Ranni beh pred jidlem

Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Ranni beh pred jidlem  Úvodní stránka -> Trénink -> Ranni beh pred jidlem
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Davesix

PříspěvekZaslal: po červen 10, 2013 12:10 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

eSko napsal:

ale pokud se někomu jedná hlavně o to, aby vyrýsoval, nebude lepší hledat spíše nějakou optimálnější cestu, která zajistí, že ve finále spálí více tuků při klidovém metabolismu, než se slepě zaměřit na počet spálených kalorií z tuků při samotné zátěž i? Na tohle byly provedeny studie (viz např. Magumiho link). Navíc pokud si chce člověk udržet svalovou hmotu nebo dokonce její množství zvětšovat, kardio nalačno nebude optimální a dlouhotrvající kardio v nějaké aerobní zóně tuplem, pokud je prováděno pravidelně.

Tím více efektivnějším kardiem máš na mysli co? Metodu HIIT?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Mick994

PříspěvekZaslal: po červen 10, 2013 12:19 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Jelikož mám prázdniny tak běhám skoro denně, nehledě na počasí, i když poslední dobou to byla celkem výzva s tím co se teď přehnalo
Prostě není nad běh hned po ránu, to naladí člověka na celej den.
eSko
Naivka

PříspěvekZaslal: po červen 10, 2013 12:31 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

AHOLA napsal:
Chlapi, na vase linky so studiami som uz stary a lenivy, prosto napiste, ci podla vas ma nejaky extra prinosny vyznam (na spalovanie tukov, na nic ine asi to dobre nebude) trapit sa rano behanim nalacno, alebo nie. Ci je velky hriech pred rannym behom nieco tam poslat (napr. vianocku ). Z doterajsej diskusie mi vyplyva, ze az take vycitky svedomia pri zaradeni behu az po lahke ranajky nemusim mat.....
Inak pardon, ze tu preberam topic

Můj názor je takový, že když se najíš před ranní aerobkou, tak si můžeš dovolit vyšší intenzitu, aniž bys přešel z převažujícího oxidativního metabolismu do glykolytického (pálení cukrů místo tuků). Na tuhle problematiku se můžeš podívat z více úhlů a ve Tvém případě by bych se zeptal sám sebe spíše:
- je mým cílet zlepšovat oxidativní metabolismus při zátěži ("zdravotní aerobka"), nebo chci za určité období (několik dnů až týdnů) spálit co nejvíce tuků a je mi jedno, z čeho bude pocházet energie při dané aktivitě?
- beru v potaz dopad dané aktivity na svalovou hmotu, nebo to není pro mě priorita?

Ranní běh nalačno určitě bude mít pozitivní vliv na pálení tuků, protože po nočním lačnění jsou jaterní zásoby glykogenu na nízké úrovni, tudíž je nutné, aby se svaly do glykolýzy zapojily o to více, a také bude vyšší aktivita glukoneogeneze neboli výroba glukózy z necukerných zdrojů (AK a glycerol) a bude docházet (při správné intenzitě) k efektivnějšímu využívání mastných kyselin.
Ve finále je ale důležité také to, jaké množství energie člověk příjme ze stravy v jakých makroživinách apod. A co se týče vánočky, tak sám nedokážu říct, zda bude mít člověk lepší výsledky s ovesnou kaší na snídani nebo s vánočkou... to už musíš vyzkoušet sám, ale moc vánočce nefandím.

Davesix napsal:
eSko napsal:

ale pokud se někomu jedná hlavně o to, aby vyrýsoval, nebude lepší hledat spíše nějakou optimálnější cestu, která zajistí, že ve finále spálí více tuků při klidovém metabolismu, než se slepě zaměřit na počet spálených kalorií z tuků při samotné zátěž i? Na tohle byly provedeny studie (viz např. Magumiho link). Navíc pokud si chce člověk udržet svalovou hmotu nebo dokonce její množství zvětšovat, kardio nalačno nebude optimální a dlouhotrvající kardio v nějaké aerobní zóně tuplem, pokud je prováděno pravidelně.

Tím více efektivnějším kardiem máš na mysli co? Metodu HIIT?

Například. To je jedna z vhodných metod pro někoho, kdo nejede klasické sach. vlny a má každý den cca stejný příjem energie a všech potřebných živin. Určitě bych neviděl optimální, aby někdo s 0 (nebo dokonce dvěma 0) sacharidů šel do vysoceintenzivní zátěže - zde pak hrozí riziko zranění, kort u kulturistů ke konci diety (pokud jsou na vlnách).
Reichenberk

PříspěvekZaslal: po červen 10, 2013 1:22 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

eSko napsal:
Reichenberk napsal:
prime napsal:
OK sem rad za nazory ale vcelku jeden rika ano druhy rika ne... takze ja si to proste na sobe zkusim a udelam si zaver sam :). Btw Kdyz uvadis ze ranni beh je co se tyce spalovani tuku neuzitecny...procitam hodne americkej portalu kde jsou miliony rozhovoru napriklad s fitness modelama, bodybuilderama, sportovcema vseobecne..a 99% znich udava ranni beh na lacno.Vysledky u nich mluvi za vse takze proto me to presvedcilo.

Jedna z poměrně častých metod je jedno metabolické kratší kardio nalačno v jeden den, pak v dalším dni kratší ale intenzivní na zvýšení kondice a pak dlouhé efektivně spalovací kardio.

Můžeš ty typy kardia, prosím, trochu rozvést?

Mimochodem ona aerobka je určitě fajn, každý potřebuje trénovat srdce, zlepšovat oxidativní metabolismus při zátěži apod., ale pokud se někomu jedná hlavně o to, aby vyrýsoval, nebude lepší hledat spíše nějakou optimálnější cestu, která zajistí, že ve finále spálí více tuků při klidovém metabolismu, než se slepě zaměřit na počet spálených kalorií z tuků při samotné zátěži? Na tohle byly provedeny studie (viz např. Magumiho link). Navíc pokud si chce člověk udržet svalovou hmotu nebo dokonce její množství zvětšovat, kardio nalačno nebude optimální a dlouhotrvající kardio v nějaké aerobní zóně tuplem, pokud je prováděno pravidelně.

Magumiho link říká něco jiného, navíc je to spíš úvaha o nějakých studiích, ten závěr je trochu svérázný. Je tam citován fakt že pro oxidaci tuků jsou potřeba cukry, to není nic nového, ovšem tvrzení že při nízké zátěži cukry brzdí lipolýzu ale u vyšší zátěže někdy ne a někdy ano - to jsou už takové úvahy do vzduchu, ničím to tam nepodkládají, výpovědní hodnota téhle informace je nízká. Rozhodně to ale není studie o cvičení nalačno a jeho srovnání s dlouhou aerobkou. A že dlouhé kardio je tuplem neoptimální pro udržení svalové hmoty? Nevím jaké máš v téhle oblasti zkušenosti ale řekl bych že je to spíš domněnka než reálné zjištění. Kardio nejen že nemusí být tuplem katabolické, ono může být i anabolické, když na to přijde.
A o HIITu snad nemusíme vůbec diskutovat, to že by byl efektivnější než kvalitní kardio snad nemůže být myšleno vážně, jakým mechanismem by to bylo způsobeno?
HIIT je cvičení lajdáků, lenochů co nejsou schopni či ochotni pořádně zabrat, tak hledají nějaký způsob poskakování které je moc neunaví.
Spalování tuku je jednoduché - ten tuk má v sobě uloženu nějakou energii kterou musíme vydat, sám od sebe se tuk nevypaří a teorie o tom že existují zázračné metody které tuk bez námahy spálí jsou pěkné, jenom nefungují. Oxidativní metabolismus nevím co je, to k němu existuje taky neoxidativní metabolismus?
haino

PříspěvekZaslal: po červen 10, 2013 1:30 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Freimen

PříspěvekZaslal: po červen 10, 2013 1:48 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Reichenberk napsal:

Magumiho link říká něco jiného, navíc je to spíš úvaha o nějakých studiích, ten závěr je trochu svérázný. Je tam citován fakt že pro oxidaci tuků jsou potřeba cukry, to není nic nového, ovšem tvrzení že při nízké zátěži cukry brzdí lipolýzu ale u vyšší zátěže někdy ne a někdy ano - to jsou už takové úvahy do vzduchu, ničím to tam nepodkládají, výpovědní hodnota téhle informace je nízká. Rozhodně to ale není studie o cvičení nalačno a jeho srovnání s dlouhou aerobkou. A že dlouhé kardio je tuplem neoptimální pro udržení svalové hmoty? Nevím jaké máš v téhle oblasti zkušenosti ale řekl bych že je to spíš domněnka než reálné zjištění. Kardio nejen že nemusí být tuplem katabolické, ono může být i anabolické, když na to přijde.
A o HIITu snad nemusíme vůbec diskutovat, to že by byl efektivnější než kvalitní kardio snad nemůže být myšleno vážně, jakým mechanismem by to bylo způsobeno?
HIIT je cvičení lajdáků, lenochů co nejsou schopni či ochotni pořádně zabrat, tak hledají nějaký způsob poskakování které je moc neunaví.
Spalování tuku je jednoduché - ten tuk má v sobě uloženu nějakou energii kterou musíme vydat, sám od sebe se tuk nevypaří a teorie o tom že existují zázračné metody které tuk bez námahy spálí jsou pěkné, jenom nefungují. Oxidativní metabolismus nevím co je, to k němu existuje taky neoxidativní metabolismus?

přesně proto už nedělám dietologii, nezlob se, ale člověk bez špetky znalosti fyziologie či biochemie, což sám otevřeně všem přiznává, pronáší takové věty? přesně proto jsem přestal dělat dietologii, nemáš vůbec pravdu a nepochopím, proč si každý myslím, že automaticky rozumí fyziologii sportovní výživy jen proto, že bere suplementy
Smile04

PříspěvekZaslal: po červen 10, 2013 1:57 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

a ja myslim že jste udělali z jednoduche otazky rozsahlou patlaninu ktere ten dotyčnej nebude ani schopnej porozumět pokud si to vubec přečte...vzhkedem k tomu že tu ma asi jenom prvni a jedinej přispěvek je tohle mrtvy...

každymu sedi něco jinyho... na ronnie byl rozhovor s tim typkem co pořad je vysekanej jak cyp nějakej naš kultak...psal že od rana vali kardio nežere nic jenom amina až do oběda a tedka si nejsem jistej i treninky jezdil podobne a sedelo mu to...takže těžko asi tohle zaškatulkovat...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu AOL Instant Messenger Yahoo Messenger MSN Messenger
Reichenberk

PříspěvekZaslal: po červen 10, 2013 2:06 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Freimen napsal:
Reichenberk napsal:

přesně proto už nedělám dietologii, nezlob se, ale člověk bez špetky znalosti fyziologie či biochemie, což sám otevřeně všem přiznává, pronáší takové věty? přesně proto jsem přestal dělat dietologii, nemáš vůbec pravdu a nepochopím, proč si každý myslím, že automaticky rozumí fyziologii sportovní výživy jen proto, že bere suplementy

Podívej synku, je to jednoduché. Ať si to chlapec vyzkouší a uvidí. Někde si přečetl, že to je zázrak nad zázraky, tak uvidí co to s ním po pár týdnech udělá. A pak mu to můžeš pěkně zhodnotit. Já mám nějakou malou zkušenost, nestavím na vyčteninkách. A nevadí mi když si na mě nějaké děcko cvičí ego, to ať si klidně užije. Ty biochemický suplemente.
ntz

PříspěvekZaslal: po červen 10, 2013 2:16 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

@raichenberg - padlo tady, ze jste z pomerne prime otazky udelali nehoraznou patlaninu .. s tim souhlasim .. Tebe jsem si prolustroval a fakt sorry, ty tady dokazes zhodnotit ze HIT je pro babovky a podobne vyroky a jeste nas nazyvas "synky" :D .. olol

mozna, ze by ses mel vic zamerit na HPM a ne na tyhle zblebty na urovni chemika amatera ..

sportu zdar, ntz
Freimen

PříspěvekZaslal: po červen 10, 2013 2:20 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Reichenberk napsal:

Podívej synku , je to jednoduché. Ať si to chlapec vyzkouší a uvidí. Někde si přečetl, že to je zázrak nad zázraky, tak uvidí co to s ním po pár týdnech udělá. A pak mu to můžeš pěkně zhodnotit. Já mám nějakou malou zkušenost, nestavím na vyčteninkách . A nevadí mi když si na mě nějaké děcko cvičí ego , to ať si klidně užije. Ty biochemický suplemente .

dle tvého textu s odkazy na tvůj věk, strýcu, to tak nevypadá :) , ale chápu, že jsi to psal v rychlosti a s někým sis mě asi spletl... kdyby to chlapec chtěl vyzkoušet metodou pokus omyl, tak by nezakládal topic a nepídil se po informacích.

Pokud nevíš základní věci, neraď přece ostatním nesmysly s argumenty postavené na tvém věku... To frčelo možná za tvého mlada, že věk je větším argumentem než znalosti a praktické zkušenosti v dané oblasti. Zoxidovaný strýcu
moby

PříspěvekZaslal: po červen 10, 2013 2:23 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Reichenberk napsal:
...
...Oxidativní metabolismus nevím co je, to k němu existuje taky neoxidativní metabolismus?

Panenkomarja, Ty to vidis!

Reichenberku, z me osobni zkusenosti Ti muzu rict, ze HIIT vetsina lidi nedela prave proto, ze to je svinsky namahava zalezitost a spise to "klasicke" kardio je pro "lajdaky a lenochy". Se podivej kolik lidi chodi na nejake formy aerobicu...kolik lidi beha...kolik lidi jezdi na kole...a ted se polozme na otazku - kolik z nich trenuje v kopcich? Ze malo? A proc asi? Ze by to bolelo?

K nam na jitsu obcas prijdou nejaci lidi co se chteji naucit nejakou sebeobranu. Problem je, ze nase treninky trener vede jako bojovy sport, ne jako zakladni kurz sebeobrany. Vetsine staci se jen divat na jeden nas trenink a uz nikdy neprijdou. Proc? Protoze to chce jo sakra anaerobni fyzicku (kratke intervaly na maximalni intenzite, proste judo no). A navic si z toho odnese kazdy pravidelne peknou naloz modrin (to uz je ale jina pohadka a s anaerobni fyzickou to nema nic spolecneho).

A to vis, ze EXISTUJE neoxidativni metabolismus! To je ten, kteremu se rika ANAEROBNI (an - bez, aerobni - vzduch). To je ten metabolismus, ktery Ti umozni "vybuchnout" a vydat ze sebe maximalni mozny vykon po velmi kratkou dobu bez jakekoli pripravy. A taky je to presne ten, ktery ma nejkratsi vydrz. To je on, ktery muze za to, ze sprinteri jsou schopni bezet 100m pod 10s, ale 400 nebo 800m uz ne. Taky zpusobuje rozdily ve stavbe tel a treninkem mezi vrchari a spurtery v cyklistice. Proces odbouravani odpadnich latek vzniklych behem anaerobni zateze samozrejme kyslik potrebuje (paleni laktatu predevsim), ale pro anaerobni vykon jako takovy zadneho kysliku opravdu netreba.

Jak presne funguje si nacti, prosim, sam (co je to ATP/CP, co je to glykolyza a ze existuje i anaerobni glykolyza, atp.).
Petra90

PříspěvekZaslal: po červen 10, 2013 2:34 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

zdravim, momentalne som v diete, rysovacke, potrebujem dat dolu nejaky tuk...beham 2x do tyzdna nalacno. 30min. pred behom dam spalovac, 30 min. po dobehani este nic nejem az potom ranajky. Nemam vobec pocit ze nemam energiu alebo vykon, a po mesiaci vidim dost dobre vysledky.....
eSko
Naivka

PříspěvekZaslal: po červen 10, 2013 2:41 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Kardiem bychom mohli nazvat i doběhnutí tramvaje, proto bychom si zde měli upřesnit, o čem se konkrétně bavíme. Kardio je přece jakákoliv zátěž, při které musí srdce vyvinout větší úsilí, aby dostatečně zásobilo krví všechny aktuálně potřebné tkáně. Jenže to nám už neříká, v jaké intenzitě se pohybujeme. Proto bych raději volil slova aerobní a anerobní zátěž.
HIIT je obecně vysokointenzivní intervalový trénink. Že si to někdo vzal jako název specifického tréninku to už je věc jiná, ale žádné poskakování na mysli nemám. Mám na mysli "intenzita na krev" po velmi krátký časový úsek s určitou frekvencí opakování. To mohou být sprinty, plavání, rotoped...
Na jakém principu to funguje? Na principu výrazného zrychlení metabolismu oproti klasické aerobce ve "fat burning zone". Při správně provedeném HIIT se paradoxně zlepšuje více oxidativní schopnost mitochondrií a počet (efektivita) jejich příslušných enzymů.

EDIT: Odpálkoval jsem to trochu dřív, než jsem vše napsal. Reichu určitě máš s aerobkou větší zkušenosti než já, to bez pochyby a nikdo neříká, že aerobka je špatná, nebo že by ji nikdo neměl dělat, když chce spalovat svoje tučné zásoby, jen jsem chtěl nastínit to, že existují efektivnější metody v jistých případech, než je třeba hodina běhání pod určitou tepovkou. A jelikož ti na mé přítelkyni zřejmě nebudu nikdy moc demonstrovat výsledky HIIT, tak ti to budu muset zatím podložit studiemi (když chvíli vydržíš). Sám na sobě to nemám v delší době otestované a ani bych nechtěl, protože už takhle by ze mě nic nezbylo.

http://biologiemartinbolduc.mbolduc1.ep.profweb.qc.ca/wp-content/uploads/2011/09/GORMLEY_etal_2008.pdf
Důkaz, že ani 70 % VO2 max nestačí proč zvýšení RMR http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11842038 RMR vyšší pouze v den aktivity, dále už ne.
http://dc.etsu.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1173&context=etd (studenstká práce)
http://diginole.lib.fsu.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=4659&context=etd
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9049750 (intenzita a vliv na EPOC neboli kolik si tělo veme kyslíku v klidu navíc, aby mohlo kvůli rychleji pracujícímu metabolismu fungovat, aneb spalování tuků po zátěži)
http://www.colorado.edu/intphys/Class/IPHY3700_Greene/TIPS/exIntesity/Tremblay.pdf (doporučuju přečíst)

Naposledy upravil eSko dne po červen 10, 2013 4:00 pm, celkově upraveno 1 krát
Pete_GSG

PříspěvekZaslal: po červen 10, 2013 3:56 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Reichenberk napsal:

Chceš mi tvrdit, že cvičení, kdy 20 min střídám švihadlo, dřepy s výskokem a sprinty do kopce je cvičení pro lajdáky a lenochy co se nechtějí moc unavit?
Myslím, že to je právě naopak, už jen od toho významu HIGH intenzity, tak když už tady chceš do ostatních rýpat a zesměšňovat je, tak se ujisti, že neplácáš totální kraviny.

Jak psal Esko - HIIT je tak intenzivní, že je nutné brát v potaz, jestli člověk není na nějaké ostré dietě nebo nemá slušné tréninkové dávky - zařadit k tomu ještě tento typ tréninku je pak cesta do pekel.

Osobně zařazuji oba typy - jak delší aerobku s nižší intenzitou, tak občas zařadm i HIIT. Tělo to pak nastartuje a když to člověka pořádně zvalchuje, tak dostane i nový impuls. Nemluvě o benefitech, když dobíháte trolejbus nebo vás nahání banda cikánů.

A pokud mi někdo chce tvrdit, že HIIT nefunguje, ať mi vysvětlí, jak je možné, že všichni sprinteři jsou krásně vysekaní a osvalení, kdyžto s běžci na delší tratě už to není vůbec tak slavné.
Reichenberk

PříspěvekZaslal: po červen 10, 2013 4:37 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Podívej Esko, já si ty odkazy přečtu, i když jsem toho načetl už dost na to abych bral vše s rezervou - srovnání toho slavného HIITu je třeba tady (http://stronglifts.com/hiit-interval-training-fat-loss/) - a tam to srovnávají s velmi vlažným kardiem - kdyby bylo pořádné tak ty výsledky jsou podstatně výraznější - i když to bereme s rezervou.
Ale abychom my srovnávali to co známe, když už je to osobní, a ne jen teoretické, tak přikládám něco co není historie ale moje sobotní kratší kardio. Je to po delší pauze takže nic extra intenzivního a navíc byla teplota kolem 35ti stupňů. Tepový záznam po ruce nemám ale na kole na tepovou frekvenci netrénuji, leda tak intervaly (a to jsem velký zastánce tréninku podle tepové frekvence). Vhodný by byl záznam z wattmetru, ten jsem ale neměl. A rád bych tedy viděl nějaké srovnání s HIITem - jak by měl vypadat aby přinesl větší efekt. Připomínám že jde o první mezocykl - základní vytrvalost. mimochodem, i z kardia může být slušný EPOC, o tom jsme vedli diskuzi před nějakou dobou.
Na tom logu je maximální dosažená rychlost 102 km/h což je samozřejmě nesmysl, to je dané nějakým výpadkem signálu, ostatní údaje sedí.
Takže otázka zní, jak střední kardio nahradím HIITem? A není v tom kardiu třeba schovaný nějaký HIIT? Opakovaně? Co když to kardio bude delší a intenzivnější, co pak?
A že HIITem někdo zhubl? Možná, otázka je jestli to nebyl začátečnický efekt kdy se reaguje na jakoukoli změnu a jestli by ten HIIT fungoval i po půl roce. A s jakým efektem - kolik gramů za trénink.

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - Ranni beh pred jidlem Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Rychle na stránku:

Přejdi na: