A kdy se zacne menit power clean na squat clean (to premisteni co jezdi vzperaci na zavodech), az uz se polodrep do ktereho se chyta cinka blizi blizko k pozici drepu pod paralelou se zemi?
Az to budes mit tak tezky ze to nezaseknes, nebo to nedokazes tak vysoko vytahnout
Muscle - pohyb neychazi ze stredu tela ale z horni poloviny tela a neni treba dostat se pod cinku, cinka se vytahuje az nahoru na ramena
Power - pohyb vychazi z kycli, pod cinku je potreba se dostat ale jedna se jen o castecny drep, cinku neni potreba vytahnout az nahoru
Full - cinku je potreba vytahnout jen tak hodne aby se pod ni dalo posadit do ass to grass drepu
Clean&Militarypress - přemístění na ramena a výraz nad hlavu bez pomoci nohou
Clean&Pushpress - přemístění na ramena a výraz nad hlavu s lehkou pomocí (pokrčením)nohou
Clean&Jerk - přemístění na ramena a výraz nad hlavu s velkou pomocí nohou a podřepnutím pod činku (buď normální nebo split verze (vzpěračská))
From hang - z visu, činku před provedením držíme v rukou, buduje explozivní sílu zvětšující náhlé zrychlení v běhu
From blocks - z beden, činka je položená na bednách a rozhýbáváme ji z mrtvého bodu, buduje explozivní sílu zvětšující zrychlení ze startu, nejtěžší varianta
From floor - ze země, nejsnažší varianta vzhledem k nejdelší dráze pohybu než je potřeba dostat se pod činku, buduje použitelnou výbušnost nejméně vzhledem k silné první části liftu, vycházející z mrtvého tahu.
Prvni kategorie je tedy jak způsobem přemístíme, druhá je jakým způsobem vyrazíme a třetí je z jakého startu, zkombinováním pak dostaneme například: Power clean & pushpress from hang, což se zkráceně napíše jako Hang power clean&press
Muscle = silou... silové přemístění, trh silou
Power = přemístění/trh do polodřepu
Military press = tlak silou
Push press = výrazový tah - zde pohyb taktéž vychází především z nohou, snaha je je zapojit co nejvíce...
Jerk ´výraz jako takový - je technický, tedy do střihu, nebo do polodřepu (power jekr)
Hang - z visu - je nejjednodušší na naučení techniky, dá se dobře kontrolovat a hlídat činka u těla...
Z beden - je spousta vzpěračů (včetně mě), kteří dávají z beden více, než ze země... rozhodně bych neřekla, že je to nejtěžší... ba spíš naopak... na udržení korektní techniky i výkonu je nejvíce náročná varianta ze země, protože pro většinu lidí je největším problémem uhlídat zadek nízko, což u beden/visu odpadá....
Power clean muze byt i do napnutych nohou (napriklad kdyz je vaha dostatecne lehka).
Pro zacatecnika je nejtezsi naucit se clean z mrtve pozice, hang ani floor jim nedelaji takovy problem.
Pro zacatecnika je nejtezsi naucit se clean z mrtve pozice, hang ani floor jim nedelaji takovy problem.
Vedu hodiny vzpírání na crossfitu a věř mi, že zdaleka nejjednodušší je pro ně hang a rozhodně nejhůř dopadá ze země...
Bendy ma CF nemáme, ale mezi vzpěrači je to cvik oddechovka...
Ale Pavli co ty o tom můžeš vědět ?
_________________ "Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je, kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá, na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl."
Vedu hodiny vzpírání na crossfitu a věř mi, že zdaleka nejjednodušší je pro ně hang a rozhodně nejhůř dopadá ze země...
Bendy ma CF nemáme, ale mezi vzpěrači je to cvik oddechovka...
V pohodě, každý může mít zkušenost jinou, moje se sportovci (zejména atlety) je, že z flooru to už umí když přicházejí a hang a blocks jim dělá problémy. Pro mě osobně jsou bedny taky oddechovka.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru