To je určitě ideální, ale v praxi je dobrá pomůcka právě to tlačení do pat. Hodně lidem to může pomoct s technikou.
_________________ Non-functional hypertrophy (sarcoplasmic hypertrophy) doesn’t lead to an improvement in the capacity to produce force, but it does lead to added body weight (thus you have to carry more weight without having more strength).
Je pravda, že u toho trochu cítím, že jsem jakoby předsunutý dopředu. Zkoušel jsem se stáhnout víc dozadu a i myslet na to tlačení pat do země, ale to jsem moc nedokázal.
Možná bude lepší pro pochopení napsat místo tlačení do pat, přenést váhu ze špiček na paty.
_________________ Non-functional hypertrophy (sarcoplasmic hypertrophy) doesn’t lead to an improvement in the capacity to produce force, but it does lead to added body weight (thus you have to carry more weight without having more strength).
Taky je třeba zdůraznit, že zkrácenej člověk (zejména hamstringy a spodní záda) se do ideální pozice pro start ani nedostane a už od začátku to pojede technicky špatně.
No já jsem s tím těžištěm vycházel hlavně z tohohle videa, který teda mně osobně zní dost rozumně. Tlačení do pat je určitě dobrá rada, ale podle mě to nemá úplně tak souvislost, nemusíte mít těžiště vzadu, ale můžete tlačit do pat.
Právě proto jsem to přeformuloval na přesunutí váhy na paty.
Na video kouknu zítra, Elliott mívá dobrý rady.
Mne se zda ze ti tam prdel jede az moc rychle nahoru a pak to tahas cely zadama... mne to dela taky a nevim co s tim
O tom ale byla právě původně řeč, jak to vyřešit Já vím, že to je špatně, ale problém je právě ten, že při cviku si to neuvědomuju, tak si to nemůžu ohlídat.
Máte hoši slabý podvozky :) To není technická chyba, ale svalová slabina.
Dneska som si akurat vsimol, ze:
- pri drepe na box som slabsi ked sadam dozadu ako ked sadam na box kolmo dole
- pri tahoch neudrzim zadok dole a cele to taham vzpriamovacmi
Mne se zda ze ti tam prdel jede az moc rychle nahoru a pak to tahas cely zadama... mne to dela taky a nevim co s tim
O tom ale byla právě původně řeč, jak to vyřešit Já vím, že to je špatně, ale problém je právě ten, že při cviku si to neuvědomuju, tak si to nemůžu ohlídat.
Máte hoši slabý podvozky :) To není technická chyba, ale svalová slabina.
Dneska som si akurat vsimol, ze:
- pri drepe na box som slabsi ked sadam dozadu ako ked sadam na box kolmo dole
- pri tahoch neudrzim zadok dole a cele to taham vzpriamovacmi
Dobre som vydedukoval, ze mam slaby zadok, vsak?
Správně, ale on to kolikrát nemusí být přímo slabý zadek, ale třeba jen nedostatečně aktivovaný při těchto cvikách. Tělo ho neumí sladit a zapojit do těchto pohybů. Proto je dobrý před tréninkem tahů a dřepu provést glute squeeze, viz. zde http://bretcontreras.com/5-things-you-should-do-everyday/ , udělat pár one leg hip thrustů a člověk je připraven na tahy, dřepy. Poté už budé správně zapojován a sám bude sílit. Ale občas neuškodí pár sérek těžkých hip thrustů. Pomůžou s lockoutem u deadliftu, ve spodní fázi ve dřepu, ve sprintu, a ochraně beder.
Taky jsem míval ten problém, teď už je prdel mou dominantou nejen vzhledem hehe :))
Ještě posílam pár názorných obrázku, při slabých kvadrech a hlavně zadku:
na box dřep se podívej na videa Simmonse - vychází to ze skoku do výšky... mně to hodně pomohlo.
Mrtvola mi také trvala než jsem se naučil držet prdel dole, ale tohle je základ, který jsem si už zautomatizoval zkus to všechno přenést na svůj tah. Je to hlavně o pocitu:
když se postavíš k čince, tak by měla být ve středu chodidel, chodidla mírně od sebe, zvedni prsty ze země, činku chytni na šířku ramen, ramena měj před činkou, hluboký nádech do spodního břicha a jakoby zadržet chcaní (to ti udrží spodní záda), zpevnit celé tělo včetně vršku zad a ramen, lokty se snaž nenásilně vytočit směrem k tělu, hrudník táhni nahoru a koukej mírně před sebe, zatlač do země ... když máš rinku v úrovni kolen, tak začni cpát kyčle vpřed.
Zkus to takhle postupně jak jsem to napsal a pak dej vědět
_________________ "The only person you need to worry about being better then is the person you were yesterday!"
Mike Jenkins
Možná bude lepší pro pochopení napsat místo tlačení do pat, přenést váhu ze špiček na paty.
Když nad tím tak přemýšlím, tak to bude u mě asi obecný problém u více cviků - např. u přítahů v předklonu registruju, že váhu mám přenesenou spíš na špičky, nebo i u legpress těžší váhu dotlačuju spíš špičkama.
Napadla mě taková blbost - mohlo by pomoct podložení špiček, čímž bych se vlastně trochu zaklonil dozadu a byl víc na patách? Nebo je to nesmysl?
Před každým tréninkem a občas i doma ve volném čase dělám "glute-bridge", ale ten zřejmě asi nemá takový účinek, aby to řešil.
tak nevim jestli moje pčíspěvky nejsou vidět...
zvedni prsty ze země a přenes váhu na 3 body - malíková hrana, kloub ukazováku a pata.
trénuj to tak, že zvedneš jednu nohu do vzduchu a ohneš ji v koleni o 90 stupňů, na druhé stojíš se zvedlými prsty a pomalu přivírej oči. Nesmíš pro balanc používat prsty
_________________ "The only person you need to worry about being better then is the person you were yesterday!"
Mike Jenkins
Tak ono mít váhu na špičkách v normálním životě není na škodu, člověk tak pošetří klouby, vzhledem k tomu, že váhu při dopadu absorbuje o to víc i do lýtek, než když by člověk dopadl, došlapoval na paty, to je jasný. Ale u té mrtvoly to může pomoct s technikou a zapojením správných svalů, respektive to víc tahat přes zadek a míň přes spodní záda a nepřepadávat s činkou dopředu.
Kotoučky pod špičky jsem si zkoušel, ale moc mi to nesedělo, ale někomy by to asi mohlo pomoct. Viděl jsem, že to někdo používá.
Glute bridge je vlastně varianta hip trustu, co tady doporučujou kluci výše.
Já osobně nedělám speciální cviky na zadek, protože si nemyslím, že bych je potřeboval. Jen si před těžší mrtvolou dám nějakou lehčí variantu nějakýho dřepu na rozhejbaní a "aktivování" spodku těla a jdu cvičit. Dřív to byl čelní dřep, teď bulharskej, kterej mi slouží v tomhle směru víc. Alespoň si to myslím.
tak nevim jestli moje pčíspěvky nejsou vidět...
zvedni prsty ze země a přenes váhu na 3 body - malíková hrana, kloub ukazováku a pata.
trénuj to tak, že zvedneš jednu nohu do vzduchu a ohneš ji v koleni o 90 stupňů, na druhé stojíš se zvedlými prsty a pomalu přivírej oči. Nesmíš pro balanc používat prsty
Jsou vidět a jsou to dobrý rady, ale podle mě je lepší neučit moc věcí zároveň, protože to může někomu dělat problém se soustředit na víc věcí zároveň.
Btw., je rozdíl mezi tím mít prdel dole a dole, což by někdo mohl špatně pochopit a cpát ji třeba někam pod paralel, což je podle mě u mrtvoly nesmysl.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru