|
|
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
Dante Flyshit
|
Zaslal: st prosinec 31, 2025 1:17 pm Předmět: |
|
|
Podľa mňa je to o tom, že stanovím si cieľ a cestu k nemu. Ak ma stanovená cesta k cieľu približuje, robím to dobre. Ak nie, tak niečo robím zle. Lenže to je potom otázka, že ktorý z determinantov určujúcich dosiahnutie cieľa som dojebal. Môže to byť technika, môže to byť slabý článok svalového reťazca alebo mobilita, vysoké volume, nízke volume, môže to byť strava, vitamíny, CNS, spánok, stres v práci atď atď.
Podľa mňa to je celkom alchýmia, ja cvičím 17. rok a koľkokrát by som nedal ruku do ohňa, prečo je to dnes slabšie a včera som bol zas silnejší. Prečo X zabralo super a Y nefunguje. Základ ale platí. Stanoviť cieľ, cestu k nemu a pozorovať progres. Teda pridávanie závažia alebo zvyšovanie počtu opakovaní s rovnakým závažím. Keď sa to dlhodobo nedarí, urobiť krok späť, pokúsiť sa zapracovať na iných aspektoch, ktoré si vyhodnotíš ako pravdepodobnú príčinu a potom sa vrátiš naspäť a proces opakuješ.
|
|
| nahoru |
|
 |
| |  |
krteček11

|
Zaslal: st prosinec 31, 2025 3:52 pm Předmět: |
|
|
| Peter Ustinov napsal: | Kdyz ses unavenej, tak bud seres na jidlo, spanek nebo cvicis moc
Pokud mas trening, tak se ho drz, ve valne vetsine to poskladal nekdo, kdo tomu rozumi vic nez ty
Pokud tam nabalis neco sveho, ve vetsine pripadu to poseres
Ve finale je to jako kdyz pejsem s kocickou varili dort
Proste dokud si nezvyknes, jezdi jenom ty tri treningy
Pokud chces doplnky, dej je na zacatek jako rozcvickunebo na konec jako finisher, ale nedoporučuji to
A nebo wi jed podle sebe a za rok mi prijd rict, ze mam pravdu (jako treba pravidelne chodi milanT 😁) |
Děkuju za radu, jak říkám, u mě to určitě není spánek (spim 8+ hodin denně) ani žrádlo (jsem každý den na prahu nabírání), je to prostě přechod na trénink a hlavně na frekvenci, na kterou jsem dosud vůbec nebyl zvyklý. Trénink je určitě sestaven někým zběhlým, to nepopírám, a určitě je funkční maximálně tak, jak je, ale ty sám - a ptám se tě jako dospělého a velmi rozumného člověka - věříš, že tento trénink mi procvičí celé tělo tak, jak to chci já? Jako já vím že nejde sestavit trénink, který by se dal časově a výkonostně zvládnout a neudělal by z člověka vrcholného hybridního atleta, ale chci prostě jít více všeobecně. Podle mě prostě ta druhá strana listu je taky důležitá. Tenhle názor nezměním.
|
|
| nahoru |
|
 |
krteček11

|
Zaslal: st prosinec 31, 2025 4:04 pm Předmět: |
|
|
| MilanT napsal: | A co ti mam psat? Ze je super, ze jsi zacal cvicit, ze to co pises dava smysl a litovat te jakymi tezkymi treninky prochazis. Konzistenci, disciplinu beru jako automatickou, kdyz neco chces, za tu te obdivovat nebudu.
Zijes ve svych iluzich motajici se okolo termínu, kterym jasne nerozumis (ty si myslis ze CNS únavu citis???? CNS unava neni nic co by se dalo citit).
Ja jsem si prosel celou tvoji cestou. Cely zivot cvicim abych byl rychly vytrvaly komplexni, flexilnilni a buhvi co jeste. Byl jsem tlustoprd pak jsem zhubl na 50kg. Zacal jsem cvicit kdyz mi bylo 12 a neudělal jsem ani 5 kliku. Ty cvicis 2 a pul roku a mas diky tomu rozsirenou slovni zasobu a 50kg na drep co davaji kluci s průměrnou genetikou co nikdy necvicili. Jen a jen, protoze nemas vuli.
A kdyz uz jsi ten teoretik, tak si aspon najdi co znamena nabor vysokoprahovych motorickych jednotek - a chovej se tak aby byl co největší, protoze zatim delas presny opak a odvodit se to da i z jedne vety.
Do začátku logu si jasne psal, ze chces rady.
Moje rada (a vsech tu, co meli nekdy nejake vysledky, i prestoze by se vyjadrili asi mene utocnym projevem) je, vyser se na teorii, zvol program co odpovida tvym cilum, nesahej do nej a zhodnot posleze. A teorii zacni resit az te tva vykonnost zacne pridavat do tridy pokročilých a bezne programy nebudou fungovat |
Milane, děkuju za tvoje nepochybně vysoce upřímné odpovědi, něco si z nich budu snažit vzít, ačkoliv více spíše nevzít, a myslím a slušně říkám, že většina našich názorů se prostě neshoduje a stejně tak i naše cesty. Vždyť kurva já když se podívám na tvůj log, ty máš něco za sebou! Já s tebou nechci být za zle! Já nechci odsuzovat ani argumentovat s někým, kdo má jistě o mnoho více zkušeností, a o to více s tím, kdo těch zkušeností nevyužívá úplně dobře a vylévá to na ostatní. Nenapsal jsi jediný smysluplný a na něčem podložený protiargument na mé předchozí příspěvky, ve kterých jsem se ti snažil v klidu a smysluplně vysvětlit, jak se u mě věci mají (mimochodem únava a přetížení CNS se dá cítit, i když je to do značné míry subjektivní stav). Buď sis ho pořádně nepřečetl nebo na to nemáš co říci. Kdyby sis aspoň pořádně prostudoval na první stránce tohoto tématu, jak funguje můj trénink, nepsal bys, že po dvou a půl letech cvičení zvednu 50 kg na dřep... Já se toho tréninku držím, jak všichni říkáte, ale pokud mě začne ničit a začne být moc, prostě nevidím důvod, proč nesnížit váhy... Jak jsem už říkal, já vím, že chtít po tobě, aby jsi psal, jak je ti líto čím si procházím a jak to dělám všechno dobře je nesmysl, ale nemyslím si, že jdeš v těch tzv. "radách" správnou cestou. U někoho, kdo už v tom nějakou dobu jede a má zkušenosti, bych čekal vedení, ne kritiku. Zkus si prosím přečíst tu větu znovu a pořádně se nad ním zamysli. Díky.
|
|
| nahoru |
|
 |
vlk#

|
Zaslal: st prosinec 31, 2025 4:30 pm Předmět: |
|
|
koukám, že kluci ti nakládají :D to přejde. když vydržíš ;)
poslední čtyři zapsané tréninky během pěti dnů vypadají dobře - základní cviky, volná váha, nějaký objem i intenzita tam je, pokračuj, zvykej si, progres bude. a zapisuj vše, co máš pocit, že v budoucnu využiješ ;)
|
|
| nahoru |
|
 |
krteček11

|
Zaslal: st prosinec 31, 2025 4:39 pm Předmět: |
|
|
| vlk# napsal: | koukám, že kluci ti nakládají :D to přejde. když vydržíš ;)
poslední čtyři zapsané tréninky během pěti dnů vypadají dobře - základní cviky, volná váha, nějaký objem i intenzita tam je, pokračuj, zvykej si, progres bude. a zapisuj vše, co máš pocit, že v budoucnu využiješ ;) |
Ale jo, jasně, jen ať mi nakládají, ale ať to má hlavu a patu, zatím mi ani jeden z nich neřekl jedinou věc, kterou dělám špatně... :D A to se s nima nechci hádat, já je mám rád už jen když si o nich čtu, ba naopak, já nejsem konfliktní člověk, chci s nima být zadobře. Zatím trénink držím a nadále držet budu, ale prostě když je moc únava, ubírá se váha, nechává se objem a frekvence, jestli to oni dělají tak, že to "ještě více napálí", pak asi mají božskou genetiku, proč ne, já jim to neberu, ale ať to neradí mě... XD
|
|
| nahoru |
|
 |
Peter Ustinov

|
Zaslal: st prosinec 31, 2025 5:07 pm Předmět: |
|
|
| krteček11 napsal: | | Peter Ustinov napsal: | Kdyz ses unavenej, tak bud seres na jidlo, spanek nebo cvicis moc
Pokud mas trening, tak se ho drz, ve valne vetsine to poskladal nekdo, kdo tomu rozumi vic nez ty
Pokud chces doplnky, dej je na zacatek jako rozcvickunebo na konec jako finisher, ale nedoporučuji to
A nebo wi jed podle sebe a za rok mi prijd rict, ze mam pravdu (jako treba pravidelne chodi milanT 😁) |
Děkuju za radu, jak říkám, u mě to určitě není spánek (spim 8+ hodin denně) ani žrádlo (jsem každý den na prahu nabírání), je to prostě přechod na trénink a hlavně na frekvenci, na kterou jsem dosud vůbec nebyl zvyklý. Trénink je určitě sestaven někým zběhlým, to nepopírám, a určitě je funkční maximálně tak, jak je, ale ty sám - a ptám se tě jako dospělého a velmi rozumného člověka - věříš, že tento trénink mi procvičí celé tělo tak, jak to chci já? Jako já vím že nejde sestavit trénink, který by se dal časově a výkonostně zvládnout a neudělal by z člověka vrcholného hybridního atleta, ale chci prostě jít více všeobecně. Podle mě prostě ta druhá strana listu je taky důležitá. Tenhle názor nezměním. |
Nezalezi jenom na delce spanku, ale taky na jeho kvalitě
A kdybych od kazdeho, kdo rika, ze jidelnicek m." V pohodě" dostal stovku, tak dneska jezdim niminalne v BRZ a ne dvacet let starem swiftu
Pikud se me ptas: moc lidi dela moc cviku
Ja jsem zastance brutalniho minimalismu: tri cviky jaou akorat, dva staci,a i jeden muze prines vysledky (napriklad pokud to jde o silu a dynamiku, zaroven flexibilitu, tak delej trhy s velkou a to muze byt cely trening) _________________ Padre vám možná řekne, co je peklo, ale já vám ho ukážu!
|
|
| nahoru |
|
 |
Peter Ustinov

|
Zaslal: st prosinec 31, 2025 5:11 pm Předmět: |
|
|
| krteček11 napsal: | | vlk# napsal: | koukám, že kluci ti nakládají :D to přejde. když vydržíš ;)
poslední čtyři zapsané tréninky během pěti dnů vypadají dobře - základní cviky, volná váha, nějaký objem i intenzita tam je, pokračuj, zvykej si, progres bude. a zapisuj vše, co máš pocit, že v budoucnu využiješ ;) |
Ale jo, jasně, jen ať mi nakládají, ale ať to má hlavu a patu, zatím mi ani jeden z nich neřekl jedinou věc, kterou dělám špatně... :D A to se s nima nechci hádat, já je mám rád už jen když si o nich čtu, ba naopak, já nejsem konfliktní člověk, chci s nima být zadobře. Zatím trénink držím a nadále držet budu, ale prostě když je moc únava, ubírá se váha, nechává se objem a frekvence, jestli to oni dělají tak, že to "ještě více napálí", pak asi mají božskou genetiku, proč ne, já jim to neberu, ale ať to neradí mě... XD |
Kdyz je unava, tak se ubira
A jaki prvni jdou pres palubu doplňky, jako druhe se pruda den volna a az na konec se saha na core treningu
A pokud uz sahas do treningu, ( a nepomůže prodloužit pauzy mezi seriemi)tak nechas vahy, a uberes serie, ubrat na vaze je az to úplně poslední _________________ Padre vám možná řekne, co je peklo, ale já vám ho ukážu!
|
|
| nahoru |
|
 |
vlk#

|
Zaslal: st prosinec 31, 2025 5:20 pm Předmět: |
|
|
když je únava, tak se dává týden deload - ten lze pojmout různě, ale ve výsledku musí být CNS i tělo ready na další trénink, na dalších několik týdnů tréninku, a pokud není, tak je lepší ho dát nejprve dokupy nebo si lépe nastavit program, já mám teď plánovaný deload každý 4. týden, ale když jsme byli "mladší", dávali jsme podle únavy 5. - 6. týden, jsou i programy bez deloadu, resp. ho mají v sobě nějakým způsobem zabudovaný, ale to si musí každý zkusit, co mu vyhovuje lépe
tak good luck a vyřeš tu únavu, únava po tréninku je normální, ale únava před dalším tréninkem už ne
|
|
| nahoru |
|
 |
MilanT
|
Zaslal: st prosinec 31, 2025 5:24 pm Předmět: |
|
|
Já ubírám vždy objem na daný cvik, když přestávám regenerovat (poté, co jsem si všiml regresu po 2 trénincích v řadě). V případě, že mě do toho bolí šlacha (což se mi děje na levé ruce u bicepsů po těžkých bicepsových zdvizích v kombinaci s velkým objemem ostatních cviků pokud ji přetížím, protože pravá je z armwrestlingu ve větší kondici) tak snížím frekvenci nebo začínám rotovat těžký (5-8) a lehký (12-15) - úsílí zůstává stejné, svalům dám tedy skoro totožný stimul, ale šlachám dám více odpočinku před další těžkou váhou.
Rozdíl ale je, že já cvičím RIR 0 / RPE 10 každou sérii na všechny cviky, o které mi jde - od léta 2024 a tréninky si dělám dle sebe a nastavuji objem a frekvenci dle výkonu na topsetu - moje regenerace je tedy černá na bílém podepřená výkonem.
Když si vybereš něčí program, tak ten program je takto napsán někým, kdo přemýšlel nad tím, proč to tak má být a dává to smysl - včetně toho, že někdy má dojít k částečnému přetížení aby pak nastala větší superkompenzace. Když do něj začneš šahat (jak přidáváním doplňků, tak ubíráním toho, co je předepsáno), tak už nejedeš vybraný program ale něco svého a teda pokud se nezlepšíš, můžeš být nasraný jen na sebe a zase nebudeš mít žádné data - nebudeš vědět co funguje a co ne.
Samozřejmě, že když tě potká zranění nebo něco nečekaného (začne tě výrazně bolet kloub, šlach, nejsi schopen splnit předepsané zátěže) tak je na čase něco změnit - ale ty tu o únavě píšeš již od začátku. Ale pokud ty výsledky chceš, tak musíš k tomu přistupovat tak, že i cvičit chceš - tzn. ty bys podvědomě měl chtít jít na trénink, chceš ze sebe vydat vše, co zvládneš - a tím nemyslím pohazovat s nepřiměřenou technikou - ale dát všechno úsílí do samotného tréninku, do každého opakování, rozcvičovacího i pracovního. A nejde o váhu, ale o to, jak k tomu přistupuješ.
Tyto programy mají v sobě většinou deload zabudovaný a řeknou ti, když máš zvolnit. A většinou je lepší to poslechnout, protože POCIT je fakt nestabilní pojem. A to opravdu - stokrát jsem se cítil jako bůh a nezvedl jsem skoro nic a stokrát jsem se cítil jako nic a dal jsem rekordy.
Pokud budeš k čince přistupovat tak, že, "dnes jsem zrovna unavený, nemám zlehčit?" / "cítím lehké pnutí protože jsem šel včera 10 km" / "vyspal jsem se 6 hodin" / "nervovka není uregenerovaná" - tak je to cesta k podprůměrným výsledkům.
A ne CNS únava z tréninku na trénink se nedá cítit - není to pocit, je to měřitelné snížení zapojení motorických jednotek v daném svalu vznikající ze svalové poškození po tréninku a nebo supraspinální přímo při tréninku (ta se dá cítit, protože koleruje s pocitem "zadýchání" / "nechuťi cvičit ke konci tréninku" a odchází velmi rychle). Zároveň vzniká více, pokud se jede do selhání a s vyššími opakováními (oproti tomu, jak se říká, že je "z těžkých vah" -> na to jsou taky početné studie - ale samozřejmě to souvisí i s pokročilostí cvičence - čím pokročilejší je, tím náchylnější na to je). A takový trénink nedeláš.
A nejsi slabý - já jsem našel v galerii Ronnie video, že jsi dával 130kg na mrtvý tah 2.7.2025. Tak mi neříkej, že máš z 50kg dřepu či tahu utavenou nervovku a že to ještě cítíš. Spíš sis jen přečetl dost informací, které sis neozkoušel a vsugeroval že to tak je.
Já tě tady pošťuchuju čistě věděcky, aby sis řekl, "Co mi tady ten výmol-vožungr píše za moudra, ví hovno a mele ještě větší, já mám trénink který funguje a vůli na to, ho dokončit a udělat obrovský progres ve všech cílech." a tím pádem, ten mindset (který je tak extrémně důležitý pro "MOTOR UNIT RECRUITMENT") změnil na to, že jdeš pokořit váhy na trénink co máš napsané a ne zkontrolovat, zda nemáš ubrat protože jsi unavený. Mimochodem! Pokud máš CNS únavu (z čehokoliv, život není jen cvičení), tak přestože to nepoznáš dokud nezkusíš nějaký výkon, tímto správným nastavením hlavy se dá tento pokles eliminovat a tím pádem udržet sílu a dosáhnout z tréninku stejný stimul.
A máš pravdu, že každý někde začíná. Já neodsuzuji tvých aktuálních 50kg na dřep ale tvůj progres za 2.5 roku cvičení. Protože mi to hlava nebere i v kombinaci s cvičením toho nejhoršího programem co si dokážu představit.
Opravdu bych ti přál, aby sis vyzkoušel to fullbody, které jsem ti poslal na začátku a cvičil tak, že chceš dát více než minule. Bez žádných špatných technik nebo vynucených opakování. Jen ty, dobrá technika a čistá progrese. Protože jsi stále v úrovni, kdy to dokážeš a tvůj progres bude jednak mnohem rychlejší a i komplexnější (více pohybových vzorů, větší variabilita opakování...).
Naposledy upravil MilanT dne st prosinec 31, 2025 5:33 pm, celkově upraveno 1 krát
|
|
| nahoru |
|
 |
Peter Ustinov

|
Zaslal: st prosinec 31, 2025 5:33 pm Předmět: |
|
|
Jenom poznamka: to fb sestavil Cizopasnik, amater steingman ktery pri 105 kilech tahal a drepoval 300
Clovek co zavodil a rozumi tomu _________________ Padre vám možná řekne, co je peklo, ale já vám ho ukážu!
|
|
| nahoru |
|
 |
krteček11

|
Zaslal: st prosinec 31, 2025 6:37 pm Předmět: |
|
|
Chlapi, díky moc všem , teď už jste mi dali rady nad zlato, takhle jsem si to představoval a chtěl, jdu si dát počteníčko :D
|
|
| nahoru |
|
 |
cohen999
|
Zaslal: st prosinec 31, 2025 6:45 pm Předmět: |
|
|
@krtecek . este moze byt, ze si poriadne nedoliecil chorobu, zacal si cvicit prilis skoro a telo to nedava. _________________ Zvykne sa hovorit, ze kto zabehne maraton, uz si nemusi nic dokazovat. Ja by som ale este rad snatch test s 32kg, press s 40 a TGU s 48kg :)
185/82
|
|
| nahoru |
|
 |
krteček11

|
Zaslal: st prosinec 31, 2025 7:05 pm Předmět: |
|
|
| MilanT napsal: | Já ubírám vždy objem na daný cvik, když přestávám regenerovat (poté, co jsem si všiml regresu po 2 trénincích v řadě). V případě, že mě do toho bolí šlacha (což se mi děje na levé ruce u bicepsů po těžkých bicepsových zdvizích v kombinaci s velkým objemem ostatních cviků pokud ji přetížím, protože pravá je z armwrestlingu ve větší kondici) tak snížím frekvenci nebo začínám rotovat těžký (5-8) a lehký (12-15) - úsílí zůstává stejné, svalům dám tedy skoro totožný stimul, ale šlachám dám více odpočinku před další těžkou váhou.
Rozdíl ale je, že já cvičím RIR 0 / RPE 10 každou sérii na všechny cviky, o které mi jde - od léta 2024 a tréninky si dělám dle sebe a nastavuji objem a frekvenci dle výkonu na topsetu - moje regenerace je tedy černá na bílém podepřená výkonem.
Když si vybereš něčí program, tak ten program je takto napsán někým, kdo přemýšlel nad tím, proč to tak má být a dává to smysl - včetně toho, že někdy má dojít k částečnému přetížení aby pak nastala větší superkompenzace. Když do něj začneš šahat (jak přidáváním doplňků, tak ubíráním toho, co je předepsáno), tak už nejedeš vybraný program ale něco svého a teda pokud se nezlepšíš, můžeš být nasraný jen na sebe a zase nebudeš mít žádné data - nebudeš vědět co funguje a co ne.
Samozřejmě, že když tě potká zranění nebo něco nečekaného (začne tě výrazně bolet kloub, šlach, nejsi schopen splnit předepsané zátěže) tak je na čase něco změnit - ale ty tu o únavě píšeš již od začátku. Ale pokud ty výsledky chceš, tak musíš k tomu přistupovat tak, že i cvičit chceš - tzn. ty bys podvědomě měl chtít jít na trénink, chceš ze sebe vydat vše, co zvládneš - a tím nemyslím pohazovat s nepřiměřenou technikou - ale dát všechno úsílí do samotného tréninku, do každého opakování, rozcvičovacího i pracovního. A nejde o váhu, ale o to, jak k tomu přistupuješ.
Tyto programy mají v sobě většinou deload zabudovaný a řeknou ti, když máš zvolnit. A většinou je lepší to poslechnout, protože POCIT je fakt nestabilní pojem. A to opravdu - stokrát jsem se cítil jako bůh a nezvedl jsem skoro nic a stokrát jsem se cítil jako nic a dal jsem rekordy.
Pokud budeš k čince přistupovat tak, že, "dnes jsem zrovna unavený, nemám zlehčit?" / "cítím lehké pnutí protože jsem šel včera 10 km" / "vyspal jsem se 6 hodin" / "nervovka není uregenerovaná" - tak je to cesta k podprůměrným výsledkům.
A ne CNS únava z tréninku na trénink se nedá cítit - není to pocit, je to měřitelné snížení zapojení motorických jednotek v daném svalu vznikající ze svalové poškození po tréninku a nebo supraspinální přímo při tréninku (ta se dá cítit, protože koleruje s pocitem "zadýchání" / "nechuťi cvičit ke konci tréninku" a odchází velmi rychle). Zároveň vzniká více, pokud se jede do selhání a s vyššími opakováními (oproti tomu, jak se říká, že je "z těžkých vah" -> na to jsou taky početné studie - ale samozřejmě to souvisí i s pokročilostí cvičence - čím pokročilejší je, tím náchylnější na to je). A takový trénink nedeláš.
A nejsi slabý - já jsem našel v galerii Ronnie video, že jsi dával 130kg na mrtvý tah 2.7.2025. Tak mi neříkej, že máš z 50kg dřepu či tahu utavenou nervovku a že to ještě cítíš. Spíš sis jen přečetl dost informací, které sis neozkoušel a vsugeroval že to tak je.
Já tě tady pošťuchuju čistě věděcky, aby sis řekl, "Co mi tady ten výmol-vožungr píše za moudra, ví hovno a mele ještě větší, já mám trénink který funguje a vůli na to, ho dokončit a udělat obrovský progres ve všech cílech." a tím pádem, ten mindset (který je tak extrémně důležitý pro "MOTOR UNIT RECRUITMENT") změnil na to, že jdeš pokořit váhy na trénink co máš napsané a ne zkontrolovat, zda nemáš ubrat protože jsi unavený. Mimochodem! Pokud máš CNS únavu (z čehokoliv, život není jen cvičení), tak přestože to nepoznáš dokud nezkusíš nějaký výkon, tímto správným nastavením hlavy se dá tento pokles eliminovat a tím pádem udržet sílu a dosáhnout z tréninku stejný stimul.
A máš pravdu, že každý někde začíná. Já neodsuzuji tvých aktuálních 50kg na dřep ale tvůj progres za 2.5 roku cvičení. Protože mi to hlava nebere i v kombinaci s cvičením toho nejhoršího programem co si dokážu představit.
Opravdu bych ti přál, aby sis vyzkoušel to fullbody, které jsem ti poslal na začátku a cvičil tak, že chceš dát více než minule. Bez žádných špatných technik nebo vynucených opakování. Jen ty, dobrá technika a čistá progrese. Protože jsi stále v úrovni, kdy to dokážeš a tvůj progres bude jednak mnohem rychlejší a i komplexnější (více pohybových vzorů, větší variabilita opakování...). |
Milane, upřímně a opravdu upřímně ti díky za tenhle příspěvek a zlaté rady. Takhle jsem si to představoval, tohle jsem od tebe chtěl. Já jsem věděl, že v sobě máš kopu znalostí a zkušeností, ale musel jsem se k tomu jenom trochu prodrat přes tu "úvodní kritiku" :D Každopádně věřím, že teď už si rozumíme :D Teď k tvým odpovědím:
Dobře, uznávám, a řekněme, že jsem močka a že naříkám na každou menší únavu. Zatím to nechám bez povšimnutí. Dám na tebe a budu se držet plánu, pokud mě to v nějaké fázi nezničí, budu se snažit to dát. Ne snažit, to ty nemáš rád. Já to dám!
Za další - k tvému názoru na mé výkony: Nikde a nikdy jsem neřekl, že jsem silák nebo že už jsem v tom dobrej. Když si přečteš můj tréninkový plán a jeho princip, zjistíš, že ty 50 kg dřepy, které tu pořád omýváme, jedu záměrně POUZE s 50 kg, protože to je prostě struktura prvního a druhého týdne v cyklu. V každém týdnu se zvyšuje RPE a tedy i váha. RPE je menší = lehký dřep, malá váha. A to, že mě to unaví, v tomhle případě úplně neříká, že je na mě 50 kg objektivně těžkých, ale je to tím, že jsem najel na frekvenci, na kterou nejsem vůbec zvyklý. Uvědomme si, že jsem doteď cvičil bez pevných základů a dřepy sotva jednou týdně... Tělo si zvyká, nervovka si zvyká, regenerace si zvyká, všechno... Jinak 100 kg celkem v pohodě dám, ale to teď není předmětem... Věc je pak v tom, že to RPE se navyšuje společně s objemem až do týdne 7, tam RPE dosáhne až 8-9, takže tento týden je co se týče intenzity nejtěžší. A v týdnu 8 je test. Čistě test toho, či došlo k adaptaci, ke zlepšení. Po pár cyklech by pro mě RPE, které doteď bylo 8, mělo být třeba 6, jestli se chápeme.
A nakonec k tvému "motor unit recruitment": to jsou hodně zajímavý poznatky, to jsem nevěděl. Ale zkusím ti jenom ještě jednou vysvětlit, co jsem měl na mysli: Já jsem neměl na mysli případ, když je člověk "trošku unavený a tak na to kašle a upravuje trénink". Já jsem myslel případ, kdy toho člověk má opravdu dost a už zkrátka není schopen kvalitně odpracovat opakování a série v rozsahu, v jakém mu to předpeisuje plán. To je pak něco špatně a musí se ubrat váha nebo se s tím něco dělat. Jak tu už všichni včetně tebe píšou - nejdříve odstranit doplňky, potom váhu a až nakonec se případně vrtat v tréninku, ale to už je něco sakra špatně. Já zatím nemám únavu, která by mi tohle znemožňovala, jenom jsem se bál a bojím, aby taková únava nenastala v pozdější fázi plánu. Teď zatím mám únavu takovou, že objektivně 50 kg, které pro mě normálně je rozehřívacích, mi teď už i v tom RPE 6-7 na 6 opáček dá trošičku zabrat. Ale zatím je to v pohodě.
Ještě jednou díky za rady!
|
|
| nahoru |
|
 |
krteček11

|
Zaslal: st prosinec 31, 2025 7:08 pm Předmět: |
|
|
| Peter Ustinov napsal: | | krteček11 napsal: | | Peter Ustinov napsal: | Kdyz ses unavenej, tak bud seres na jidlo, spanek nebo cvicis moc
Děkuju za radu, jak říkám, u mě to určitě není spánek (spim 8+ hodin denně) ani žrádlo (jsem každý den na prahu nabírání), je to prostě přechod na trénink a hlavně na frekvenci, na kterou jsem dosud vůbec nebyl zvyklý. Trénink je určitě sestaven někým zběhlým, to nepopírám, a určitě je funkční maximálně tak, jak je, ale ty sám - a ptám se tě jako dospělého a velmi rozumného člověka - věříš, že tento trénink mi procvičí celé tělo tak, jak to chci já? Jako já vím že nejde sestavit trénink, který by se dal časově a výkonostně zvládnout a neudělal by z člověka vrcholného hybridního atleta, ale chci prostě jít více všeobecně. Podle mě prostě ta druhá strana listu je taky důležitá. Tenhle názor nezměním. |
A kdybych od kazdeho, kdo rika, ze jidelnicek m." V pohodě" dostal stovku, tak dneska jezdim niminalne v BRZ a ne dvacet let starem swiftu
Ja jsem zastance brutalniho minimalismu: tri cviky jaou akorat, dva staci,a i jeden muze prines vysledky (napriklad pokud to jde o silu a dynamiku, zaroven flexibilitu, tak delej trhy s velkou a to muze byt cely trening) |
Takže podle tebe mi opravdu stačí dřepy, mrtvoly, benče, přítahy v předklonu a tlaky nad hlavu?
|
|
| nahoru |
|
 |
krteček11

|
Zaslal: st prosinec 31, 2025 7:12 pm Předmět: |
|
|
| Peter Ustinov napsal: | | krteček11 napsal: | | Peter Ustinov napsal: | Kdyz ses unavenej, tak bud seres na jidlo, spanek nebo cvicis moc
Ja jsem zastance brutalniho minimalismu: tri cviky jaou akorat, dva staci,a i jeden muze prines vysledky (napriklad pokud to jde o silu a dynamiku, zaroven flexibilitu, tak delej trhy s velkou a to muze byt cely trening) |
Jako myslím si, že tentokrát za tím opravdu není nic převratného, ale prostě to, že jsem najel na frekvenci, na kterou jsem nebyl zvyklý... Ostatně, je i pravda, že tenhle cyklus jsem začal cvičit ještě když jsem měl kašel a trošku rýmičku, i to na tom může mít podíl. Ale jinak totiž se co se zdraví týče cítím skvěle. Jako spánek jedu ve tmě, bez obrazovek před, během i po, a ani jednou s nevzbudím, prostě pohoda. Libido je taky parádní, skoro až nepohodlně moc... :D Energie, nulová únava...
|
|
| nahoru |
|
 |
| |
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|