Dřepy spoko, jen technika občas trošičku pokulhávala
musíš s tím hloubš, pak to bude i lépe fungovat
Totiž od nejmenované osoby jsem dostal doporučeno, že mám jít pokud možno přesně jenom do 90 stupňů s podlahou, že pak už je to prý ubírá na síle a nohy přestanou být aktivně zapojené... tak nevím. každopádně díky za radu, možná o pár cenťáčků to posunu
to jsou takove premoudrele reci - nesoustred se na to, abys zapojil "nohy", soustred se na to, abys ten pohyb celkove vykonal spravne (samozrejme nohy u toho zapojis i tak hodne)
coz znamena zapojeni i zadku, hamstringu, vzprimovacu atd. - snazit se neco takto "izolovat" je cesta do pekel, ten pohyb je komplexni (navic kdyz to udelas spravne, tak se vic zlepsis a ty nohy dostanou stejne vetsi zatez)
maximalne si pak muzes hrat s high/low bar atd., az to bude mit vic najete
to ale nevypadá na paralel resp. soutěžní dřep a to bych viděl jako minimální hloubku, kterou trénovat - samozřejmě záleží, jaké máš boty, s vyšší patou se dřepuje lépe, nemusíš hluboký pokud nechceš/nemáš na to mobilitu a už vůbec, pokud se ti kulatí spodní záda (butt wink), ale spíše bych se řídil pocitem - pokud si nejsem jistý, že chodím na paralel, tak raději o trochu níž a nakonec pak na videu zjistím, že je to tak akorát :)
ze mám jít pokud možno přesně jenom do 90 stupňů s podlahou, že pak už je to prý ubírá na síle a nohy přestanou být aktivně zapojené
Však logicky, ak si drepnem úplne dole a snažím sa z toho postaviť - ako môžu byť nohy "neaktívne"? Veď ak by nepracovali, tak sa ani nepohnem a ostanem dole. Na sile to uberá možno v absolútnych číslach - stvrtdrep s 200kg je asi ľahší, než ass to grass so 180kg. Ktorý zdvih je ale reálne náročnejší? Veď touto logikou by som mohol aj benč chodiť len 30cm nad hrudník, mŕtvy ťah len od kolien atď atď.
coz znamena zapojeni i zadku, hamstringu, vzprimovacu
Hamstring zapojis u drepu asi tak jako triceps u shybu, ale jinak 100% souhlasim
Krteček: Ta nejmenovaná osoba nemá tucha. Na síle nikdy delší rozsah neubírá. To, že na polodřep zvedneš víc než na celý dřep neznamená, že delší rozsah ubírá sílu. Je to způsobeno tím, že vynecháš fázi která je nejtěžší a má největší moment - tedy zvedáš vlastně větší váhu ale pro tělo je to jednodušší (páka).
Samozřejmě, může mít význam dělat i čtvrt dřepy, nějaké těžké overloady, dosedy a podobně (třeba pro sprinterské či strongman tréninky) ale základ vždy bude tvořit silový trénink trénujicí partie v plném rozsahu pohybu. A i v případě, že bys něco takového chtěl specificky cvičit, má to smysl až dřepneš mezi 2 až 3x BW.
Do té doby bych se snažil budovat ten rozsah pohybu co největší to půjde (bez buttwinku). Šel bych alespoň do paralelu - ať je to nějak standardizované a v případě že chceš (a myslím si, že je to velmi vhodné pro "dlouhověkost" :D :D), tak zkoušet jít i hlouběji, strečovat nebo pokud by to nešlo, tak využívat vzpěračské boty nebo i dřepy s podloženými paty (toto bych doporučil až úplně nakonec, spíš jako doplněk jak se dá ještě ten klasický dřep zesílit nebo jak specificky zacílit ty svaly více) - hodně se to démonizuje, že je to špatné na kolena, za mě toto rčení je totální výmol, rozumný objem, rozumná progrese a bude to mít spíše opačný výsledek.
K technice:
Přijde mi, že jdeš ze stojanu nezpevněný a když to odebíráš z něj, že máš nohy moc vepředu a 100% vertikální torso - dokázal bych si představit, že naložit tam těžší váhu, je schopno tě to rozhodit, ale to může být jen úhel a moje domněnka. A ty kroky do pozice - snaž se je udělat silově a mít v tom groove, 1-2 kroky dozádu, pevná pozice a jedeš.
A mám otázku - jak se zpevnuješ a nadychuješ u toho dřepu? Přijde mi že ty záda máš v silné extenzi a snažíš se jí mít čím dál větší - čim jdeš dolu - než že bys držel záda v neutrálu, pevný nadech v břiše. Nemusí to být nutně špatně - např. u čelního dřepu se to ani moc jinak nedá, u zadního dřepu máš možnosti na výběr.
A jinak progres super, hlavně zapisuj dál a váhy se svalama se budou navyšovat a technika taky. A klidně natoč i ty další cviky - farmáře, zercher holdy, tlaky nad hlavu, benče, tahy
Hamstring zapojis u drepu asi tak jako triceps u shybu, ale jinak 100% souhlasim
Krteček: Ta nejmenovaná osoba nemá tucha. Na síle nikdy delší rozsah neubírá. To, že na polodřep zvedneš víc než na celý dřep neznamená, že delší rozsah ubírá sílu. Je to způsobeno tím, že vynecháš fázi která je nejtěžší a má největší moment - tedy zvedáš vlastně větší váhu ale pro tělo je to jednodušší (páka).
Samozřejmě, může mít význam dělat i čtvrt dřepy, nějaké těžké overloady, dosedy a podobně (třeba pro sprinterské či strongman tréninky) ale základ vždy bude tvořit silový trénink trénujicí partie v plném rozsahu pohybu. A i v případě, že bys něco takového chtěl specificky cvičit, má to smysl až dřepneš mezi 2 až 3x BW.
Do té doby bych se snažil budovat ten rozsah pohybu co největší to půjde (bez buttwinku). Šel bych alespoň do paralelu - ať je to nějak standardizované a v případě že chceš (a myslím si, že je to velmi vhodné pro "dlouhověkost" :D :D), tak zkoušet jít i hlouběji, strečovat nebo pokud by to nešlo, tak využívat vzpěračské boty nebo i dřepy s podloženými paty (toto bych doporučil až úplně nakonec, spíš jako doplněk jak se dá ještě ten klasický dřep zesílit nebo jak specificky zacílit ty svaly více) - hodně se to démonizuje, že je to špatné na kolena, za mě toto rčení je totální výmol, rozumný objem, rozumná progrese a bude to mít spíše opačný výsledek.
K technice:
Přijde mi, že jdeš ze stojanu nezpevněný a když to odebíráš z něj, že máš nohy moc vepředu a 100% vertikální torso - dokázal bych si představit, že naložit tam těžší váhu, je schopno tě to rozhodit, ale to může být jen úhel a moje domněnka. A ty kroky do pozice - snaž se je udělat silově a mít v tom groove, 1-2 kroky dozádu, pevná pozice a jedeš.
A mám otázku - jak se zpevnuješ a nadychuješ u toho dřepu? Přijde mi že ty záda máš v silné extenzi a snažíš se jí mít čím dál větší - čim jdeš dolu - než že bys držel záda v neutrálu, pevný nadech v břiše. Nemusí to být nutně špatně - např. u čelního dřepu se to ani moc jinak nedá, u zadního dřepu máš možnosti na výběr.
A jinak progres super, hlavně zapisuj dál a váhy se svalama se budou navyšovat a technika taky. A klidně natoč i ty další cviky - farmáře, zercher holdy, tlaky nad hlavu, benče, tahy
Díky moc za rady.
Totiž já na plnohodnotný hluboký dřep podle mě prostě nemám mobilitu a tělo (a ne že bych si to myslel z plezíru, prostě už docela dlouho jedu i mobilitu a snažím se nebýt zkrácený, cvičit co se týče mobility převážně ty nohy, kyčle, lýtka atd.). Ať se snažím sebevíc, při hlubokém dřepu mám buď extrémní butt wink, nebo už prostě musím jít zádama dopředu, jedno nebo druhé, a ani jedno se mi nelíbí.
K technice: Myslím, že odebírání ze stojanu popravdě dělá ten úhel, kamera míří ze spoda a za zadu, mírně ze strany, dělá to hodně, sám jsem si to porovnal s pokusy. u toho odebírání se snažím být hlavně celý zpevněný, nádech do břicha a zpevnění středu těla ještě před odebráním, po odebrání mírně povolím, ale pořád dýchám do břicha jdu stabilně dozadu, asi tři kroky (ano, mohl bych dát míň jak říkáš). když se zastavím, znova si dám "oddych", opět celé zpevnění, nádech do břicha, zpevnění středu těla, nádech prosti bránici, do celého objemu břicha, do všech stran, a tak to držím. dělám jeden nádech = jedno opáčko, učili mě to tak a vyhovuje mi to.
A ty záda v extenzi při spouštění dolů dělá podle mě docela hodně opět ten úhel, ale je i pravda, že je to asi trošku moc. (na druhou stranu po těch dřepech se cítím perfektně, že bych někde cítil bolest, píchání, vyšší zátěž atak, to ne) horší je, že nevím co s tím. když držím záda v neutrálu, nemám na to prostě mobilitu, okamžitě to nedávají chodidla a hýždě, přepadávám dozadu. Hold asi budu muset na mobilitě máknout ještě víc...
Jinak přestože na mé úrovni asi ještě nemá moc smysl to řešit, snažím se jet high bar, vždycky high bar, už i kvůli mým cílům mi to pro mě připadá smysluplnější.
to ale nevypadá na paralel resp. soutěžní dřep a to bych viděl jako minimální hloubku, kterou trénovat - samozřejmě záleží, jaké máš boty, s vyšší patou se dřepuje lépe, nemusíš hluboký pokud nechceš/nemáš na to mobilitu a už vůbec, pokud se ti kulatí spodní záda (butt wink), ale spíše bych se řídil pocitem - pokud si nejsem jistý, že chodím na paralel, tak raději o trochu níž a nakonec pak na videu zjistím, že je to tak akorát :)
Jak už jsem psal Milanovi, hodně vám to zkresluje ta kamera, ten úhel, ve skutečnosti to není až tak poloviční dřep, tím jsem si jistej. a co se týče toho pocitu, s tím se naprosto ztotožňuju - tenhle styl mi vyhovuje a jak už jsem opět psal někde, na víc už prostě podle mě nemám mobilitu a stavbu těla.
-----------------------------------------------
Poznámky:
Jestli máte záchvaty smíchu u porovnávání váhy u dřepu a benče, pak je máte naprosto oprávněně. Normálně samozřejmě na dřepy dávám více než na bench, zvláště u stejného rpe, nicméně jsme v pátém týdnu, prakticky se blížíme do finále, do nejtěžší části cyklu, a já prožívám "druhou krizi" (trošku s přeháněním). Nohy se teď sakra adaptují a jsou docela dost unavené, proto jsem dneska musel ubrat váhu na čince, aby to zůstalo rpe 7. Plán zatím probíhá přesně tak jak má; teď, v týdnu 5, už nastává celkem slušná únava, a pod tou se cvičí až do konce týdnu 6, kde je dokonce rpe 8. tím nastává ta adaptace a ta "silová kapacita". v týdnu 7 pak je oddych, rpe 6 a málo vln, v týdnu 8 test. buduju si teď přesně to, co chci: dlouhodobý základ a schopnost cvičit pod únavou, v neideálních podmínkách. tím, že takto cvičím, zatěžuju šlachy dlouho a submaximálně, ne krátce a brutálně. a jak říkají moji oblíbení sovětští cvičenci: "kolik zvednu a jak to zvednu, když jsem unavený?" zatímco západní pohledy: "kolik zvednu a jak zvednu, když jsem fresh?" (řečeno velice volně).
Nicméně bench mě dnes hodně uspokojil; 55 kg celkem v pohodě na 6 opáček na rpe 7, s tím jsem spokojen, došlo k progresu a technika se usazuje, pevnost a stabilita se zlepšuje.
Mrtvé tahy v pohodě, tam pořád progres není, ale podle mě ty potřebují svůj čas a taky dost možná i lepší přístup z mé strany, s těma se ještě pořád trošku peru. Jinak všechno v poho.
Jak už jsem psal Milanovi, hodně vám to zkresluje ta kamera, ten úhel, ve skutečnosti to není až tak poloviční dřep, tím jsem si jistej. a co se týče toho pocitu, s tím se naprosto ztotožňuju - tenhle styl mi vyhovuje a jak už jsem opět psal někde, na víc už prostě podle mě nemám mobilitu a stavbu těla.
No nevim jak u shybu (mam skoro nulove zkusenosti, jednou jsem dal 10 shybu a to jeste pri 80 kg, jinak ani ranu) - i kdyz tam podle teorie "ma" pracovat dlouha hlava tricepsu jako adduktor paze (coz mozna trosku v uplne horni pozici?)
Nicmene u drepu, cim vice jdes do predklonu (tj. posouvas se smerem ke good morningu), tak tam ten hamstring se zapoji vic prece...
---------------------------------------------
Dneska jsem jel hodně "zlehka". Dal jsem jenom dvě třetiny tréninku a vyřadil jsem mrtvé tahy. Důvod je prostý: nastala špatné konstelace hvězd a já už dva dny cítím tlak na čele. Zatím nepanikařím a nemám důvod si myslet, že je to zánět dutin, který by mě kvůli antibiotikům znova odrovnal na dva týdny a cyklus by byl v hajzlu. Vzhledem k tomu, že zatím nedochází k zhoršení bolesti a že činím všechno pro to, abych to nedostal (výplachy, inhalace, kapičky...), věřím a doufám ve zdárný konec.
Toť ke dnešku. Uzavřeli jsme týden 5. Příští týden nás čeká navýšení rpe na 8 a přidání jedné vlny , tedy dohromady 5 vln na cvik. Bude to nářez.
-------------------------------------------------
Začínáme nejtěžší část celého cyklu. Dřepy těžké jak sviňa, únava, nechtíč, tělu se nechtělo, ale zatím cyklus dělá přesně to, co od něj chceme - učí nás pracovat pod únavou. Benč v pohodě. Mrtvoly taky v pohodě, ale jsou pro mě teď hodně těžké. Zaprvé jsem změnil úchop ze střídavého na nadhmat, což je nezvyk a menší síla zvláště se slabým úchopem, a taky jedu bez pásku.
Tréninkový cyklus už začíná ukazovat výsledky; cítím se celkově líp, cítím se pevnější, odolnější, silnější, a dokonce i trošičku větší (a to ne jen subjektivně, ale i dle okolí), takže super.
Teď musíme vydržet tento týden, potlačovat ego jako dosud a vydržet to.
Naposledy upravil krteček11 dne čt leden 29, 2026 3:53 pm, celkově upraveno 1 krát
Pekné ťahy/tlaky i tie drepy sú celkovo solídne (keď pridáš 5-10 cm).
Pozor na ryby, heh.
_________________ "I guess he’s taking Hunt to Takedown City, where the pain is free and the hits are plenty."
On to Turakam nemyslí zle, občas jsou ty jeho poznámky na ránu, ale většinou jsou dost na místě. To je takový náš Dr. House
"Conor Bless"
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru