvoje týče patří k mým lepším partiím, myslíš že se vyplatí přidávat při jeho cvičení zátěž?

to že tam máš kostky neznamená že máš v pohodě břicho.
zvyšovat zátěž nemá smysl, máš oslabené hluboké svalstvo břicha, na to se zaměř.

Svaly hlubokého stabilizačního systému bederní páteře koukni sem...

úryvek
kód:

Tenhle blábol už měl dávno skončit někde v propadlišti internetových dějin... Naprosto stupidní článek míchající brambory s hruškama. Ani funkční oddělení HSS a povrchových svalů není až tak pravda. Takže lépe na tenhle článek honem zapomenout - o jeho teorii kulturistických pupků už vůbec nemluvím. Naprosto si vystačíme s dolním zkříženým syndromem.
CIZO

PříspěvekZaslal: po únor 13, 2012 4:17 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Kide, ty nesouhlasíš s tím, že extrémní používání povrchových svalů může být příčinou postupného selhání správné funkce HSS? To byl přesně můj případ, vzpřimovače jak dvě štangle vysočiny, přímý břišní sval věčně přetížený a pak mi louplo v zádech a bylo vymalováno.

Derek Poundstone
kid

PříspěvekZaslal: po únor 13, 2012 4:27 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

CIZOPASNIK napsal:
Kide, ty nesouhlasíš s tím, že extrémní používání povrchových svalů může být příčinou postupného selhání správné funkce HSS? To byl přesně můj případ, vzpřimovače jak dvě štangle vysočiny, přímý břišní sval věčně přetížený a pak mi louplo v zádech a bylo vymalováno.

Neeee, já nesouhlasím s tím, jak je napsaný ten článek. *a03

A jak jsem zmínil, ony ty teorie okolo HSS mají své zádrhele. Bavme se spíše o velkých a malých svalových skupinách,či jednotlivých svalech, o svalových smyčkách atd. ale nechme stranou HSS. Ono funkčně nejde zcela oddělit HSS od ostatních svalů, takže to je momentálně takové nic neříkající moderní zaklínadlo.
CIZO

PříspěvekZaslal: po únor 13, 2012 4:35 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Už je to dlouho, co jsem ten článek četl celý :)

Chápu, HSS je v módě a šermují tím často i lidi co o tom buď neví nic, nebo tomu naopak přikládají přehnaný důraz a balancování na nestabilní plošině je pro ně jediná správná náplň tréninku...

Konkrétně mě naprosto nefungoval transversus. Měl jsem něco "žvejklýho" v bederce a neuměl jsem udržet vnitrobřišní tlak, tak to nebylo čím stabilizovat. Rok jsem se nemohl pomalu ani ohnout pro tkaničku, neurolog mi řikal ať na činky do konce života zapomenu a pak jsem se dostal k šikovné fyzioterapeutce a za tři měsíce jsem zvedal zase přes 200 kilo na mrtvej tah a překvapivě už mě nic nebolelo.

Derek Poundstone

Naposledy upravil CIZO dne po únor 13, 2012 4:47 pm, celkově upraveno 1 krát
kid

PříspěvekZaslal: po únor 13, 2012 4:38 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

CIZOPASNIK napsal:

Chápu, HSS je v módě a šermují tím často i lidi co o tom buď neví nic, nebo tomu naopak přikládají přehnaný důraz a balancování na nestabilní plošině je pro ně jediná správná náplň tréninku...

Přesně tohle jsem myslel...
eSko
Naivka

PříspěvekZaslal: po únor 13, 2012 5:10 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

CIZOPASNIK napsal:

Konkrétně mě naprosto nefungoval transversus. Měl jsem něco "žvejklýho" v bederce a neuměl jsem udržet vnitrobřišní tlak, tak to nebylo čím stabilizovat. Rok jsem se nemohl pomalu ani ohnout pro tkaničku, neurolog mi řikal ať na činky do konce života zapomenu a pak jsem se dostal k šikovné fyzioterapeutce a za tři měsíce jsem zvedal zase přes 200 kilo na mrtvej tah a překvapivě už mě nic nebolelo.

Můžeš kdyžtak hodit do PM kontakt na tu šikovnou fyzioterapeutku? Díky.
jirdano

PříspěvekZaslal: po únor 13, 2012 9:57 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

ještě jednou dík za další odpovědi, přece jen se tu koukám najdou lidi co se fakt vyznají zatím se zkusím zařídit podle vašich rad, momentálně přecházím od obvoďáka pro děti a mládež k dospělýmu, takže pokud se to do doby než tam nastoupím bude nějak dál zhoršovat, tak to s ním proberu (dětská doktorka se do mě akorát sere že nemam posilovat) a nechám se kdyžtak poslat k někomu přímo z oboru
Wojtkingson

PříspěvekZaslal: po únor 13, 2012 10:00 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Obvoďák je taky o ničem, naber směr k odborníkovi a ať ti sjedou na CT páteř, abys věděl co a jak s ní máš, jestli nemáš nějakou vrozenou vadu, jako na ni přišli u mě, až mi praskly 2 plotýnky
Matheus

PříspěvekZaslal: po únor 13, 2012 10:10 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

kid napsal:
CIZOPASNIK napsal:

nemůžu jinak než souhlasit důležité je že o tom člověk aspoň popřemýšlí než bezhlavě převezme cizí názory.
Arnold Strong

PříspěvekZaslal: út únor 14, 2012 12:57 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Matheus napsal:
kid napsal:
CIZOPASNIK napsal:

nemůžu jinak než souhlasit důležité je že o tom člověk aspoň popřemýšlí než bezhlavě převezme cizí názory.

ono stabilizovat tu bederní páteř a pořád jí držet jakoby v neutrálním postavení není žádná sranda -dobej fizioterapeut je ejduní možnost jak se toho zbavit nevim jestli ti doktor pomuže normální
MAST3R

PříspěvekZaslal: pá únor 17, 2012 9:36 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Pokud má člověk dolní zkřížený syndrom jsou vhodné, hyperextenze? Tím myslím pomalu se balit do klubíčka jako ježek a bez nějaké přídavné zátěže?

Mám podezření na ten syndrom, konečně se musím dokopat k fyzioterapeutovi a nechat se prohlédnout.
Matheus

PříspěvekZaslal: so únor 18, 2012 2:04 am    Předmět: Odpovědět s citátem

MAST3R napsal:
Pokud má člověk dolní zkřížený syndrom jsou vhodné, hyperextenze? Tím myslím pomalu se balit do klubíčka jako ježek a bez nějaké přídavné zátěže?

Mám podezření na ten syndrom, konečně se musím dokopat k fyzioterapeutovi a nechat se prohlédnout.

tyjo já ti nevím... šel bych na to logicky, proč extra posilovat svaly které jsou zkrácené a přetížené? možná se pletu, ale zrovna v tomhle případě hyperextenzím moc nefandím, spíš naopak. selský rozum mi prostě říká protahovat spodek zad (čtyřhranný bederní atd.) a iliopsoas; k tomu posílit spodek břicha a příčný břišní sval, ať vyrovnám tu dysbalanci. Proč ty záda ještě víc posilovat, když je problém v jejich zkrácení a v oslabeném břichu?!?
vojtaM.

PříspěvekZaslal: so únor 18, 2012 9:39 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Správné dýchání, pávev u neutrálním postavení, zapojení Transverzu...to je základ....spíš by to chtělo aby tě prohlédl někdo zkušený, ikdyž takových lidí se dneska moc nenajde spíš jěště uškodí než pomůžou

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - Bolest spodních zad Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Rychle na stránku:

Přejdi na: