radí ti dobře,zatínání popsal odborně,ale to mě fascinovalo na tobě už v rozcvičovně
v Krnově.dělalo na mě dojem,že je to účelné,líbila se mi ta DYNAMIKA v konečné fázi dřepu. Ale mě to fakt v posilce zkoušet nešlo,kolena nahoře řvala jak na diskotéce...
... furt teda nevím, co já tak zatínám co ostatní nee ??
jen si teda ze mne dělají srandu, že úplně na konci mám tendenci povyskočit, což bude asi zpomalená reakce - když nejde pořádně zabrat dole, dělám, že makám aspoň nahoře :) ... ale to asi nemáte na mysli ?
... jo a kvadriceps ještě najdu, jen nevím, kde mám horní úvrať :D
Podle mě zatím nejhezčí technika, kterou jsem u tebe u dřepů viděl a není to kvůli pohledu zezadu. Sice ten úhel videa není optimální na posouzení, ale aspoň to vypadá pěkně. :)
Předklon u dřepu je tím větší, čím víc si člověk sedá dozadu a čím má činku položenou níž na zádech. Dojde k většímu zapojení zadku, hamstringů a spodních zad a dá se zvednout větší váha, proto jej používají hlavně powerlifteři. Pokud dáš činku ještě níž na záda, tak to jedině povede k většímu předklonu, takže pokud ho chceš redukovat, tak bych tohle rozhodně nedoporučoval. Vyzkoušej a uvidíš.
Pokud chceš redukovat předklon, tak musíš používat vzpěračskej dřep. Tzn. činku vysoko na trapézech a nesedat tak dozadu. Kolena ti půjdou víc dopředu, zapojíš mnohem víc kvadricepsy, omezíš práci zad a zvedneš menší váhu. Kolena dostanou víc pokouřit.
Rozšiřování postoje pomáhá v tom, že si člověk nesedá tolik dozadu, takže se míň předklání, ale zase se tam víc přenaší zatížení na kyčle a dost záleží na flexibilitě, kterou já třeba mám dost mizernou, takže nějaký sumo dřepy si ani nedovedu předtsavit a připadají mi dost nepřirozený. Jako optimalní šířku beru cca +- šířka ramen, spíš lehce širší.
Konečně ti kolena nešla tak šíleněk sobě, teda alespoň z videa to není poznat. Ten dřep je takovej hybrid mezi vzpěračským a lifterským v tom smyslu, že se snažíš šetřit kolena i záda, alespoň podle mě teda. Jak jsem psal, podle mě zatím tvoje nejhezčí dřepy.
_________________ Non-functional hypertrophy (sarcoplasmic hypertrophy) doesn’t lead to an improvement in the capacity to produce force, but it does lead to added body weight (thus you have to carry more weight without having more strength).
ono totiž, ne každý může dělat tzv vpěračský dřep tj. s činkou vysoko na trapézech a nepředklánět se u toho. Jak jsem sám zjistil, zkrácenost partií nehraje moc významnou roli. Významnou roli totiž hraje poměr délky holeně, stehení kosti a délky trupu. Čistě z kinematického hlediska, když má člověk dlouhá stehna tak se prostě musí předklonit když dřepuje, jinak by spadl dozadu, a to může strečovat jak chce. A jediný způsob jak to člověk s dlouhými stehny může obejít, když se chce přiblížit dřepu s rovnými zády (myslím tím se zády co nejvíc kolmo k podlaze) je ještě víc rozšířit postoj a tím pádem sednout si zadkem jakoby mezi stehna, a to už pak začíná být otázka kyčlí, jak bylo psáno výše (ještě je druhá možnost mít podpatek nebo podložku pod patama). Všiml jsem si, že Terry Hollands dřepuje tak jak tady píšu - s docela širokým postojem a má u toho celkem rovná záda, a to přitom měří přes dva metry.
e-witch: ked chces mat vykony ako trojbojar, uc sa od trojbojarov Existuje tajny powerliftersky trik, ktory dokaze zlepsit tvoju techniku aj vykon prakticky za sekundu....nastastie rebel Tom K. ho ako prvy ukazal verejnosti, ide o techniku nazvanu " trojbojársky sťah " (alebo aj "Tomov manever")....tu ho Tom predvádza (viď 44. sek. a nasl.): target="_blank" class="postlink">
No ty ho musis urobit uz na zaciatku serie.....
Jo, a natoc toooooo
Tady je celkem pěkně popsaný to, co jsem chtěl říct:
Terry Hollands na videu nedělá nijak zlášť hluboký dřepy, takže to bych neřešil.
Víc než na výšce, záleží na pákových poměrech a flexibilitě. Pokud má někdo krátký nohy a dlouhej trup, tak bude dřepovat vzpřímeněji než někdo, kdo má dlouhý nohy a krátkej trup.
Když si někdo dává pod paty podložky, tak tím redukuje špatnou pohyblivost kotníků, kolena jdou víc dopředu a trup je tak vzpřímenější (vím o čem mluvím, protože mám z basketu za nějakých 20 let kotníky taky pěkně zatuhlý).
_________________ Non-functional hypertrophy (sarcoplasmic hypertrophy) doesn’t lead to an improvement in the capacity to produce force, but it does lead to added body weight (thus you have to carry more weight without having more strength).
e-witch: ked chces mat vykony ako trojbojar, uc sa od trojbojarov Existuje tajny powerliftersky trik, ktory dokaze zlepsit tvoju techniku aj vykon prakticky za sekundu....nastastie rebel Tom K. ho ako prvy ukazal verejnosti, ide o techniku nazvanu " trojbojársky sťah " (alebo aj "Tomov manever")....tu ho Tom predvádza (viď 44. sek. a nasl.): target="_blank" class="postlink">
No ty ho musis urobit uz na zaciatku serie.....
Jo, a natoc toooooo
Ahola ty vole! To musím někam zazálohovat!
EDIT: zrovna nedávno jsem si říkal, že to video smažu, abych nepohoršoval své okolí, ale teď už ho tu musím nechat!
jinak díky moc za rady, předklon mi vadí hlavně kvůli hloubce, ze které mám, oproti způsobu, kterým jsem dřepovala dřív, poněkud rozpačitý pocit
... asi se na vahách kolem 50kg pozdržím (od 60ti nahoru mám tendenci se u toho různě kroutit) a budu zkoušet nějaké ty manévry (s dovolením v teplákách, mám od šéfa zakázané byť jen kraťasy :D)
Variantu si už musíš vybrat podle toho, co chceš.
Hloubka na trojboj je dobrá. Pokud chceš zvednout ještě trochu výkon, tak můžeš dát činku níž, čímž to půjde ještě víc do překlonu a zapojíš víc záda, hamstringy a zadek, ale podle mě se ti bude do hloubky dostávat ještě hůř a budeš z toho mít malinko horší pocit.
Pokud chceš jít do větší hloubky, tak budeš muset dřepovat víc přes kolena a jít s něma víc dopředu. Klesne ti výkon, ale zase je to technika využitelnější pro vzpírání. Kolena budou víc křičet.
Nebo můžeš zvolit variantu, která bude pro tělo nejšetrnější.
Ikdyž jsem to sám napsal, tak nevím, proč se říká šířka postoje vůči ramenům, když je to logičtější vůči kyčlím. Já bych do nějakých extra širokých postojů nechodil, obvzlášť, když máš s kyčlema problém (y).
... vzpírání je minulost ... a techniku musím přizpůsobit spíš dresu, který mě vlastně těsně před mčr donutil narychlo a radikálně změnit způsob provedení (naštěstí:),
s koleny dopředu a úzkým postojem mě prostě nepustil ... a i tak jsem měla všechny pokusy dost hraniční
spíš pořád přemýšlím, co za problém mě nutí k tomu kroucení se do boku s větší váhou, nohy mi pak začínají zabírat dost nevyrovnaně ... kámen úrazu asi nemusí být přímo v nich, ale ve středu těla, ... teď teprv, když jsem v klidu a víc se na všechno soustředím, cítím jak mám dodělané záda - i když mě nebolí
To jsou teda blbosti tady.
1. Vem si poměr stehna / trup
2. Nakresli si to ve formě „blesku S“ z boku
3. Osa činky musí být ve dřepu vždy nad patou
= z toho vyplývá
Čím delší máš stehna v poměru k trupu, tím větší předklon trupu budeš mít, abys zůstala v úzkém postoji s činkou nad patama
Musíš tedy „zkrátit stehna“ při pohledu z boku
To uděláš tím, že rozšíříš postoj a vytočíš kolena do stran
Výsledek = Narovná ti to záda a poskládáš stehna pod sebe do hloubky a budeš využívat ke dřepu prdel a zadní stehna, nikoliv jen kvadricepsy a spodní záda = zvedneš víc. A navíc je to technika do supportu dresu
Podívej se na videa norské reprezentace. Mají tam naprosto předpisové techniky.
Edit: je docela možné, že tahle juniorka má podobné páky jak ty. Podívej se na její postoj při dřepu. Není superširoká spíše užší, ale pracuje s dresem naprosto předpisově
... dík :), viděla jsem ... ale když jako já nevíš, na co se zaměřit a čeho si konkrétně všímat, můžeš na to koukat jak chceš a přijdeš maximálně na to, že jsou tam naši nakladači :D
edit: já myslela toto
RaptorMira napsal:
Edit: je docela možné, že tahle juniorka má podobné páky jak ty. Podívej se na její postoj při dřepu. Není superširoká spíše užší, ale pracuje s dresem naprosto předpisově
jo, dobrý jak se tam dík postoji dostane v ose, vzpřímená, tak ji to neláme dopředu a příjde mi to efektivní ... pokud už nedostanu nohy dál od sebe, zaměřím se aspoň na vytočení kolen ať si tam udělám trochu místo
Míra: Jestli ty blbosti byly na mě, tak jsem výš psal to, co ty. (Víc než na výšce, záleží na pákových poměrech a flexibilitě. Pokud má někdo krátký nohy a dlouhej trup, tak bude dřepovat vzpřímeněji než někdo, kdo má dlouhý nohy a krátkej trup.)
Stejně tak je pravda, že pokud dá činku níž, tak se víc předkloní, takže bych rád věděl, co to bylo za blbosti. ??
Dál jsem se ptal jestli to je kvůli vzpírání nebo liftu, protože vzpěrači potřebují jít do větší hloubky než lifteři, takže tomu je samozřejmě uzpůsobená technika. Tipuju, že velká většina vzpěračů dělá hlubší dřepy než lifteři nebo snad ne?
Technika do dresů bude samozřejmě jiná a do toho nekecám, protože jsem to na sobě v životě neměl. Ale řekl bych, že z biomechanickýho hlediska se v něm dá dělat víc zhovadilostí pro zvednutí vyšší váhy než bez něj a celkem často píšete, že byste bez něj byly víc zramovaní než s ním. Čím to asi bude?
nečil se,on to tak nemyslel.
Dres chrání,v podstatě i "zapruží",takže vyšší výkony,ale nemyslím,že by se v tom dalo příliš
blbnout,je to i o 1-2 čísla menší než je velikost závodníka,musí se v tom naučit dýchat,nepřodřepnou v tom ani tréninkovou váhu,často je nutné tzv. "trefit dráhu", k tomu navíc ta zaškrcená kolena... pak to z nich stáhnou,odřeniny,podlitiny...bolest přichází postupně...
obdivuju je,já tohle nedokážu,takhle podstoupit úplně všechno a jet nadoraz .
_________________ jak to začalo,to vím,ale netuším,jak to skončí...
Když napíše blbosti, tak by taky mohl napsat, jak to myslel.
Já nepatřím k lidem, kteří říkají, že dres zvedá za člověka. Čím víc z něho člověk chce vytěžit, tak do něj určitě musí specifičtěji trénovat. To je snad jasný. Jenom mě vždycky dojímá, jak se spousta lidí oháhání tím, že to nedělá kvůli výkonu, ale kvůli zdraví, a pak si stežují na to, jak je těžký ho ovládnout, jaký z něho má podlitiny atd. To jedno. Já to beru a respektuju, takže na tohle téma nediskutuju.
Ano dřepovat s nohama vedle sebe je pro hloubku na houby a taky to nikomu nedoporučuju, ale nezdá se mi, že by e-witchka měla nějak úzkej postoj. Samozřejmě si může zaexperimentovat a použít variantu, kterou pro ni bude nejlepší. Ale já taky bral ohled na to, že si stěžuje na bolesti kyčle, čemuž širší postoj moc nepomůže. Navíc některý rozšiřování postojů, např.:
mi přijde už úsměvný a trochu parodie na dřep, ikdyž ta váha je samozřejmě šílená. A celkem si při téhle šířce postoje nedokážu představit hlubokej dřep, aniž by se jednalo o gymnastku. Ale pokud to podle nějakých pravidel stačí, tak budiž.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru