|
|
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
caukymnauky
|
Zaslal: ne leden 04, 2026 6:56 pm Předmět: |
|
|
nemas soudnost, vse tu uz padlo - jed program podle planu, na doplnky ser; kdyz potrebujes, tak dej den volna vic, ale proste to jenom odjed tak, jak to je psane - nevymyslej porad neco, staci uz proste cvicit
|
|
| nahoru |
|
 |
| |  |
krteček11

|
Zaslal: ne leden 04, 2026 7:00 pm Předmět: |
|
|
Kdo tu mluví o doplňkách? Aspoň čtěte ty moje odpovědi, když už je nechcete chápat. Já tady pořád píšu, proč co dělám a jak to dělám, a ty odpovídáš na diskuzi, kterou jsme tu měli před týdnem. Teď jsme řešili jeden ze základních principů tohohle tréninku. Jinak cvičím, makám.
|
|
| nahoru |
|
 |
krteček11

|
Zaslal: st leden 07, 2026 7:47 pm Předmět: |
|
|
Dnešní trénink /// RPE 6
vlny už jsou tři, tak se mi to nechce psát jako dřív, budu to psát takhle; kdo nerozumí, nechť zavítá na první stránku...
dřep
3 x (2, 6, 2) - top set: rpe 6 - 50 kg
tlaky nad hlavu s vč
3 x (2, 2, 2) - top set: rpe 6 - 32 kg
přítahy v předklonu s vč
3 x (2, 4, 2) - top set: rpe 6 - 32 kg
----------------------------------------------------------
Poznámky:
Tak vkráčím do třetího týdne cyklu, celkem pln energie a nadšení. Ještě uvidím, jak na mě ten přechod ze 2 na 3 vlny bude působit, ale samozřejmě doufáme v adaptaci. Dřepy super, ačkoliv pořád ještě nohy nejsou úplně stoprocentní po nezvyklém přechodu na full body, nicméně adaptují se čím dál lépe. U tlaků nad hlavu možná cítím i malinký progres, minimálně určitě v kontrole dráhy činky a pevnosti během pohybu. Přítahy v poho. Dneska bych si býval dal třeba ještě kliky nebo shyby, ale školička trošičku škrtí...
|
|
| nahoru |
|
 |
Šolcík
|
Zaslal: čt leden 08, 2026 5:00 pm Předmět: |
|
|
Zdar, taky bych se přikláněl k názoru, že RPE 6 nemá dostatečnej stimul, aby tě to někam posunulo.
Nebál bych se držet 7 - 8 na pracovní.
|
|
| nahoru |
|
 |
krteček11

|
Zaslal: čt leden 08, 2026 6:28 pm Předmět: |
|
|
Ahoj Šolcíku, díky moc za názor, dovol mi ti vysvětlit, proč cvičím takhle:
Lineární progrese funguje, to nerozporuju. Sám jsem na ní dlouho jel. Jenže můj cíl teď není rychle honit čísla, ale budovat dlouhodobě sílu, techniku a odolnost bez rozbití kloubů a CNS.
RPE 6 neznamená „bez stimulu“. Znamená to, že můžu jet vysoký objem a frekvenci (3× týdně celý základ), mít pořád čistou techniku a regenerovat. Právě objem je hlavní hybatel adaptace, ne jen intenzita. To je i základ sovětských systémů, které mimochodem tak zastávám – Sheiko, Medvedev, Zatsiorsky, Verkhoshansky: hodně práce v pásmu cca 70–85 %, minimum selhání, dlouhodobá adaptace.
Lineární progrese je super hlavně krátkodobě . Rychle zvedne váhy, ale stejně rychle narazí na strop. Tenhle systém je pomalejší, ale udržitelný a staví základ, ze kterého se pak dá těžit roky.
Neříkám, že LP je špatně . Jen říkám, že pro moje cíle (síla, zdraví, dlouhověkost v tréninku) mi dává větší smysl práce s objemem, frekvencí a řízenou intenzitou.
Přikládám i zdroje, na kterých si o tom můžeš přečíst více:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35044672/
https://www.medicum.cz/rubriky/trenink-pro-pokrocile/periodizace-treninku--dlouhodoby-plan-s-fazemi-objemu--sily-a-definice/
https://sci-sport.com/effets-periodisation-intensite-volume-force-hypertrophie-238/
PS: Mimochodem, přečti si když budeš mít chvilku na první stránce tohoto logu , jak vlastně funguje můj tréninkový plán. Zjistíš, že RPE 7 a 8, jak sám píšeš, se taky dotýkám, ale jen v určitou dobu, a v tom je to kouzlo...
|
|
| nahoru |
|
 |
caukymnauky
|
Zaslal: čt leden 08, 2026 10:57 pm Předmět: |
|
|
tady uz toho asi nema smysl moc psat, ale stejne mi to neda - pisou ti tam (v prvnim a poslednim odkazu, coz je to stejne, protoze to posledni je prevypraveni prvniho), ze u zacatecniku je to stejne jedno
mozna se budes divit, ale vetsina fora uz to dela tak dlouho, ze takovato ruzna povidani o treninku cetli driv uz spoustukrat (ne treba primo metaanalyzu z casopisu s IF=9.4, ale to mnozstvi informaci je velmi velke z ruzych zdroju + desitky let vlastnich zkusenosti)
i kdyz je dobre, ze si sam hledas informace, tak to celkovym tvym projevem spis fakt pusobi, ze nemas moc soudnost
|
|
| nahoru |
|
 |
seeya

|
Zaslal: pá leden 09, 2026 12:22 am Předmět: |
|
|
hehe zaujimavy roast som prespal? :D
Podla mna mna to neni vobec zly pristup co tu pises akurat si myslim ze s tym zacinas mozno zbytocne skoro. Pri tvojej aktualne vykonnosti (bez despektu) a veku by ti fakt stacila uplne jednoducha linearna periodizacia a ked trochu zosilnies a vymaxujes jej potencial, potom by som riesil tieto zlozitejsie schemy (s ktorymi v zasade uplne suhlasim, sam teraz idem nieco podobne). Ale casom sa dopracujes k vysledkom aj takto, tak drzim palce. _________________ Kľúčom ku šťastiu je sa porovnavat s horšími
|
|
| nahoru |
|
 |
decarabas

|
Zaslal: pá leden 09, 2026 7:45 am Předmět: |
|
|
| seeya napsal: | | myslim ze s tym zacinas mozno zbytocne skoro. Pri tvojej aktualne vykonnosti (bez despektu) a veku by ti fakt stacila uplne jednoducha linearna periodizacia a ked trochu zosilnies a vymaxujes jej potencial, potom by som riesil tieto zlozitejsie schemy |
Pod toto sa podpisujem. _________________ Voda je mokrá, nebe je modrý a ženský mají tajemství. Koho to sere?
(Joe Hallenbeck - Posledny skaut)
|
|
| nahoru |
|
 |
DAVID.LOPAN

|
Zaslal: pá leden 09, 2026 8:04 am Předmět: |
|
|
| decarabas napsal: | | seeya napsal: | | myslim ze s tym zacinas mozno zbytocne skoro. Pri tvojej aktualne vykonnosti (bez despektu) a veku by ti fakt stacila uplne jednoducha linearna periodizacia a ked trochu zosilnies a vymaxujes jej potencial, potom by som riesil tieto zlozitejsie schemy |
Pod toto sa podpisujem. | Nikdo to po mě nechtěl, ale také se pod to podepisuji.
Tímhle přístupem nic moc nezískáš a nikdy nevíš, kdy bude méně času na cvičení, nebo zranění a pak se vyplatí být silnější a né slabší...
Nic dlouhodobého tímhle nebuduješ. Svaly ti budou padat stejně z tohodle tréninku nebo z jiných, pokud přestaneš. Základ je prostě základ...Nesypeš a tak se tě to netýká .o) Ty klouby, šlachy a vazy taky něco vydrží a zvyknou si. Nedřepuješ 200 za rok tréninku. CNS to taky dá, nejsi horník co řeší rozvod, spí 5 hodin denně a je mu 50...Nekomplikuj si to .o)
|
|
| nahoru |
|
 |
krteček11

|
Zaslal: pá leden 09, 2026 5:35 pm Předmět: |
|
|
Díky všem za názory, vážím si toho. Chápu, že z pohledu lidí, co cvičí desítky let, je to pro začátečníka „jedno“ a že lineární progrese funguje – o tom vůbec nepochybuju.
Já si ale nevybral tenhle přístup proto, že bych chtěl být chytrý nebo si něco komplikovat. Vybral jsem si ho proto, že:
chci dlouhodobě budovat techniku, odolnost a pracovní kapacitu
nechci jet styl „narvi to tam za každou cenu“
nechci si zbytečně rozbít klouby, šlachy a záda ještě dřív, než vůbec zesílím
a hlavně – tenhle styl tréninku mě baví a dává mi smysl
Je mi jasné, že na mojí úrovni by fungovala i klasická lineární progrese. Stejně tak je mi jasné, že tímhle přístupem nebudu za rok tahat 250 kg. To ale ani není můj cíl.
Chci si vybudovat pevný základ, naučit se pracovat s objemem, únavou a technikou a být silný dlouhodobě, ne jen rychle.
Beru to jako investici do budoucna. A klidně uznávám, že jiná cesta by taky fungovala – jen tahle je pro mě osobně bližší.
Každopádně díky za zkušenosti, beru si z toho, co dává smysl.
|
|
| nahoru |
|
 |
krteček11

|
Zaslal: pá leden 09, 2026 5:46 pm Předmět: |
|
|
| caukymnauky napsal: | tady uz toho asi nema smysl moc psat, ale stejne mi to neda - pisou ti tam (v prvnim a poslednim odkazu, coz je to stejne, protoze to posledni je prevypraveni prvniho), ze u zacatecniku je to stejne jedno
mozna se budes divit, ale vetsina fora uz to dela tak dlouho, ze takovato ruzna povidani o treninku cetli driv uz spoustukrat (ne treba primo metaanalyzu z casopisu s IF=9.4, ale to mnozstvi informaci je velmi velke z ruzych zdroju + desitky let vlastnich zkusenosti)
i kdyz je dobre, ze si sam hledas informace, tak to celkovym tvym projevem spis fakt pusobi, ze nemas moc soudnost |
caukymnauky, opakovaně říkáš, že nemám soudnost. Pověz mi - kdy jsem v tomhle fóru na někoho zaútočil? Kdy jsem na někoho byl zlý? Kdy jsem odpověděl vyloženě konflitkně? Já spíše myslím, že jsem vždycky odpověděl v klidu a s pořádným vysvětlením, proč dělám, co dělám, a na tom nevidím nic špatného. Ačkoliv určitě máš mnoho let zkušeností a ještě více znalostí, o kterých se mě ani nesní, ty máš důkladně prostudované a prozkoušené sovětské a východní tréninkové systémy? Cvičil jsi je? Zkoumal jsi je? Studoval jsi je? Zkoušel sis analyzovat desítky jejich tréninkových plánů a názorů? Nemyslím nic špatně, ale myslím, že člověk se CELÝ život učí, ať už má jakékoliv znalosti a myslím, že prostudovat si tyto systémy namísto je automaticky odsuzovat, když tobě to fungovalo, by neuškodilo. Znovu říkám, no offense. Já jsem rád za názor a za rady.
|
|
| nahoru |
|
 |
cohen999
|
Zaslal: pá leden 09, 2026 7:47 pm Předmět: |
|
|
@krtek . to mas tak, ked ti vsetci hovoria, ze si lietadlo a ty hovoris, ze si helikoptera, asi by si mal zvazit moznost, ze si lietadlo. Na forme prilis nezalezi. Ale ja ti do toho z pozicie ponorky nechcem velmi kafrat. Uz tu boli aj onakvejsi pacienti. _________________ Zvykne sa hovorit, ze kto zabehne maraton, uz si nemusi nic dokazovat. Ja by som ale este rad snatch test s 32kg, press s 40 a TGU s 48kg :)
185/82
|
|
| nahoru |
|
 |
MilanT
|
Zaslal: pá leden 09, 2026 8:14 pm Předmět: |
|
|
Nechtěl jsem odpovídat, ale když mám horečku a ležím, tak mohu.
Já jsem je četl. Čtu pravidelně i studie a pravidelně si to zkouším i na sobě. Ustinov přečetl víc tréninkových materiálu než v těch sovětských knijách je vět a to ještě předtím než jsi věděl, že existuje internet. Přesto dostal odpálkováno - soudil jsi jeho rady podle výkonnosti (která je v síle i vytrvalosti naopak neskutečná a stálá za ty roky - nebyl nikdy pecializovaný na PWL a jeho bench byl před zraněním kterému se nedalo předcházet žádným tréninkem mnohem vyšší). My nejsme žádný neandrtálci, co neví jak funguje trénink, činku viděli z rychlíku. Většina z nás tím tréninkem žije a každým dnem se posouváme dopředu teorií a i praxí.
Ale z jiného hlediska. Dobře, vybral sis trénink, my úplně nesouhlasíme že je na aktuální úrovni nejvhodnější volba. A já třeba osobně si myslím, že se okrádáš o roky zesilování, ale dobře - pokud se dlouhodobě zátěže budou zvyšovat, tak se zlepšíš.
Jen mě zajímá - Co je základ? Furt tu vidím, šlachy klouby záda, nejde mi o maximalky - jde mi o udržitelnost.
Udržitelnost je fajn - pokud zvládneš nyní dřep bez činky, tak se můžeš snažit to zvládnout i do 70-80. Udržel jsi, což je paráda. Není potřeba vůbec přidávat činky. Je tohle tvůj cíl?
A co ty šlachy? Jaké jsou cíle v rámci tuhosti šlach, elasticity šlach, specifické izometrické výkony? Hoď si na záda třista kilo a zkus se předklonit a pak to hoď na záda Petru Petrášovi. Ten kdo si je zlomí rychleji má slabší páteř.
A mimochodem - pokud ti jde o sovětské systémy, tak tam jasně rozlišují začátečníkův trénink a pokročilého. U začátečníka je tam velky důraz na variabilitu pohybu, rozvoj GPP, sportovních schopností a svalové hmoty po celém těle.
Naposledy upravil MilanT dne pá leden 09, 2026 8:19 pm, celkově upraveno 1 krát
|
|
| nahoru |
|
 |
Dante Flyshit
|
Zaslal: pá leden 09, 2026 8:18 pm Předmět: |
|
|
Tie rutiny od Sheika a pod ale nie sú písané úplne pre ľudí čo dávajú 60kilo na mŕtvolu. Dokonca je to tak aj niekde uvedené, že tie rutiny sú pre určité výkonnostné kategórie v trojboji, tabuľky sú na nete. Resp Sheiko Fomin a títo nemajú len jeden template čo si nájdeš niekde na nete, ale prispôsobujú to, logicky, konkrétnym pretekárom. Nie som tréner, ale ťažko sa mi prijíma hypotéza, že 18 ročný chlapec so 400kg trojbojom dostane (alebo by hypoteticky dostal) od Borisa Sheika rovnaký template ako Andrej Malaničev. Musíš si to ušiť trochu na seba, v týchto štádiách nemá zmysel šetriť sa. Lebo 17 ročný chlapec sa zo 40kg benču zotaví "ihneď" . Nie si Scott Mendelson, ktorému 250kg benč odvarí telo na týždeň a pol aj na sypke. Preto chodí RPE nízko. Čím vyššie váhy dávaš, tym horšie sa to regeneruje.
|
|
| nahoru |
|
 |
caukymnauky
|
Zaslal: pá leden 09, 2026 9:47 pm Předmět: |
|
|
| krteček11 napsal: | | caukymnauky napsal: | tady uz toho asi nema smysl moc psat, ale stejne mi to neda - pisou ti tam (v prvnim a poslednim odkazu, coz je to stejne, protoze to posledni je prevypraveni prvniho), ze u zacatecniku je to stejne jedno
i kdyz je dobre, ze si sam hledas informace, tak to celkovym tvym projevem spis fakt pusobi, ze nemas moc soudnost |
caukymnauky, opakovaně říkáš, že nemám soudnost. Pověz mi - kdy jsem v tomhle fóru na někoho zaútočil? Kdy jsem na někoho byl zlý? Kdy jsem odpověděl vyloženě konflitkně? Já spíše myslím, že jsem vždycky odpověděl v klidu a s pořádným vysvětlením, proč dělám, co dělám, a na tom nevidím nic špatného. Ačkoliv určitě máš mnoho let zkušeností a ještě více znalostí, o kterých se mě ani nesní, ty máš důkladně prostudované a prozkoušené sovětské a východní tréninkové systémy? Cvičil jsi je? Zkoumal jsi je? Studoval jsi je? Zkoušel sis analyzovat desítky jejich tréninkových plánů a názorů? Nemyslím nic špatně, ale myslím, že člověk se CELÝ život učí, ať už má jakékoliv znalosti a myslím, že prostudovat si tyto systémy namísto je automaticky odsuzovat, když tobě to fungovalo, by neuškodilo. Znovu říkám, no offense. Já jsem rád za názor a za rady. |
samozrejme clovek se uci porad, to je jasne, ale...
nemusis odpovidat VYLOZENE konfliktne, staci i to, co predvadis... je jedno, jak to nazves, ale podle typu reakci, kterych se Ti dostava, si muzes sam zhodnotit, ze to v pohode uplne neni
co se tyce sheika apod., tak ty rozpisy koluji mezi ceskym internetovym publikem 15, mozna spise 20 let, weby o posilovani, ktere to rozebiraji/komentuji, funguji dost dlouho taktez
|
|
| nahoru |
|
 |
| |
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|