Hamy i dorsoflexi jsem měřil, je to v cajku. Esko, jak jsi přišel na to, že jsou vzpěračské boty špatné pro kolena?
Výhody -
Jsou neuvěřitelně pevné, takže dodávají stabilitu a nebortí se ti klenba nohy.
Vyvýšené paty ti dovolí přenášet váhu víc dozadu - silnější pozice pro dřep, menší předklon, můžeš tlačit patami
No a pak je tady vzpírání, kde např. rozjezd u trhu už si bez botek nedokážu představit. Ten pohyb je ÚPLNĚ o něčem jiném.
A taky jsem v nic neuvěřitelně sexy
BTW: Jak jsi mě tak z videa zdiagnostikoval? Dělám podle tebe něco špatně?
Naposledy upravil Moocha dne út leden 21, 2014 7:28 pm, celkově upraveno 1 krát
Přišel jsem na to studiem biomechaniky, bohužel jsem byl k tomu donucen, ale aspoň k něčemu mi ten předmět byl. Plus také nějaké ty věcičky bokem z fyizo.
Tvé výhody vůbec nepopírám, hlavně to o tom sex appealu nicméně zostřuješ úhel svírající koleno s kotníkem, tím pádem jsou vyvíjeny větší síly na křížový vaz, který drží koleno (holeň a stehno) pohromadě a brání vystřelení holeně směr do kšá. To, že se v těchto botkách dřepuje líp, o tom žádná, ale má to právě i svoji negativní stránku, kterou jsem poznal i já sám osobně, když jsem je zkoušel. Např. pro zadní dřep bych je ale nepoužíval, tam mi to příjde i nelogické, když se člověk snaží mít holeně co nejvertikálněji.
Jinak dle videa nic nediagnostikuji, jen jsem komentoval ty botky a křupání v koleni. A jinak kubaze si moc nevšímej, on je na mě ještě naštvanej za jeden koment v galerii. :))
_________________ "Ti, kteří si myslí, že nemají čas na tělesná cvičení, si budou muset dříve či později najít čas pro nemoc." Edward Stanley
V těch botech můžeš jít víc do záklonu - přenášet váhu dozadu. Proto skončíš s holeněmi vertikálněji. (teď jsem udělal fotku v dřepu bez bot a s nimi a je to tam jasně vidět)
A jinak teda je nosí snad každý vzpěrač a trojbojař na světě, to nemůže být jen tak :)
Jediný cvik, kde je sundavám, je mrtvola, tam je to i logický.
Jak jsem řekl, nepopírám benefity bot, pomůžou ti udržet vzpřímenější torzo a můžeš se dostat do větší hloubky a provádět ATG, ale zase tím vyřazením dorzoflexe dostávají zabrat více kolena. To provedení cviku ti ulehčí, proto je nosí i špička v liftu, nicméně ti zkušenější ví, že je to něčím vykoupené. Je to buď to, anebo druhé. Tipuju, že kubaz to bere ode mě jen jako tlachání teoretika, ale problémy (tak jak to bývá u všeho) s koleny mě donutily se do to trochu podívat hlouběji a ozkoušet si různé boty a techniky dřepu. Nechci ti nic tlačit do hlavu, jen ještě zmíním, že u mě to křupáním taky začalo. :) Po odhození bot s vysokým podpatkem se mi kolena rapidně zlepšily a když jsem někomu, kdo měl stejné problémy, poradil udělat to samé, líbali mi skoro nohy. Někde na fóru jsme to tu i kdysi řešili a někdo psal o podpatcích stejné negativní zkušenosti. To jen tak na okraj, že si to tu necucám z prstu.
Zdravá kolena nekřupou, kort ne po zahřátí. Jo, až budeme starý vstávat z postele, tak to bude o něčem jiném. Takže pokud jsi v pohodě, tak si mě nevšímej a jako bych tu nic nepsal, jen rád vedu diskuzi. :)
EDIT: Mravencovo koment mě donutil se podívat na to starší BS ATG video... zkus dát lokty víc k tělu (a zpevnit hrudník), směřují ti totiž moc vzad a tím se automaticky nutíš do hrbení (flexe hrudníku) a snižuješ si tak šanci na vyšší čísla na čince. :) Navíc stoupá riziko zranení.
_________________ "Ti, kteří si myslí, že nemají čas na tělesná cvičení, si budou muset dříve či později najít čas pro nemoc." Edward Stanley
Naposledy upravil eSko dne út leden 21, 2014 8:22 pm, celkově upraveno 1 krát
koukl jsem se na videa na tvém YT kanálu a bolej mě kolena z toho ... protože tou prdelé třeba začínáš prostě fakt málo a jedeš spíš dřív pokrčením kolen místo takovyho toho sednutí si jakoby zadkem dozadu nejdřiv... já tě nekritizuju ani nic takoveho, ani tomu nerozumim a nezvedam to co ty ani nahodou, ale ja třeba taky nedřepuju ubec ukazkove, ale snazim se nejdriv si sedat lehce a pak pokrčim kolena, nikdy ne kolenama první, protože to mě bolely...nebolej tě kolena z toho jak dřepuješ?
Hele kucí, Moocháč chodí ke kulichovi, ta už ho dřepovat naučí
BTW eSko, nebude to tím, že lidi obvykle nemají moc v lásce chytráky, co hážou na fóru moudra a rozumí úplně všemu od výživy až po kvantovou fyziku, ale sami se přitom bojí vyjít s kůží na trh?
Pohyb z kolen a kyčlí by měl jít současně nevystrkujeme ani jedno ani druhý.
Tak. Děkuju. Konečně, konečně někdo
Esko: Jsem rád, že mi sem píšeš a určitě tvé názory neberu jako tlachání. Zatím s koleny problém není, nicméně se toho bojím jako čert kříže. Vem si, že bez kolen by byl můj trénink zkrácen o 3/4, vůbec nevím, co bych jakoo v tom fitku dělal
Lokty zkusím. Mám je takto, protože mi pomáhají v zatnutí trapů a činka tak nebolí do zad.
Zdravá kolena nekřupou? Mohl bys mě odkázat na nějaké moudré stránky, které mi poví víc?
Mravenec: viz. Poman
Oddo: Ke Kulíškovi bohužel nechodím. Jsem z Karlových Varů a v Praze jsem byl jen jeden měsíc..
Bude, proste ťažko brať rady od niekoho, kto reálne nedrepoval/nebenčoval/neťahal 100kg+
_________________ "I guess he’s taking Hunt to Takedown City, where the pain is free and the hits are plenty."
On to Turakam nemyslí zle, občas jsou ty jeho poznámky na ránu, ale většinou jsou dost na místě. To je takový náš Dr. House
"Conor Bless"
Hele kucí, Moocháč chodí ke kulichovi, ta už ho dřepovat naučí
BTW eSko, nebude to tím, že lidi obvykle nemají moc v lásce chytráky, co hážou na fóru moudra a rozumí úplně všemu od výživy až po kvantovou fyziku, ale sami se přitom bojí vyjít s kůží na trh?
Vždyť víš, že jsem tu místní kovářova kobyla. :) Navíc nejsem zrovna ten typ, co by se tu vystavoval, i kdyby na to měl. To bys mě musel poznat osobně. Navíc s kůži na trh jsem šel už dávno, viz nějaký ten ronnies training day v Eaglu.
Moocha: Moudré stránky? To netuším, já louskám Become a supple leopard a pak tě můžu odkázat na Pomana, to je taková chodící encyklopedie fyzioterapie.
Turakam napsal:
Bude, proste ťažko brať rady od niekoho, kto reálne nedrepoval/nebenčoval/neťahal 100kg+
Ahoj Turakame.
Jinak v té době jsem tahal přes 100 a benchoval 100. Najdi si starý log. Hezký den.
Naposledy upravil eSko dne út leden 21, 2014 8:35 pm, celkově upraveno 1 krát
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru