Dlážův osobní tréninkový log - ODOLNOST, VITALITA A SÍLA

Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Další

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Dlážův osobní tréninkový log - ODOLNOST, VITALITA A SÍLA  Úvodní stránka -> Osobní tréninkové logy -> Dlážův osobní tréninkový log - ODOLNOST, VITALITA A SÍLA
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Dante Flyshit

PříspěvekZaslal: po únor 02, 2026 8:41 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

vlk# napsal:
jinak pro rpe 8 jsou různé výklady, já jsem si vybral ten, který dobře popisuje realitu a to jsou 2-4 op. v zásobě, přičemž 2 op. označuji jako menší rezervu a 3-4 op. jako větší rezervu, pokud si nejsem jistý, jestli jsou tam 2 op., tak je to rpe 8.5, pokud je tam 5+ op. nebo pokud bych byl i v závěrečném opakování schopen činku akcelerovat a provést rychlé dynamické opakování, je to rpe 7, rpe 6 je lehká rychlostní práce, rpe 5 warm-up, rpe 4 regenerace 20+ opakování

Nie, nie sú tam rôzne výklady. RPE 8 znamená dve opakovania v zásobe, nič viac. RPE 7 sú tri opakovaní a napr. RPE 7,5 znamená, že dám určite ešte dve a možno by som zvládol aj tretie, ale ruku do ohňa by som za to nedal.

To, že hlavne menej skúsený borec má problém to odhadnúť je, samozrejme, iná debata. RPE 8 už je pomerne nekomfortná záťaž, určite nie niečo, s čím by človek mával ako s doskou od záchoda. Je to inak lepší systém ako klasické percentá lebo percento maxima sa môže líšiť v závislosti od kolísania formy, RPE si vieš prispôsobiť aj na tréning, kedy sa necítiš úplne na 100%.

Najväčší problém proste je, že veľa ľudí to neodhadne. Nie sú naučení prepnúť mozog a zniesť ten diskomfort. A čím viac opakovaní v sérii, tak tým je to horšie. Kamarát robí osobného trénera a takmer všetci menej skúsení zverenci mu povedia, že už nemôžu a keď na nich zjape, tak dajú ešte dobrých 10-15 opakovaní S takýmto "nasadením" celý princíp RPE postráda zmysel, to je len akési vyplňanie voľného času fyzickou aktivitou, nie cieľavedomý tréning za účelom progresu.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
seeya

PříspěvekZaslal: po únor 02, 2026 11:07 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

citace:
Kamarát robí osobného trénera a takmer všetci menej skúsení zverenci mu povedia, že už nemôžu a keď na nich zjape, tak dajú ešte dobrých 10-15 opakovaní

ale to su len hobici a amateri. Dufam ze tu sme vsetci len profesionali!
caukymnauky

PříspěvekZaslal: po únor 02, 2026 11:13 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

krteček11 napsal:
Ke všem:

Přátelé, myslím, že je třeba si uvědomit, že

ZAPRVÉ NEJSEM MILAN 2.0 A NEMÁM BOŽSKOU GENETIKU, JSEM NORMÁLNÍ PRŮMĚRNÝ KLUK CO SE TÝČE SÍLY

ZADRUHÉ TUTO FREKVENCI A FULL BODY TŘIKRÁT TÝDNĚ CVIČÍM POPRVÉ V ŽIVOTĚ A TEPRVE V PODSTATĚ 6 TÝDNŮ...

Tělo si zvyká a určitě tam je adaptace, pořád jdu kupředu, ale asi ne až takovým tempem, jakým si vy představujete, a to je v pořádku, protože mě se zdá, že vy máte v hlavách PRO MĚ pořád nastavenou akorát tu vaší lineární progresi, prostě co nejrychleji a nejsnadněji se dostat na pěkný váhy, ale už říkám po sté, že to není můj primární cíl.

MUSIS BYT MILAN 2.0!!!! VSICHNI TO PO TOBE CHCEME!

:D rozepis ty serie pls, at aspon (kdyz uz milan 2.0 nebudes) vime, co se s cim realne odcvicilo (a je uplne jedno, jestli jsou to lehke vahy nebo kolik je to RPE... i kdybys cvicil s prazdnou osou, tak to muze byt ve vysledku vsem jedno xD ale kdyz uz zapisujes, tak at je jasne, co to znamena)
cohen999

PříspěvekZaslal: út únor 03, 2026 9:05 am    Předmět: Odpovědět s citátem

krtecek . pocuvaj, uz si tu z teba robia vsetci srandu a ani sa necudujem preco. Riesis pri uplne lahkych vahach sofistikovane treningove metody a pritom by si mal pracovat na uplnych zakladoch ako je napriklad ten drep, ktory na videjku fakt nebol na paralel. Ale zobral si tie pripomienky a to je fajn. Nikto ti nechce zle a zakladom progresu je dokazat zniest kritiku a nechat si poradit.

Tu je moja rada, zopakujem ju len raz.

Na tvojom mieste by som skusil uplne jednoduchy, blbuvzdorny plan velkej trojky Falejev 80/20. Mam ho vyskusany, namahavy je tak akurat, mozes ho ist, kym sa dostavuje progres. Vies si ho rozhodit na 3x tyzdenne, ale aj na 5x tyzdenne. Ides len velku trojku, je to trening osekany na kost. Pre zaciatocnika ideal. Tsatsouline hovori, ze pri kazdom lifte by si mal dostiahnut minimalne 50kg narast. Ja osobne som dosiahol len +45kg na mrtvolu, +35kg na bench a +45kg na drep. Za menej ako 2 roky. Nic moc, ale zacal som s velkou trojkou ako 37rocny stary foter. Co mne trvalo rok, bude tebe trvat polovicny cas a mozno aj menej.

Nastuduj si program, zacni ho cvicit, zapisuj treningy zrozumitelne (nie ako doteraz), spi 8 hodin denne a stravuj sa ako treba. Ak niecomu nerozumies, opytaj sa. Ak zvladnes tento program pre idiotov, potom sa pokojne posun dalej a ries nieco sofistikovanejsie.

Nech sa dari!

Link:

https://www.kb5.cz/2016/09/falejev-8020-program-silu-svaly/
krteček11

PříspěvekZaslal: út únor 03, 2026 5:02 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

PRO VŠECHNY:
Chápu, odkud vaše rady jdou, a beru je. Vím, že jednodušší lineární plán by mi teď pravděpodobně taky fungoval a že při mých vahách nejsou sofistikované metody nutnost.

Jen bych chtěl vysvětlit jednu věc, aby bylo jasno: můj cíl není jen co nejrychleji přidávat kotouče. Mým cílem je naučit se techniku, práci s únavou, dlouhodobou udržitelnost a vztah k tréninku tak, abych se mohl zlepšovat roky, ne jen pár měsíců.

Ten plán, který teď jedu, mi reálně přináší progres – technický, pocitový i postupně silový. Učím se kontrolovat ego, dodržovat RPE, pracovat pod únavou a chápat, jak tělo reaguje. To je pro mě teď důležitější než honit rychlá čísla.

Neberu to tak, že existuje jeden „správný“ plán pro všechny. Jen jsem si vědomě zvolil cestu, která mi dává smysl psychicky i dlouhodobě. Základy (hloubka dřepu, technika, regenerace) řeším a beru vážně.

Vážím si zkušeností lidí, kteří zvedli velké váhy, ale zároveň věřím, že ne každý musí jít úplně stejnou cestou, aby se stal silným a odolným. Pokud se ukáže, že budu potřebovat zjednodušit, udělám to. Teď ale vidím důvod pokračovat.

Díky všem, kteří radí v dobré víře.
MilanT

PříspěvekZaslal: út únor 03, 2026 7:24 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

A tohle jsou právě ty kecy. Snažíš se na to jít přes "chytrost", ale nemáš na to potřebnou praxi, přestože si myslíš, že máš. Všechny termíny které používáš těm nerozumíš a neumíš je správně vyhodnotit (RPE / práce s únavou / dlouhodobá udržitelnost - nevíš a nemáš ani tuchu co za tím je, přestože sis možná něco přečetl na internetu a na ChatGPT).

"Učím se kontrolovat ego, dodržovat RPE, pracovat pod únavou a chápat, jak tělo reaguje. To je pro mě teď důležitější než honit rychlá čísla."
"Mým cílem je naučit se techniku, práci s únavou, dlouhodobou udržitelnost"
"smysl psychicky i dlouhodobě." - to je jasné, že ti sedí psychicky PŘECEŇOVAT úsilí které vydáš a PŘECEŇOVAT únavu kterou z toho máš, to lze odvodit ze všech příspěvků.

Trénink nebude, není a nikdy nebyl o komfortu, kór na začátku a kór u lidí jako ty. V té chvíli je právě nutnost posouvat maximální hranice snesitelného komfortu nahoru. Ty ani jen nejvíš, co je to vydat maximum a to je 100% fakt, protože v případě, že bys byl, tak nestřílíš všemi možnými výrazy takové tuposti. A v případě, že bys odjel sérii do selhání, tak stále nevíš co je to vydat maximum. A v případě že to budeš dělat rok, tak stále nevíš co je to vydat maximum. A to je ta krása lidského těla :) (a zase: žádný bullshit jako pocitová únava "nervovky" z tvých lehkých sériích ale realita potvrzená vědou a tréninkem všech lidí, co budují dlouhodobě sílu i svaly)

A pro tělo neexistuje trénink, ale krizová situace po které následuje stimul pro zesílení aby tělo přežilo. A to nejsou jen ty svaly - to jsou i ty šlachy (které absolutně nevíš jak fungují, jak zesilují, jinak bys nikdy nenapsal, že powerlifter je má slabé).

Ty se to snažíš obejít - jde ti o to "hacknout", vymluvit se na adaptace a únavy (které opět nevíš, jak fungují, ale dáváš svým subjektivním pocitům a nesouvisle přečtené teorie vyšší váhu než lidem, kteří reálně daný program vytvořili, kteří mají výsledky co chceš, kteří mají sílu,svaly, vytrvalost i ve vyšším věku a oproti kterým jsi zatím v tréninku nula).

Mozek vždy chce jednodušší cestu a tvůj chce nejjednodušší cestu - bohužel s vidinou reálných výsledků které se nedostaví.

A já ti radím v maximálně dobré víře a až o tobě průměrný cvičenec s čistým svědomím bude moct říct, že jsi silný, odolný, dostatečně starý na to abys mohl o sobě říkat jsi uspěl ve cvičení pro dlouhověkost, máš dobrou techniku, máš dost svalů, dobrou vytrvalost, dobré GPP tak semnou budeš souhlasit.

Tobě se nelíbí můj projev a já to plně chápu, v dnešní době se to nenosí, lidi chtějí být slabý fyzicky i mentálně, chtějí mít dopamin z dobře (ne)odvedené práce, viz ten tvůj střižek o nějaké "pokoře". Já mám pokoru k lidem, co něco dokázali, k lidem ve kterých jde vidět dravost, touha po vítězství a chtíč se k výsledkům fakt dostat, k lidem kteří více dělají než mluvím a k lidem, u kterých hlava a nějaká slabá, pochmouraná psychika není faktor.

A přijde ti tento text arogantní? Já doufám že jo a velmi - protože mně taky přišel, když mi ho v jiné podobě sázeli ostatní, když mi tohle říkali lidi nejen ve cvičení (kde jsem teda měl dravost už od začátku, ale teoretických informací absolutně irelevantních pro mojí praxi až navrch, taky jsem byl samozvaný expert na problematiku tréninku jakmile jsem nahodil na osu dohromady celých 40kilo) ale i v jiných oborech (projekty IT,...), kde jsem takovou reálnou dravost, "ta skončila jen u chlapských řeči", neměl vůbec. A kde bych byl kdybych neřešil pocity, únavy a neprokrastinoval. Úplně jinde - a tohle jsem se snažil hacknout "správnými typy" - ale ve výsledku jsem nebyl chlap ale sračka. A to se ti musí změnit v hlavě a nebo ne. A je to běh na hoodně dlouhou trať.

Na tvém tréninku není nic špatně a absolutně zesílíš, pokud za rok bude na čince o desítky kil víc. Ale svým přístupem si neděláš zrovna dobré prostředí pro budování takové skutečnosti jako je FYZICKÁ SÍLA a SVALOVÁ HMOTA a JAKÉHOKOLIV cíle kromě snahy stagnovat a být v komfortu.

To je můj poslední příspěvěk tu v tom logu - pokud z tohohle nepochopíš o co tu jde, tak na to NEMÁŠ, nikdy nebudeš mít žádné velké výsledky V NIČEM a pokaždé skončíš pouze u spousty TEORIE, žádné praxe. Pokud se mýlím, tak si rád vysypu za rok při pohlédnutí na tvé výsledky popel na hlavu, a začnu též cvičit s nízkým nasazením, mizivou motivací, přehnanou obavou a s odbornými termíny si budu pohazovat jako s panďulákama, aby to pro neangažovaného znělo chytře a komplexně. A v případě že půjdu odházet sníh, tak nevynechám jen jeden cvik, ale rovnou celý měsíční plán, aby se mi zadaptovaly vazy.
caukymnauky

PříspěvekZaslal: út únor 03, 2026 9:02 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

krteček11 napsal:
PRO VŠECHNY:
Chápu, odkud vaše rady jdou, a beru je. Vím, že jednodušší lineární plán by mi teď pravděpodobně taky fungoval a že při mých vahách nejsou sofistikované metody nutnost.

Jen bych chtěl vysvětlit jednu věc, aby bylo jasno: můj cíl není jen co nejrychleji přidávat kotouče. Mým cílem je naučit se techniku, práci s únavou, dlouhodobou udržitelnost a vztah k tréninku tak, abych se mohl zlepšovat roky, ne jen pár měsíců.

Ten plán, který teď jedu, mi reálně přináší progres – technický, pocitový i postupně silový. Učím se kontrolovat ego, dodržovat RPE, pracovat pod únavou a chápat, jak tělo reaguje. To je pro mě teď důležitější než honit rychlá čísla.

Neberu to tak, že existuje jeden „správný“ plán pro všechny. Jen jsem si vědomě zvolil cestu, která mi dává smysl psychicky i dlouhodobě. Základy (hloubka dřepu, technika, regenerace) řeším a beru vážně.

Vážím si zkušeností lidí, kteří zvedli velké váhy, ale zároveň věřím, že ne každý musí jít úplně stejnou cestou, aby se stal silným a odolným. Pokud se ukáže, že budu potřebovat zjednodušit, udělám to. Teď ale vidím důvod pokračovat.

rozepis ty serie!
krteček11

PříspěvekZaslal: čt únor 05, 2026 4:05 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

caukymnauky napsal:
krteček11 napsal:
PRO VŠECHNY:

rozepis ty serie!

Jasně.

Ten trénink je celý hodně "Boris Sheiko styl" - hodně objemu, submaximální váhy, zaměření na techniku, únavu a pracovní kapacitu. Jak říkám už asi po sté, jeho primárním cílem nejsou váhy, je pro velké začátečníky. I sám Boris to opakovaně říkal, že pro začátečníky je potřeba objem a technika, ne přímo maximální síla.

Když dám příklad:

5 x (2, 4, 6)

To znamená: v závorce jsou jednotlivá opakování, dohromady tedy 15 sérií . V první vlně je rpe velmi nízké, prakticky rozehřátí. Ve druhé nízké. Ve třetí už práce, ale stále lehká: Ve čtvrté už je rpe okolo 7, spíše 7.5. A v páté je nejvyšší rpe - 8. Nejvyšší rpe je vždycky v sérii s nejvyšším počtem opakování, v tomhle příkladě v 6 opakováních. Takže cílovému rpe se člověk stále více blíží, poslední vlna už se kolem toho motá celá.
caukymnauky

PříspěvekZaslal: čt únor 05, 2026 6:44 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

dobre, takze napriklad takto?

2x60
4x60
6x60

2x65
4x65
6x65

2x70
4x70
6x70

2x75
4x75
6x75

2x80
4x80
6x80 [%]

za predpokladu, ze 80 % je vaha pro 8 opakovani, takze 6 op. je RPE8

?
krteček11

PříspěvekZaslal: čt únor 05, 2026 6:45 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

caukymnauky napsal:
dobre, takze napriklad takto?

2x60
4x60
6x60

2x65
4x65
6x65

2x70
4x70
6x70

2x75
4x75
6x75

2x80
4x80
6x80 [%]

za predpokladu, ze 80 % je vaha pro 8 opakovani, takze 6 op. je RPE8

?

Jo jo, zhruba nějak tak 👍
caukymnauky

PříspěvekZaslal: čt únor 05, 2026 10:36 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

okok, no ja to nestudoval, tak nevim - ale myslel jsem, ze to ma potom byt vsechno s konstantni vahou (ten psany pocet serii, ktery se v prubehu casu zvysuje), ne teda?
krteček11

PříspěvekZaslal: pá únor 06, 2026 4:14 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Dnešní trénink /// RPE 6

dřepy

3 x (2, 4, 6) - top set: 50 kg, rpe6

bench

3 x (2, 4, 6) - top set: 45 kg, rpe6

mrtvoly

3 x (2, 4, 6) - top set: 72 kg, rpe6

-----------------------------------------------
Dneska všechno lehoučké, máme předposlední trénink před závěrečným testem cyklu.
krteček11

PříspěvekZaslal: pá únor 06, 2026 4:19 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

caukymnauky napsal:
okok, no ja to nestudoval, tak nevim - ale myslel jsem, ze to ma potom byt vsechno s konstantni vahou (ten psany pocet serii, ktery se v prubehu casu zvysuje), ne teda?

ne ne, naopak rpe se má během vln měnit a nesmí být pořád stejné. cílové rpe daného týdne má být pouze v jedné sérii s nejvyšším počtem opakování v poslední vlně. ne jinak. ostatní série se tomu rpe jenom přibližují.
krteček11

PříspěvekZaslal: pá únor 13, 2026 8:49 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Dnešní trénink

Bench press / 6x4 / 60 kg / intenzita 70%

Bench press s úzkým úchopem / 4x6 / 40 kg / intenzita 60%

Přítahy v předklonu / 4x8 / 26 kg / intenzita 60%

Farmářský chod / 2x trasa / 25 kg / intenzita 70%

-------------------------------------------------------------------------
Z dnešního tréninku super pocit. Všechno šlo jak má a mělo.

Začínám nový tréninkový program, který jsem si sám sestavil na základě inspirací a zdlouhavých čtení a prohlížení programů starých sovětských škol, jako je příkladně Boris Sheiko.

Opět, na základě principů těchto škol, je trénink sestaven tak, aby mi upevnil techniku, zajistil sílu, dlouhodobý základ, zdraví, funkční sílu a zodolnění celého těla a šlach a vazů.

Trénikový program je složen z dohromady 16 týdnů, rozdělen na 3 fáze, samozřejmě s postupným nárůstem ať už objemu, intenzity, váhy či všeho naráz.

Pro všechny hnidopichy není plán primárně určen pro maximální sílu ani maximální váhy - tyto cíle ZATÍM pro mě ve fázi začátečníka nejsou podstatné.

Přikládám foto POUZE fáze 1:

Naposledy upravil krteček11 dne út únor 17, 2026 7:15 pm, celkově upraveno 1 krát
krteček11

PříspěvekZaslal: so únor 14, 2026 4:22 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Dnešní trénink

Dřep / 6x3 / 50 kg / intenzita 50%

Tlaky nad hlavu / 4x6 / 22 kg / intenzita 60%

Držení kettlebellu dnem vzhůru / 3x20 sekund / 10 kg / intenzita 80%

Mobilita

---------------------------------------------------
Poznámky:
Všechno super.
Technika u dřepu už se upevňuje. Můj stálý problém příliš prohnutých beder a špatné mobility už řeším a zatím řekl bych úspěšně.
Není co víc dodat. Lehká sobota.

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - Dlážův osobní tréninkový log - ODOLNOST, VITALITA A SÍLA Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Další
Rychle na stránku:

Přejdi na: