The Final Countdown

Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 16, 17, 18  Další

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - The Final Countdown  Úvodní stránka -> Osobní tréninkové logy -> The Final Countdown
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
xMichalx

PříspěvekZaslal: po červen 20, 2016 7:55 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Dík. Prostor na progres tam určitě je. On je i v technice běhu, o tom v dalším postu (zápis ze dne 19.6.2016).

16.6.2016 (čtvrtek) - běh
Lehký výklus přes sobotním 1/2 maratonem. Nejdříve se běželo krásně, pak to nějak ztuhlo, ale nálada před půlkou dobrá. Vůbec jsem si nehlídal čas, jen jsem běžel na pocit o něco pomaleji než obvykle. Bylo z toho tempo něco málo přes 5:00/km.
Vzdálenost: 6km
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
xMichalx

PříspěvekZaslal: po červen 20, 2016 9:24 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Příbramský 1/2 maraton, 18.6.2016

Den začal dobře, jen se vykopat z postele po 8h spánku. Aktivně využít dopoledne, dobře se najíst, po obědě jsem se ještě na "chvíli" natáhl, lehká svačinka a okolo 15h odjezd směr Sedlčany, kde se k nám přidává kamarádka a přestupujeme do auta k jednomu veteránskému běžci. Společně míříme do Příbrami, kde celkem bez problému parkujeme a pěšky míříme k registraci. Registrace bez čekání. Na plánku trasy se ujistit, že se nezměnila trasa, převléknout se, několikrát navštívit toitoi, schovat věci do úschovny a přesunout se asi 300m na start.

Jsou nám představeni vodiči na časy 1:40, 1:50, 2:00 a 2:15. Vybírám si chlapíka s culíkem, jež má bežet na 1:50. Kamarádka chce běžet na osobák, takže si vybírá vodiče na 1:40. Moje cíle jsou jednoduché. Uběhnout to v kuse bez zastavení (kromě občerstvovaček) a pokud možno tak do 1:50 , což je tempo asi 5:14/km. Trošku mě děsí, že se startuje společně se štafetami (4x5,3km), což znamená, že očekávám rychlé tempo v čele a že mě bude stále někdo předbíhat. Snažím se ale zaměřit na své cíle a neřešit, že mě někdo silnější (rozuměj "jinak prostorově řešený") předběhne a nebo se nesnažit držet nějakého staříka nebo pěkné slečny, kteří by mě zrovna předbíhali. Pár řečí na úvod, placák s kámoškou a je odstartováno.

Nasazuji sluchátka a držím pravidelný dech. Běží se mi krásně, zatím je to čistá radost z běhu. Rozhlížím se a vodič na 1:50 nikde. Trochu panika. Rozběhl jsem to tak pomalu? A nebo jsem mu utekl? Chvíli dál pátrám a asi 50m předemnou vidím vodiče na 1:40, takže jsem v klidu, ale mírně zpomaluji. Pak už si jen držím své tempo a užívám si běh. První kolo za 26:00 . Druhé také za 26:00 a stále ještě užívačka. Při třetím už začínám cítit chodidla. Přeci jen běhám převážně terén a tohle je ze 100% tvrdý povrch. Snažím si vybírat lepší cestu - místo kostek volím hladký chodník atd. Třetí kolo za 27:00 . Dech v pohodě. Hlava by běžela, ruce i záda bez problémů. Nohy zvládají, jen mám strach o kotníky a chodidla. Zbývá poslední kolo, to už přeci dám. V hlavně přepočítávám čas. Vodič na 1:50 mě určitě nepředběhl, takže to je dobře rozběhnuté, jen to vydržet. Během třetího kola mě předběhli 3 běžci o kolo. Nenechávám se tím rozhodit a běžím dál. Diváci okolo povzbuzují, je tu skvělá atmosféra. Běžím se sluchátky. Hudbu jsem měl záměrně v úvodu klidnější, abych to nepřepálil a postupně přitvrzuje. Teď už je to vážně motivační hudba. K tomu hlava, která je ve skvělém stavu a chtěla by běžet. Jenže poslední kolo znamená ještě přes 5km. Snažím se mírně zrychlit, ale ne moc, abych to vydržel. Zhruba v polovině kola se obíhá náměstí. Když ho opouštím, tak na něj vbíhá vodič na 1:50, takže na něj mám asi 300-400m náskok. Do cíle už jsou ale asi jen 2km a já jsem stále při síle, takže stupňuji tempo. Předbíhám stále více lidí, dokonce i spoustu štafet. Nějakých 300m před cílem je ještě občerstvovačka (tam byl totiž start). Čtvrté kolo mám za 26:00 a zbývá asi 300m do cíle. Dech už popadám těžko, takže mírně zvolňuji, beru kelímek vody, jednou si polknu, zbytek zahazuji a pokračuji v ostrém tempu. Poslední kopec, finiš a cíl. Zastavit stopky. Paráda! Výsledný čas 1:46:56 .

Kamarádka už čeká v cíli, spocené objetí, vyprávění dojmů a čekání na našeho veterána. Kamarádka si dala o pár vteřinek osobák - 1:41:15. Náš milý veterán (70 let) dal 2:04:35. Já mám osobák také, protože to byl teprve můj druhý půlmaraton. Vyhlašování přineslo příjemné překvapení, když kamarádku vyhlásili na 3.místě v kategorii ŽA (ženy do 35 let). Náš veterán pak jako jediný běžec nad 69 let obsadil první místo.

Shrnutí:
Skvělá akce, počasí vyšlo, ladění formy také. Osobáček v kapse, co víc si přát? Snad jen pódiové umístění, ale na to v 1/2 maratonu rozhodně nemám. Snad jen kdybych běžel s kamarády štafetu (to by byla bedna na 99%), ale chtěl jsem si dát celou půlku, takže tak. S celou akcí velká spokojenost navíc jsem si splnil oba cíle.

Jedna fotka před startem:

Naposledy upravil xMichalx dne po červen 20, 2016 12:44 pm, celkově upraveno 1 krát
cohen999

PříspěvekZaslal: po červen 20, 2016 10:08 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Dobry cas, gratulujem k osobaku. Je super mat dobre nastavenu hlavu, je jasne, ze si mal rezervu, kedze absentuje zmienka o nejakej krize. Ale vzdy je lepsie nastavit si pretek tak, aby si neprepalil zaciatok a mohol ku koncu pridat, ako umierat na konci.

Skus este nieco k svojej technike behu, ked si to uz nacal.
xMichalx

PříspěvekZaslal: po červen 20, 2016 12:57 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Do předchozího postu doplněna fotka :-)

Nemám s půlmaratonskou vzdáleností tolik zkušeností, proto jsem volil tempo velice opatrně. Chvíli se mi hlavou hodilo, že bych vyzkoušel běžet rovnou od startu na 1:45 nebo dokonce 1:40, ale raději jsem to nechal být, ať mám ještě co vylepšovat. Navíc kamarádka, která má za sebou více půlmaratonů než já říkala, že tohle byla za z těch obtížnějších tras, takže zlepšení ještě určitě bude. A je pravda, že krize nebyla. Při začátku čtvrtého kola byl úsek po dlažebních kostkách, tak se mi moc nechtělo, ale do krize to mělo daleko :-)

Co se týče té techniky... Měl jsem v neděli možnost konzultovat běžeckou techniku s borcem co má za sebou pár ultra a několik let běhání. Dostal jsem užitečné rady, které věřím, že hodně pomohou. Například z atletiky mám zažitý běh s rovnými zády, což je při vytrvalostním běhu na obtíž, chce to prý mírný předklon. Navíc kvůli tomu dopadám přes paty. To unavuje celé tělo, je to náročné na kolena a všeobecně to zpomaluje. Takže jednoznačně zlepšit držení těla. Pak si všimnul, že mi jde pravé chodidlo mírně ven z osy pohybu, což by chtělo také opravit. A nakonec pozice rukou. Úhel v lokti OK, ale prý mám strnulá ramena (jako asi zatuhlá), tak mi ukazoval nějaké cviky jak je při běhu uvolnit. Rozhodně mám na čem pracovat. Když jsem se viděl na videu, tak to byla hrůza :D pak jsme zkoušeli běhat bez bot a to najednou byla technika o 100% lepší. Nakonec ukazoval nějaké techniky protahování a pak jsme se ještě jednou proběhli. Snažil jsem se v tu chvíli na předchozí rady vůbec nemyslet a jen běžet a pak mi říkal, že to najednou bylo o dost lepší. No v každém případě na tom budu pracovat...
xMichalx

PříspěvekZaslal: st červen 22, 2016 8:26 am    Předmět: Odpovědět s citátem

21.6.2016 (úterý) - běh
Vzdálenost: 12km
Čas: 59:42
Tempo: 4:57/km

Před dnešním během jsem si cíle žádné nedával. Jen jsem chtěl jít běhat a dávat si záležet na technice běhu. Hlavně na to, co mi bylo v neděli řečeno. Tempo ani vzdálenost jsem nechtěl řešit, prostě jsem vyběhl. Neustále jsem se hlídal. Připadal jsem si trochu divně. Jak kdybych běhal kvůli tomu jak vypadám a ne pro tu radost. No nicméně běžím dál, připadá mi, že skoro neběžím, ale spíš stojím, ale Endomondo hlásí první kilometr pod 5 minut. Super, pokračuji dál. Dávám si pozor na směr pravého chodidla, aby bylo v ose běhu a moc nevybočovalo. Cítím, že je to znát. Držím chodidlo rovně, ale vnímám, že při dopadu už to úsilí povoluje a noha jde mírně do boku. Dál se na to zaměřuji a hlídám si to. Také si dávám záležet na uvolnění rukou, zejména ramenou a snažím se mírně se naklonit dopředu a došlapovat tak pod sebe na celé chodidlo nebo na špičky a ne paty. Úplně mě to žene dopředu a chtěl bych zrychlovat. Kilometry utíkají, najednou jsem na 6.kilometru a tempo stále okolo 5:00/km, paráda. Pořád se hlídám, ale snažím se hlídat méně, aby to nebylo přehnané. Zjišťuji, že jak se po očku dívám na došlap a snažím se běžet dopředu (být v předklonu), tak skláním hlavu dolů a to je také špatně, takže znovu a znovu zvedám hlavu a dívám se před sebe. Běží se krásně. Na 9.kilometru začínám zvažovat, že bych mohl docela v pohodě zvládnout 12km do hodiny (v tempu do 5:00/km). Zařazuji pár kopců, abych se rozptýlil od hlídání techniky, tempo držím, Endomondo hlásí 12km a já už jen vyklusávám domů. Doma ještě poctivě pár minut protahuji svaly jak nám to bylo v neděli ukázáno a vysvětleno.
Dnes velká radost z běhu :-)
Mimochodem dnes jsem potkal 4 běžce (2 páry). Nikdo z nich můj pozdrav neopětoval, trochu smutné na to, že jsme městečko, které má asi 7000 obyvatel. Tak třeba příště.
cohen999

PříspěvekZaslal: st červen 22, 2016 8:51 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Na tu nohu by som sa vykaslal, najprv sa sustred na dopad na spicku, resp. stred nohy, ak mas viac casu, kludne sa vyzuj, odbehni zopar sto metrov naboso a potom sa snaz preniest tu techniku aj do obuteho behu. Nepoznam lepsiu metodu, len si potom treba dobre umyt chodidla. Alebo obetuj jedny ponozky. :D

K uvolneniu: mal by si mat uvolnene dlane, dokonca aj tvar. S ramenami to osobne neprehanam, skor sa snazim nehrbit sa a kontrolovat, ci su "zapakovane" smerom dole a dozadu. Pocitovo ich mam v takom polovicnom napati, obcas ich cielene uvolnim.
xMichalx

PříspěvekZaslal: po červen 27, 2016 10:57 am    Předmět: Odpovědět s citátem

díky za rady, pokouším se aplikovat :-) S tím dopadem na špičku se mi docela daří když běžím v mírném předklonu. Sice se musím stále hlídat, ale zjišťuji, že "samovolně" běžím i o něco rychleji. Prostě ty nohy roztáčím za tělem a nohy dohání tělo, tak jak to má být.

K uvolnění: díky, to hodně pomohlo. Nějak jsem si neuvědomil, že musím ramena zapakovat a pořád jsem je tam nějak cpal dopředu. Teď je to hned lepší.

22.6.2016 (středa) - běh
Vzdálenost: 11km
Čas: 55:50
Tempo: 5:04/km

Běželo se dobře, ale únava se přeci jen už nahromadila, takže z původního plánu 12km do hodiny sešlo a dal jsem to o něco volněji. Pak protahování.
xMichalx

PříspěvekZaslal: po červen 27, 2016 11:00 am    Předmět: Odpovědět s citátem

23.6.2016 (čtvrtek) - běh, workout
Běh asi 2km poměrně svižně (tipuju tak 4:20/km).
5 kol: 5 shybů, 10 kliků, 15 dřepů. Začátek každou minutu (na odpočinek vždy zbylo tak 10 vteřin), minutka pauza
30 angličáků, minutka pauza
Ručkování (do strhnutí prvního mozolu :D)
1km výklus domů
xMichalx

PříspěvekZaslal: po červen 27, 2016 12:46 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

24.6.2016 (pátek)
Stěhování firmy (pár stolů :-) )
Plácání se u bazénu, večeře, příprava na další den

25.6.2016 (sobota) - Spartan Workout Tour
Fronta u registrace, ale nic hrozného. Povinné tričko na společný warm up, pak rozdělení do skupin - Sprint, Super, Beast. Já jdu samozřejmě Beast. Slíbeno na dopoledne bylo max 15km běhu + běžecká cvičení. Začínáme poměrně svižnou abecedou a jedním sprintem. Stručné upozornění o bezpečnosti a už vybíháme. Tempo mě překvapilo, ale jsem připraven na vše a držím krok s trenéry. Po chvíli zaveleli sprinty do kopce. Pohoda, běžíme dál, pak 30 angličáků, to už přituhuje, ale jde to. Dvakrát obíháme nějaký rybník a máme chvilinku na vydechnutí a opláchnutí se. Sotva ale dobíhají poslední už vyrážíme dál. Přibíháme k rybníku, kde se koupají a opalují lidé a dívají se na nás dost divně. Dělíme se na 3 skupiny. Jedna dělá dřepy s výskokem, druhá kliky s výdrží ve spodní pozici, třetí kliky do kopce a z kopce. Následuje krátké vydýchání a opláchnutí se. Běžíme dál. Kopec nahoru, kopec dolů. A jedeme angličáky. A zase běh. Pomalu se vracíme do areálu a máme pauzu. Pak jedeme intervaly, po kterých už je delší pauza na oběd a relax. Odpoledne začalo nehorázně pršet, že to někteří i vzdali a jeli domů. To já ale ne. V dešti jdeme na challenge. První je sprint systémem pavouka. Vítěz postupuje do dalšího kola. Suverénně jsem vyhrál všechny běhy i ty, které byly v kroupách. Vyhrál jsem startovné na Spartan Sprint v roce 2017. Tak proč ne, když to pro mě nic nebylo. Dalších výzev už se neúčastním a jen fandím. Následuje nácvik překážek, pak závěrečné protažení, společná fotka, vyhlášení challenge a vyrážíme domů.
Celkově to hodnotím pozitivně. Za 200kč super trénink, navíc tričko a náramek a ještě to vyhrané startovné. Paráda!
xMichalx

PříspěvekZaslal: po červen 27, 2016 1:17 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

26.6.2016 (neděle) - Borecký běh v Plané nad Lužnicí, 1.ročník
Po tom včerejším drilu jsem šel na závod s tím, že si vyklušu 5km a pokecám s nějakými běžci, případně poznám nějaké nové běžce z okolí. Už při rozklusání jsem se ale cítil překvapivě dobře, tak jsem si říkal, že to rozběhnu nějak rozumně a uvidím podle soupeřů, jestli má cenu bojovat o pódiové umístění. Startovalo se společně (byly dva závody, na 5km a na 9km). To byl ale trochu problém, protože jsme nebyli nějak odděleni (ani barvou čísla) a na devítku šel například kamarád (jako jasný favorit), který ji dal asi za 33 minut, takže neskutečné tempo (rychlejší než já na pětku). Takže bylo důležité nenechat se strhnout k tempu těhle chrtů a běžet si svoje. Ačkoli jsem si běžel svoje docela pohodlné tempo, tak 1.km byl za 4:00, což mě potěšilo a říkal jsem si, že by šance přeci jen mohla být. Předemnou v dálce dva kamarádi. Jeden na devítku a za ním jeden na pětku, který ale patří do starší kategorie. A těsně předemonu banda asi 4-6 běžců, kteří vypadají starší (ale nemusí být) a ani nevím co běží. Držím se s nimi až do rozcestí, kde se dělí trasy. Zjišťuji, že všichni pokračuji rovně na 9km trať, takže předemnou je ten kamarád a mám pocit, že s ním je tam ještě někdo, ale jsou moc daleko předemnou. Ohlížím se a za mnou také nikdo. Přitom na startu bylo pár kluků v mém věku, co se bavili o tom, že jdou pětku. Snažím se držet si tempo. Terén je příjemný, většinou ve stínu. Jen mírné kopečky. Občerstvovačka a to znamená asi 2km do cíle. Teď už to musím dát. V celkovém pořadí na 5km jsem 3. takže prostě musím. Šlapu do toho co to jde. Únavu ze soboty skoro necítím. Dlouhý pozvolný seběh, prakticky rovina. Snažím se držet dobrou techniku. Dech drží bez problému. Ramena zapakovat dozadu a pomáhat si prací rukou, mírný předklon, pohled dopředu, došlap na plochu až špičku chodidla a roztáčet nohy co to jde. Trocha nejistoty, jestli běžím dobře. Nevidím žádné soupeře před sebou ani za sebou. Zřejmě poslední rozcestí a já jsem trochu zmatený kam běžet. Byl bych se vydal asi špatně, naštěstí procházela okolo paní, který mi poradila. Ztratil jsem tím asi tak 5 vteřin, ale náskok mám luxusní a na dobíhání závodníků předemnou to stejně není, tak si hlavně uhlídat pozici. Už slyším hudbu z areálu, už vidím areál. Zbývá asi tak 300m do kopce. Běžci předemnou už jsou dávno v cíli, ti za mnou jsou v nedohlednu. Finišuji s časem 23:24. S umístěním jsem spokojen, ale s časem hodně nespokojen. Jdu gratulovat kamarádovi, který mě předběhl a zjišťuji, že doběhl na 2. místě. Před ním byl jeden ještě starší běžec, který si ho prý pěkně vychutnal. Navíc zjišťuji, že trať měla 5,68km, to kamarádovi naměřili Garminy. Jdeme za pořadateli, jestli je to možné. Prý ano, že trať měli na 5,4km a pak ještě posunuli start a cíl, takže najednou je z mého času krásný osobáček na 5km a to 20:36 . Možná kdybych nebyl po včerejšku unaven, bylo to přesně 5km, nehledal jsem kudy běžet a bylo s kým soupeřit, tak bych to pod těch 20:00 stáhnul. Ale nevadí, aspoň je prostor pro zlepšení pro příští závod. Odměna džus a tričko. Škoda, že nejsou medaile když už jsme si platili i startovné, ale je to první ročník, tak jim to promíjím a užívám si svou chvilku slávy na stupních vítězů.
Shrnutí: Co bych vytknul je čekání asi hodinu a půl na výsledky. Hrůza. O něco bych zlepšil značení trasy. Jinak pochvala za občerstovačku. V závodech kratších než 10km jsem ji snad ještě neviděl. Také pochvala za areál, kde neustále hrála hudba, ale zajistit aspoň dvě ToiToi mohli, takhle tam všichni očůrávali stromy. Celkový dojem dobrý. Je na čem pracovat, ale byl to první ročník.
Nakonec jsem byl na celkovém 3.místě v závodu na 5km a v kategorii jsem byl na 1. místě!
cohen999

PříspěvekZaslal: po červen 27, 2016 1:29 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Gratulacia, velmi slusne.
xMichalx

PříspěvekZaslal: út červenec 19, 2016 7:44 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Chvíli jsem se teď neozval, ale makám dál. Měl jsem týdenní volno na Šumavě z kterého jsem se pak pár dní vzpamatovával.
16.7.2016 jsem si střihnul terénní 1/2 maraton na Lipně se stoupáním 1000m, ale k tomu až později, napíši report. Bylo to skoro na 2,5 týdnech bez tréninku, ale šlo to.
Od zítřka za měsíc mám Spartan Race (Sprint), kde bych rád šel do elitní vlny a pokusil se jít naplno, abych si zase vyzkoušel na co mám. Od včerejška jsem tedy zařadil tréninky zaměřené spíše na Spartan.

18.7.2016 (pondělí)

POSILOVNA
Shyby 5x5 nadhmatem naširoko
Dipy 5x8
Tlaky na ramena v sedě s jč 5x8x13kg
Biceps ve stoje s jč 4x8x10kg

VOLEJBAL (beach, ale spíš jen takové plácání)

WORKOUT
ručkování, přeběh asi 100m na hrazdu a tam 5 shybů a 5 dipů, ručkování, přeběh asi 100m na hrazdu a tam 5 shybů a 5 dipů, výběh kopce (nahoru + dolů), 5 shybů, výběh kopce, ručkování, 30 burpee, ručkování

Posilovna docela po delší době, tak jen zlehka na zvykání, abych druhý den mohl fungovat dál. V poslední době se snažím zaměřit na sílu úchopu, tak jsem do toho dalšího tréninku zařadil poměrně dost ručkování, abych to trénoval. Snažím se i doma na hrazdě každý večer chvíli viset.
Report z toho Lipna ještě dodám...
Mr_Asphalt

PříspěvekZaslal: út červenec 19, 2016 3:28 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Jen tak dal. Sleduju
xMichalx

PříspěvekZaslal: st červenec 20, 2016 9:59 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Mr_Asphalt: dík, snažím se :-)

KTRC (Kilpi trail running cup) 1/2 Lipno 16.7.2016
Původně jsem o tomhle závodu sice uvažoval, ale vzhledem k rýmě a nachlazení bych se asi neodhodlal, jenže kamarádka byla už dávno registrovaná a najednou se jí naskytla možnost jet na zkušenou do zahraničí, což by byla škoda nevyužít, takže jsem souhlasil, že na mě registraci může přepsat a já to nějak udělám. Skoro celý týden před závodem pršelo, takže to moc optimisticky nevypadalo, ale v den závodu bylo poměrně hezky. Sice žádné teplo, ale aspoň nepršelo. Vzal jsem s sebou bráchu s manželkou, aby si udělali výlet a mě udělali servisní tým.

Adresu místa konání nevím, ale vím, Lipno nad Vltavou, tak spoléhám na to, že to bude dostatečně velká akce a budou všude nějaké cedule, upoutávky atd., tak jako to bývá při Spartanu. První omyl. Přijedeme, najdeme největší parkoviště a ptáme se chlapíka, který posílá auta na patřičná místa, kde máme parkovat, když jedeme na 1/2 maraton. Netušil, že se tu nějaký závod koná, ale aspoň nechal nás projet zákazem, že se tam máme někoho zeptat. Areál pěkný, ale po zázemí nějakého závodu ani stopy. Naštěstí mě napadl spásný nápad. Na webu je přeci zaznamenaná trasa v mapách.cz, takže tam musí být vidět, kde je start a cíl. Rozjel jsem internety a už to bylo. Byli jsme od toho asi 400m, ale nechtělo se mi tahat všechny věci pořád tam a zpět, tak že zkusíme přejet autem. Další omyl. Místní parkoviště bylo beznadějně plné, takže návrat na to původní a pěšky po svých.

Startovní/cílová brána byla postavena, stejně tak jako několik stánků okolo, ale chyběla mi nějaká mapka areálu podle které by se dalo zorientovat co kde je. Podle pohybu lidí jsem vytušil stánek s prezentací, kde bez problému proběhlo vyzvednutí startovní tašky. Když už tu tedy není orientační mapka co vše se v areálu nachází, tak si to jdeme projít. Nějaké jídlo, Author, Kipli atd, ale mě zaujala slackline. Poprvé jsem se na ni postavil a najednou jsem stál zase na zemi. "Sakra, jak to někdo může přejít", pomyslel jsem si, protože jsem před tím viděl pár lidí, kteří ji přešli. Chvíle tréninku a najednou už ji také celkem v pohodě přejdu. "Škoda, že není delší", myslel jsem si najednou. Hledám toalety. Marně. Další omyl. ToiToi byly přivezeny asi až hodinu před startem, což považuji za celkem nedostatek, ale hlavně, že je přivezly.

Servisní tým mě chce opustit a jít napřed na Stezku korunami stromů, kterou máme na 18.km vybíhat, ale rád bych si u nich nechal věci, ale do startu je ještě hodina a přeci nebudu mrznout v kraťasech a tričku. A co takhle úschovna? Opět mi chybí mapka areálu, takže se jdu zeptat speakra, jestli je tu úschovna. Naštěstí odpovídá kladně a ještě vtipkuje o "odložovně", kdybych si prý chtěl odložit děti. Říkám, že snad někdy příště. Super, úschovna je, takže servisní tým mě opouští s pokyny, ať nezapomenou pořádně fotit až poběžím okolo.

Půl hodina do startu. Převlékám se do závodního, upevňuji startovní číslo, spolu s čipem a jdu navštívit toalety. Poslední energie, poslední pořádné smrkání a uschování tašky do úschovny. Čas do startu si ještě krátím na slackline a hledáním kamaráda. Hledání je marné, slackline už mi docela jde. Najednou přiskotačila tetka s mikrofonem a borec s kamerou, prý jestli můžeme udělat rozhovor. Říkám proč ne. Učísnout vlasy, porovnat tričko. Ujišťuje mě, že se bude ptát jen na to, po kolikáté běžím, jak jsem trénoval atp. Než dopověděla větu na co všechno se bude ptát, tak borec s kamerou "jedeme". Tak fajn, díky za čas na promyšlení odpovědí. Odkud jsem, co poběžím za závod (běží se současně 1/2 maraton a 10km), jak jsem trénoval, co říkám na slibovaný terén (kopce, bahno atp) a jak se jmenuji. Nic převratného. Takový rozhovor jim může udělat kdokoli na ulici. No nevadí, asi mají co chtějí. Beztak to sestříhají a bude z toho něco jiného. Ale připadám si jak borec, už se se mnou dělají rozhovory. Omyl. Za chvíli probíhal rozhovor přímo do mikrofonu s Davidem Vašem (borec co trénoval v Itenu (Keňa) a umí 10km za 31:30).

Asi 10 minut do startu a už se řadíme do koridoru. Netuším kolik nás je, ale nevypadá to na žádné velké masy, ale ani na pár lidí, asi tak akorát. Ještě pár pohledů okolo, kdybych náhodou našel kamaráda, ale nikde ho nevidím. Pár společných zamávání do drona a už startujeme.

Začínáme pravotočivou zatáčkou a stoupáním. Přebíháme hlavní silnici, kde je zastavená doprava a pokračujeme ve stoupání. Rovinka, takže se konečně trochu rozbíháme. Buduji si pozici. Rychlejším běžcům uhýbám, pomalejší předbíhám a to už se blížíme k prvnímu ostrému testu našich tréninků. Sjezdovka. Část běžců pokračuje ve velmi ostrém tempu, část zvolňuje, ale pokračuje v běhu a zbytek pokračuje chůzí. Já se snažím pomalu běžet, držet si své tempo, pravidelný dech a krájet metr po metru. Najednou sjezdovka za námi, ani to tak nebolelo. Trochu rovina na vzpamatování se a najednou vbíháme do lesa a krásného terénu, který mi maximálně vyhovuje. Tohle mám rád. Klesání, stoupání, kořeny, bahno, padlé stromy, kopec, skála. Tady už je třeba i přemýšlet a volit vhodnou cestu. U některých kmenů stojí za zvážení, zda je přelézt nebo podlézt. Stačilo by přidat překážky a byl by to hotový Spartan.

Další pokračování trasy už mi celkem splývá. Byl tam nějaký asfalt, nějaké další kopce, přeběh kolejí, další sjezdovka a to už se blížíme ke Stezce korunami stromů. Brácha čeká s foťákem a vzorně fotí. Udělá pár fotek a parádně povzbuzuje. Jsme vpuštění požárním schodištěm, takže spirálovitě stoupáme schod po schodu. Lidé dole se zmenšují, ti nahoře jsou najednou blíž a blíž. Čas od času slyším ze země bráchu jak na mě řve "dělej, makej, předběhni ho!". Nicméně pokračuji v závěsu za jedním běžcem a společně stoupáme. Přizpůsobuji se jeho pomalejšímu tempu a trochu tím tak odpočívám. Jsme nahoře. A teď zase chvíle kroužení mezi lidmi dolů. Většina chápe, že mají chodit po jedné straně a my běháme po druhé, ale najdou se i tací, kteří jsou asi tak natvrdlí, že nepochopí ani tak jednoduchý pokyn. S vidinou cíle (stezka měla být na 18.km) pokračuji ostrým tempem po stezce. Někteří lidí fotí, jiní fandí, někteří se usmívají, to docela dodá sílu. Opouštíme stezku, pociťuji první křeč, ale bez problému běžím dál, brácha znovu fotí a povzbuzuje. Teoreticky by do cíle měl být už jen kousek. Omyl.

Klesáme já si myslím, že už se blížíme k Lipnu, ale omyl. Opět stoupání. Přeběh louky, asfalt a první větší křeč. Zastavuji, protahuji lýtka a vyrážím dál, ale z kopce už opatrně. Křeč povolila. Najednou přebíháme parkoviště, kde máme auto a běžíme okolo borce co mi před pár hodinami řekl, že o žádném závodě neví. Najednou přes "jeho" parkoviště probíhá několik set běžců a kvůli nám je zúžená silnice. Před tím ale nic nevěděl. Zajímavé. Podchod a už běžíme po nábřeží, takže cíl je asi 200m od nás. Stupňuji tempo. Běžci předemnou, doháním je, běžci za mnou, ti dohání mě. Další křeč a tentokrát pořádná. Nějakých 80 metrů od cíle, ale přeci nezastavím. V zájmu o mé zdraví trošku zvolňuji a v pohodovějším tempu dobíhám do cíle.

V cíli si dávám meloun, sušenku, vodu, zkrátka vše co pořadatelé nabízejí. Stále protahuji nohy a doplňuji tekutiny. Mezi tím přichází servisní tým. Jím banán z vlastních zásob, vyzvedávám si věci a jdu se zhroutit na lavičku. Postupně se dávám dohromady a převlékám se. Mezi tím dobíhají další běžci. Na bedně jsem se určitě neumístil, takže odjíždíme bez čekání na vyhlášení, protože mě servisní tým doveze jen do ČB a pak budu pokračovat vlakem, tak abych se dostal včas domů.

Ještě nepadlo slovo o občerstvovacích stanicích při závodu. Tomu jsem se schválně vyhýbal, abych to mohl shrnout najednou. Obsah těchto stanic bylo v pořádku, ale jejich umístění bylo úplně na nic. První byla v seběhu, takže ostré tempo, sledovat kameny, zpevnit kotníky a makat. A najednou občerstvovací stanice. Kdo by zastavoval? Docela problém. Další byla naopak po výběhu (výšlapu) pěkného kopečku, kdy je člověk zvláště zadýchaný, takže se pije opravdu zajímavě. To také nevidím jako nejlepší umístění. Třetí stanice už ani nevím kde byla, ale tam mi to přišlo v pohodě.

Výsledný čas: 2:15:04
Celkové 99.místo

Zajímavostí je nějakých 1000 nastoupaných metrů :-)

Shrnutí: Mám pár výtek k organizaci - problém najít areál (to je možná jen moje chyba), absence mapky areálu (označení prezentace, úschovny, toalet, stánků,...), chabé (žádné) označení prezentačního stanu, dodání toalet až cca hodinu před závodem, špatné umístění občerstvovacích stanic. Na druhou stranu jsem byl nadšený trasou závodu. Úžasné prostředí, skvělý terén, nádherné panorama. To je prostě paráda. A přijde mi strašná škoda, že to pak pokazí tím, co jsem psal výše. Celkový dojem je ale rozhodně kladný a rád bych se sem vrátil.

Naposledy upravil xMichalx dne st červenec 20, 2016 12:55 pm, celkově upraveno 1 krát
vlk#

PříspěvekZaslal: st červenec 20, 2016 12:40 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

pěkný report, jak už bylo napsáno "jen tak dále"

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - The Final Countdown Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 16, 17, 18  Další
Rychle na stránku:

Přejdi na: